Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel Sohbet(Rebol) Kişisel Bilgisayarlara Dönüş-Carl Sassenrath
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: (Rebol) Kişisel Bilgisayarlara Dönüş-Carl Sassenrath  (Okunma Sayısı 3844 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« : Haziran 21, 2009, 03:14:36 ÖÖ »

Başka bir konuda PC! dergisinden bahsedince aklıma bu dergide okuduğum Carl Sassenrath'ın yazısı geldi: Kişisel Bilgisayarlara Dönüş(Yıl:1997). Arşivimde derginin bazı sayıları mevcut. Tam o yazıyı bulup foruma eklemeliyim diye düşünürken aklıma ADP'ye bakmak geldi, zaten mevcutmuş:)

Neyse, Sassenrath yazısında yazılım geliştirme sürecinin karmaşıklaşması, bu karmaşık yazılımların donanım kaynaklarını müsrif bir şekilde kullanması, kişisel bilgisayarlarda tek işletim sisteminin hakim olması ve  bu hakim sistemin yeterince iyi bir mimariye ve geleceğe dönük zeki bir vizyona sahip olmamasından şikayet edip iki aşamalı bir çözümden bahsediyordu: Birinci aşamada yakında alfa sürümünü çıkaracağı yeni bir script dilinin tamamlanması, ikinci aşamada bu dille bütünleşen yeni bir işletim sisteminin geliştirilmesi.

Yazıyı okumamın üzerinden 12 yıl geçmiş. Yazıyı heyecan ve ilgiyle okuduğumu ancak yinede bunun Don Kişotluk olduğunu düşündüğümü hatırlıyorum. Şimdi Linux'un kat ettiği yolu görünce konuya fazla karamsar baktığımı düşünüyorum.

Peki aradan geçen 12 yılda neler oldu? Merak ederek rebol.com'a baktım. Yazıda yakında alfa sürümünü çıkaracağını söylediği script dili 2.7 versiyonuna ulaşmış ve 5 milyondan fazla indirilmiş. Yazıda ikinci aşama olarak bahsedilen küçük ve esnek işletim sistemi konusunda ilk başta birşey göremedim. Sonra aşağıda linkini verdiğim Linux Focus makalelerinden birinde karşıma IOS(Internet Operating System) çıktı. Makalede IOS'un fikri temelinin Rebol olduğu yazıyor. Rebol'un ana sayfasında link yok sanırım veya ben göremedim ama google'de bu sayfayı buldum: http://www.rebol.com/ios-intro.html

Neyse, zaten Rebol tek başına da oldukça etkileyici görünüyor. Rebol'un kendisi oldukça küçük
Rebol/Core : Sunucular ve grafik içermeyen uygulamalar için Win sürümü (278KB)
Rebol/View : Grafik içeren uygulamalar için Win sürümü (0.6MB)

Rebol ile beraber gelen örnek kodlar içinde birkaç KiloByte büyüklüğünde web sunucu, GUI'li metin editörü ve resim gösterici gibi uygulamalar var. Bir script dili olduğu için kodlarının bu kadar küçük olmasında şaşıracak bir şey yok diye düşünebilirsiniz. Ancak unutmayın Rebol'un kendisi de çok küçük. Ayrıca çok geniş bir uygulama gelişitirme alanı var. Gerçi Pro sürümünün boyutunu bilemiyorum ama alıştığımız büyüklüklerden çok daha az olacağına eminim.

12 yıl önceki yazı:
http://www.commodore.gen.tr/adp/pc/pc25.html
Linux Focus'ta Rebol hakkında makaleler(Türkçe). Yere göğe sığdıramamışlar:
http://www.linuxfocus.org/Turkce/September2000/article169.shtml
http://www.linuxfocus.org/Turkce/March2002/article230.shtml

C64TPC|Dingoo A-330
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 22, 2009, 09:45:34 ÖÖ »

Fikirlerine bire bir katılmama rağmen bana da aşırı nostaljik, hayalci ve ayakları yere basmayan bir proje gibi gelmişti ama Carl Sassenrath'tan bahsediyoruz.

Paylaştığın için teşekkürler.

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 22, 2009, 13:49:38 ÖS »

Hep özlenilen fakat, bilgisayar piyasasının vahşi doğasından dolayı gözden kaçmış, bir mucize daha.
Aşağıdaki kullanıcı yorumu çok etkileyici ve hoş...

Alıntı
'If you only knew the power!' is what I tell my close programming friends concerning REBOL. With it you can create some of the most powerful and time-saving tools. The world may yet not grasp its significance but I do and I love it. Ironically REBOL is just like the Amiga with its amazing 'best-kept-secret' capabilites. Then again, perhaps it's not so ironic due to Carl's involvement with both. Keep up the good work.

-- James Nakakihara

yani...

'Gücünü bir bilseydin!...' programcı dostlarıma REBOL konusunda söylediğim şey bu. Onunla çok güçlü ve zaman kazandırıcı araçlar geliştirebiliyorsunuz. Dünya ne kadar dikkate değer olduğunu farkedememiş olabilir ancak ben farkındayım ve onu seviyorum. Çok ironiktir ki REBOL da şaşırtıcı 'az bilinen' yetenekleriyle aynı Amiga gibi. Ve yine, belki ikisinde de Carl'ın payı olmasından dolayı o kadar da ironik değil. Başarılarınızın devamını dilerim...

-- James Nakakihara

Alper
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: