Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sarılaşmış Beyaz...  (Okunma Sayısı 25374 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« : Eylül 28, 2008, 09:17:50 ÖÖ »

Hepimiz zamanla cihazlarımızın renk değişimine uğradığı sorunla karşı karşıya kalıyoruz, özellikle açık renkteki plastik ürünler ve üstüne bir de sigara içilen ortamda kullanılıyorsa, sarıya dönüşüyor. Temizlerken sadece toz almak yeterli kalmıyor.
Peki ne yapsak diye aramızda düşünen ve değişik çözümler uygulayanlar mutlaka bulunmaktadır. Çözüm evdeki kullanılan temizlik ürünlerine yönelmek oluyor. Burada alkol, asit ve amonyak gibi içeren temizliyiciler tavsiye edilemez lakin plastiğin içinde bulunan yumşatıcı katkı maddelerini tahrib ediyor ve yüzeye zarar veriyor. En kötü ihtimalde zamanla cihazımızın kasası elimizde parçalanabilir. Etkili sonucu katı sıvı olan banyo temizleyicileri sunmaktadır. Yapısı itibari ile banyo küvetlerini çizmez ve temizlenen malzemeyi (PVC, Fiber, Akrilik vs) bozmaz. Yumşak ve tüy bırakmıyan bez ile cihaza uygulandıktan sonra aynı şekilde nemli bez ile silinip kurulandığında ortaya çıkan dostunuz yeni doğmuş gibi olacak...
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Eylül 28, 2008, 11:28:10 ÖÖ »

Bu konuyla ilgili bir başlık zaten vardı. Burdaki bilgileri de değerlendirebilirsin.
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=2467.msg22776#msg22776

Alper
guru68
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Eylül 28, 2008, 11:57:13 ÖÖ »

hidrojenperoksit malzemeye zamanla farkına varmadan zarar veriyor...
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Eylül 28, 2008, 14:44:47 ÖS »

aslında o sararmanın sebebi sigara değil, plastiğin üretildiği maddenin bir kısmının ışık ve ısı etkileriyle malzemeden ayrışıp uçması. Hatta malzemenin türüne göre havayla teması bile zamanla sararmasına neden olabilir. Zaten bu tür bir plastiği kırarsanız sararmanın yüzeyde olmadığını, malzemenin eskiliğine göre derinlere kadar indiğini göreceksiniz. Yani sigara/toz gibi yüzeydeki kiri temizlik maddeleriyle temizleyebilseniz bile, sararmayı ancak zımpara ile üst katmanı kazıyarak yok edebilirsiniz Bu kazıma işlemini,isterseniz hidrojen peroksitle de yapabilirsiniz. %30 çözeltideki H2O2 (oksijenli su olarak bilinir) içine atıp beyazlaşana kadar beklemek de bir yöntem genelde 2-3 gün beklemesi gerekiyor. Yanlız dikkat, h2o2 %10'un üzerine geçen oranlarda insan cildine zararlı, oran yükseldikçe buharı göz ve solunum sisteminize de zarar verebilir. Sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz, içbir surette yüksek oranda h2o2 ile temas halinde olmamak gerek.

Ben kirli kasaları önce cif'li sudan geçirip, direk bulaşık makinesine atmayı tercih ediyorum. Bir kere h2O2 denemesi yapmıştım, ama sararma yine de tam geçmedi. Daha fazla beklemek ya da çözeltiyi yoğunlaştırmak gerekiyor sanırım ama deney yapacak kadar kimya adamı değilim.

Bir alternatif daha var, o da malzemeyi boyamak. Bence bu daha hızlı ve bu işten anlayan biri tarafından yapılırsa mükemmel oluyor. Bir boya atölyesine uğrayıp sorunu kökten çözebilirsin.

Bir şekilde temizlik bitti ise yeni bir problem çıkıyor oryada. Özellikle beyaz tuşlular için, klavyeleri ne yapacağız? Üstelik klavyeler daha çabuk sararıyorlar, hatta kararıyorlar. Yakıcan kurtulucan kardiş.

edit:
perhidrol'ü kimya depolarından şişesi 5 ytl'ye alabilirsiniz. Ya da %30'a kadar olanları ıtrıyat depolarında da bulunuyor. Tanıdığınız varsa, tekstil atölyelerinde ağartıcı olarak kullanılan maddedir, biraz isteyebilirsiniz. %30'un altında işe yaramayacağını söylemeliyim.

Perihidrol özünde malzemenizin yüzeyini kazıyor, unutmayın, PCB üretiminde kullanılan bir kimyasal. %10 Tuz ruhu ile karıştırırsanız bakırı çözüyor.

disclaimer:
Bunu da eklemek zorunda gördüm kendimi, dikkat, yüksek çözelti malzemeyi hamura dönüştürebilir. Ama her malzeme için tek bir çözelti de söylenemez. Sanırım linkteki gibi %50 perihidrol'ü biraz suyla karıştırıp %20 yapmak bir gün sonra hiçbir etki yoksa %30,%40'a varmak en iyisi.
« Son Düzenleme: Eylül 28, 2008, 15:30:57 ÖS Gönderen: Arda » Logged

max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Eylül 28, 2008, 15:07:28 ÖS »

Evet.Kesinlikle sigara dumani degil.Bu tarz kasalarin %99.9'u abs denilen bir plastik turunden uretiliyor.Sararma genel anlamda kimyasal yapinin bozulmasiyla alakali.Hatta uc seviyelerde catlama,gevreme,ufalanma soz konusu oluyor.

Asil dusman ultraviyole isik ve IsI.Ozellikle direkt gunes isigi olumcul.Diger yandan sabit olarak maruz kaldigi isi, gevreme diye tabir edebilecegim hadiseye sebep oluyor.Catir catir kiriliyor plastik.Eski monitorlerde cok olur ornegin.

Boyama ne yazik ki orjinal gorunumu alip goturuyor,ucuz bir goruntu oluyor.Bu tarz cihazlar boyanacaksa,bu isi yapan her hangi biri pek uygun olmuyor.En iyi sonuc icin modelcilik ile ilgilenen birinden yardim almakta fayda var.

Diger taraftan fazla degerliyse alet,kozmetik benim icin oldugu gibi elzem ise yenileme disinda pek bir secenek yok.Daima daha temizi oluyor.Yakmakta ciddi ciddi bir alternatif tabii.Fazla gozume battiginda sIk sIk dusunurum.

Bu kadar mi ?
guru68
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Eylül 28, 2008, 18:11:30 ÖS »

Plastik
Plastik, karbonun (C) hidrojen (H), oksijen (O),azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementler ile oluşturduğu monomer adı verilen, basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak, polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir.

Örneğin; Etilen bir monomerdir. Bu monomerden oluşturulan polimer olan polietilen ise polimerdir. En çok kullanılan plastiklerin başında gelir.

Tanımdan anlaşılacağı üzere plastikler doğada hazır bulunmaz, doğadaki elementlere insan tarafından müdahale edilmesi ile elde edilir. Elde edilmesi belli bir sıcaklık ve basınç altında, katalizör kullanılarak monomerlerin reaksiyona sokulması ile olur. Plastik ilk üretildiğinde toz, reçine veya granül halde olabilir. Genelde plastikler petrol rafinerilerinde kullanılan ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden elde edilir. Yapılan araştırmalara göre yeryüzündeki petrolün sadece % 4 lük bir kısmı plastik üretimi için kullanılmaktadır.

Yaygın olarak kullanılan plastik türleri Polietilen (Polyethylene) (PE): Geniş bir kullanım alanı vardır,.
Polipropilen (Polypropylene) (PP): Yaygın kullanılan plastiklerdendir. Otomobil yan sanayinde, bahçe mobilyalarında vb. yerlerde kullanılır.
Polistiren (Polystyrene) (PS): Paketleme, elektronik ve beyaz eşyaların plastik kısımları vb. kullanım alanları vardır.
Polietilen tereftalat (Polyethylene terephthalate) (PETE): Pet şişe ismi bu malzemeden gelmektedir.
Polyamid (Polyamide) (PA) (Nylon): Fiber, diş fırçası kılları, misina vb. kullanım alanları vardır.
Polyester (Polyester): Tekstilde kullanımı yaygındır.
Polivinil klorid (Polyvinyl chloride) (PVC):Boru, profil vb. imalatında kullanılır.
Polikarbonat (Polycarbonate) (PC): CD, gözlük vb. imalatında kullanılır.
 Akrilonitril bütadien stiren (Acrylonitrile butadiene styrene) (ABS): Elektronik aletlerin plastik aksamında yaygın olarak kullanılır.
Poliviniliden klorid (Polyvinylidene chloride) (PVDC) (Saran): Yiyecek paketlemede kullanılır.

Özel amaçlı plastikler Politetrafloroetilen (Polytetrafluoroethylene) (PTFE) (Teflon): Isı rezistansı, pişirme tavaları vb. yerlerde kullanılır.
Poliüretan (Polyurethane): Yalıtım köpüğü olarak kullanılır.
Bakalit (Bakelite)
Polilaktik asit (Polylactic acid)
Kaynak Vikipedi

Tabiki sadece sigara dumanından sararmadığına katılıyorum fakat katkısız kalmadığınıda belirtmek isterim, asıl problem plastiğin yeni olduğundaki özelliklerini eskidikce kaybetmesinden ileri geliyor, yukarıda açıklandığı gibi katalizörler zamanla uçuşuyor, böylece açık renkteki plastikler sararıyor ve daha sonra yine yukarda belirtildiği gibi zincirli yapısını sonunda kaybetip dağılıyor. Bu prosedürün hizlanmasınada yanlış temizlik malzemesinin, sigara dumanının, ışıktaki uv payının ve hatta cihazın üstünde bazen yediğimiz portakalın bile incecik damlaları sıçradığında olumsuz şekilde katkısı oluyor. ilk postumda doğru temizlik malzemesi banyo temizleyicisi (Cif sıvı ve benzeri) olduğuna tekrar değiniyorum. Cihazlarımızda kullanılan malzeme ABS (Akrilonitril bütadien stiren) olduğundan dair en uygunudur (banyo küvetleride çoğunlukla Akrilik). Hidrojenperoksit kesinlikle kullanmayın hem alete hem size zararı olacaktır, kısa dönemde belli etmesede ileride kasasız kalabilirsiniz!!!
Boyanmaya gelince kolay bir iş olmadığına katılıyorum. Hazır "fısfıs" boyalık iş değildir. Gençliğimizde (cahilliğimize sayarak) yaptığımız deneyler bu işlemin dayanıklı olmadığını ispat etti. En uygun boyama usülü maketcilikte kullanılan teknikdir. örneğin "Revell"den amatör airbrush seti piyasada mevcut. setde hava tüpü ekli ve kompresöre para yatırmak gerekmiyor, ayrıca airbrush boyaları özel boyalardır. Boya işleminden önce astar boya ve sonra mutlaka finiş olarak bir kaç kat lake uygulanması gerekiyor, ne kadar fazla kat atılırsa o kadar daha aynalaşır. bu sayede çiziklere karşı en mükemmel koruma sağlanır, ufak çizikler de cila ile tamir edilebilir. Sevgili cihazlarımıza bu "işkenceyi" çektirmeden önce başka boyanacak önemsiz nesnelerde el becerisi kazanmak için denenmesini mutlaka öneririm.
xout
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Eylül 28, 2008, 19:14:08 ÖS »

Ben evin banyosunda bilgisayar parçalarının çeşitli metal kısımlarını sprey boya ile boyamak gafletinde bulundum

* Uçuşan zerrecikler banyoyuda boyadı
* Boyacıların kullandığı maskeyi takmadığım için boya yutuyorsunuz
* Tüp sprey boyalar iri zerrecikler sıçratıyor ve kötü bir boya işi çıkıyor
* Boyadıktan sonra kurumaya balkona bıraktığım için yüzeye toz konmuş ve onlarda boya ile yüzeye yapışmış

Yüzeyleri tekrar ince zımpara ile kazıyıp araba boyacısına götürdüm, Adamlar harika iş çıkarmışlar, orjinal renginde ve sanki fabrikadan yeni çıkmış gibi oldu.

Boya işlerinde araç boyacılarına danışmanızı öneririm kendiniz boyamadan önce.
aspirin
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 28, 2008, 22:41:19 ÖS »

@guru68, plastik konusundaki ayrıntılı bilgi için ve temizlik maddesi karşılaştırması için çok teşekkür ederim. Oldukça faydalı bilgiler. Sararmış monitörümü bende siyaha boyamayı düşünüyorum. Ne tip bir boya kullanmamı tavsiye edersin ? Boyama sonrası ortamından aşırı etkilenmeyip pul pul dökülmesin yada farklı tonlamalar meydana gelmesin. Yani Monitorun ABS plastiğine çok iyi nüfus etmesini istiyorum. Tiner oranını yanmayı yani malzemenin içine tenefüs etmesini yüksek tutmak için artırmayı düşünüyorum. Bunun ayarı önemli, hem lake olmalı hemde nüfus etmeli. Airbrush boya atma şansım var.

Yanlız şunu eklemeliyim, bir arkadaşım hem monitor, hemde kasasını siyaha bildiğimiz bisikletcilerde satılan spray boya ile boyadı sonuç oldukça kaliteli ve iyiydi. @xout biraz becememiş gibi ama, kararsızlığa düştüm şimdi. Olmazsa ilk deneyi sprayle yapmayı düşünüyorum.

Black Amiga HDC olayında oldukça şık görünsede "çok emek olduğu besbelli" yanlış anlaşılmasın, boya biraz olmamış gibi geldi bana, özellikle alt sayalarda.
xout
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Eylül 28, 2008, 23:27:59 ÖS »

Hazır satılan tüp sprey boyalar profesyonel amaçlı değiller, 3-4 ytl, sprey ile düşünüyorsanız

* Açık havada boyayın
* Boyanmaması gereken bölümleri kağıt bant ile kapatın (kağıt bant iz bırakmaz)
* Bayandıktan sonra ayrı bir yerde kurutacaksanız, boyanan yüzeye birşeyin temas etmeden taşınmasının similasyonunu yapın
* Elinize naylon eldiven takın ve eski şeyler giyin
* Önce bir kaç saniye boyayı boşa sıkın (renksiz bir sıvı geliyor)
* Çok yakın püskürtmeyin, boya belirli alanda birikiyor
* Tüpün biteceğini hissettiğinizde daha fazla sıkmayın, iri zerrecikler gelmeye başlıyor
* Boyanın yüzeyde birikmemesi için yere paralel koymayın yüzeyi
* Boyamadan önce yüzeyi iyice temizleyin, toz, yapıştırıcı lekesi vb olmamalı
* Kurumaya bıratıktan sonra 3-4 gün elinizi sürmeyin, parmak iziniz çıkıyor
* Kurutulan alanın tozlu olmaması da önemli.

Birde sprey ile ilk boyamam çok kötüydü, sonra bir kaç deneme daha yaptım (toplamda 3)
En son denemem daha iyi sonuç verdi ama yüzeye güneş ışığında baktığımda düz olmadığını gördüm, boya her tarafa aynı ölçüde temas etmemiş.

Ben becerememiş olabilirim ama benim düşüncem değerli ürünlerinizi profesyonel boyacılara bırakın. Piyasada bir çok beyaz eşya ve oto boyacısı var.

Benim çalışma masam siyahtı ve zamanla boyasında aşınmalar olmuştu, aldığım firmaya gittim, adamlar bana boyanın markasından tutunda nasıl boyanması gerektiğine kadar anlattılar. Yani hayatı boyamakla geçmiş biri ile benim boyamam kesinlikle farklı oluyor.

sonuçta hobi, kendim boyamak istiyorum derseniz herhangi bir objeyle bir kaç deneme yapın derim
xout
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Eylül 28, 2008, 23:42:22 ÖS »

birde açıkçası ürünün orjinal görünümü sararmışta olsa bence boyanmış olmasından daha iyi. Ben c64G'yi boyamıştım, c64 gibi görünmüyor gözüme, hiçte açıp kullanasım gelmedi makineyi.

birde bir önerim daha var.
Bende 1084 monitör var, üst plastiğinde bir kaç cm'lik göze batan bir çizik vardı. ebay'den bir kaç yıl önce sticker'lar aldım, hatırladığım kadarıyla sonic,mario amca, amiga logosu falan. bunlardan yapıştırdım daha eğlenceli bir görünüm aldı hem de çizik kapandı
tabi herkesin düşüncesi farklıdır bu konuda
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Eylül 29, 2008, 01:53:32 ÖÖ »

valla bir atölyede boyandığında çok iyi oluyor boya. ama elbetteki boyandığı belli oluyor kasanın. buradaki amaç orjinal görüntüsüne döndürmek değil, kasanın durumu çok kötüyse bu durumdan eğlenceli bir yolla kurtulmak. Kesinlikle evde boyanmıyor, eğer tunç dindaş değilseniz sprey boyayı da ellemeyin derim Kahkaha (Öyle paketinden çıktığı gibi kullanılmıyormuş meğer, sprey boya işinde onlarca çeşit uç var spreyboyanın kafasına takılanona göre yoğunluğu mesafeyi vs. ayarlıyorlar). Bir de siz belki 1 saat uğraşacaksınız boyayla, boyacı 15 saniyede boyayıp sizinkinden 10 kat daha iyi yapacak. Alet meselesi...

"Boya işleminden önce astar boya ve sonra mutlaka finiş olarak bir kaç kat lake uygulanması gerekiyor, ne kadar fazla kat atılırsa o kadar daha aynalaşır."

Aslında eflatun ama ayna gibi pırıl pırıl bir a500 kasa fantastik olurdu hani Kahkaha hafif de metalik olacak...

guru68
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Eylül 29, 2008, 04:17:43 ÖÖ »

biraz konuyu daha araştırdım. Sonuç:

1. Sarılaşmanın nedeni plastiğin üretiminde kullanılan içerikleri ve kendisinin sahip olduğu özellikleri dolayıdır. Tetikliyici ana unsurlar (plastiğin maddesine göre) uv ışını veya ısıdır. Tamamıyla önlenemez sadece yavaşlatılabilir. Unutmayalımkı bu kimyevi prosedürün (FOTO-OKSİDASYON) son noktası plastiğin dağılmasına sebep oluyor.
ilgili link (ingilizce): http://www.vintagecomputing.com/index.php/archives/189

2. Plastiği boyamak en mantıklı ve maddenin ileride dağılmasını önleyecek en etkin işlemdir. Dikkat edilecek unsur malzemenin içi, dışı ve en köşe noktası bile, boya ile kaplanmasıdır (oksıdasyonu engellemek için). Piyasada çeşitli boya türleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları akrilik boya, plastik boya veya vinil boya olarak sunulmaktadır. Mat ve Parlak seçimler mevcuttur.
ilgili linkler (ingilizce): http://case-mods.linear1.org/im-high-on-vinyl-dye/
http://www.caswellplating.com/vht/vht_spec.htm

3. Boyama işleminde iki imkan elde vardır.
Birincisi, kasayı tamamen boşaltıp, boyanacak parçaları (oto)boyacısına götürüp boyattırmaktır. Bu işlem boyacı tarafından ne kadar itina ile yapılacağına yorum yoktur.

İkincisi, kendimizin boyaması. Aslında basit bir işlem lakin daha önce belirttiğim gibi el becerisi ve deneyim gerektiriyor. Temel olarak aşağıdaki genel anlamda listelediğim şekilde yapılması gerekiyor:

- Boyanacak parçaları (kasa vs.) boyanmıyacaklardan ayırmak (fiziksel ayırma, zımparalamadan sonra gerektiğinde bantlama işlemi). Bu arada kırık, çatlak için macunla onarım fırsatı doğuyor.
- 600/800 lük zimpara ile yüzeğin boya işlemi için hazırlanması. Ne kadar ince zımparalanırsa (son aşama su altı) o kadar pütürsüz yüzeğe sahip olunacak. Dış kısımlar iç kısmından daha özenli hazırlanılması gerek.
- Parçaların boyamadan önce yağsız olmasına özen göstermeli. Bulaşık deterjanıyla yıkamak uygun olur. Lateks eldiven kullanılırsa parçaya parmaklarımızdan yağ bulaşmaz. kurumadan önce bir sonraki aşamaya geçmeyın.
- Astar boya uygulaması, ve kuruduktan sonra tekrar hafiften ince zımpara işlemi
- Asıl boya işlemi. İlk kat boya uygulanmasından sonra kat kat boyanması. Burada çoğu zaman yanlış ugulanan işlem sabırsızlıktan kaynaklanıyor. Boya katmanları ince şekilde atılması önerilir (astarın rengini ilk boya katmanı kaplamayacak durumda, "sisli" uygulama), katlar arası en az yarım gün kuruduktan sonra diğer kata geçilmesi. ince ince uygulama faydalıdır. Beklenen sonuç elde edildiği taktirde alttaki aşamaya geçilebilir.
- Şeffaf lake uygulaması. Yine bir önceki aşama gibi sabırlı ve ince uygulamakta fayda vardır. En az 2-3 kat. Ne kadar çok katman o kadar koruma.
- Boya uygulanan ortamın rutubetsiz ve tozsuz olması gerek.
- Havalanmanın uygun olması gerek (açık havada direkt güneş ışığından kaçının)
- Aşırı soğukta ve aşırı sıcakta uygulanmamalı.
- Boyarken maske kullanılması faydalıdır.
- Lateks eldiven kullanın.
- Kutu boya kullanılıyorsa iyice çalkalanması gerek.
- Sprayleme 30cm uzaktan uygulanır.
- Kutu boya uygulandığında kafası sürekli basık tutulur. Boyamayı kestikten sonra önce boşa tutarak devam edilir, böylece pütür parçaların boyanacak nesneye ulaşması engellenir.
ilgili link (almanca): http://www.case-modder.de/wbb/case-modder-de-schreibtisch/case-modding-tutorials/21049-lackieren-richtig-gemacht/

Airbrush uygulaması için bahs ettiğim kitin resmini ekledim. Zamanla tüp içinde basınçlı hava masraflı gelir, pahalı kompresör almak yerinede buzdolaplarından çıkma kompresörde hafif modifikasyonla kullanılabilir.
İkinci resim Foto-oksidasyonla ilgili
üçüncü resim uv ışınlarından koruyan lake. yurtdışından tanıdığa getirttirilebilir.

* 21-39200___mit_inhalt (Small).jpg (44.27 KB, 640x429 - Görüntüleme: 1618 kez.)

* mac_oxidize_1.jpg (27.28 KB, 208x244 - Görüntüleme: 1456 kez.)

* uvspray_small.jpg (6.69 KB, 100x232 - Görüntüleme: 1422 kez.)
« Son Düzenleme: Eylül 29, 2008, 04:53:48 ÖÖ Gönderen: guru68 » Logged
xout
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Eylül 29, 2008, 05:22:33 ÖÖ »

aletlerin üzerleri için toz örtüsü benzeri uv yansıtıcı, esnek, ince ve şeffaf maddeden yapılmış örtü icad edilse, bu örtü ile makineleri kullansak hem cihazlar orjinal kalır, tozlanma olmaz hemde sararma gecikirdi

edit: @guru'nun son mesajını tekrar okudum, sararmada bir de ısı faktörü varmış, örtü fikri yattı, aradabir örtüyü kaldırıp üflemek gerekir zihni sinir fikirleri
« Son Düzenleme: Eylül 29, 2008, 05:24:10 ÖÖ Gönderen: xout » Logged
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Eylül 29, 2008, 07:14:17 ÖÖ »

aletlerin üzerleri için toz örtüsü benzeri uv yansıtıcı, esnek, ince ve şeffaf maddeden yapılmış örtü icad edilse, bu örtü ile makineleri kullansak hem cihazlar orjinal kalır, tozlanma olmaz hemde sararma gecikirdi

edit: @guru'nun son mesajını tekrar okudum, sararmada bir de ısı faktörü varmış, örtü fikri yattı, aradabir örtüyü kaldırıp üflemek gerekir zihni sinir fikirleri

örtüyü örtüp buzdolabına koymalı o zaman Kahkaha

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mart 03, 2009, 17:38:22 ÖS »

http://retr0bright.wikispaces.com/

bu konuda uygulama ornekleri...

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: