Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımCommodore dataset'i için line-in bağlantısı
Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore dataset'i için line-in bağlantısı  (Okunma Sayısı 95988 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Levent
Deneyimli

4'294'967'296

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #105 : Ocak 16, 2015, 21:18:23 ÖS »

Vay be, çok güzel gelişme, elleriniz dert görmesin.

Devre kesinlikle daha küçük yapılabilir, hele de parçalar SMD olabilirse daha da küçülür.

Naçizane tavsiyem; kulaklık jackını geriye doğru değil de yana doğru yaparsanız daha kullanışlı olacaktır sanıyorum.
Severek izliyorum, finale erince, ben de bir tane yapmalıyım kesinlikle.

█ Commodore 64C + MPS1230 █ Commodore 128D █ 2x Naked Amiga500 █ Apple eMac-700 █ WinXp PC █ Win11 PC █
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #106 : Ocak 16, 2015, 22:00:05 ÖS »

Bu hafta sonu becerebilirsem expresspcb'de hazırladığım aşağıdaki pcb'yi çıkarmaya çalışacağım. Büyüklüğü beni de rahatsız ediyordu bu yüzden boyutlarını 5cmx5cm'e indirdim. Test edip finalize edersem express pcb dosyasını buradan yayınlarım. Alınan yere göre ses jack'leri switch'ler falan değişik değişik. Bunları pcb üstünde montajı yapacak kişinin insiyatifine göre açıkta bıraktım.

* tapeadapter.png (10.99 KB, 204x211 - Görüntüleme: 3340 kez.)

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #107 : Ocak 16, 2015, 22:50:33 ÖS »

@i_r_on, bu pcb'yi hangi metodla transfer etmeyi düşünüyorsun? Eğer ütü+lazer printer tekniği ile yapacaksan expressPCB'nin default hat kalınlığı (0.25 mm hatırladığım kadarıyla) çok ince, kopuk kopuk olur.

Benim fototransfer tekniği ile bile kopukluk olmadan çıkartabildiğim en ince hat kalınlığı 0.30 mm. Default clearance'ı en az 0.40 mm yap.

Hat kalınlığı olarak en az 0.50 kullanmanı tavsiye ederim (kullanabiliyorsan daha da kalın yap). Ayrıca GND plate bağlantılarını solid değil thermal yapmanı da tavsiye edrim zira solid yaparsan lehimlemek zor oluyor.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #108 : Ocak 16, 2015, 23:24:51 ÖS »

Evet ütü+lazer printer metodunu kullanacağım. Hatta başarısız bir deneme yaptım bile şimdiden. İyi aktarılan yerlerde kağıt plakete yapıştı.
Bazı yerlerde 0.38, bazı yerlerde de default kullandım. Clearance her yerde 0.51.

Bakayım zaten tasarım değişikliğine gitmem gerekiyordu. Hat kalınlıklarını da arttırayım bununla beraber.

Thermal bağlantıyı bağlantı kopuk çıkarsa başım ağrımasın diye kullanmadım aslında. Sonuçta plaket 5x5 olduğu için o kadar ısı yayılımı olmaz diye düşündüm. Ama büyük sözü dinleyeyim

Devreyi kutuya monte edeceğim için kenar konnektörün bağlanacağı yerlerle pcb'nin o kenarına 2cm açıklık bırakmıştım (6-7mm portun girintisi, 1cm de kenar konnektör). Belki oraya başka bir çözüm bulabilirim. Pcb'yi ve kutuyu kenar konnektör çıkıntı yapacak şekilde kesip bir şeyler yapılabilir belki. Ya da pcb'nin boyu 2cm uzatılabilir.

ps1: Eldeki baskılar yalan oldu zaten
ps2: Bu arada tasarımı çok değiştirmeden de 0.38mm yapabildim trace'leri. Bakayım şansımı deneyeceğim.
ps3: Ses girişini ground plane'e bağlamayı unutmuşum bu arada onu farkettim
ps4: Kalabalık olmayan yerleri 0.51mm yaptım bu arada.
ps5: İkinci hata, opamp'ın inverting input'u paralel elemanlara bağlı değilmiş Trace'leri tek tek mıncıklamak bir nevi debug imkanı verdi.

En son şu hale dönüştü. Bize tekrar print yolları gözüktü &nbsp; Bu arada garip gözüken switch lokasyonunu da muhtemelen kabloyla başka yere çekip oradan kullanacağım. Switch açık olduğunda ilk inverter da devrede, kapalı olduğunda ilk inverter devre dışı kalıyor. Başka bir not: orjinal devredeki R1 trimpot ben bunun yerine fix R1 ve R2 yerine 10K direnç kullandım. Yine R7 diye bir eleman orjinal devrede yok. Benim devrede led'leri bir köşeye çekebilmek için atlama (via) olarak kullandım bunu. Yani 0 ohm direnç kullanılmalı orada. Daha da açığı kablo ile bağlanmalı.

* C64TapeAdapterV3.png (44.24 KB, 691x703 - Görüntüleme: 3474 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 17, 2015, 00:16:41 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #109 : Ocak 17, 2015, 01:39:08 ÖÖ »

Bu arada hazır pcb baskı olayına geçecekken EMO'dan enteresan bir inceleme buldum pcb baskı hakkında. Koli bandıyla toner transferini birinci yapmışlar incelemede

http://www.emo.org.tr/ekler/decf726c6affe55_ek.pdf

Bunun haricinde alüminyum folyoya baskı gibi enteresan bir yöntem de keşfettim : http://320volt.com/en/aluminyum-folyo-ile-pcb-baskisi/

Sanırım ben kuşe kağıt + ucuz bir lazer yazıcı kombinasyonuna gideceğim. Ucuz sıfır bir yazıcı tavsiyeniz var mı? Normal baskı için inkjet var hali hazırda bunu sadece pcb için kullanacağım.

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #110 : Ocak 19, 2015, 00:38:51 ÖÖ »

Cumartesi günü laser printer'ı alıp baskı transfer çalışmalarına başladım. Ancak pek başarı sağlayamadım. Fotoğraf kağıdı, dergi sayfası gibi değişik denemeler sonuç vermedi. Çoğunlukla sorun kağıdın pcb'ye yapışması şeklinde oldu. Bugün de değişik kağıtlar denedim, bu arada pcb'ler artık denemelerden dolayı iyice koyverdiler kendilerini. Sonunda el işi kağıdı ile iyi bir sonuç elde ettim. (Mavi kağıt denilen nesneyi alabilme imkanım olsaydı fantaziye girmeyecektim bu arada)

Kağıdın bir kısmı çıkmadı ama gözlemlediğime göre bu daha çok toner'in olduğu yerlerde yapışmadan dolayı idi. Oralar erimeyeceği için şansımı denemek istedim. Toner'in geçmediği yerlerin üstünden geçtim. Özellikle de ground plane üstünde epey eksik vardır.

Proje kutuları elime ulaştı, ölçülerini aldım. Bir tarafı 5cm kutu sipariş ettim sanıyordum, 35mmx60mm kutu sipariş etmişim Mecburen devrede tasarım değişikliğine gittim. Yavuzg'nin tavsiyesine uyup nerdeyse tüm yolları 1mm yaptım.

Bakırı erittim, aşağıdakini elde ettim. Bakayım montajı nasıl olacak. Bu sefer konnektör hariç tüm elemanlar diğer yüzeyde kaldı, en azından o doğru oldu. Ölçümlerime göre bir yerde temassızlık var sadece. Baskı devre kalemi ile çizmeyi atladığım bir yer.

Bu arada bir önceki tasarımda on/off şeklinde switch düşünmüştüm devreye ancak onu da değiştirdim ve inverter'ların çıkışlarına iki konumlu switch uyguladım. Aktif elemanlar olduğu için on/off switch ile inverter lardan birini bypass etmek pek mantıklı gözükmedi bana. Bunun yerine iki inverter'ın çıkışları ile read bacağını anahtarlamak daha mantıklı gözüktü.

Bu arada devrede plaket üstündeki mavilikler tiner ile tonerleri temizlemeye çalışırken oluştu. Tiner suyla temas edince yapışkan bir hal alıyor kısa sürede. Temizleme tekniğini de öğrenmem lazım. Sadece cif ile çıkmadı meretler. Devre kaleminin izlerini daha önce cif ile temizleyebilmiştim, tonerde yemedi bu teknik. Gerçi geçen sefer de devrenin üstünde mavilikler kalmıştı.

Bakalım sırada montaj, kesme biçme ve kutuya monte etme kaldı. Zor kısım delikleri delme ve kutuya monte.

Bu arada aklımda kenar konnektörü yapmak için cin bir fikir var. Olursa fellik fellik kenar konnektörü aramak zorunda kalmayacağım.

* 20150118_230103.jpg (84.46 KB, 800x502 - Görüntüleme: 3351 kez.)

* 20150118_235107.jpg (83.25 KB, 800x452 - Görüntüleme: 3374 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 19, 2015, 00:43:51 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

twitter | blog
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #111 : Ocak 19, 2015, 01:13:13 ÖÖ »

Toneri aseton ile temizleyeceksin

İlk toner transfer denemesi olarak bence fena olmamış. Daha iyisine ulaşabilmek için defalarca denemen lazım ki o da seni ufak ufak fototransfer olayına yöneltecek

İstediğin incelikte ve küçüklükte PCB çıkartmak için "evde" uygulanabilecek en iyi teknik kuru foto duyarlı film kullanmak (dry phototosensitive film)

Bu arada Express PCB'nin devre elemanı tasarımları için ayarladığı standart lehim noktalarının toner transfer için çok ince kaldığını farketmişsindir (ya da delikleri delerken farkedeceksin). Onları da kalınlaştıman gerekecek...

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #112 : Ocak 19, 2015, 01:43:27 ÖÖ »

Toneri aseton ile temizleyeceksin

Aseton da denedim Valla ben bugün şunu öğrendim, aseton dediğin şeyin aslında tinerden bir farkı yokmuş, kokusundan ve etkisinden bahsediyorum bu arada. Şimdi baktım wikipedia'ya da aseton da bir tür tinermiş. (Selülozik tiner bendeki bu arada)

İlk toner transfer denemesi olarak bence fena olmamış. Daha iyisine ulaşabilmek için defalarca denemen lazım ki o da seni ufak ufak fototransfer olayına yöneltecek

Ya da güvenli liman olan breadboard'a geri döndürecek Şaka bir yana işin bakır eritme kısmı en pis olan tarafı. Ev ortamında çok zor gözüküyor. Evde küçük çocuk da var hem. Belki ucuz yollu bir cnc tezgahı falan. Aslında kulüp tarzı bir oluşum falan olsa, bir yer kiralanıp bu tip alet edevat ortaklaşa alınabilir, ortaklaşa kullanılabilir.

İstediğin incelikte ve küçüklükte PCB çıkartmak için "evde" uygulanabilecek en iyi teknik kuru foto duyarlı film kullanmak (dry phototosensitive film)

Bu arada Express PCB'nin devre elemanı tasarımları için ayarladığı standart lehim noktalarının toner transfer için çok ince kaldığını farketmişsindir (ya da delikleri delerken farkedeceksin). Onları da kalınlaştıman gerekecek...

Onu aslında tasarımı yaparken de farkettim ama ayarın nereden olduğunu bulamadım. Board properties içindeki default via seçeneği herhalde. Lehimleri yollara taşırmak durumunda kalacağım sanırım. Onları da büyütseydim tasarımı bu boyutta yapabilir miydim orası şüpheli

ps: Bu arada bu prototipin prototipi, gözle dahi sağlam debug etmedim henüz. İllaki bir sıçış çıkar montaj esnasında.
« Son Düzenleme: Ocak 19, 2015, 01:45:15 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #113 : Ocak 20, 2015, 02:53:03 ÖÖ »

Pcb montajını tamamladım, şükür bir kusur haricinde sıkıntı çıkmadı. C64'e de ilk bağladığımda çalıştı. Sıkıntı şu ki ses sinyalini gösteren yeşil led'im yanmadı. Büyük ihtimalle led bozuldu zira devre çalışıyor.
Denemedim ama büyük ihtimalle devreyi basitleştirmek için entegre üzerindeki ilk inverter'ın girişi (entegredeki 3. bacak) üstünden diğer yandaki inverter'ın (13. bacak) girişine düz bir bağlantı yapmıştım. Sıkıntıyı bu çıkarıyor olabilir.

Bir sonraki aşama kutuya montaj. Yapmak isteyen olursa devrenin expresspcb'de çizilmiş hali bu mesajın ekinde. Tavsiyem board'u biraz büyütün, yavuzg'nin de dediği gibi default pad'ler evde lehimlemeye pek müsait değil, onların da büyütülmesi lazım. Ben lehimleri yollara yaptım ama bu şekilde çok zor oldu. Enden ve boydan 1 santim kadar büyütürseniz yollar ve pad'ler için yeterince yer kalır muhtemelen. C64'ün teyp giriş boşluğu 5cm. Kutuya da koyacak olsanız sağdan ve soldan 2şer milim kalıyor yine.

Notlar :
1. Switch bağlantısını doğrudan devreye yapacaksanız sağ alttaki boştaki üç pad'in aralarını biraz açmak gerekiyor. (Label koymayı unutmuşum, U2'nin ground'unun hemen sağ altında)
2. Dirençlerin bacak araları hafif açılmalı.

Malzeme listesi şu şekilde :
U1 = 741 Opamp
U2 = CD4049 Inverter
C1 = 47nf Kondansatör
C2 = 1nf Kondansatör
R1-2 = 10K Direnç
R3 = 100K Direnç
R4 = 1K Direnç
R5 = 100K Direnç
R6 = 1K Direnç (Orj. devrede 1.2K, benim elimde yoktu 1K kullandım)

ps: Pcb'de iki hata var, biri benim biri de orjinal devrenin hatası.
1. Montaj yaparken L2'nin anode'unu inverter'ın çıkışına değil 5V'a bağlayın.
2. CD4049'un 3 no'lu bacağını bükün yahut kesin, yola temas etmesin.

* 20150120_021959.jpg (78.17 KB, 800x450 - Görüntüleme: 3442 kez.)
* C64TapeAdapterV4-35x65.zip (7.36 KB - Yükleme: 233 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2015, 01:13:03 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

twitter | blog
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #114 : Ocak 20, 2015, 07:44:22 ÖÖ »

i_r_on eline sağlık, süper bir iş çıkarttın. İlk fırsatta bu devreyi yapmak istiyorum Led sorununu çözebildin mi?
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #115 : Ocak 20, 2015, 09:38:41 ÖÖ »

i_r_on eline sağlık, süper bir iş çıkarttın. İlk fırsatta bu devreyi yapmak istiyorum Led sorununu çözebildin mi?

Dün pek vakit kalmadı. Muhtemelen şematikte led'in polaritesi yanlış gösteriliyor. Anode Inverter çıkışına, Katod 5V'a bağlı. Ters bağlarsam sorun çözülecek muhtemelen. Ya da diğer söylediğim ihtimal ki bana çok da mantıklı gelmiyor o.

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #116 : Ocak 22, 2015, 01:11:15 ÖÖ »

@joker : Sorun çözüldü, iki problem birden varmış
1. Eleman orjinal devrede polariteyi yanlış vermiş, led'in anode'u +5v'a bağlanacak. Eleman inverter'ın çıkışına bağlamış.

2. Benim pcb tasarımı hatalı, harbiden de aynı sinyali iki inverter girişine beslemek sıkıntı yaratıyormuş. Via işine girmemek için CD4049'un 3 nolu bacağı üstünden çipin diğer tarafındaki inverter'a giriş yapmıştım. Bir sorun da buymuş. 3 no'lu bacağın devre ile bağlantısını kopardım led yanmaya başladı. Gerçi kımıl kımıl yanmıyor, hala bir yerlerde sıkıntı olabilir ya da volume bende yüksek olduğu için de öyle olabilir. Ses sinyalinin kesildiği yerlerde sönüyor sonuçta. Şimdi bir daha denemeye üşendim.

Yapmaya çalışanlar CD4049'u monte ederken bacağı katlasın yahut uçursunlar.

twitter | blog
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #117 : Kasım 18, 2016, 09:36:24 ÖÖ »

HORT !!!

Arkadaşlar tüm mesajları okudum, olay sonradan profesyonele doğru yol almış ama bana basit bir çözüm lazım. Dün gece boyunca kaset adaptörüyle pc'den dataset aktarması denedim fakat sonuç başarısız. Olabilecek tüm ses seviyeleri, kapatılacak efektler, kafa ayarı (bir türlü doğrusunu yakalayamadım bu arada ) ve sonuç yine hüsran. Sadece bir kez oyunun adını yazdı onda da heyecandan ölüyordum ama devamı yok.

En basit haliyle dataset içine line-in nasıl ekleyebilirim? Metallic'in fotolar maalesef görünmüyor.

Bir garip COMMODORE fanatiği...
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #118 : Kasım 18, 2016, 09:54:25 ÖÖ »

HORT !!!

Arkadaşlar tüm mesajları okudum, olay sonradan profesyonele doğru yol almış ama bana basit bir çözüm lazım. Dün gece boyunca kaset adaptörüyle pc'den dataset aktarması denedim fakat sonuç başarısız. Olabilecek tüm ses seviyeleri, kapatılacak efektler, kafa ayarı (bir türlü doğrusunu yakalayamadım bu arada ) ve sonuç yine hüsran. Sadece bir kez oyunun adını yazdı onda da heyecandan ölüyordum ama devamı yok.

En basit haliyle dataset içine line-in nasıl ekleyebilirim? Metallic'in fotolar maalesef görünmüyor.

Kullanılan Kaset adaptöründen olabilir mi ? Ben de atari ile denemiştim fakat hiç bir şekilde çözüm bulamadım. Daha sonra başka bir yerden bulduğum Basf marka bir kaset adaptörü ile ilk denememde çalıştı. Ses kısık, yüksek, EQ farketmeksizin çalıştı oyunlar.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #119 : Kasım 18, 2016, 09:58:02 ÖÖ »

Kullanılan Kaset adaptöründen olabilir mi ? Ben de atari ile denemiştim fakat hiç bir şekilde çözüm bulamadım. Daha sonra başka bir yerden bulduğum Basf marka bir kaset adaptörü ile ilk denememde çalıştı. Ses kısık, yüksek, EQ farketmeksizin çalıştı oyunlar.

Belki de. Elimde başka adaptör olmadığı için deneyemedim ama youtube'da fransız bir eleman bendeki adaptörün aynısıyla çatır çatır yüklüyordu üstelik vlc player kullanarak Zaten dataset kapaklı olduğu için pek adaptör taraftarı değilim aslında derdim line-in yapmak.

Bir garip COMMODORE fanatiği...
Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: