Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımWhat is going on??? Kafa ayarı
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: What is going on??? Kafa ayarı  (Okunma Sayısı 19166 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Atacan
Deneyimli

Msx

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Ocak 15, 2014, 00:53:29 ÖÖ »

Tüm seçenekler içerisinde en basit olana ise biraz önce ulaşmış olmak benim için fazla sarsıcı oldu. Hiçbir ekstra cihaza gerek duymadan, sadece POKE 54296,15 yazarak yükleme sesini duymanın ve buna göre kafa ayarı yapmanın mümkün olduğunu 25 sene gecikmeyle öğrenmiş durumdayım.

Anam böyle bir yöntem mi varmış? Kahkaha

Bir iki yerde okudum ama gözümle görene kadar inanmayacağım.

Gece gece c64 kurup deneyesim geldi....

Saygılar....

'80 Doğumlu İzmir'li
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Ocak 15, 2014, 02:45:52 ÖÖ »

Bu şehir efsanesi olmasın abi. Verdiğin Poke komutunun yaptığı tek şey SID çipinin ses şiddetini köklemek. Eğer teypten gelen sinyalin bir şekilde SID'e gürültü olarak sızacağı falan öngörülerek bu çözüm önerildiyse de o zaman farklı board revizyonlarında farklı miktarda başarılı olacağını tahmin edebiliriz.
tolga abaci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Ocak 15, 2014, 08:28:00 ÖÖ »

2009 senesinde Commodore 64 kullanan ve kafa ayarından bir haber olan bir insan.

Çok tecrübem yok C64'te tape olayı ile ilgili ama aklıma şu geliyor: Yurtdışında orjinal oyun kullanımı oldukça yaygındı 80'li yıllarda, bizde ise çok daha azdı. Orjinal oyunlar da standart bir kafa ayarı (azimuth) ile yüklenebilir ancak. Dolayısı ile, kafa ayarı bir şekilde bozulsa bile, orjinalleri yükleyebilmek için standart ayara dönmek zorundasın. Bizdeki gibi ağırlıklı olarak kopya oyun kullanılan bölgelerde ise sadece bir bilgisayarcının bozuk kafa ayarlı datasette ile oyunları kaydedip dağıtması yeterli. Ortalıkta farklı farklı kafa ayarıyla kaydedilmiş kasetler gezmeye başladıktan sonra bu işi toparlamak çok zor.

Tabii bu sadece bir teori, tamamen saçmalamış da olabilirim. Bunun yanında turbo'ların vs. azimuth ayarına daha duyarlı olması gibi sebepler de etkili olmuş olabilir.

Bana oyle geliyor ki C64 de Spectrum gibi standart muzik teypleri ile yuklenseydi, kafa ayar standarti muzik kaseteri ile ayni olacagi icin kafa ayar sorunu olmayacakti.

Herhalde teoride müzik kasetleri = orjinal oyunlar gibi düşünebiliriz.

Atari 800XL'de teypden oyun yüklemek tam bir işkence...Çoğu zaman başaramadım..

Atari 410 gerçekten çok çok başarısız bir teyptir, saç baş yoldurur. 410'un çalışmasını iyileştirmek için o zamanki dergilerde yayınlanmış mod'lar görmüştüm. 1010 pek kullanmadım. XC12 ise gayet başarılıdır, 1-2 noktaya dikkat edilirse (en baştaki sync sinyalini yakalayıp tam oradan başlamak vs.) gayet sorunsuz yüklüyor.

"Finished products are for decadent minds." -- attributed to Hari Seldon, in Isaac Asimov's Second Foundation.
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Ocak 15, 2014, 08:45:18 ÖÖ »

Kafa ayarının tutmamasının bir nedenide;o dönemde farklı firmaların ürettiği c64 teybinin olması.

Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam c64 teyp leri,normal teyp lerden farklı olarak,sinyalleri data'ya çevirip o şekilde yolluyordu bilgisayara.Bilgisayar içinde ayrıca bir convert işlemine gerek kalmıyordu.Gerçi 3,5Mhz spectrum hızını düşünce  öhömm neyse reklam yapmayalım şimdi.0,98Mhz olan var,olmayan var. 

Gerçi o dönemlerde spectrum kullandığım için,ellerinde tornavidayla,dillerini dışarı çıkartmış,burunlarından sümükleri akar vaziyette,kafa ayarı yapacam diye parçalanan commodore'cu arkadaşlarıma epey gülmüştüm.

"Olm manyakmısınız,niye teybin içine tornavida sokup oyunuyorsunuz"diyerek,uzun süre anlam verememiştim. Kahkaha Kahkaha
« Son Düzenleme: Ocak 15, 2014, 08:48:27 ÖÖ Gönderen: joker_ » Logged
AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Ocak 15, 2014, 09:03:03 ÖÖ »

Kafa ayarında ben kendimce bir yöntem bulmuştum,vidayı en sona sıkar sonrada her kasetin kaç tur çevrildiğini kasetin üstüne yazardım.1 tur,2.5 tur gibi.Sınırlı imkanlar neler yaptırıyor insana:)
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Ocak 15, 2014, 10:31:16 ÖÖ »

2009 senesinde Commodore 64 kullanan ve kafa ayarından bir haber olan bir insan.

Çok tecrübem yok C64'te tape olayı ile ilgili ama aklıma şu geliyor: Yurtdışında orjinal oyun kullanımı oldukça yaygındı 80'li yıllarda, bizde ise çok daha azdı. Orjinal oyunlar da standart bir kafa ayarı (azimuth) ile yüklenebilir ancak. Dolayısı ile, kafa ayarı bir şekilde bozulsa bile, orjinalleri yükleyebilmek için standart ayara dönmek zorundasın. Bizdeki gibi ağırlıklı olarak kopya oyun kullanılan bölgelerde ise sadece bir bilgisayarcının bozuk kafa ayarlı datasette ile oyunları kaydedip dağıtması yeterli. Ortalıkta farklı farklı kafa ayarıyla kaydedilmiş kasetler gezmeye başladıktan sonra bu işi toparlamak çok zor.

Tabii bu sadece bir teori, tamamen saçmalamış da olabilirim. Bunun yanında turbo'ların vs. azimuth ayarına daha duyarlı olması gibi sebepler de etkili olmuş olabilir.

Kafa ayarı sorunu yaşamamızın altında yatan sebep bence budur. Çok makul ve mantıklı...

@AmigAmigA hiç aklıma gelmeyen inanılmaz bir fikir Zorluklar insana neler yaptırıyor...

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ocak 15, 2014, 14:55:41 ÖS »

Bizdeki gibi ağırlıklı olarak kopya oyun kullanılan bölgelerde ise sadece bir bilgisayarcının bozuk kafa ayarlı datasette ile oyunları kaydedip dağıtması yeterli. Ortalıkta farklı farklı kafa ayarıyla kaydedilmiş kasetler gezmeye başladıktan sonra bu işi toparlamak çok zor.

Tabii bu sadece bir teori...

Cok mantikli bir teori bence.

Gerçi 3,5Mhz spectrum hızını düşünce  öhömm neyse reklam yapmayalım şimdi.0,98Mhz olan var,olmayan var. 

0.98Mhz yazmayin suna yahu. 980Khz. Ahahahaha Kilohertz. Kehkehehehehe. Ohom. Neyse. Ne diyorduk. Evet dogru.. Olan var, olmayan var. Kahkaha Kahkaha Kahkaha
« Son Düzenleme: Ocak 15, 2014, 14:59:21 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Ocak 15, 2014, 15:24:06 ÖS »

Biz o kadar Khz, Mhz anlayan insanlar değiliz...anlamıyoruz ne dediğinizi...

EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Ocak 16, 2014, 00:36:54 ÖÖ »

Selam arkadaşlar bende ilk defa duydum. bir ara denerim merak ettim doğrusu. umarım kasetler arızalanmamıştır.

Tüm seçenekler içerisinde en basit olana ise biraz önce ulaşmış olmak benim için fazla sarsıcı oldu. Hiçbir ekstra cihaza gerek duymadan, sadece POKE 54296,15 yazarak yükleme sesini duymanın ve buna göre kafa ayarı yapmanın mümkün olduğunu 25 sene gecikmeyle öğrenmiş durumdayım.

Anam böyle bir yöntem mi varmış? Kahkaha

this is amiga speaking.
longbow75
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ocak 16, 2014, 20:27:08 ÖS »

Yukarida bir arkadasin bahsettigi gibi Kafa ayari kullanicidan cok orjinal kaydi yapan eleman yada sirketten kaynaklaniyor. Kaydi yapan elemanin kafa ayari neyse sizinkinin de ayni olmasi lazim.

Commodore Forever!
Amigator
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Şubat 22, 2014, 21:52:04 ÖS »

bu poke komutu sesi kökleyince arabanın radyosuna motor sesi karışması gibi bir durum mu oluyor acaba. c64 ü olan deneyebilirmi.commodore dünyamın yarısı olan c64 ve kafa ayar günlerim film şeridi gibi gözlerimin önünden geçiverdi.bir satır komut içinmi o kadar işkence çektik yaf.
« Son Düzenleme: Şubat 22, 2014, 21:54:36 ÖS Gönderen: amigator » Logged
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Şubat 23, 2014, 08:04:02 ÖÖ »

ben denedim öyle sesin arttığı falan yok, televizyonun sesini iyice açınca belli belirsiz bir ses
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: