Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: aros notebook  (Okunma Sayısı 9637 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kurzon
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 26, 2009, 15:20:55 ÖS »

aros forumlarında compaq evo notebook serisinin tam desteklendiğini okumuştum. hem compaq evo n800v, hem de 610c ile yaptığım denemelerde tüm driver'ları ile sorunsuz çalışan aros kurulumu yapabildim. aşağıdaki ekran görüntülerinden yola çıkarak izlenimlerimi paylaşayım.

bu desktop'un görünüşü. wallpaper'ı ben archıves.aros-exec.org'dan indirdim. çözünürlük 1400*1050. grub'da best fit seçtiğim için böyle bir çözünürlük geldi, yoksa 1280*1024 filan da seçilebilir. vesa mode'da çalışıyor ama çok çok başarılı. bilgisayarınızda nvidia ya da ati varsa direkt onlar için olan modu seçebiliyorsunuz.

aşağıda amidock tarzı bir dockbar var. bu tür barları oldum olası sevmedim ben ama birçok işlev bunun üzerine atandığı için biraz olmazsa olmaz haline gelmiş.

sol üstte mplayer'ı görüyorsunuz. heroes'u oynatıyor divx ve gayet başarılı. altyazı, senkron, takılma, atlama vs sorunu yok. ama başka pencereye geçer de öyle sürükle bırak işlerine kalkışırsanız tekliyor ancak yine de senkronu kaçırmayıp toparlıyor. sol altta sabremsn var. çok fazla kullanmadım henüz ama titreşim filan destekliyor. türkçe karakter girme şansımız zaten henüz olmadığından onunla ilgili bir derdi var mı bilmiyorum şimdilik. onun dışında gayet basit ama yeterli bir msn client. sağ üstte klasik bir wanderer (workbench) penceresi var. temam os3.1 olduğundan gadget'lar, barlar filan klasik amiga görüntüsünde. çok farklı tema seçenekleri var. sağ altta da e-uae'yi görüyorsunuz os 3.9 boot etmiş bir halde. paralel bir şekilde klasik amiga'nızı da kullannabiliyorsunuz isterseniz.

tabii amiga programları/oyunları için illa ki os3.9 boot etmenize gerek yok. amibridge diye adlandırılan bir 68k amigaos desteği var aros'un. kendileri bunu linux'taki wine'ın windows programlarını çalıştırmasıyla aynı şekilde tanımlıyorlar. yani yapılan şey (amigaforever'da filan olduğu gibi) bir emulasyon değil. amibridge menüsünde add program ya da add adf seçeneklerinden birini seçerek eski 68k amiga programlarını ya da oyunlarını direkt aros'a yükleyip aros programı gibi çalıştırabiliyorsunuz. bunun için aros bazı amiga sistem dosyalarına ve tabii ki rom'a ihtiyaç duyuyor. isterseniz, benim yaptığım gibi amiga forever cd'si kullanarak tüm gerekli sistem dosyalarını ve romları aros'a tek tıkla yükleyebilirsiniz. aros amiga forever cd'sini otomatik tanıyor ve hemen kopyalıyor içindekleri. isterseniz siz kendi amiga sisteminizi de aktarabilirsiniz.

Burada OWB'yi görüyorsunuz. Flash hariç hemen hemen hiçbir web sayfasında herhangi bir problemle karşılaşmadım. Web sayfalarını açmakta çok başarılı olsa da arayüz olarak aşırı derecede ilkel. bookmark'ladığınız bir adrese tıklayarak sayfayı açamıyorsunuz bile. copy/paste yapmak gerekiyor. menü filan yok denecek kadar küçük. tab desteği olması ise süper bir özellik. birkaç bug'ı var ama ölümcül değiller.

Eh yani yeni bir os olur da quake portu olmaz mı? =) aros'ta çok sayıda oyun var ama çoğu ıvır zıvır. genelde gpl oyunları aros'a port ediyorlar.  kayda değer quake, doom, eternal lands, boh, wormwars, epiphany filan var.

Bu da ambridge'de add adf yoluyla yüklediğim lemmings oyunu. sesle ilgili birkaç takılma dışında bir problem yaşamadım. lemmings dışında cannon fodder'ı yüklemeyi denemiştim, o da çalıştı.

Bunların dışında ekran görüntüsü almadığım ama özellikle bahsetmem gereken simplemail (mail client), wookiechat (irc), fpsx (ps1 emulatörü) var. simplemail ve wookiechat başarılı bir şekilde çalışıyor ama fpsx'i en kısa sürede denemek istiyorum çünkü youtube'daki bir iki videoda çok başarılı bir şekilde çalıştığını gördüm.

Ofis programları olarak da Google office'e yönlendiriyor. Online yapıyorsunuz yani eğer illa excel, word kasacam diyorsanız. Meebo filan da çalışıyor. Dopus'un port edilmiş olması da büyük bir artı.

Icaros Desktop'ın son sürümünü kullanıyorum, harika bir aros distrosu (başka yok zaten :p ). Aros'un bir sürü bug'ı var hala, kesinlikle sorunsuz değil ve hatta saç baş yoldurabiliyor. memory protection filan olmadığından her an suspend/reboot penceresiyle karşılaşabilirsiniz. her suspend deyişinizde sistem daha bir sapıtıyor, kendinden geçiyor. Programların da kendilerine has nefis bug'ları var tek tek anlatmayayım şimdi =) Bir de benim yaşadığım performans sorunlarının büyük kısmı da kullandığım notebook'la ilgili. harddisk'te muhtemelen bad sector var, cpu neandertal artık.

Aros çok ama çok eğlenceli bir hobi os. Mevcut pc'nin yerini asla alamaz ve zaten adamların böyle bir derdi de yok. memory protection koymayı düşünmüyor kimse mesela. Ama her yeni release'le gelişmeleri görüp, denemek, test etmek, sağını solunu kurcalamak gerçekten çok keyifli.

Üstelik bir de tüm bunlara rağmen notebook'ta amiga hissi veren bir os kullanmak apayrı bir zevk.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 27, 2009, 14:29:30 ÖS »

Çok güzel bir tanıtım kurzon. Eline sağlık. Yalnız izninle ve affına sığınarak bazı kısımlarda naçizane düzelmeler yapmak istiyorum.

tabii amiga programları/oyunları için illa ki os3.9 boot etmenize gerek yok. amibridge diye adlandırılan bir 68k amigaos desteği var aros'un. kendileri bunu linux'taki wine'ın windows programlarını çalıştırmasıyla aynı şekilde tanımlıyorlar. yani yapılan şey (amigaforever'da filan olduğu gibi) bir emulasyon değil. amibridge menüsünde add program ya da add adf seçeneklerinden birini seçerek eski 68k amiga programlarını ya da oyunlarını direkt aros'a yükleyip aros programı gibi çalıştırabiliyorsunuz.

Linux'taki Wine ile aslında hiç de benzer değil. Her iki sistemi de (Wine/Amibridge) inceleme/irdeleme fırsatı bulabildiğimden bunu söyleyebilirim.
Wine'ın açılımı bilindiği gibi Wine Emülatör Değildir (Wine Is Not an Emulator) ve aslında aynen de öyle. Programlara çalışmaları için gereken kaynakların ve Windows kütüphanelerinin türevlerini sunarak, kendilerini Windows üzerinde sanmalarını sağlayan bir arayüz.

Amibridge için ise, Amithlon için yazdığım E-UAELoad'ın Aros versiyonundan başka birşey değil diyebilirim. Farklı scriptlerle tamamen aynı işlevi yapıyor. Aşağıdaki ekran görüntüsünde, Lemmings oyunun pencere ismine bakarsanız "E-UAE" yazdığını net bir şekilde görebilirsiniz. Yani bariz emülasyon, Custom Chipset gerektiren oyunlar başka türlü de çalışamazdı zaten.

Aros çok ama çok eğlenceli bir hobi os. Mevcut pc'nin yerini asla alamaz ve zaten adamların böyle bir derdi de yok. memory protection koymayı düşünmüyor kimse mesela.
Valla bu yoruma da kesinlikle katılmadığımı belirtmek zorundayım. Öncelikle Aros geliştiricileri kesinlikle MP eklemeyi planlıyorlar. Hatta SVM ve SMP de hedefleniyor. Temel bir RT çoktan uygulanmış durumda. Mevcut çalışmaları bu teknolojileri Aros'a en uygun şekilde uygulamanın yöntemlerini geliştirmek üzerine. En öncelikli hedefleri optimize ve kararlı bir Aros çekirdeği oluşturmak olduğundan henüz bunları konuşmak için erken tabii ki.

Diğer yorumlarına aynıyle katılıyorum. Gerçekten çok keyifli bir sistem. En beğenmediğim yanı ise aşağıdaki Dock. Neyse ki kaldırmak mümkün (bazı OS'lerde mümkün olmadığı gibi değil )

Alper
kurzon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 28, 2009, 10:02:42 ÖÖ »

alpyre selam,

wine benzetmesi pek doğru değil ama aros'un kendi dokümanında bunun "altı çizile çizile" bir emulasyon olmadığından bahsediliyor. şimdi elimin altında yok, eve dönünce aros'taki pdf'ten bakarım tekrar.

mp konusunda da amiga.org'da aros ekibinden bir adamın röportajı vardı ve mp gibi kompleks işlere pek bulaşmak istemediklerini söyleyerek espri yollu "zaten eski amigaos'larda da yoktu bu, çok lüzumlu birşey olsa  koyarlardı" diyordu. birgün olacaksa bile daha çoooook bekleyeceğimiz kesin.

ben bayağı ısındım bu aros mevzusuna. keşke amiga joystick'lerini de destekleyebilse ne güzel olurdu. =)
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Aralık 28, 2009, 19:19:05 ÖS »

Keyifle okunan bir yazı olmuş kurzi. Icaros Desktop'ın 1 veya 2 önceki sürümünü denemiştim ve kullanırken keyif almıştım. Böyle devam ederse 1-2 yıl gibi bir süre içerisinde sorunsuz bir Aros kullanabileceğiz sanırım. Şu anda bile bir köşede bulunması gereken bir OS olmuş durumda. Bir partition'ımızı kaplamayı hak ediyor.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Aralık 28, 2009, 19:33:34 ÖS »

@kurzon
Belki gelecekle ilgili bir plandan bahsediliyordur PDF dökümanında... Çünkü OS4.0'deki gibi dahili 68k emülasyonu da planlananlar arasında.
Ben kısmen gözatmıştım o dökümana, ama şimdi nerede olduğunu bulamadım. Neredeydi ki?

Sen websitelerindeki açıklamaya ihtimam göster.
Bak bunlar da Amibridge çekmecesinin içindeki dosyalar:

Ben mevcut scriptleri kafama göre değiştirerek WHDLoad oyunları çalıştırmasını da sağladım. Normalde sadece 68k binary'ler ve ADF dosyaları destekleniyor. Örneğin listedeki AmosPro binary dosyası, oyunların hepsi ise WHDLoad oyunları, ADF değil. Workbench ise OS3.9'u çalıştırıyor.

Mesela OverKill'i WHD versiyonundan çalıştırıyorum burda. Ayrıca Ekran görüntüsü almak için SGrab programını kullanabilirsin.

Bu arada bende USB desteği oldukça kararlı, OS3.x Poseidon'undan çok daha üstün. Bugüne kadar hiç sorun yaşatmadı bana. USB Joystick'ler için bir generic "class" yazılsa kullanabilmemiz sağlanabilir aslında.

@Alp Yener
Kesinlikle katılıyorum...

Alper
kurzon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 30, 2009, 22:54:46 ÖS »

@kurzon
Belki gelecekle ilgili bir plandan bahsediliyordur PDF dökümanında... Çünkü OS4.0'deki gibi dahili 68k emülasyonu da planlananlar arasında.

dogru diyorsun Alpyre, kontrol ettim tekrar bir, aynen soyle yaziyor;

The AROS Research Operating System is a lightweight, efficient and flexible desktop operating system, designed to help you make the most of your computer. It's an independent, portable and free project, aiming at being compatible with AmigaOS 3.1 at the API level (like Wine, unlike UAE), while improving on it in many areas. The source code is available under an open source license, which allows anyone to freely improve upon it.

Bu arada joystick konusu hic de hayal degil, yakindir bir drvier'in gelmesi.
kurzon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 02, 2010, 17:01:21 ÖS »

bugün aros'la biiraz daha vakit geçirdim. evo n610c'ye geçtim ve bariz bir performans farkı oldu. daha kararlı ve nedense daha hızlı çalışıyor resmen. ayrıca usb sorunum da kalmadı, diğer laptop'un usb'sinde problem vardı.

öncelikle kendime göre düzenlediğim masaüstümün son halini şöyle bir göstereyim efenim:

Gaz bir arkaplan olmazsa olmazlardandır malum. Disket simgesiyle gördüğünüz şey benim fat32 formatlı 4gb usb diskim. ntfs handler yok (henüz?). Çözünürlük 1024x768x24. Amistart'ı (toolbar) kurcaladım biraz. Transparan yapınca şekil oldu. Kendi programlarımı ekledim, lüzumsuzları çıkardım. Bunların dışında saatimin yanlış olmasını bir kenara koyarsak önemli bir fark yok.

Ve işte efenim, hep denemek istediğimi söylediğim FPSE Playsation emulatörü. Program olarak şu ana kadar AROS'ta kullandığım en sağlam program olduğunu söyleyebilirim. Kitlenmeyi, göç(ert)meyi bırakın, teklemedi bile. Onca takla attırmama rağmen üstelik.

http://www.amidog.com/fpsedb/ adresinde uyumlu oyunların listesini görebilirsiniz. Ben Final Fantasy 7 denedim. "Works Good , some slowdowns" demiş, aynen katılıyorum. Oyun sesiyle mesiyle filan gayet güzel çalışıyor ama arada baygınlık geçirdiği oluyor. 640x480'den yukarı çözünürlük verirseniz (1024x768 gibi) aşırı pikselize oluyor oyunlar. VESA mode kullandığımdan fullscreen 640x480'de açamadım maalesef.

Sonuç olarak beklediğimden çok daha başarılı çıktığını söyleyebilirim.

Son olarak da bu da bir Pushover yeniden yapımı. Grafikler biraz daha iyileştirmiş ve free olmuş. Bildiğimiz Pushover'ın tüm bölümleri artı yeni bölümler var. Bu da çok eğlenceli bir oyun ve çok sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Amiga'da en sevdiğim oyunlardan biriydi.

Başka başkaa... Ha şu theme meselesi. Temayı değiştirdiğimden beri artık theme preferences çalışmıyor. Aros forumuna da yazdım irc'de de sordum ama henüz bir bilen çıkmadı. Bir de OS3.1 temasında penceredeki parent (önceki dizin) butonu kayboluyor. Eğer klasik window davranışını seçmezseniz Aros her dizini aynı pencerede açtığından geri dönmek ızdırap haline geliyor. AmigaOS tıkladığınız her çekmeceyi ayrı pencerede açıyor malum, eğer bu duruma alışıksanız dediğim gibi klasik modu seçerseniz sorun yok, ama benim gibi "dopus magellan olmazsa kullanmam ben bunu" diyenlerdendiyseniz ve bir buton bar'a alışıksanız büyük problem.

Kurzon Aros diyarından bildirdi.

Amanın en önemli şeylerden birini unuttum. 610c'ye tekrar kurulum yaptım üzerinde Windows vardı. GRUB sorunsuz bir şekilde Windows'u görüp menüye ekledi. Şimdi üzerinde WindowsXP ve Aros beraberce gayet güzel çalışıyorlar.
« Son Düzenleme: Ocak 02, 2010, 17:05:49 ÖS Gönderen: kurzon » Logged
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 02, 2010, 18:06:50 ÖS »

@kurzon
Şık bir masaüstü elde etmenin bir püf noktası daha da iconlardır. Aros Ken's Icons 4.0 kullanıyor (mükemmel seçim). Ekstra iconlar "Extras" çekmecesinde mevcut. Bulamazsan Aminette de:

http://aminet.net/pix/picon/kens_icons_v4.lha

Ayrıca Ken's Icons için bizzat elcağızımla yaptığım iki AddOn Pack Aminet'te mevcuttur.

http://aminet.net/pix/picon/AlpyreIcons1.lha
http://aminet.net/pix/picon/AlpyreIcons2.lha

Böyle yakışıklı bir masaüstünde, bir sabitdisk partisyonu disket simgesi ile görünmemeli. Tarzına uyan bir sabitdisk simgesi seçip "disk.info" yeni adıyla içine kopyalamalısın.

PushOver'ı hemen indirip deneyeceğim süper görünüyor! Kahkaha

Alper
kurzon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 02, 2010, 21:32:20 ÖS »

alpyre, senin ikonlar sahaneymis. yalniz o disket simgesi harddisk partition degildi aslinda, usb disk o. ama yine de dogru, cirkin bir goruntu. senin ikon setindeki flashdisklerden birini def_Disk.info yerine koydum, shugar oldu =) geri kalan seti begeniyorum ben yav. extras'taki ikonlari biliyorum ama bu glow icons tarzini seviyorum ben.

senelerce kullandigim ve cok kaliteli bir mail client oldugunu dusundugum yam'in da henuz resmi olmayan bir aros surumu cikmis bu arada, acayip sevindim ve kuruverdim hemen ama ssl icin amissl istiyor. kil oldum vallaha.
kurzon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 23, 2010, 16:35:08 ÖS »

aros'un son nightly build'lerinde usb boot desteği de geldi. ben deneyemedim, icaros'un da update olmasını bekliyorum ama millet takır takır kullanmaya başlamış.

böylece artık bilgisayarınızda değişiklik yapmadan usb üzerinden aros boot edebiliyorsunuz. bir hayal daha gerçek oldu.

bir de benim için öenmli ikinci bir artı da dopus bounty'si sonlandı. tam aros destekli dopus da kullanıma hazır.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: