Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetOptik çıkışmı, Coaksiyel çıkışmı
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Optik çıkışmı, Coaksiyel çıkışmı  (Okunma Sayısı 15231 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 29, 2011, 09:45:14 ÖÖ »

Sayın arkadaşlar ev sinema sistemine bağlıyacağım Sony DVD receorderin ses çıkışını yapacağım.
Ses çıkış için  DVD Recorderda  RCA, OPTİK ve Coaksiyel bağlantı imkanları var.
Tabiki RCA kalite bakımından tercih etmiyorum.

Ancak Optik bağlantı mı, yoksa Coaksiyel bağlantımı daha iyi , bir türlü emin olamadım. Başvurduğum çeşitli kaynakların bir kısmı Optiğin daha iyi olduğunu , bir kısmı ise Coaksiyel çıkışın daha iyi olduğunu belirtiyor.
Aynı seviyede kaliteli bir kablo kullanılırsa Optikmi daha kaliteli bir ses iletimi(çıkışı) sağlar, yoksa coaksiyel çıkışmı.
Ona göre kaliteli bir kablo alacağım.
Saygılarımla
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 29, 2011, 09:54:11 ÖÖ »

İşin ustaları daha iyi bilir ama benim edindiğim izlenim koaksiyel kablonun daha avantajlı olduğu yönünde, ama işin sapıkları için. Ben ise optik kablo ile hallediyorum işimi.
murmuro
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 30, 2011, 01:23:22 ÖÖ »

taşınan sinyal dijital olduğundan pratikte ikisi de aynıdır. kaliteli bir coax kablonun bant genişliği optik kablodan daha fazla olduğundan tercih edilebilir ama maliyet artar. eğer mesafe uzun değilse maliyet açısından optik kablo daha ucuza gelir.
Leon
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Eylül 30, 2011, 15:15:12 ÖS »

İşin ustaları daha iyi bilir ama benim edindiğim izlenim koaksiyel kablonun daha avantajlı olduğu yönünde, ama işin sapıkları için. Ben ise optik kablo ile hallediyorum işimi.

Bu konuda bir tane bile bilimsel makaleye rastlamadim.

Optik ve koaksiyel kablolarin ses kalitesine olan etkilerini ciddi ciddi karsilastiran bir yazi bulursam cok sevinecegim.

Onun disinda genelde koaksiyel derler, ama hangi mantikli nedenden yola cikarak derler bilmiyorum.

Efika | Amiga CD32 | 3 x C64, 2 x 1530, 1 x 1531 | Amstrad CPC64 | Amstrad CPC6128 | C64-DTV | Atari 2600 | Atari 2600 Jr. | Atari 800XL | Atari Paddle | Vestel MSX  | Sony Hitbit MSX | A500 | A500 Plus | A590 | A1200 Blizzard 1230-IV | CASIO VL-1 TONE | CASIO VL-10 | Mac Mini G4 @1,42Ggz
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 30, 2011, 15:17:18 ÖS »

Yönetici şu 2 başlığı birleştirse iyi olacak
murmuro
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 30, 2011, 22:18:24 ÖS »

gerek optik gerek coax, gerekse hdmi taşımasında kullanılan ortamın (yani kablonun ne olduğu farketmez) ses kalitesine herhangibir etkisi yoktur. çünkü bu kablolar ses taşımazlar. kaynak cihazda sayısal olarak kodlanıp ses verisi haline getirilen sinyalleri hedef cihaza taşırlar. mesela blu-ray cihazında üretilen ses sinyali dijitize edilip bu kablolar ile elektriki sinyal olarak anfiye taşınır ve orada tekrar decode edilir. yani ortamda taşınırken kalitesi bozulacak bir "ses" yoktur. sesin kalitesini sadece anfi ve blu-ray playerdaki ses işlemcilerin kalitesi belirler.
umarım bu açıklama yeterince aydınlatıcı olmuştur
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Eylül 30, 2011, 23:01:36 ÖS »

Çok açıklayıcı ama bence tartışmaya açık bir konu.
O zaman (zamanında) niye optik çıkışı anfiler 1000$ daha fazlaya satılıyordu.
CD-Dvd playerdan direk kablo ile bağlantı yapabilirdik diye bir soru yönelteyim.?
Veya neden şu an anfilerde her çeşit giriş var. Nasılsa hepsi aynı kalitede geliyor?

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
murmuro
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 01, 2011, 00:39:34 ÖÖ »

güzel soru
optik çıkışlı anfilerin ilk çıkış zamanında sesin dijital aktarımı yeni yaygınlaşmaya başlamıştı. ucuz anfilerde sadece tos fiş diye bilinen iki kanal (R-L audio) RCA analog ses çıkışları varken pahalı olanlarda optik ve coax dijital çıkışlar da vardı. analog RCA (biri kırmızı, biri beyaz renktedir) sesi normal ses sinyali olarak taşır. yani bu sistemde kablo kalitesi ve uzunluğu sesin kaliteli olarak iletilebilmesi için çok önemlidir. kalitesiz veya fazla uzun kablolarda ses kalitesinde azalma, parazit, distorsiyon gibi sorunlar oluşur.
ama dijital aktarımda (coax-optik-hdmi) ses 0-1 gibi elektronik kodlamayla taşındığından transmisyondaki tüm kayıplar ortadan kaldırılmıştır. buradaki tek sorun kablonun saniyede ne kadar veri taşıyabilecegidir. dijital ortamda kablo kapasitesinin üzerine çıkılırsa sadece sesin anlık kesintisi olabilir, kalitede azalma gibi bir durum sözkonusu olmaz.
günümüz anfilerinde birçok çıkış olmasının sebebi sadece ihtiyaçlara cevap verebilmektir. ama gerek görüntü gerek ses için en iyi ve pratik bağlantı çözümünü veren teknoloji şu an için hdmi dir.
ayrıca evinizde denemeniz için bir örnek:
anfiye optik,coax veya hdmi yoluyla bağlı bir ses cihazının ses şiddetini açsanız da anfiye bağlı hoparlörlerde sesin artmadığını göreceksiniz. bunun nedeni anfiye ses bilgilerinin sayısal olarak gelmesidir. yani 1 ve 0 ların şiddeti artırılamaz sesi sadece anfinin volum tuşları üzerinden değiştirebilirsiniz.
bu sebeplerden dolayı sesin kaliteli taşınması kavramından sadece analog RCA kablolar üzerinden taşınmada bahsedebiliriz.
« Son Düzenleme: Ekim 01, 2011, 00:42:41 ÖÖ Gönderen: murmuro » Logged
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ekim 01, 2011, 08:19:26 ÖÖ »

O zaman artık klasik bir anfi veya lambalı bir anfi almak neredeyse hobi işi olduğundan,
Dijital sıkıştırmaya kendimizi teslim etmiş durumdayız.
Her ne tarz ses olursa olsun , dolby prologic, dolby digital, dts, thx, dijital kodlama
ile çözünüp hoperlöre gidiyor.

Bu durumda eskiden kg olarak ağır anfi iyi anfi moduda ortadan kalkıyor.
Elimde 28 kg lık Yamaha 795 Anfim var 8 ohmda 100W ses gücüne sahip.

Şimdiki anfileri elime alıyorum tüy siklet. 12 kg gelmez. Bir bakıyorum her türlü çıkışı, her türlü dekoder
mevcut. Ama anca 4 ohm 100 watt veriyor.

Zamanında çok özenerek aldığım bu anfiyi DTS çözebiliyor ve optik çıkışı var diye fazladan paralar vererek
sahip olmuştum. Şimdi 99 TL lik kıytırık media player bile dts çözüyor.

Hoperlör konusuna hiç girmeyeceğim bence o tam karışık bir mevzu.

Anladığım sonuç dijitalde olsa gönderilen bilgi büyüdüğünde ve kabo uzadığında (gerçekten uzun), verinin
kaynak noktadan hedef noktaya taşınması mili saniye bazında gecikmelere yol açabilir.
Bu durumda çok uzun mesafelerde optik çıkış daha uygun.
Diğer durumlarda kablo ile bağlantıda sorun yok.

Ev kullanıcıları için hiç bir şey farketmez. Canınız ne istiyorsa kullanın

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 14, 2016, 09:39:19 ÖÖ »

Arkadaşlar eski konuyu yeniden hatırlatmak gibi olucak ama,
Yeni aldığım Panasonıc Bluray RW katoloğuna baktığımda kafam karıştı.

Bluray arkasında Analog ses çıkışı, Koaksiyel ses çıkışı, HDMı çıkışı bulunmakta.
Katalogda Bluray cıhazını HDMI uzerinden direkt Anfi Receivere bağlayıp, Receiverin HDMI çıkışından TVnın HDMI girişine bağlamak yerine, ses kalitesi açısından Blurayın HDMı girişinden TV ye HDMI bağlantı yapılmasını, Koaksiyel veya optik çıkıştanda Anfi receivere çıkış yapılmasının daha iyi olacağı belirtilmiş.
Benin yukarıdaki mesajlardaki bilgilerden anladığım itibari ile HDMI ses aktarımı ile optik veya Koaksiyel arasında bir kalite farkı yok.

Ama katalog da Koaksiyel çıkışın kullanılmasının tercih edilmesinin daha iyi olabileceği tarzında bir bölüm var.
« Son Düzenleme: Ocak 14, 2016, 15:33:57 ÖS Gönderen: Gokhan Ozkan » Logged
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Ocak 14, 2016, 11:52:29 ÖÖ »

HDMI sinyaleri dijital olarak ilettiği için ses iletiminde kalite kaybı olmaz. HDMI'ı reciever'a değil TV'ye bağlamayı tavsiye etmesinin sebebi kullanım kolaylığı. Bu şekilde bağlayınca ses için TV kumandasını da kullanabileceksin, tek kablo bağlamış olacaksın. Reciever'ın girişlerini meşgul etmeyeceksin vs. vs.

Koaksiyel kablo analog olduğu için iki yerde kayıp yaşayacaksın. Önce dijital analog çevriminde sonra da kablo kalitesine bağlı olarak iletimde. Eğer önce HDMI ile ile TV'ye gider sonra oradan koaksiyel ile reciver'a geçersen dijital analog çevrimini TV'de yapıyor olacaksın. Eğer Blueray oynatıcının koaksiyel çıkışını kullanırsan çevrimi cihaz kendi yapacak. Kısaca senin Blueray oynatıcı "Benim DAC sistemim muhtemelen senin TV'ni döver. Madem Analog çevrimi olacak bırak ben yapayım" diyor.

Optik kablo da dijital ancak çözünürlüğü, bir diğer deyişle bant genişliği, düşük. Dolayısıyla benzer bir durum oluşuyor. Dijital sinyaldeki format (codec) değişimini TV'ye bırakmamış olacaksın.

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ocak 14, 2016, 14:37:28 ÖS »

Optik kablo ve Koaksiyel kablo çok farklı iki alem.

Optik kablo dijital veri taşır.
Koaksiyel kablo analog sinyal taşır.

Eğer BlueRay cihazını, amfine optik kablo ile bağlarsan, DVD'deki ses verisi PCM dijital ses verisi olarak amfine iletilir.

Dijital ses analoğa çevrilmeden hoparlöre gönderilemeyeceği için, bu Dijital/Analog çevrimi (kısaca D/A) amfinin/hoparlörünün üzerindeki çevirici ünite tarafından yapılacaktır.

Avantajı şudur:
* Kablo uzadıkça, sinyal kaybı veya parazitlenme yaşamazsın.
Dezavantajı şudur:
* Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio ve LPCM gibi kayıpsız dijital ses standartlarını desteklemez.
* Amfinin üzerindeki D/A çeviricilerini kullanmak zorunda kalırsın ve muhtemelen DVD oynatıcın üzerindeki çeviriciler daha başarımlıdır.

Koaksiyel kablo kullandığında ise, DVD üzerindeki ses verisi DVD oynatıcının üzerindeki D/A çevirici ile analog ses sinyaline çevrilir ve analog olarak amfine iletilir.

Avantajı:

DVD oynatıcın üzerindeki D/A çeviriciyi kullanabilirsin.
Dezavantajı:
Kablo kalitesiz ise ve/veya çok uzun olması gerekiyorsa, sinyal kaybı ve parazitlenme yaşayabilirsin.

Benim tavsiyem:
Eğer kablo uzunluğunu 1m'nin altında tutabiliyorsan, en kaliteli koaksiyel kabloyu kullan. Optik'e hiç bulaşma.

Alper
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 14, 2016, 14:57:14 ÖS »

@Alpyre

Koaksiyel kabloyla dijital ses iletimi mümkün, yani analog ses sinyalleri yerine dekode edilmesi gereken veri akışları iletiliyor.

Ben şahsen optik kablo kullanıyorum, kalite manyakları dijital koaksiyel kabloları tercih ediyor ama son dönemde HDMI 1.4'den itibaren yapılan güncellemelerle AVR'lerde HDMI ses iletimi ön plana çıkmaya başladı.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ocak 15, 2016, 10:35:33 ÖÖ »

Elbette mümkün. HDMI zaten buna bir örnek.

Fakat piyasada bulunan BlueRay oynatıcılarda, Optik çıkış ve HDMI dışında, dijital koaksiyel çıkış bulunacağını sanmam.

Koaksiyel çıkış varsa bile büyük ihtimalle analogdur.

Aynı şekilde amfi/hoparlör üzerinde de böyle bir giriş olacağını düşünmüyorum.

Şahsen piyasada (son zamanlarda) hiç öyle bir cihaz görmedim.

Ha her iki cihazda da varsa bu çıkış ve giriş... tabii ki kaliteli ve kısa bir koaks kabloyla bu çıkış/giriş kullanılmalı. Optikten yine kaçınılmalı... Kahkaha
« Son Düzenleme: Ocak 15, 2016, 10:41:57 ÖÖ Gönderen: Alpyre » Logged

Alper
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 15, 2016, 12:30:02 ÖS »

Alpyre, zaten ses konusunda kalite sapıkları için AVR ve kaliteli ses sistemleri elzem. Bu bahsettiğim konunun F/P örneği giriş cihazlarından Panasonix VSX-520'ye bir göz at istersen.

http://www.pioneerelectronics.com/PUSA/Home/AV-Receivers/Pioneer+Receivers/VSX-520-K
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: