Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga YazılımA1200 için winuae ile Compact Flash'a (CF) Amiga OS 3.1 kurulumu
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: A1200 için winuae ile Compact Flash'a (CF) Amiga OS 3.1 kurulumu  (Okunma Sayısı 23105 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Zen
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 26, 2013, 13:35:49 ÖS »

Açıklamayı bu videoyu baz alarak yapacağım. Benim anlatımımda bazı farlılıklar olacak.

Öncelikle kullandığım sistemi detaylı bir şekilde listeleyeceğim. Bunun sebebi ise ufak detayların ilerde bazı sorunların çözümlerine ışık tutacağını düşünüyorum.

Donanım:

-Amiga 1200 Escom Rev 1 D / Blizzard 1230/50mhz 16 mb ram

-pc (bunda detaya gerek yok )

-IDE to CF adaptör

Bu model İstanbul Mecidiyeköy'deki Arkadaş Bilgisayarda bulunabiliyor.Ben bu modeli şeklinden ve ek güç kaynağı istememesinden dolayı seçtim. Siz isterseniz internette araştırma yaparak A1200'e uyumlu size uygun bir model seçebilirsiniz.

- 4 GB Kingston Compact Flash

Bunda da başka marka ve boyut seçebilirsiniz.
Her ihtimale karşı kartaki voltaj bilgilerini paylaşayım. 3.3v / 5V

- Compact Flash destekli card reader

Yazılım:

- Win XP ve Winuae 1.6.1

XP'de winuae'nin kısayol sağ tıklayıp hedef bölümüne
-disableharddrivesafetycheck eklemeniz gerekiyor.Win 7 ya da Vista'da çalıştırırken ayrıca sağ menüden Yönetici olarak çalıştır'ı seçmeniz gerekebilir.

Winuae İndirme linki

- Active@ Partition Manager

CF'deki partisyonu silmek için
İndirme linki

- Kickstart ROM 3.1 (3.0 da olabilir ama ben 3.1'i öneririm)

- Amiga OS 3.1 Install disk adf (3.0 da olabilir ama ben 3.1'i öneririm)
  Bu adf'yi yedekleyin.Kopyasını kullanın

- Amiga OS 3.1 (3.0 da olabilir ama ben 3.1'i öneririm)

Şimdi gelelim CF'ı Amigaya uyumlu hale getirmeye. Bunun için CF'deki partisyonu  silmemiz gerekiyor. Bunun için Active@ Partition Manager programını kullanacağız. Önce Active@ Partition Manager'ı çalıştırıyoruz. Gelen ekranda CF'ı buluyoruz. CF'ı seçip sağ tıklayıp çıkan menüden Delete Partion'ı seçiyoruz. Burada çok dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü CF yerine işletim sistemi kurulu veya önemli bilgilerin bulunduğu diski silebilirsiniz!

Silme işlemi bittikten sonra ekranın üstündeki seçeneklerden Refresh'i seçiyoruz. Refresh işlemi bittikten sonra programı kapatıyoruz.

Sıra winuae'ye geldi. Winaenin 1.6.1 versiyonun kuruyoruz. Çalıştırmadan önce XP'de winuae'nin kısayol sağ tıklayıp hedef bölümüne
-disableharddrivesafetycheck eklemeniz gerekiyor.

Win 7 ya da Vista'da ayrıca çalıştırırken sağ menüden Yönetici olarak çalıştır'ı seçmeniz gerekebilir. Winuaeyi çalıştırıyoruz. Kendimize A1200 konfigürasyonu oluşturacağız. Yapacağımız işlemler;

- Quickstart

Model: A1200 seçin

- CPU and FPU

68020, 24 bit addressing, More comp. , Fast possible
  seçili olsun.

- Chipset

Aga, Chipset extra: A1200, Collision Level: Sprites and S. vs P. ya da Full
  seçili olsun

- ROM

Main ROM File: bölümüne Kickstar 3.1 rom dosyasını seçin

- RAM

Chip: 8 Mb 'ye getirin
  Slow: 1 Mb 'ye getirin

- Floppy Drives

DF0:   Buraya Install3.1 adf dosyasını seçin

DF0:'ın üzerinde Write protected seçili ise kaldırın.

- Hard Drives

Burası en önemli nokta! Bu bölümde CF'ı harddisk olarak tanıtacağız.
  Önce Add Hard Drive... tuşuna basın (en sağda).
  Hard Drive: kısmındaki listeden CF'ınızı seçin
  (Bir uyarı mesajı alacaksınız. Bu mesajda hard drive safety check disable
  gibi mesaj çıkması gerekiyor. Eğer hard drive safety check active benzeri
  bir yazı çıkarsa winuae'nin kısayolunun hedef kısmında
  -disableharddrivesafetycheck yazılı olmayabilir veya yanlış yazılı olabilir.)
  HD Controller: UAE'yi ve Read/Write seçin (Video'daki IDE0 seçeneği bende çalışmadı)

Add Hard Drive tuşuna basın. (Yine uyarı mesajı gelebilir.Devam edin)

Bunları yaptıktan sonra Configurations'ın Name bölümüne gelerek konfigürasyonunuza isim verin ve Save ile kaydedin. Start'a basarak emülasyonu başlatın.

Sizi Instal3.1 "masaüstü" karşılaycak buradan Install3.1 diski açın. HDTools çekmecesine (klasör) girin. HDToolBox'ı çift tıklayarak çalıştırın. Eğer hard disk olarak kullanıcağınız CF'ı görmüyorsa, HDToolBox'ı Exit tuşuna basıp kapatın. HDToolBox ikonunu bir kez tıklayarak seçin sağ tuşa basılı tutarak Icons menüsünden Information... seçin. Tool Types: kısmında
SCSI_DEVICE_NAME=scsi.device satırını seçiyoruz. scsi.device'ı ueahf.device yapıp enterliyip Save tuşuna basıyoruz. Tekrar HDToolBox'ı çalıştırıyoruz.

Bundan sonraki adımda videodaki gibi partisyon ayarları yapıp ardından Workbench'i kuracağız (Bazı ayarlar videodan farklı olacaktır).

Partition Drive:

Partition Device Name kısmına sürücü ismi giriyoruz (DH0 (ana partisyon) , DH1 (2. partisyon) gibi). İsterseniz tek partisyon ya da ikiden çok partisyon olarak da kullanabilirsiniz. Onların ayarlarını burada anlatamayacağım. Siz isterseniz forumdan ya da internetten bulabilirsiniz.

Advanced Options'ı aktif hale getirip Change tuşuna basıyoruz.
MaxTransfers değerini 0xffffff yerine 0x1fe00 yapıyoruz. Değeri değiştirdiğimizde Enter'a basmayı unutmuyoruz. Sonra OK tuşuna basıyoruz. Bu ayarı diğer partisyon için yapıyoruz. Bu değişiklik bize daha hızlı dosya transferi yapmamızı sağlayacak.

Yukardaki işlemler bittikten sonra; Save Changes to Drive tuşuna basıyoruz ve HDToolBox'u kapatıp, bilgisayarı tekrar başlatıyoruz.

Şimdi DH0: ve DH1: masaüstünde görücez. Hemen DH0: seçip sağ menüden Icons ardından Format Disk'i seçiyoruz. Gelen ekranda New Volume Name kısmına dh0: isim veriyoruz (Örnek:Workbench). Sonra sırasıyla Quick format, Format, Format'ı seçiyoruz. Biraz bekledikten sonra DH0: partisyona format atıldığını ve yeni ismini görüceğiz. Aynı işlemi DH1 içinde yapıyoruz.

Bundan sonraki adım AmigaOS 3.1 kurmak olucak. Bunu da internette veya forumda bulabilirsiniz. Kısaca anlatmak gerekirse; yapmanız gereken önce İnstall 3.1 adf (disket) sistemi açıp. Install klasörü içinde kurulum yapacağınız dili seçip talimatları takip etmek (Amiga OS 3.1 bütün adfleri olmak kaydıyla).

Böylece bir yazının sonuna daha geldik . Yazıyı tamamlaman uzun zaman aldığı için özür dilerim. İşlerim arasında anca yetişrebildim. Umarım faydalı olmuştur.

Not1: Arada PC'den winuae ile CF Amiga hard diskine veri atarken disk validate hatası verebiliyor. Bunun önüne geçmek için Amiga Os altında DiskSalv programını kullanabilirsiniz.

Not2: Compact Flashlar artık piyasada fazla bulunmuyor. İstanbul'da bulunanlar Karaköy'deki alt geçitteki mağaza ve dükkanlarda bulabilirler. Diğer bildiğiniz yerleri (İst. ya da diğer şehirlerdeki) yorumlarda yazabilirsiniz.
« Son Düzenleme: Ekim 02, 2013, 20:58:06 ÖS Gönderen: Zen » Logged
xeon83
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Eylül 26, 2013, 16:25:42 ÖS »

teşekkürler.. tesadüf bende bu aralar bunla ugrasıyorum. pek alakası yok ama akşam 3.9 kurdum direk cd den ama arayüzü çok kötü görünüyor.. 256 renktede kötü. hiç yotubtaki videolardaki gibi değil UI ın görüntü kalitesi.. neden acaba.. (henüz amigaya takmadım winuae üstünde çalışıyor)
AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 27, 2013, 07:37:14 ÖÖ »

hangi ekran cozunurlugunde kullaniyorsunuz?

AmigaAmigaAmiga
xeon83
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Eylül 27, 2013, 09:58:56 ÖÖ »

hepsinde denedim valla.. 640 a 200 lü birşeydi sanırım gece sildim tekrar sistemi..
xeon83
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Eylül 27, 2013, 10:01:13 ÖÖ »

birde ben ne yaparsam yapıyım hafıza kartını hdd olarak görmüyor arkadaş.. daha dogrusu wb görüyorda hdtoolbox görmüyor.. hiçbişey görmüyor..
AmigaFUN
Deneyimli

MC68060 inside!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 27, 2013, 10:57:30 ÖÖ »

VGA veya SVGA çözünürlüklere çıkmadan güzel bir görüntü elde etmek zor bence.

AmigaAmigaAmiga
xeon83
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Eylül 27, 2013, 12:36:31 ÖS »

evet vga çözünürlüğü değildide onu göremedim sanırım ayarlarda gözüme çarpmadı tekrar bi bakayım.. pek renk max.256 renkmi 16bit falan olmuyormu..
xeon83
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Eylül 27, 2013, 12:36:43 ÖS »

yada en azından 4096 renk..
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 27, 2013, 12:37:52 ÖS »

CF kartlarla çok uğraşmış biri olarak benim denediğim yöntemim;
Mutlaka cf kartı AMİGA da install disketi ile hdttols da bölmeleme ve formatlayarak hazırlıyorum. bu şekilde daha stabil oluyor windows üzerinden read error hataları olabiliyor. hazırladığım cf kartı basit bir kart okuyucu ile pc ye takıp winuae üzerinden direkt workbench i kopyeliyorum. hazır classic workbenchler nette değişik olarak bulunuyor hatta sitesi bile var. o workbenchlerde sizden ilk önce workbench disketi ile kurmanızı ister winuae de bunu çalışır duruma getirip direkt winuae üzerinden cf karta kopyeliyorum ve direkt çalışıyor.. 3.9 uda cf karta kopyeleyeip direkt 3.1 in üzerine kuruyorum eğer cdrom yoksa. 3.9 da aynı yöntem ilede kopyelenebilir. bu yöntem cf kart ve tüm hd ler içinde geçerlidir.

Amiga Repair Service
xeon83
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Eylül 27, 2013, 12:55:16 ÖS »

ben 3.9 cd imajını winuae ye gösterip boot uda wb3.1 den yapıp direk cd den boş karta kurabiliyorum.. hiç bi sıkıntı yok fakat 3.1 install ada boot etsem wb3.1 le edip ikinci floppy e installıda taksam (hdtoolbox için) hdtoolbox diski görmüyor. Tek sıkıntım amiga üzerinden (yani winuae üzerinden) partition lara ayıramamak.. wb3.1 kartı görüyor yoksa draver olarak winuae üstünden kartı hdd olarak gösterdim ayarlarında ve include removable ıda işaretleyerek çalıştırabiliyorum.. 3.9install da kartı görüp bu şekilde kuruyor zaten ama nedense hdtoolbox görmüyor ne yapıcaz bunu ya.. bütün whd load arşivi için 8 lik bi diski 4-4 partitionlara ayırıp kullanırım diye düşünüyorum..
toddler
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 27, 2013, 16:48:55 ÖS »

ben 3.9 cd imajını winuae ye gösterip boot uda wb3.1 den yapıp direk cd den boş karta kurabiliyorum.. hiç bi sıkıntı yok fakat 3.1 install ada boot etsem wb3.1 le edip ikinci floppy e installıda taksam (hdtoolbox için) hdtoolbox diski görmüyor. Tek sıkıntım amiga üzerinden (yani winuae üzerinden) partition lara ayıramamak.. wb3.1 kartı görüyor yoksa draver olarak winuae üstünden kartı hdd olarak gösterdim ayarlarında ve include removable ıda işaretleyerek çalıştırabiliyorum.. 3.9install da kartı görüp bu şekilde kuruyor zaten ama nedense hdtoolbox görmüyor ne yapıcaz bunu ya.. bütün whd load arşivi için 8 lik bi diski 4-4 partitionlara ayırıp kullanırım diye düşünüyorum..

HDToolbox tooltype ayarlarından SCSI_DEVICE_NAME=scsi.device yazan yeri SCSI_DEVICE_NAME=uaehf.device yapmadan CF kartı görmez 

C64|C|G|C128|1541U2
A500|A500+|Slim SDHxC|Gotek
A600|FuriaEC020 33MHz+FPU 40Mhz
A1200|BPPC|BVision|64MB Ram|3Com Eth.
A1200|ACA1230/56Mhz 64MB|IndivisionAGA MK2cr|RapidRoad USB|FastATA 1200 MK-V|Netgear MA401
Dingoo A320(OpenDingux)
Pandora(First Batch)
RaspberryPi 1-2-3
BananaPi/Pro
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Eylül 27, 2013, 16:50:23 ÖS »

Yanlış hatırlamıyorsam HDToolBox Simgesi seçiliyken menüden Icon -> Information yapıp gelen ekrandaki scsi.device yazan yeri uaehf.device veya uaescsi.device yapınca WinUAE'den partition'ları oluşturabiliyorduk.

Edit: Aynı anda yazmışız.

Şu sitede resimli anlatım var -> http://www.pcguru.plus.com/uae_hdtoolbox.html

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Eylül 27, 2013, 17:03:26 ÖS »

Ayrıca bizim forumda daha önce muhabbetini yapmıştık.

http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=3327.0

Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
xeon83
Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Eylül 27, 2013, 17:23:35 ÖS »

#toddler #Simon

eyvallah cümleten
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Eylül 27, 2013, 17:26:44 ÖS »

VGA veya SVGA çözünürlüklere çıkmadan güzel bir görüntü elde etmek zor bence.

ClassicWB ile mümkün.

http://classicwb.abime.net/classicweb/os39.htm

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: