Ana Sayfa
Amiga Dokumantasyon Projesi
Medya
Yardım
Ara
Giriş Yap
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
üye olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.tr
Genel Kategori
Genel Sohbet
E Klavye
« önceki
sonraki »
Sayfa:
1
[
2
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: E Klavye (Okunma Sayısı 11914 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ibo1973
Uzman
Ynt: E Klavye
«
Yanıtla #15 :
Temmuz 08, 2017, 15:11:29 ÖS »
Alıntı sahibi: i_r_on üzerinde Temmuz 08, 2017, 15:08:09 ÖS
Hayır herşeyi geçtim de Win ne yahu? Klavye dediğin şey ille de windows'ta mı kullanılır?
Standart klavyelerin %99 unda windows tuşu oluyor hatta eski modeller hariç yeni modellerde olmayanını görmedim gören varsa yazssın.
i_r_on
Uzman
«
Yanıtla #16 :
Temmuz 08, 2017, 15:20:42 ÖS »
Alıntı sahibi: ibo1973 üzerinde Temmuz 08, 2017, 15:11:29 ÖS
Hayır herşeyi geçtim de Win ne yahu? Klavye dediğin şey ille de windows'ta mı kullanılır?
Standart klavyelerin %99 unda windows tuşu oluyor hatta eski modeller hariç yeni modellerde olmayanını görmedim gören varsa yazssın.
Bilimsel bir çalışma yapacaksa bir bilim adamının ilk yapması gereken şey soyutlama. Benzer tuş/tuşlar Apple klavyelerinde de var hatta bizim yakından tanıdığımız C64 ve Amiga'larda da var.
Soyutladığımız zaman pekala bu tuşa "Sistem" ya da başka bir ad verebiliriz. Standart klavyelerin de hepsi Windows işletim sistemli bilgisayarlarda çalışmıyor zaten.
Hatta windows için üretilmiş klavyelerde bu tuşlardan bir tane solda var, bir de sağda. Soldakine "Sistem", sağdakine de "Bağlam" (Context menüyü açar) denilebilir pekala.
Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>
twitter
|
blog
i_r_on
Uzman
«
Yanıtla #17 :
Temmuz 08, 2017, 15:24:35 ÖS »
Bu arada haberde bu konudakinden farklı bir görsel kullanılmış. Eleştirimi geri alıyorum
Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>
twitter
|
blog
Alpyre
Uzman
«
Yanıtla #18 :
Temmuz 08, 2017, 16:56:40 ÖS »
Yav hocam ona gelinceye kadar... Klavye'de "e" harfinin bulunduğu yere bakar mısın lütfen?
Sol elin küçük parmağı
(yani uzuv hakimiyetinin en
düşük
olduğu parmak)
ile ulaşılabilen yere E harfini koymuş!!!? Yani Türkçe'nin en çok kullanılan ikinci harfini!
Peki en güçlü parmak olan sağ elin işaret parmağının erişeceği alana ne koymuş peki? "Ğ"...
Şaka falan olsa keşke bu!? Ya da kötü bir rüya! Çünkü resmen zekamızla alay ediliyor arkadaş! Rezalet! Bu harf dizilimini tasarlayan kişinin hayatının hiçbir döneminde 10 parmak klavye kullanmadığını düşünüyorum.
Alper
i_r_on
Uzman
«
Yanıtla #19 :
Temmuz 08, 2017, 18:16:05 ÖS »
@Alpyre : Çok mantıklı söylemişsin, ben win tuşlarını görünce çıktım
Eller çapraz bir şekilde kullanımını tasarlamış olabilirler mi acaba? Öyle olunca cuk oturuyor sanki
10 parmak klavye kullanmayan adam için bunların hiç biri bir anlam ifade etmiyor bence. Çok dikkatli değilimdir ama biraz dikkat ettim nasıl yazdığıma. Sağ elimden küçük parmak dışındaki tüm parmaklarımı, sol elimden de sadece baş ve işaret parmaklarımı yazı yazarken kullandığımı fark ettim. Sol elimin serçe parmağını ise sadece ESC yahut fonksiyon tuşlarına basarken kullanıyormuşum.
Ki mesleği yazılım olduğu için sıklıkla sembol yazmak zorunda olan benim için bu olay hepten anlamsız.
Tabii basit bir öngörü ve matematiksel model ile çözüm geliştirip, testlerini de kendin yaparak sunmak ve dayatmak (Fatih projesinde kullanılmalı gibi bir kelam edilmiş) ne kadar mantıklı tartışılır.
Küçük parmağın E ve A'ya gitmesinin mantığı sanırım şu, küçük parmağın hareket alanı 10 parmak yazarken dar, sadece E ve A ile iştigal etsin istemişler, etrafına da sık kullanılmayan harfler koyarak yükünü azaltmışlar. Sağ el ise sessiz harflere çalışıyor gibi gözüküyor. Heceler sıklıkla bir sesli bir sessiz harf olduğu için kafadan bir ele %50, diğerine %50 vermek gibi.
twitter
|
blog
ibeser (Ayak Takımı)
Deneyimli
Sega<Nintendo<Amiga
«
Yanıtla #20 :
Temmuz 08, 2017, 23:41:35 ÖS »
F klayveyi; 1993'den (lise) bu zamana 10 parmak kullanırım. PC'ye geçene kadar daktilo kullandım... 1995'de PC alınca da her zaman Q klavye üzerinde, bölgesel ayarlardan değiştirerek, yine F kullandım... Yani 22 yıldır sorunsuz Q üzerinde, F kullanıyorum.
F klayve 1955 yılında hazırlanmış ve ülkemizin son 60 yılında aktif olarak kullanılmış, kullanılıyor. Yeni bir klavyenin ortaya çıkması ve oturması, hele hele Q klavyenin bu kadar baskınlığı varken ve bilgisayarda kısayolların tamamı Q'ya göre yapılmışken çok zor diye düşünüyorum.
Bu arada Q klavyede CV yan yanayken, F klavyede VC şeklinde ters olarak yan yanadır.
Onu bunu bırakın da, hangi klavye olursa olsun, dilimizi düzgün kullanarak yazalım yeter
Ek bilgi:
"1957 yılından bu yana yapılan ve Türkiye'nin katıldığı uluslararası klavye ile hızlı yazma yarışmalarında, f klavye ile 25 rekor ve 59 dünya şampiyonluğu elde edilmiştir"
«
Son Düzenleme: Temmuz 08, 2017, 23:44:48 ÖS Gönderen: ibeser (Ayak Takımı)
»
https://www.youtube.com/user/uykumvar?sub_confirmation=1
Ayak Takımı Organizasyon Ekibi
www.ayaktakimi.org
Levent (Lvnt)
Uzman
«
Yanıtla #21 :
Temmuz 09, 2017, 02:18:42 ÖÖ »
Rakam tuşlarının üzerindeki semboller türkçe q klavyeyle neredeyse aynı. Aynı olmayanlarda f klavyeyle aynı
http://www.interstenoturk.org/wp-content/uploads/2013/05/4.gif
Bazı şeylerde yeniliğe geliştirmeye pek yer yoktur. Çünkü gerek yoktur. Bu da onlardan birisi. F klavyeye destek çıkılmalıydı.
Use the brute force, Luke
ibo1973
Uzman
«
Yanıtla #22 :
Temmuz 09, 2017, 12:27:54 ÖS »
Benim düşünceme göre hiç bir çalışma peşinen dışlanmamalıdır kulanırsın kulanmazsın ayrı ama daha hiç kulanmadan tecrübe etmeden yorum yapmak bana göre değil benim sitilim değil.
Ayrıca her konuda yeniliğe açık olmalıyız ben öyleyimdir her konuda yeniliğe açığımdır gerçi retro forumuda ne kadar geçerli bir laf bilemiyorum ama aramızda benim gibi hem c64 hem ps4 kulanan bir çok üye var.
Klavye düzeninde ilerde ne olucağı belli olmaz Q klavye iyidir F klavye daha iyidir ama daha iyisi olsa güzel olmazmı yada şöyle söliyim q klavye yada f klavye dizilimi optimum dizilimmidir daha iyisi olamazmı ? olması imkansızmı ?
Levent (Lvnt)
Uzman
«
Yanıtla #23 :
Temmuz 09, 2017, 14:57:58 ÖS »
Kimse yenisini öğrenmek için uğraşmayacak ki. Daha iyisi milim milim de olsa illa ki her zaman vardır. Gerçekten meraklı birisi oturup uğraşabilir, yaptığı işten zevk alır. Ortaya çıkan ürün konusunda insanlar kendi işlerine geleni alıyor, ucuza günü kurtarmaya bakıyorlar. İstediği kadar bilimsel olsun, zevkle gerçekleştirilmiş olsun vb. Toplumun bu eğilimi hantallık gibi görülse de ben biraz hak veriyorum, biraz stabil olmak iyidir.
Bir de kılıfına uydurma işlerine insanların alerjisi var. Eskiden gezici çakma doktorlar varmış batı aleminde, çakma oldukları hiçbir zaman geniş çapta bilinmediği için hayatlarını idame ediyorlarmış. Şimdi anında iplikleri pazara çıkıyor.
Kötü örnekler her zaman olacak, moral bozmaya gerek yok. Sonuçta bir avuç iyi örnek gemiyi yürütmeye yetiyor. Steve jobs demiş galiba "mühendis sayısını 100'den 200'e çıkarınca otomatik olarak inovasyon da iki katına çıkmıyor. Ama 15-25 kadar inovatif varsa ve arada bunlara bir iki tane daha katabiliyorsanız işler yolundadır"
Use the brute force, Luke
maverick
Deneyimli
«
Yanıtla #24 :
Temmuz 09, 2017, 16:42:15 ÖS »
Alıntı sahibi: ibo1973 üzerinde Temmuz 09, 2017, 12:27:54 ÖS
Benim düşünceme göre hiç bir çalışma peşinen dışlanmamalıdır kulanırsın kulanmazsın ayrı ama daha hiç kulanmadan tecrübe etmeden yorum yapmak bana göre değil benim sitilim değil.
Ayrıca her konuda yeniliğe açık olmalıyız ben öyleyimdir her konuda yeniliğe açığımdır gerçi retro forumuda ne kadar geçerli bir laf bilemiyorum ama aramızda benim gibi hem c64 hem ps4 kulanan bir çok üye var.
Klavye düzeninde ilerde ne olucağı belli olmaz Q klavye iyidir F klavye daha iyidir ama daha iyisi olsa güzel olmazmı yada şöyle söliyim q klavye yada f klavye dizilimi optimum dizilimmidir daha iyisi olamazmı ? olması imkansızmı ?
Aynen katılıyorum. Ancak bazı şeylerin stabil kalmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Mutlaka iyinin de iyisi vardır ama büyük emeklerle gece gündüz çalışıp şu anda tıkır tıkır yazdığım bu yazıyı yine emek harcayarak tekrar öğrenmeyi göze almam zor. Yeni jenerasyon için belki geçerli olabilir. Bilgisayarı nasıl formatlarsak o oluyor, insanlar için de aynı şey geçerli ne verirseniz onu öğrenip ona göre hareket ediyorlar. Okullarda bu klavye öğretilmeye başlanırsa onlar da sonradan F klavyeyi ve diğer bilimum klavye dizilimlerini şiddetle reddedebilirler. (Belki gelecekte klavye diye birşey de olmayabilir, o ayrı konu
)
Yapmamız gereken çok şey var, yetenekli insanlara görev verilmesi ve bu görevler neticesi çok daha iyi bir şeylerin ortaya çıkması şart (mesela yeni TL işaretimiz v.b.) Bu da onlardan biri sanırım. Daha uzaya çıkacağız, yolumuz uzun
| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
ibo1973
Uzman
«
Yanıtla #25 :
Temmuz 09, 2017, 19:35:10 ÖS »
Alıntı sahibi: maverick üzerinde Temmuz 09, 2017, 16:42:15 ÖS
Alıntı sahibi: ibo1973 üzerinde Temmuz 09, 2017, 12:27:54 ÖS
Aynen katılıyorum. Ancak bazı şeylerin stabil kalmasının daha faydalı olacağını düşünüyorum. Mutlaka iyinin de iyisi vardır ama büyük emeklerle gece gündüz çalışıp şu anda tıkır tıkır yazdığım bu yazıyı yine emek harcayarak tekrar öğrenmeyi göze almam zor. Yeni jenerasyon için belki geçerli olabilir. Bilgisayarı nasıl formatlarsak o oluyor, insanlar için de aynı şey geçerli ne verirseniz onu öğrenip ona göre hareket ediyorlar. Okullarda bu klavye öğretilmeye başlanırsa onlar da sonradan F klavyeyi ve diğer bilimum klavye dizilimlerini şiddetle reddedebilirler. (Belki gelecekte klavye diye birşey de olmayabilir, o ayrı konu
)
Yapmamız gereken çok şey var, yetenekli insanlara görev verilmesi ve bu görevler neticesi çok daha iyi bir şeylerin ortaya çıkması şart (mesela yeni TL işaretimiz v.b.) Bu da onlardan biri sanırım. Daha uzaya çıkacağız, yolumuz uzun
evet katılıyorum çok doğru.
Sayfa:
1
[
2
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:
Gitmek istediğiniz yer:
-----------------------------