Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Pacman arcade kabin projesi [BİTTİ]
Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 30   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Pacman arcade kabin projesi [BİTTİ]  (Okunma Sayısı 393120 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
redfett
Üye

Paylaş ki çoğalsın! Koleksiyon paylaşmaktır.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #90 : Eylül 04, 2014, 11:19:59 ÖÖ »

O eskizler beni benden aldı. Tasarımı kağıt üstünde yapabiliyorsunuz zaten bu bile elinizi öpmeye yeter.

Gameboy DMG-01 / Gameboy Color / Gameboy Pocket / Gameboy Advance / Gameboy Advance SP -001 /
Amiga 500 / Commodore 64 / Sega Game Gear /
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #91 : Eylül 04, 2014, 12:10:50 ÖS »

Okuldan resimler acilmiyor cok merak ettim:(

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #92 : Eylül 04, 2014, 12:12:25 ÖS »

Okuldan resimler acilmiyor cok merak ettim:(
oooo cengizbaba gelmis

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #93 : Eylül 04, 2014, 12:43:51 ÖS »

Eywalla mesa konuyu şeetmiyek.

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #94 : Eylül 04, 2014, 12:49:09 ÖS »

Selam verdik birsey olmaz  ufaklik nasil el kadar,dimi insan tuhaf oluyor

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #95 : Eylül 04, 2014, 14:50:23 ÖS »

Selam verdik birsey olmaz  ufaklik nasil el kadar,dimi insan tuhaf oluyor
mesa,faceden yazıcam.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #96 : Eylül 05, 2014, 01:59:39 ÖÖ »

Tasarımı hayata geçirmenin yolu suntanın kaşındıran gerçekleri ile yüzleşmekten geçiyor. 

Öncelikle kestirdiğimiz suntanın "güvenilir" bir köşesini seçiyoruz. Bauhaus'da kesilen malzeme ender olarak tam ölçülerinde oluyor. Mutlaka 1-2mm (bazen biraz daha fazla) kayma oluyor. Bu yüzden malzemeyi zaten yeterince paylı ölçü vererek bu sorunu halletmiş oluyoruz. Yine de tasarımın çizimini kağıttan suntaya aktarırken net 90 derece olan bir köşe buluyorum ve tüm koordinatları bu köşeye göre ayarlıyorum.

Sonra planları kullanarak yan panelin kontürünü suntaya aktarıyorum...

Tasarımı bu sefer sketchup'da yapmış olmam meyvelerini verdi. Detaylara zoom yapıp çıktı alarak pacman kabinin görsel olarak zarif ama imalat açısından kabus olan kıvrımlarını suntaya aktarabiliyorum.

Sonunda yan panel kontürünü sunta plakaya çizme işini tamamladım. İmalatta ilk adımı tamamladık 

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:23:42 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #97 : Eylül 05, 2014, 02:22:37 ÖÖ »

Sunta ve aletlerin soğuk gerçekleri ile yüzleşme vakti geldi 

Önce kabinin yan panel kontürünü çizdiğim sunta plakayı yatırıyorum masaya. Her zamanki gibi koruyucu eldiven ve gözlük takmayı unutmuyoruz.

Deestek için bir tahta kullanıyorum. Bu destek tahtası düz kesim yapmak için şart. Bu desteği kesilip çıkartılacak parçanın soluna kayuyoruz ki aleti kaydırıp parçaya girmeyelim. Ve uzun zamandır yapmayı özlediğim o ilk kesime başlıyorum

Ortalık o tanıdık hafif çam kokusu ve bolca talaşla doluverdi birden Kahkaha ...

Evet. "Destek" koruması ile düz kesilecek kısım bitti. Bundan sonrası maalesef "free hand"  Dremel Trio bu konuda çok başarılı. Ancak tabi tanıtım videolarına bakıp da aldanmamak lazım. Eğer serbest kesim yapacaksanız alete kesin hakimiyet gerekli. Bu yüzden bir elimizle aletin sapından sıkıca tutarken diğeri ile de kafasını kontrol ederek kıvrımlı yerleri santim santim kesiyoruz. İki elle bu şekilde kontrol edilmezse bu "rotary" kesim yapan aletlerin başını alıp gitmek gibi kötü bir huyları var 

Tüm parçayı kesmeden önce dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise kesilip kopacak parçayı da ilerledikçe mengene veya klipslerle sabitlemek. Aksi takttirde sona yaklaştıkça esnemeye başlar ve sonunda istemediğiniz bir yerden kırılıp yere düşer.

Murphy kanunları gereği, düşerken de muhtemel hem kesmeye çalıştığınız malzemeyi bozar hem de ayağınıza düşer, siz onu havada tutmaya çalışırken elinizdeki dremel ile diğer elinizi delersiniz  Kahkaha

Sonunda pacman kabinin ilk yan paneli ortaya çıktı

O klasik pacman kabini şeklini görmek sevindirici ancak tabii daha yolun çok başındayım  daha yapacak çoook iş var...
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:23:54 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #98 : Eylül 05, 2014, 02:33:23 ÖÖ »

Bu kaba kesimin sonucunda öyle CNC veya Laser kesim tezgahından çıkmış jilet gibi düzgün kenarlar beklemeyin.

Şimdi sürecin diğer aşamasına geçiyoruz. Ne mi? (Artık siz de gayet iyi biliyorsunuz )

Bildiniz! Tabii ki ZIMPARA!!!  Kahkaha

Kesim pürüzlerini zımpara ile düzeltmeye başlıyorum. Aklınızda bulunsun, kesimi çizdiğimiz kontür çizgilerinin 1mm kadar dışından yaparsak hem kesilen kısmın pürüzlerini yok etmek hem de ufak tefek hatalarımızı zımpara ile telafi etme şansımız olur.

Eğer saatler hatta günlerce boş vaktiniz yoksa bu işi elle yapmayı düşünmeyin bile. Mutlaka elektrikli bir zımpara kullanın, yoksa kollarınız kopar, benden söylemesi...

Sonunda parçamız çıktı ortaya...

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:24:14 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #99 : Eylül 05, 2014, 02:45:45 ÖÖ »

Şimdi diğer yan paneli kesmeye geldi sıra. Bunun üzerine detaylı/ölçülü çizim yapmadık biliyorsunuz. Sebebi, basitçe ilk kestiğimiz parçayı şablon olarak kullacağız da ondan

Önce panelleri güzelce hizalıyoruz...

Sonra çapraz köşelerden mengeneler ile sabitliyoruz ki ölçüyü alırken kaydırmayalım...

Sonra ölçümüzü alıyoruz... (Yok, solak değilim, bir elimle fotoğraf çekerken mizansen yaptım Kahkaha)

Bu şekilde şablon kullanarak çizdiğimiz kontür üzerinden yine ilk paneli kestiğimiz gibi bu parçayı da kesip çıkartıyoruz. Şimdi sıra her iki paneli üst üste koyup bir tur daha "hızalama" zımparası yapmaya geldi...

Her iki paneli de birlikte zımparalayarak kabinin "jilet" gibi simetrik olmasını garantilemiş oluyoruz.

Ve her iki panel de ortaya çıktı...

Bir sonraki adım; T-molding için kanal açma işi...
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:24:25 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #100 : Eylül 05, 2014, 03:21:59 ÖÖ »

Bu aşama arcade kabin yapımındaki enteresan noktalardan birisi. Kabin yapımının en son aşamasında kullanılacak bir şey için ilk aşamada hazırlık yapmanız gerekiyor. T-Molding bir arcade kabinin olmazsa olmazlarından. Bilmeyenler için yeniden söyliyeyim, T-Molding (Bizim "mobiyacı" literatüründe "yumuşak geçme, PVC kenar profili v.s. gibi terimlerle anılan) kabinin hem yan panellerini darbelerden koruyan hem de estetik kazandıran T şeklinde plastik şeritler.

Not: Pacman için gereken turuncu T-Molding'i (hele Galaxian için gereken cart yeşil ve Donkey Kong için gereken özel 9/16" "flat" beyaz T-molding'i) elbette Türkiye'de bulamadım. Bu sefer t-molding.com'dan sipariş verdim... Aynı paraya geldi diyebilirim. Evet burada o paraya 50 metre alıyorsunuz (topu açıp kesmiyorlar, direk 50 mt'lik top halinde satıyorlar) ama bir kabinde kullandıktan sonra geri kalan 40 metre sorun oluyor

Neyse, şimdi "T" nin bacağının gireceği kanalı açıyoruz işte...

Bunun için birçok yöntem denedim (Dremel, Dremel Trio, matkap v.s.). Hiçbiri gerçekten tam anlamıyla verimli olmadı. Bu sefer işi olması gerektiği gibi yapmak istedim.

Lafı uzatmayayım, bu iş için kullanmanız gereken alet bu arkadaşlar;

Piyasada "formika traşlama" diye geçen basit bir el frezesi.

Kullanmanız gereken uçlar da bunlar;

Maalesef formika traşlama Türkiye'de var ama gereken uçlar yok. Ucu ve kanal açıcı diskleri de T-Molding.com'dan almak mümkün...

Ucu bu şekilde el frezemize takıyoruz...

Tabii uçlar amerikan el frezesi avrupa piyasası için üretildiğinden küçük bir uyumsuzluk da yaşadım. Amerika'dan gelen uç tutucunun çapı 1/4" (6.35mm) el frezesinin uç tutucuyu sıkıştıracak penset'i (küçük metal koni şeklinde bir kenarı yarık bir yüzük gibi bir şey) 6mm çapında.

1/4" lik penset Makita'nın ürün kataloğunda var ama elbette Türkiye'de yok 

0.35 mm nedir ki demeyin, girmiyor işte. Çelik midir nedir esnemiyor bile. Neyse, sonunda bi cinlik yapıp tornavida ile penset'e giriştim. Amacım kenarındaki yarıktan tornavida ile genişletmekti.

Sonuç; penset ortadan ikiye ayrıldı 

Neyse ki bu penset'in görevi sadece uç tutucyu sıkıştırmak. Benimkisi iki parça olarak bu sıkıştırma işini yapıcak artık

Konumuza dönelim...

Ucu 18mm kalınlığındaki suntanın tam ortasından kanal açacak mesafeye ayarlıyorum.

Sonra frezeyi resimde görüldüğü gibi tutarak panelin kanal açılacak kenarlarını ucun üzerindeki rulman yardımı ile kayarcasına dolaşıyorum.

Dremel ve diğer yöntemler ile saatlerce uğraştığım işi jilet gibi pürüzsüz bir şekilde 5 dakikada bitiriyorum...

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:24:37 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #101 : Eylül 13, 2014, 00:33:12 ÖÖ »

Evet, kısa  bir aradan sonra projedeki son durumları aktarayım... Geçen hafta projeye ara ara devam ettim. Akşamları saat 4-5 arası yağan hafif yağmur geçişleri (1-2 gün bayağı bi indirdi gerçi) ile savaşarak kesim çalışmalarına devam ettim fırsat bulabildikçe...

Yan panellerin kesimi ve T-molding kanallarının açılmasından sonraki işimiz orta panellerin kesimi. Bunun için daire testere kullanıyorum. Orta paneller düz olduğundan Bauhaus'dan tam kabinin genişliğinde sunta kestirebilirdim diyebilirsiniz ancak maalesef Bauhaus kesim atelyesinde benim beklediğim hassasiyette kesim yapılmıyor. Bu yüzden mutlaka 1-2 cm paylı sunta kestirip detay düzeltmeyi evde yapmayı tercih ediyorum.

Bu şekilde önce kabinin orta panellerini çıkartacağım suntaların hepsini (4 adet 120 x 60 cm sunta plaka) tam kabin genişliğinde traşlıyorum (23 1/8" = 587.5 mm)

Daha sonra planları önüme alıp tek tek numaralandırdığım parçaları ölçüsünde kesmeye başlıyorum...

Düz kesim için yine mutlaka desteğimi yerleştiriyorum, hizalıyorum...

Bu şekilde 1-2 saatlik bir çalışmayla orta panellerin tamamı kesiliyor...

Ve tabii ki mıntıka temizliği ve toparlanma faslı

Bu işlere girişecekseniz ve bi şekil hanımdan izni kopardıysanız bu iznin kalıcı olabilmesi için mutlaka uymanız gereken kuralları atlamamanız gerekli; Kural 1 - Temizlik!!! Ortalık bulunduğu gibi bırakılacak...

Kabini yapmak mı yoksa ortalığı sayısız defa temizlemek mi daha fazla zaman alıyor kestiremiyorum... 
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:24:50 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #102 : Eylül 13, 2014, 00:37:04 ÖÖ »

Ohh mis gibi mdf koktu  bee

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #103 : Eylül 13, 2014, 00:44:16 ÖÖ »

Bir başka gün, yine "portatif" marangoz atölyemi terasa taşıyorum

Şimdi sıra bir önceki gün kaba kesimini tamamladığım orta panellerin detay kesimlerinde. İlk iş üst panelin el tutma girintileri...

Önce plandaki ölçülerde çizimi panelin üzerine yapıyorum...

Sonra Dremel Trio ve karbit spiral kesim ucunu kullanarak bu kesimleri desteksiz elle yapıyorum. Mesafe kısa olduğundan free-hand kesim yapılabiliyor, tabii dikkatli bir şekilde

Son olarak kesilen deliğin kenarlarını yine Dremel Trio ile ancak silindirik zımpara ucuyla temizliyorum...

« Son Düzenleme: Ekim 25, 2017, 15:25:05 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #104 : Eylül 13, 2014, 00:47:55 ÖÖ »

Ohh mis gibi mdf koktu  bee

bağımlılık mı yapıyor nedir o koku...

Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 30   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: