Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelCommodore'un iflas etmesinin 20nci yıl dönümü.
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore'un iflas etmesinin 20nci yıl dönümü.  (Okunma Sayısı 27050 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Nisan 29, 2014, 17:42:01 ÖS »

Bugün Commodore International firmasının iflasını açıklamasının 20nci yıl dönümü. (29 Nisan 1994)

Saygı ve hüzünle analım. 

Alper
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 29, 2014, 18:18:12 ÖS »

keske kapatmasaydı hayatımızda tahminen pozitif değerler katardı ama ticari bir firmanın kapanmasını üzülerek anmak ne biliyim herkezin fikrine saygı duyarım.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 29, 2014, 18:20:44 ÖS »

Batmasaydi su anda ne yapiyor olurdu onu merak ettim.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 29, 2014, 18:26:01 ÖS »

bence hala 68000 ile çalışan pc üretmeye çalışırdı

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 29, 2014, 18:35:58 ÖS »

Bana da ne yazik ki Wintel makinelere Commodore markasi basip satmaya calisirdi gibi geliyor. Nedense batmamis olsalar AmigaOS'i gunumuz standartlarina uygun hale getirmis olabileceklerine inancim pek yok.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 29, 2014, 19:12:20 ÖS »

batmamamış olsa bence
günümüz pcleri muhtemelen olmazdı ve microsoft ve bilgates ve elmada olmazdı commodore tek başına hakimiyetini ilan ederdi. yani tek el olurdu neden böyle düşünüyorum.

dönemi birebir yaşayarak görmüş biri olrak şunu diyim daha pc ler ortada yokken commodore 64 ler vardı

sonra noldu amigaların çıktığı dönemde ibm firmasının pc leri çıktı bunlar amigalarala aynı hızda yaklaşık 7 mhz ses çıkartmayan yani dit idt dışında ses çıkarmayan yeşil siyah yada siyah beyaz ekrana sahip oldukça ilkel makinalardı ve fiyatları uçuktu bir yanda amiga500 bir yanda 7 mhz lik siyah beyaz ve ses çıkarmayan pcler tartışmaya gerek yok sanırım ses teknolojisi renk teknolojisi ekran teknolojisi commodore firmasındaydı o dönemler pc lere ilkel bilgisayarlar olarak bakardık vede öyle idi kim ne diye satın alırdı o dönem de bilmem ama onlarıda alanlar vardı amiga 500 600 1200 vs derken commodore firması bence ipi koparmıştı çoktan teknolojisi bence  o yıllar için en az 10 yıl ilerde idi neyse lafı fazla uzatmadan batmasının tek sebebi bir takım şansız olayalar ve kötü yönetilmesidir diyorum zaten bence commodore firması kapanınca bilgisayar teknolojisi bir geri gitti sonra yavaşa yavaş ileri gitti ve günümüze geldi güünümüzde bile amiganın ses çipi bence hala harika sesler çıkartabilen bir çip ve oyunları hala daha zevklidir .
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Nisan 29, 2014, 20:54:53 ÖS »

Commodore'un batışı bir süre ertelenir ama yine batardı Ama bilgisayar firması olarak değil, oyun konsolu olarak

Şöyle ki Commodore'un battığı dönemde elle tutulur tek ürün neredeyse CD32 vardı. Dönemin rakipsiz oyun konsoluydu. Hem Sega, hem Nintendo'dan çok daha iyi satıyordu. Özellikle ingilterede, ki commodoreUK commodore'u borçlarıyla almak ve devam ettirmek için bildiğim kadarıyla bir yol haritasıda çizmişti.
Yıllarca aynı şeyleri çok konuştuk yazdık...Bir ürünün çok iyi olması pazarlama açısından başarıyı getirmiyor. PC'ler istedikleri şekilde geliştirilebilir olması ve çok daha ucuz donanım bileşenleriyle Atari, Macintosh ve Amiga gibi zamanın çok iyi bilgisayarlarına kök söktürdüler. O dönemden bir tek Apple kaldı. Onunda bilgisayar dünyasındaki başarısı tartışılır. Diğer alanlardaki başarısı, bilgisayar kısmını sürüklüyor ki, bugün Intel işlemci kullanan zamanın Macintosh'undan çok farklı bir yerde...
Bir devir kapandı...IBM bile yok artık...Biraz daha yaşasaydı bile Commodore da yok olup gidecekti...

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 29, 2014, 21:03:28 ÖS »

commodre firmasının benim hatırladığım kadar ile hiç bir dönem satışında sıkıntı yoktu şöyleki ben bilgisayar firması işlettiğim dönemde battı firma batmadan önce çatır çatır amiga 1200 amiga 600 satıyorduk hatta tamirlerini yapıyorduk vs vs yani pazarlamada ticarette sıkıntı yoktu firma battı diye duyduk olmayan malıda satamadık sonuç itibari le mal yok diye satamadık olsa satardık cd 32 gelse onuda satardık ama gelmedi yani benim hafızamda kalanlar bunlar yanlışmı doğrumu hatırlıyorum kesin diyemem ama ben böyle hatırlıyorum olmayan malı satamadık olsaydı satardık devam ederdi.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 29, 2014, 21:15:08 ÖS »

Amiga teknoloji ve yapi olarak tabiki zamaninin ayni fiyata satilan bilgisayarlarinin cok ilerisindeydi, ama sunu da unutmayalim, Amiga'yi Commodore yapmadi. Sadece orijinal Amiga takimindan alip satti. Amiga'ya commodore'un ekledigi tek sey AGA chipseti oldu. O da zaten zamaninin ilerisinde degil gerisinde bir chipsetti. A1200/A4000/CD32 gibi yeni nesil Amigalari asil amacladiklari AAA chipset ile cikartsalardi evet Commodore Amiga'ya birseyler katti derdim, ama simdi Commodore Amiga'ya sadece pazarladi diyebiliyorum. LW3D'nin dedigi gibi eninde sonunda batmaaya mahkumdu bence cunku orijinal Amiga tasarimcilarinin yaraticiligi, ileri goruslulugu ve ustun teknoloji becerilerini barindirmiyordu. PC donanimlari ise surekli ucuzladi, cesitlendi, ve birden fazla gelistirici ve uretici oldugu icin, biri batsa, digeri devam edip teknolojiyi ileri goturdu. Sonucta Commodore battiginda Amiga bir zamanlar fark attigi PC'lerin gerisindeydi teknoloji olarak. Rekabet edemeyen Commodore'un sonu da hazin oldu.

« Son Düzenleme: Nisan 29, 2014, 21:22:12 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 29, 2014, 21:59:45 ÖS »

hocam bilgileriniz neye dayanıyor tama olarak bilmiyorum ancak ben o dönemde pc de satmış birisiyim daha ziyade amiga satıyorduk. en ucuz aklı başında bir pc 1500 dolardı amiga 1200 ise 600 mark idi amiga 1200 ün içine 1000 dolar verip te bir turbo kart taktığınızda benim dükkanımdaki pc lerden çok daha hızlı bir aslan parçası oluyordu şöyleki dune 2000 çıktığı dönemden bahsediyorum pc deki grafikleri kötü sesler kötü diye turbo kartlı 1200 ümde bitirmiştim oyunu o dönem bana sağladığı avantazı 1 daha hızlı idi 2 grafikler daha güzeldi 3 sesler daha güzel çıkıyordu. satış konusu ise bitmemişti aletin  sıfırı yok diye satamıyorduk olsaydı gayet rahat satılırdı benim hafızamda kalanlar bunlar yanılmıyor isem durum o dönemde türkiye tarafında benim açımdan bu şekilde görünüyordu.
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Nisan 29, 2014, 22:01:17 ÖS »

Bence batması Apple vari bir yeri olurdu..
Pc gene yaşantısına devam ederdi.

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Nisan 29, 2014, 23:58:21 ÖS »

Geleneksel, Commodore batmasaydı fantazi yarışması başlasın

wolfenstein ve Doom ile başlayan oyun furyası Amiga'nın oyun dünyasındaki başarısını gölgelemeye başlamıştı. Profesyonel yazılım alanına bakınca TV, video dışında Amiga'da farklılık ortaya koyacak yazılım yoktu. Donanım fiyatlarına bakıncada, ucuz bir PC ile başlayıp, parça parça düzeltme şansınız vardı. Kaldı ki Turbo karttı, Harddiskti Amiga için oldukça pahalıydı. Amiga1200'e 3.5 HD bağlıyacağız diye takla atarken, diğer tarafta bu oldukça standart bir durumdu...Turbo kart özellikle Türkiyede her zaman olduğu gibi pahalı ve zor bulunur birşeydi. Ilk PC'mi Amiga 1200'ümdeki turbo kartımı yerel bir TV'ye satarak almıştım. Amiga'ya giderek daha az yazılım çıkarken, PC platformunda tam tersi bir durum gözleniyordu...Bu dönemde hem istanbul, hem Trabzonda olmam nedeniyle konuyu Istanbul dışından görme fırsatımda oldu...Trabzonda PC, Mac bulmak satın almak, destek almak kolaydı. Amiga adına hiçbirşey yoktu. ıstanbuldaki dostlarımdan her 15günde, ayda 1 gelen yazılımları, sevgili dostum Uğur Ayyıldızla (Trabzonda tanıdığım en sağlam Amiga kullanıcısı) paylaşırdık. Amigayla alakalı bir dükkan görmüştüm. Ama ordaki arkadaşların dünyadan haberleri yoktu. Anadolunun diğer yerlerinde durum farklı değildir... Dünya çapında farklı olmadığınıda sonrasında gördük...

Batmasa Apple olması çok iyimser bir yaklaşım...Ipod olmasa Apple'da bugün olmayabilirdi. Apple'ı hayata tutunduran Mac'ler değil, Ipod sonrasında gelen Iphone, Ipad vs. oldu. Hatta Mac'leri hayata tutundurmak için işlemci bile değiştirdiler. Tükürdüklerini yaladılar (bu kolay iş değildir). Commodore batmayacak, Steve Jobs gibi doğru zamanda doğru işi yapacak inatçı bir yöneticisi olacak, bunu pazarlayacak...çok zor...

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Nisan 30, 2014, 00:26:50 ÖÖ »

Bu konu her açıldığında başka şeyler yazıyorum. Bu sefer daha çılgın bir fikrim var. Commodore Amiga'yı Atari'den çalmamış olsaydı, en azından şimdi Atari batmamış olurdu Kahkaha

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 30, 2014, 08:09:47 ÖÖ »

Bu konu her açıldığında başka şeyler yazıyorum. Bu sefer daha çılgın bir fikrim var. Commodore Amiga'yı Atari'den çalmamış olsaydı, en azından şimdi Atari batmamış olurdu Kahkaha

Aslında tam'da çalma diyemeyiz.Sonuçta jack amca pintilik yapıp,Amiga nın fiyatını öldürücem diye inat etmese,zaten Commodore alamazdı Amiga'yı.Üzerinde Atari etiketi görürdük

Jack Tremel'in hisse başına 70 cent teklif ettiği ve Amiga ekibinin'de parasızlıktan,neredeyse kabul etmek üzere oldukları bir anda,commodore devreye girip hisse başına 4 dolar ödeyerek 27 milyon dolar'a aldı Amigayı.

Tabii Amiga hiç bir zaman,tararım ekibinin hayal ettiği bir seviyeye ulaşamadı.

Eğer Jay Miner ve arkadaşları,hayal ettikleri Amiga yı üretebilselerdi,en azından Amiga'da batarmıydı? o ayrı bir konu.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Nisan 30, 2014, 08:59:09 ÖÖ »

Commodore Amiga'yı çalmasaydı derken işin içine rahmetli Jay Miner'ı da katmıştım aslında. Amiga'nın tasarımında kilit rol oynayan blitter'ın Miner tarafından indregandi yapıldığını hatırlatırım. Daha sonra Commodore, Atari'nin açtığı patent davasını tam kaybedecekken, chipseti verip el sıkışmıştı. 2. jenarasyon Amiga'nın çıkmamasının bir nedeni de bu dava sürecinde kaybedilen zamandır. (AGA'yı ikinci nesilden saymıyorum. AGA OCS'nin güncellenmiş versiyonu sadece.)

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: