Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 2 adet C64 bir 154I olurmu?  (Okunma Sayısı 21112 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mayıs 09, 2011, 23:12:19 ÖS »

arkadaşlar kafamı karıştırdı ama malum evden uzak deneyemiyorum şu anda:

iki C64 bir 154I'e bağlanarak kullanılabilir mi?
yani aynı anda zaaten olamaz ama mesela her iki C64 açık durumda ve 154I de açık ve sırası ile veri değişimi olur mu???
atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 10, 2011, 00:00:05 ÖÖ »

Harbiden güzel bir konuya parmak bastın. Kısıtlı imkanlarla uğraşırken böyle bir şeye çözüm bulmak güzel olur.

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 10, 2011, 08:23:15 ÖÖ »

donanım konusundan pek anlamasamda,bana olabilir gibi geliyor,
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 10, 2011, 08:25:53 ÖÖ »

Bana komutları aynı anda vermediğin sürece ikisi ayna anda bile olabilir gibi geliyor.
« Son Düzenleme: Mayıs 10, 2011, 08:49:31 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

ozgur106
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Mayıs 10, 2011, 09:09:37 ÖÖ »

arkasında ıkı tane gırıs var belkıde olur
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 10, 2011, 10:36:40 ÖÖ »

ancak komidatorle yaparsın yada otamatik istiyorsanda röle ile yapabilirsin, hangi makina 1541 ile kullanacaksan seçim yapıp hem 1541 i hemde c64 açıp kapadıktan sonra kullanmaya başlayabilirsin

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
guru68
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 10, 2011, 20:36:44 ÖS »

aslında direkt bağlanabilse çok daha iyi olur, sonuçta ozgur106 dediği gibi iki DIN soket var 154I'de. wizofwor yorumuna katılıyorum, demek istediğim de buydu, iki bilgisayar birden komut veremiyecek, ya biri yada öteki. sonuçta örneğin bir c64 ve bir vc20 de bağlanabilir, bu da işimize yarar.
yokmu aranızda bunu deneyebilecek biri yaw, basit bir deney. bozulacak diye korkuluyorsa endişelenmeyin yollarım sağlamını gelince... şu an imkanım olsa hiç durmam denerdim valla, kafayı taktım ben buna arkadaşlar!
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mayıs 10, 2011, 23:52:10 ÖS »

ya arkadaşlar ikinci sokete ek 1541 bağlanıyor böylece 4 adet 1541 bağlanır bir c64'e, cihazları yakmayın!

murmuro
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 11, 2011, 00:24:15 ÖÖ »

ya arkadaşlar ikinci sokete ek 1541 bağlanıyor böylece 4 adet 1541 bağlanır bir c64'e, cihazları yakmayın!

+1
ikinci soket bağlanacak ikinci cihaz içindir; 1541 veya seri printer için. tarafımdan denenmiştir.
guru68
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mayıs 11, 2011, 00:57:57 ÖÖ »

ikinci soket bağlanacak ikinci cihaz içindir; 1541 veya seri printer için. tarafımdan denenmiştir.

bunu zaaten biliyor çoğumuz, hatta kullanma kılavuzunda bile yazıyor, bir nevi daisy chain ile periferik cihazlar bağlanıyor (Floppy,Printer,Plotter,ScetchPad vs) konu bu değildi zaaten
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mayıs 11, 2011, 01:37:48 ÖÖ »

bunu denerken biseyleri yakarsaniz sorumluluk kabul etmem soyliyim

1541 semasina bakinca arkadaki iki seri port jakinin direk paralel bagli oldugunu goruyoruz. iceride bunlar pull up direncleri ile high'a cekliyor. ayni sekilde c64 semasinda da 6526'nin cikisinda pull-uplar var ama bunlar custom commodore cipi tarafindan bufferlanmis. onun highlari nasil yaptigini bilmiyorum

simdi bu bilgiler isiginda iki c64 ve 1 1541 calisabilir gibi gorunuyor. Acma sirasi olarak
- once 1541'i ac
- c64'lerden birini ac. bunun sebep oldugu drive reset ve led yanma hadissesi gecene kadar bekle
- ikinci c64'u ac

bu sirayla yapildiginda disket surucunun perspektifinden iki c64'un ayri makineler oldugunun anlasilamayacagini tahmin ediyorum. komutlar ayni anda verilmedigi surece calisabilir. Tabi 1541 "status" unun hep OK oldugu ve hic hata olmadigini varsayarsak. Ya da mesela turbo loaderli bi oyun cok parcali olarak yuklenirken  ikinci makine onun arasinda (o an yukleme olmasa dahi) bisey yuklemeye calisirsa calismaz vs.

Kartus turbolarinin da ortaligi tamamen karistiracagini unutmayalim. Velhasil bir masaya iki C64 bir 1541 koyacak yeriniz varsa ihtimalen ikinci 1541'i de koyacak yeriniz vardir ben bu sekilde 1541 paylastirmayi tavsiye etmiyorum.

guru68
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mayıs 11, 2011, 01:56:34 ÖÖ »

eyvallah nightlord, lordsun valla! yer konusundan öte ikinci cihaz var mı yok mu daha önemli, artı maddi durumu (eşler tarafından) kısıtlanan arkadaşlarımızı düşünmek lazım.

bende bu ara bişey buldum webde, wikipedia ingiliz de bu yazıyor:

It was also possible, without requiring a VIC-switch, to connect two Commodore 64s to one 1541 floppy disk drive to simulate an elementary network, allowing the two computers to share data on a single disk (if the two computers made simultaneous requests, the 1541 admirably handled one whilst returning an error to the other, which surprised many people who expected the 1541's less-than-stellar drive controller to crash or hang). This functionality also worked with a mixed combination of PET, VIC-20, and other selected Commodore 8-bit computers.

artık bunuda tercüme etmeyim, ilgilenen etsin.

alman wiki de hiç konuya değilmiyor. türk wikisi zaaten boşa.

sonuç olarak yazdığına göre oluyor ve hatta aynı anda floppy kullanıldığında bilgisayarın biri hata gösteriyormuş, yani crash olmuyor. enteresan diyorum...

bu arada yardımlarınız için çoook teşekkür ederim, 166 kez okunmuş biri bile cesaret edememiş, ammmada kıymetliymiş cihazlar...
neyse şimdi herkes dener artık
« Son Düzenleme: Mayıs 11, 2011, 02:02:20 ÖÖ Gönderen: guru68 » Logged
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mayıs 11, 2011, 20:07:49 ÖS »

yalniz bir ufak not: bu ingiliz wiki'deki soylem (crash etmeme durumu) sadece iki c64 de klasik ROM rutinleri ile tek parcali oyun yuklemesi yapiyorsa gecerli. Eger bir turbo loader kullaniliyorsa (kartus ile veya cok parcali bir oyun/demo ile) gayet de crash ettirilebilir sistem.

Turbo loaderlar drive'in bellegine ozel bir program gonderip o programi drive CPUsuna calistirirlar. Bu programlar c64 ve 1541 arasindaki protokolu komple degistirir. Dolayisiyla birinci c64 bunu yaptiktan sonra 2. c64 default protokol ile 1541'e mesaj gondermeye kalkarsa, zamanlamaya bagli olarak hem drive'i crash edebilir, hem birinci c64'te o anda suren yuklemeyi bozabilir hem de kendisi crash olabilir.

ama en azindan elektriksel bir problem yok gorunuyor (wiki'nin de dedigi uzere). Sadece sw tabanli haberlesme problemleri bu saydiklarim. Ama wiki sayfalarina da her zaman biraz suphe ile yaklasmak lazim. kaynaklari falan kontrol etmeli. nitekim senin de dedigin gibi cihazlar kiymetli

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Mayıs 12, 2011, 17:35:06 ÖS »

c64 ile c128'i user port'dan normal bir biçimde ve sorunsuz bir kabloyla birbirine bağlamaya çalışırken ikisini de yakmıştık. biri komple, diğerinin ise kartuş portu uçmuştu. ben olsam hiçbir koşulda böyle birşeyi denemezdim. ne olacağı belli olmaz.
guru68
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mayıs 12, 2011, 18:22:54 ÖS »

c64 ile c128'i user port'dan normal bir biçimde ve sorunsuz bir kabloyla birbirine bağlamaya çalışırken ikisini de yakmıştık. biri komple, diğerinin ise kartuş portu uçmuştu. ben olsam hiçbir koşulda böyle birşeyi denemezdim. ne olacağı belli olmaz.

hmmm düşündürücü...

user port dan 154I bağlanılabilir mi?
söz konusu IEEE-488 galiba, yoksa yanılıyormuyum?
« Son Düzenleme: Mayıs 12, 2011, 18:26:35 ÖS Gönderen: guru68 » Logged
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: