Eveeet bu da benim Turkiye'deki forumlarda yillar icinde duydugum en ilginc fikir oldu

Bunu son derece olumlu anlamda soyluyorum. C64'u alip development projeleriniz icin subversion serveri olarak kullanmak akla gelebilecek en marjinal uygulamalardan biri olurdu.
Soruyu ilk gordugumde bi dakka dogru mu goruyorum dedikten sonra, bir sure "lan aslinda olur mu ki. yok yok hayatta olmaz. ama belki bidakka... cik yok yok mumkun degil" seklinde bir ic ses esliginde dakikalar gecirdim.
Oncelikle foruma hosgeldin c_64, hem onceki topicleri arastirarak hem de boyle marjinal bir fikri dusunerek bende buyuk bir ilgi ve takdir uyandirdin

kullandigin takma isim fazlaca genel olmus, degistirmek istersin belki. bir ara kisaca kendini tanitan bir mesaj da ilginc olur
Malesef bu fikrin onunde pek cok problemler var.
1- Lunix gercek bir unix degil hemen hemen butun kernel fonksiyonlari ileri derecede kisitli(thread sayisi ve priority sayilari kisitli), bellek gercek linux kerneli gibi yonetilmiyor (bu hw olarak imkansiz- sanal bellek yonetimi icin MMU olmasi gerekir). Linux kerneli de ayni sebepten c64'e port edilemez
2- contiki ayri bir os, daha derli toplu. Ama subversion contiki uzerinde calismaz.
3- subversion sourcelarini 6502 icin compile edebilecek c++ compiler'i yok
4- storage unitesi butun problemler icinde belki cozme sansin olan tek oge. ide 64 veya mmc 64 ile buyukce bi flas bellek takarak bu cozulebilir.
5- dosya transferlerinde c64 yavas kalabilir. gerci kucuk svn update'lerde bu cok sorun olmayabilir.
Sonuc olarak bu olayin kullanilabilir sekilde gerceklesebilmesi icin en olasi yol bence su.
- svn client server arasi protocol ogrenilir (uc olasilik vardi yanlis hatirlamiyorsam onlardan biri sadece)
- bu protocolun en gerekli minimum alt kumesi secilir. mesela import, update, copy ve commit komutlari (boylece klasik proje check out, update, submit, ve branch islemleri yapilabilir)
- c64 uzerinde protocolun sadece bu alt kumesini direk implement eden bir svn server asm ile yazilir. bu server ide64 veya mmc64 gibi bi storage unitesinden dosyalari low level erisimlerle svn clientlara direk servis eder. OS yok. TCP/IP stack yok. gelen paketlerin TCP IP ve Application level parse islemleri bir pass te yapilir (yani alisik olunan protokol layerlarinin her birinin kendi ile ilgili headerlari parse ettigi sekilde degil) Minimum otesi bir server yani. Minimum olsun ki mumkun oldugu kadar cok bellek kalsin geriye.
BOyle bir projeye cok gonul verecek biri cikarsa ihtimalen dunyada bunu kullanan tek kisi de o olur