Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore & Subversion ?  (Okunma Sayısı 8335 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
c_64
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 29, 2008, 15:40:36 ÖS »

Herkese merhaba,

İnternette commodore ile ilgili arama yaptığımda sitenizi ve yaptığınız çalışmaları gördüm ve sonra üye olmaya karar verdim. Öğrenmek istediğim bazı şeyler var ve sanırım bunları sormak için en uygun yer burası.

Bende Commodore C64 C ve Datasette var. Forumda (http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=2201.0) Commodore 64 ile web sunucu yapıldığını, (http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=29.0 http://www.cbm8bit.com/fotios/fbnet.php) Commodore için ethernet kartı yapıldığını ve bu konuda nightlord'un dosya paylaşım amaçlı kullanmak istediğini, Commodore'a linux (http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=1716.0) ya da contiki web server (http://58.6.118.18/contiki.html) kurulabildiğini okudum. Şimdi benim yapmak istediğim şey ise Commodore ya da PC'ye Subversion kurarak basit bir sistem kurmak.PC'ye kurma işi sorun değil, zaten külüstür bir PC'ye linux ve SVN kurup işi bitirebilirim ki kolay yol bu fakat bu yolu seçersem o külüstür PC'yi almak zorunda kalacağım.Üstüne bir de fan sesini çekmek zorunda kalıcam ki bu hiç istemediğim bir şey evde kullanacağım çünkü. Diğer yol ise tahmin ettiğiniz gibi yukarıda bahsettiğim bilgiler ışığı altında Commodore e linux ve SVN kurarak işi bitirmek. Bunda avantajım ne olacak? Bİr kere atıl durumda olan Commodore'um işe yarayacak, Commodore'un sessizliği ev halkının huzurunu bozmayacak, PC ile kıyasladığımızda muhtemelen daha düşük enerji ile çalışıyodur, en önemlisi artizlik taslamak için muhteşem bir yol . Herneyse derdimi anlamışsınızdır umarım. Şimdi sorulara geçelim:

1) Commodore'e linux ya da contiki kuran ya da kurmayı deneyen en azından kurmayı düşünmüş birisi var mı?
2) Linux/Contiki işini hallettiğimizi varsayarsak bu bahsedilen ethernet kartını yurtiçinden temin edebileceğim bir yer var mı?
3) Her şey yolunda gitse bile depolama alanı olarak ne kullanmam gerek? Disket sürücü ya da datasette ile olacak iş gibi gözükmüyor.Gene forumda okuduğuma göre http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=1648.0 C64TPC diye hobi amaçlı bir ürün çıkarmış aeymur. Yalnız burada ince bir nokta var.Bu sistemi kullanmam benim düşündüğüm sistem için mantıksız olur. Zaten kendi başına çalışabilen 24 saat açık tutmak istediğim Commodore'u bilgisayara bağlamak yerine bağlıyacağım bilgisayarı sunucu olarak kullanırım.Bunun yerine Commodore'a bağlayabileceğim USB dönüştürücü gibi birşey bulabilir miyim?Bilginiz var mı? Böyle bi ürün bulursam o zaman USB'ye flash disk bağlayıp bu problemi de aşabilirim.
4) Contiki'yi indirdim fakat bu sanırım disket sürücü ile çalışan bir şeymiş.Bende ise datasette var. Kısaca buna nasıl bir çözüm bulabilirim?
5) En zor! soru bu sanırım Siz olsanız hangi yolu seçerdiniz? Şimdi görünen ikinci yolun oldukça meşakkatli olduğu.Buna değer mi?

Teşekkürler...
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 29, 2008, 15:47:51 ÖS »

Hoşgeldin,

3. ve 4. sorular için derdine derman olacak Vesalia sitesine bir uğra.

coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 29, 2008, 16:09:31 ÖS »

kardeş senin işin çok zor.

mmcreplay gibi bir alet alabilirsin. limitli olarak disket emulasyonu yapabiliyor, contiki boot edebilirsin tahmin ediyorum.

onun dışında henüz piyasada olmayan ama sipariş ile yapılan 1541 ultimate var. bu daha uyumlu olarak commodore disk drive'ını emule edebiliyor.

linux kurulumunu açıkçası hiç incelemedim, ama tahminim oldukça zahmetli olduğu yönünde.

tavsiyem, efika gibi ufak bir thin client tarzı bişi alıp işini halletmen, commodore'la da arasıra donkey kong filan atarsın. (bu arada efika c64'ten daha az güç harcıyor olabilir, 20w diyorlar.)

Retro Hincal Uluc
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Haziran 29, 2008, 16:16:13 ÖS »

bu arada c64'e kurulan linux portu, lunix denen oldukça kısıtlanmış bir port. bunun üzerinde subversion filan çalıştırabileceğini hiç sanmıyorum.

Retro Hincal Uluc
c_64
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 29, 2008, 16:30:27 ÖS »

Alcofribas  ve coze, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Biraz önce inceledim de linux portu dediğin gibi kısıtlı olması lazım. coze sanırım dediğin gibi en güzeli efika gibi bir şey alıp kurmak ki zaten commodore için de masraf etmem gerekecek. Sadece bu biraz daha tuzlu olacak Efika bilgisi için özellikle teşekkürler, hiç duymamıştım.

Bu arada kolayca temin edebileceğim, yurtiçinde bulabileceğim Efika gibi başka sistemler var mı?
« Son Düzenleme: Haziran 29, 2008, 16:35:16 ÖS Gönderen: c_64 » Logged
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 29, 2008, 21:51:58 ÖS »

http://www.merpazar.com/asp/listgroup.asp?group=A

Yanlız alacağın işlemcinin c7 olmasına dikkat et, c3'ler bazı komutlara destek vermediği için bazı programları(ve hatta işletim sistemlerini) çalıştırmayabilir. Bu aletler de fansız (tamamen sessiz) çalışıyorlar. Harddisk yerine usb disk ya da Solid State disk kullanırsan çıt çıkarmadan aylarca çalışır (ve iyi bir 20W adaptör).

örnek c7:
http://www.merpazar.com/asp/show_stock.asp?product=ANAVI400

dükkanları mecidiyeköyde.
yok ben daha da küçüüük olsun isterim dersen:
http://www.merpazar.com/asp/show_stock.asp?product=ANAVI600

var işte bakın o siteye, 150 ytl'a da var, 500'e de.
« Son Düzenleme: Haziran 29, 2008, 21:54:27 ÖS Gönderen: Arda » Logged

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Haziran 30, 2008, 09:09:26 ÖÖ »

Eveeet bu da benim Turkiye'deki forumlarda yillar icinde duydugum en ilginc fikir oldu Bunu son derece olumlu anlamda soyluyorum. C64'u alip development projeleriniz icin subversion serveri olarak kullanmak akla gelebilecek en marjinal uygulamalardan biri olurdu.

Soruyu ilk gordugumde bi dakka dogru mu goruyorum dedikten sonra, bir sure "lan aslinda olur mu ki. yok yok hayatta olmaz. ama belki bidakka... cik yok yok mumkun degil" seklinde bir ic ses esliginde dakikalar gecirdim.

Oncelikle foruma hosgeldin c_64, hem onceki topicleri arastirarak hem de boyle marjinal bir fikri dusunerek bende buyuk bir ilgi ve takdir uyandirdin kullandigin takma isim fazlaca genel olmus, degistirmek istersin belki. bir ara kisaca kendini tanitan bir mesaj da ilginc olur

Malesef bu fikrin onunde pek cok problemler var.
1- Lunix gercek bir unix degil hemen hemen butun kernel fonksiyonlari ileri derecede kisitli(thread sayisi ve priority sayilari kisitli), bellek gercek linux kerneli gibi yonetilmiyor (bu hw olarak imkansiz- sanal bellek yonetimi icin MMU olmasi gerekir). Linux kerneli de ayni sebepten c64'e port edilemez

2- contiki ayri bir os, daha derli toplu. Ama subversion contiki uzerinde calismaz.

3- subversion sourcelarini 6502 icin compile edebilecek c++ compiler'i yok

4- storage unitesi butun problemler icinde belki cozme sansin olan tek oge. ide 64 veya mmc 64 ile buyukce bi flas bellek takarak bu cozulebilir.

5- dosya transferlerinde c64 yavas kalabilir. gerci kucuk svn update'lerde bu cok sorun olmayabilir.

Sonuc olarak bu olayin kullanilabilir sekilde gerceklesebilmesi icin en olasi yol bence su.

- svn client server arasi protocol ogrenilir (uc olasilik vardi yanlis hatirlamiyorsam onlardan biri sadece)
- bu protocolun en gerekli minimum alt kumesi secilir. mesela import, update, copy ve commit komutlari (boylece klasik proje check out, update, submit, ve branch islemleri yapilabilir)
- c64 uzerinde protocolun sadece bu alt kumesini direk implement eden bir svn server asm ile yazilir. bu server ide64 veya mmc64 gibi bi storage unitesinden dosyalari low level erisimlerle svn clientlara direk servis eder. OS yok. TCP/IP stack yok. gelen paketlerin TCP IP ve Application level parse islemleri bir pass te yapilir (yani alisik olunan protokol layerlarinin her birinin kendi ile ilgili headerlari parse ettigi sekilde degil) Minimum otesi bir server yani. Minimum olsun ki mumkun oldugu kadar cok bellek kalsin geriye.

BOyle bir projeye cok gonul verecek biri cikarsa ihtimalen dunyada bunu kullanan tek kisi de o olur
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 30, 2008, 10:58:36 ÖÖ »

Alıntı
Eveeet bu da benim Turkiye'deki forumlarda yillar icinde duydugum en ilginc fikir oldu...

Sorunun hazırlanışındaki dikkat ve özen çok dikkatimi çekti... Soru böyle sorulur, dedirtti...

Foruma hoş geldin c_64...

c_64
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Haziran 30, 2008, 16:11:34 ÖS »

nightlord ve LW3D, sizlere de çok teşekkür ederim, özellikle nightlordun sorduğum soruya ilgisi ve yaklaşımı beni sevindirdi

Konuyla ilgili düşüncelerime gelirsek, açıkcası commodore için harcayacağım paranın az olmaması ve üzerine bir de vaktimi baya fazla alacağını düşünmemden dolayı en azından şimdilik vazgeçtim, ama efika ya da via nin mini itx çözümleri hoşuma gitti. Gerçi via'nın linux ile ilişkisi pek de iyi anılmıyor diye biliyorum, dökümantasyon ve/veya driver desteği olsun pek iyi değilmiş sanırım. Öte yandan efika gerçekten hoş, gerek işlemcisi gerek diğer faktörlerle -eksikleri olmasına rağmen- gayet iyi fakat onu da yurtdışından getirtmek gerek..
« Son Düzenleme: Eylül 16, 2008, 14:33:19 ÖS Gönderen: c_64 » Logged
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 30, 2008, 16:53:37 ÖS »

Gerçi via'nın linux ile ilişkisi pek de iyi anılmıyor diye biliyorum, dökümantasyon ve/veya driver desteği olsun pek iyi değilmiş sanırım.

Pardus kullanıyoruz, sorun yok. Diğer dağıtımlarda da sorun olmayacaktır büyük olasılıkla.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: