Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Oric'çi geldi :)  (Okunma Sayısı 14898 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Pe@ceR
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 14, 2007, 20:27:25 ÖS »

Merhabalar Arkadaşlar..

1986 yılından beri Oric Atmos sahibiyim.

O zamanlar babamın eve getiridği kırmızılı mavili bu alet o gündne sonra hayatımı değiştirdi ve uğraşırken en çok keyif aldığım hobim haline geldi.

20 yılı geçse de Oric sevdam azalmadı ancak o yıllarda malesef çok fazla materyalim yoktu.

Zaten ben bilgisayarı edindikten kısa süre sonra çoğunuzun bildiği gibi firma ingilizlerden fransızlara satıldı ve Telestrat modeline rağmen artık piyasayı kaplayan Spectrum , C64 ve bilahare Amiga sayesinde tutunamayıp battı.

O yıllarda elimde sadece bilgisayarla birlikte verilen demo kasedi ve el kitabından başka hiçbirşey yoktu. Başka sistemler için yazılmış programları Oric'e çevirme çabaları, arkadaşların evlerindeki C64 oyunları v.s. gördükçe artan hevesime karşın elde avuçta program ya da başka bir Oric'çi arkadaş olmaması sebebiyle içimdeki Oric aşkı büyüdükçe büyüdü.

Sonunda bilim ve teknik dergisine bir yazı yazdım ve bu sayede türkiyenin birkaç farklı yerinden Oric sahibi ve duurmu benle aynı arkadaş buldum. Onlarla kendimizi bir nebze daha geliştirdik. makine diline merak sardık, yeni oyunlar yaratık v.s. derken üniversite geldi çattı ve bir süre Oric mecburen rafa kalktı.

90'ların rotasında internet sayesinde yeniden Oric sevdam başladı. Aynı dönemd ebir hurdacının yağmurdan ıslanan hurda malzemeleri arasında Oric Disk sürücüsünü de bulmamla bu heves tekrar ivme kazandı. Bilim fuarında (!) ilk defa internetli bilgisaayrı görüp başına oturduğumda arama motoruna ilk yazdığım kelime Oric oldu ve yüzlerce web sayfasını görünce, bir zamanlar tek bir program ya da eski bir yabancı dergide Oric programı görünce havalara uçan ben kafayı yedim

O zamandan beri dünyadaki binlerce Oric kullanıcısı ile haberleşmekteyim. Ne yazık ki aktif olarka Oric kullanan benden başka hala hiçkimseye ulaşamadım. Ama özellikle inigltere ve fransa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden oric kullanıcıları ile usenet (comp.sys.oric) ve web üzerinden (www.oric.org) bağlantılarım sürüyor. Adamlar hala cayır cayır Oric program ve oyunları üretiyorlar, demo partileri veriyorlar. Yeni donanımlar yaratıyorlar, aylık dergiler çıkarıyorlar ve her yıl ingiltere ve fransada dünya Oric kullanıcıları bir araya gelip toplantılar düzenliyorlar.

8 bit aşıklarının bir araya toplandığı forumunuzla tanışmam da internete türkçe Oricle ilgili site varmıdır arayışımla oldu. Gökhan arkadaşımızın cidden alkışlanacak çabasıyla oluşturduğu bilgisaayr müzesi sayfalarında Oricle ilgili yazıları okuyum birşeyler yazınca kendisi bana ulaştı ve bu forumdan bahseti. Ben de aynı hevesle kayıt oldum, artık aranızdayım.

Umarım hala Oric'le uğraşan ve internet camiasında benden başka türk Oric'çiler de varmış dedirtecek, aktif olarak adı geçen sitelerde yazışacak başka arkadaşlara da bu yolla ulaşırım

Herkese şimdiden Merhabalar

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 14, 2007, 20:47:16 ÖS »

Öncelikle hoşgeldin...

Umarım sen de bizim kadar keyif alırsın siteden.

Biz de uzun zamandır sağlam bir Oric kullanıcısı bekliyorduk zaten.

Demek fransızlara satıldı ha! Tevekkeli ondan karşıma fransızca epey sayfa çıktı.

İlgini çekerse http://abandonware-magazines.org/ adresinden Autres başlığında Theoric ve MicrOric dergilerinin taranmış hallerine ulaşabilirsin.
« Son Düzenleme: Mayıs 14, 2007, 20:49:37 ÖS Gönderen: Alcofribas » Logged

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mayıs 14, 2007, 20:54:55 ÖS »

Peacer, hoşgeldin, oric benim de çok sevdiğim makinelerden biridir. Bir Zx Spectrumcu olarak, oric'lerin cici, renkli ve sade tuşlarına bakıp bakıp "ya, şu spectrumun da şöyle renkli bir klavyesi olsaymış keşke" dediğim çok oldu. Fakat aynı iç geçirişi amstrad'lar için yapmadım hiç.

Yani oric'in yeri başka... Zamanında el sürmüşlüğümüz vardır, ama bundan ötesini bilmiyorum. Bizimle oric'in yapabildiklerini paylaşırsan memnun oluruz.

Tekrar hoşgeldin...

MagicAmiga
Deneyimli

O n L y A m i g A

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 14, 2007, 21:01:12 ÖS »

merhaba Peacer sitemize hoşgeldin,oric ingilizlerin gururudur sayende bilgileniriz.

A 500 HD8+ GVP
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 14, 2007, 21:47:12 ÖS »

Hoşgeldin.
Adımdan da belli olduğu üzere commodore ve amiga hayranlığım olduğu halde artık ilgisizlikten ve popülaritelerinin düşmesinden dolayı bütün 8 bit makinalara karşı sempatim var.Hepsi ayrı bir değer haline geldi artık.Oric hiç yakından görmedim ama eski olması yeter

Bir garip COMMODORE fanatiği...
Pe@ceR
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 14, 2007, 21:59:17 ÖS »

öncelikle sıcak karşılama için teşekkürler

http://abandonware-magazines.org/ harika bir siteymiş hemen dergileri indirmeye başladım

http://oric.free.fr/EMULATORS/Euphoric.zip

Buradan Oric emulatörünü indirip www.oric.org dan yeni kuşak Oric programlarına göz atabilirsiniz.

Fırsat buldukça en iyi örneklerden ben de vermeye çalışacağım

Daima Genç
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 14, 2007, 23:27:12 ÖS »

Merhaba. Memlekette şu makineyi kullanan birilerinin olduğu 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Alışmışız hep Commodore ve Amiga'ya...
MagicAmiga
Deneyimli

O n L y A m i g A

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mayıs 15, 2007, 00:09:38 ÖÖ »

Hoşgeldin.
Adımdan da belli olduğu üzere commodore ve amiga hayranlığım olduğu halde artık ilgisizlikten ve popülaritelerinin düşmesinden dolayı bütün 8 bit makinalara karşı sempatim var.Hepsi ayrı bir değer haline geldi artık.Oric hiç yakından görmedim ama eski olması yeter

yapma commodorefan dostum commodore amiga duymasın üzülür..

A 500 HD8+ GVP
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 15, 2007, 00:22:48 ÖÖ »

Commodore amiga yetkilileri şu an ruhsuz pc'nin doom tarzı göz canavarı,beyin bulandırıcı oyunlarının yaygınlaştığı zamanlar bu cihazları çöp gibi bi kenara atan insanlar olduğunu  akıllarına  getiriyorlarsa şu forumlar onlar için cennetir di mi? 
Ama ölmez komodor ölmeez,msnimdeki gibi "bi buruşli bi de commodore ölmez beah !!! "

Bir garip COMMODORE fanatiği...
MagicAmiga
Deneyimli

O n L y A m i g A

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mayıs 15, 2007, 03:31:41 ÖÖ »

Kahkaha Kahkaha aslanım benim bee Kahkaha işte şimdi coşturdun benii Kahkaha

A 500 HD8+ GVP
zombi
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Mayıs 15, 2007, 07:21:37 ÖÖ »

Hoş geldin peacer
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mayıs 15, 2007, 08:20:28 ÖÖ »

Hos geldin Peacer. Ben Oric diye bir makinadan ilk defa haberdar oluyorum. Bu sistemi tanimak ve kurcalamak isterim bir ara. Fakat bunun icin forumda Oric icin bir bolum acmani ve orada bu sistemin ozelliklerinden ve kullanilan arac ve yapilan onemli oyun ve demolardan kisaca bahsedip linkler vermeni onermek isterim.  Bu dedigim isi Alcofribas Amstrad icin, Arda da Spectrum icin bu forumda cok uyguladilar. Bu arkadaslarin o konulardaki postlarini incelersen ne demek istedigimi goreceksin. Ben bir kac ornek soru sorayim
- islemci, ram ve goruntu cipleri hakkinda bilgi nereden edinebiliriz
- pc uzerinde capraz gelistirme araclari nelerdir (assembler, emulatorler, hem linux hem windows icin)
- pc de oric emulatorlerinin kullandigi dosya turleri nelerdir ic yapilari ile ilgili bilgi nasil edinebiliriz
- aktif bir demoscene var mi? bu demoscene'in portali var mi? bize ozellikle tavsiye edecegin, oric'de efsane olmus eski ve yeni demolardan linkler verir misin
- gercek oric hardware nereden bulabiliriz?
- internetten indirilen bir oric dosyasi gercek hw uzerine nasil aktarilir?

Eminim sen acikladikca buradaki herkesin baska sorulari da olacaktir. simdiden tesekkurler ve tekrar hosgeldin
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 15, 2007, 09:12:11 ÖÖ »

Hoş geldin arkadaşım. Foruma çok şey katıcağına ve forumdan çok şey kazanacağına eminim
Nazmiye
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 15, 2007, 09:27:38 ÖÖ »

Merhaba, gelişin hayırlı olsun
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mayıs 15, 2007, 10:42:57 ÖÖ »

Hoşgeldin Pe@ceR

Oric benim favorimdir. 1980'li yılların ortasında araştırmalarım sonucunda en ideal sistemlerden biri olduğuna kanaat getirmiştim. Özellikle klavyesi görünümü beni feth etmişti. Bakalım witchdoktor bunu biliyormu İstanbul Yavuzselim'de Oric Atmos'lardan oluşan bir atari salonu vardı. Defender benzeri bir oyun vardı. Devamlı gider orada o oyunu oynar, Oric'lerle hoşça vakit geçirirdim.

Bu bilgisayar sanılanın aksine Türkiye'de oldukça çokta satılmıştır. Eğitimde Bilgisayar Dergilerinde Oric 1'in promosyonlarını, Oric Atmos reklamlarını çokça görebilirsiniz.

Foruma sağlam bir Oric'ci gelmesine çok sevindiğimi bende belirteyim. Tekrardan hoş geldin.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: