Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: yardım - yarıldım  (Okunma Sayısı 8341 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 29, 2012, 19:53:15 ÖS »

Geçen hafta yold bulduğum bir ram'i anakarta takmam sonucu anakarta elveda dedim. (Neredeyse 7-8 senedir kullanıyordum).
Neyse MSI 760 GM-P21(FX) anakart, 4 GB ram ve AMD Athlon II X2 3.4 GHz işlemci aldım. Ana kart sadece sata destekli olup elimde uzun zamandır kullanmadığım ve bozulan anakartta sorunlu çalışan XP yüklü Seagate marka 250 GB'lik bir sata hdd vardı. Sistemi kurdum XP logosu çıkıp windows yüklenirken bilgisayar restart yapıp güvenli mod seçenek ekranı geliyor ve ağ destekli güvenli modda açılış yapıyorum. İşyerinde kartın sürücülerini dvd'den flash diske kopyalayıp sürülerinide kurdum. Ama sonuç değişmedi.

Bunun üzerine işyerinde bozuk diye kenara atılan bir bilgisayarın hdd'sini ve ana kartını ve güç kaynağını getirdim.
İşyerinden getirdiğim anakart Gigabyte GA-31M-S2L (Ide ve Sata port var), 2 GB ram ve 2.2 Ghz sanırım bir işlemcisi var. Hdd 160 GB'lik Sata ve XP-Sp3 yüklü.

Denemelerim şu şekilde.

Gigabyte + 160 = Sorun yok
Gigabyte + 250 GB = Sorun yok

MSI + 160 GB = Mavi ekranlı hata mesajı çıkıyor.
MSI + 250 GB = Güvenli modda çalışıyor.

Belki 250'likte bir sorun vardır diye Gigabyte anakartı kullanarak XP-Sp2'yi kurdum. Hdd'yi tekrar MSI ile denedim ama yine güvenli modda açılıyor. Kartın sürücüleri yüklü olup firefox ve aimp dışında hiç bir program kurulu değil şu anda.
Elimdeki ide dvd'yi kullanmak için sata-ide çevirici siparişi verdim. Gelince tekrar deneyeceğim.
Sizce sorun ne olabilir. Anakart arızalı olabilir mi? veya hdd?
(Bu arada işyerinin bozuk!! bilgisayarı gayet güzel çalışıyor. Bomboş kalan kasayıda getirince bedavadan bir pc'im daha olacak:) )
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 29, 2012, 21:03:12 ÖS »

Hades abi, XP kurulu bir harddiski farklı marka model anakarta takarsan genellikle çalışmaz. MSI üzerinden kurman lazım.

Atacan
Deneyimli

Msx

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Aralık 30, 2012, 13:19:56 ÖS »

Commander 64 dogru söylüyor 2 anakartın chip seti aynı değilse xp yükledigin disk'i diger anakart üzerinde çalıştıramazsın... makina açılışta reset atacaktır... ve güvenli kipte bile başlamayacaktır...

Saygılar....

'80 Doğumlu İzmir'li
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 30, 2012, 13:33:50 ÖS »

Arkadaşların bahsettiği gibi anakart çipset sorunu olabilir. Windows  kurmaya üşeniyorsun anlaşılan. Ayrıca USB flashdisk veya CD üzerinden boot eden Linux sürümleriyle de sistemi test edebilirsin.
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 30, 2012, 16:30:50 ÖS »

Yeni anakartta sadece sata port var ve benim cd ve dvd sürücüler ide olduğu için xp'yi yeni anakartı kullanarak kuramıyorum.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 30, 2012, 16:49:28 ÖS »

usb bellekten kurmayı dene, nette açıklamalar var, önce anakarttan, usb bellekten sistem kurulumunu aktif etmen gerekir.
guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Aralık 30, 2012, 16:52:11 ÖS »

xp max 3gb ram
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 30, 2012, 16:56:04 ÖS »

2gb lik flash bellekten kurulabiliyor
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 30, 2012, 17:08:02 ÖS »

Bozulan anakartın chipseti via, işyerinden getirdiğim anakartın chipseti intel g31, yeni anakartın chipseti amd760g ve sb710.
Yarın sata-ide çevirici ile kurmayı denerim. Bugünlük böyle idare ederim artık.
Xp max 4GB ram destekliyor diye biliyorum. Fazla ram olması durumunda 4GB sonrasını adreslemiyor sanırım.
« Son Düzenleme: Aralık 30, 2012, 17:12:07 ÖS Gönderen: hades » Logged
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 30, 2012, 18:11:45 ÖS »

Xp de bir yerlerde donanım profilleri olacaktı.
Güvenli kipte ulaşılabiliniyorsa mevcut profili silmek belki işe yarayabilir. Böylelikle donanım bilgileri sıfırlanabilir.

Ama bundan tam emin değilim. İşe yarmayabilirde.

Profillere erişebilmek için. Böyle bir bilgi var.

"Bilgisayarım" simgesine sağ fare tuşuyla tıklayıp "Özellikler" seçeneğini işaretleyin, sonra da "Donanım" sekmesine gelerek "Donanım Profilleri" düğmesine basın.

Kaynak

guru68
Deneyimli

arıyor: SONY MSX

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Aralık 30, 2012, 19:24:54 ÖS »

he 4gb yanlis hatriladim
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 30, 2012, 20:48:26 ÖS »

Bozulan anakartın chipseti via, işyerinden getirdiğim anakartın chipseti intel g31, yeni anakartın chipseti amd760g ve sb710.
Yarın sata-ide çevirici ile kurmayı denerim. Bugünlük böyle idare ederim artık.
Xp max 4GB ram destekliyor diye biliyorum. Fazla ram olması durumunda 4GB sonrasını adreslemiyor sanırım.

Windowx XP, 3.2GB civarı RAM destekliyor. Fazla RAM'i onboard ekran kartına tahsis edersin.

Elindeki Windows XP lisanslı değilse, flashdisk'ten Windows 7 kur daha iyi.
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 30, 2012, 22:58:07 ÖS »

Flashtan xp-sp3 kurdum, sürücüleride yükledim. Canavar gibi maşallah.
Yakında 7'yide kurarım.
Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

AMD Atlon II x2 3.4 GHz, 4GB DDR3 Ram, MSI 760GM-P21 (FX) Onboard Vga, 250 GB Sata, 1TB Sata

8 Bit Rules - Z80 ve 6510
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 30, 2012, 23:52:19 ÖS »

Flashtan xp-sp3 kurdum, sürücüleride yükledim. Canavar gibi maşallah.
Yakında 7'yide kurarım.
Yardımcı olan herkese teşekkür ederim.

AMD Atlon II x2 3.4 GHz, 4GB DDR3 Ram, MSI 760GM-P21 (FX) Onboard Vga, 250 GB Sata, 1TB Sata

8 Bit Rules - Z80 ve 6510

Oldu olacak monitörü de değiştirseydin
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: