Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Dimmer Bağlantı  (Okunma Sayısı 5207 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 05, 2018, 09:55:24 ÖÖ »

Hayırlı Cumalar herkese,
Aşağıdaki bağlantı devre elemanlarını nasıl bağlayabilirim.. Sembol şekillerini tam çözemiyorum. Gerçek elemanlarla çizilse yapabilirim..

10K Direnç
100nF Kondansatör
BT137 Triyak
DB3 Diyak
500K Potansiyometre (1000'de olabilir bu değer) Özellikle anahtarlı potansiyometre olmasını istedim.
« Son Düzenleme: Ekim 05, 2018, 14:33:00 ÖS Gönderen: Selim7 » Logged

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 05, 2018, 14:04:14 ÖS »

Şema var mı? Şema bağlantılarını söyleyebilecek çok kişi var

Yanlız bu potansiyometre işi bana sakat gibi geldi, izole değil. Devre günlük kullanım için tehlikeli olabilir.

http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/philips/BT137-500F.pdf
« Son Düzenleme: Ekim 05, 2018, 14:11:49 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 05, 2018, 14:47:00 ÖS »

Görseli güncelledim Levent abi. Devre elemanlarını alırken yanında birde küçük kutu istedim. Devreyi plâketine lehimledikten sonra mini kutusuna monte edeceğim. Potansiyometreyi de ayrıca lehim olan kısımlardan ayrıca izole edebilirim tabi.

Umarım aradığım yanıtı bulabilirim. : )

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 05, 2018, 16:00:13 ÖS »

Triyak'ın resimden bakınca en sağ ucu gate yani kontrol ucu, yani diyak'a giden uç. Potansiyometre logaritmik değildir inşallah, lineer olması lazım, üzerinde "log" şeklinde bir ibare olmamalı. Orta ve yan uçları birleştirilecek diğer yan uç tek başına. Üzerinde turuncu halka olan R1, onun sağındaki diyak D1, onun yanındaki C1, dönerli olan potansiyometre ortadaki üç uç kullanılacak, siyah üç uçlu olan U1 triyak en sağdaki uç diyak'a bağlanacak.

Doğru mu yazdım aslında birisi kontrol etse fena olmaz

Potansiyometrenin tutacağı metal. Kutuya monte edilecek yeri metal. İyi değil. Komple plastik kılıflı, tutacağı da plastik olan potansiyometreler daha uygun olur. Tutacak kısmına ayrıca plastik düğme de konmalı bence. Bit pazarından bozuk hazır lamba dimmerleri ucuza alınıp onların hatalarını gidermek daha uygun olabilir. İçlerinde büyük ihtimal böyle bir devre vardır. Günlük kullanım için çok daha güvenli olur herhalde.

Bu yazdıklarım tamamen eğitim amaçlıdır, hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmiyorum. Tüm sorumluluk uygulayana aittir.

Dikkatli olun

Use the brute force, Luke
Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 05, 2018, 17:01:04 ÖS »

Fotoğraftaki devre elemanlarına direkt çizim yapabilir misiniz acaba? : )

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 05, 2018, 17:46:16 ÖS »

Fotoğraftaki devre elemanlarına direkt çizim yapabilir misiniz acaba? : )

@Selim7, seni severim bilirsin, ama bu kadar acemiliği kaldıracak bir proje üzerinde çalışmıyorsun şu an DİKKAT!

Arduino, raspberry projesi değil bu, 220V affetmez hatayı. Ya yangın çıkartır  ya daha büyük sakatlık...

Bence devre elemanları vs konusunda bir tecrübe edinmek istiyorsan istersen düşük voltajlı bir proje ile başla işe.

Dimmer'a ihtiyacın varsa da git elektrikçiden hazırını al konuyu kapat derim...

Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 05, 2018, 19:31:05 ÖS »

Yavuz abicim uyarın için teşekkür ederim..
Gürgen malzemeden yerden aydınlatmalı kule tipi kağıt lâmba yapıyorum da.

Ya da artık bilen birine yaptırırım. Malzemelerin hepsi tamam neticede.

Tekrar çok sağol Yavuz abi. : )

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 05, 2018, 21:00:57 ÖS »

Yavuz abicim uyarın için teşekkür ederim..
Gürgen malzemeden yerden aydınlatmalı kule tipi kağıt lâmba yapıyorum da.

Ya da artık bilen birine yaptırırım. Malzemelerin hepsi tamam neticede.

Tekrar çok sağol Yavuz abi. : )

Kolay gelsin Selim. İstersen dediğin gibi prototipini bilen birine yaptırabilirsin ya da sonuçta adetli imalat yapacaksan (hatırladığım öyle bi fikrin vardı) hazır dimmer al.

örnek:

https://urun.n11.com/zil-buton-otomatik/isik-ayar-butonu-tas-dimmer-krom-baslikli-P231297688

Bunu al demiyorum, bu da sonuçta derme çatma bişey ama bulursun sanırım hesaplı güvenilir bir model.

Bir de bu dimmer her ampulu kısabilecek mi? Enerji tasarruflu ampuller ve LED ampuller 220V'u kısınca kısılmıyordu diye hatırlıyorum (bi denemek lazım gerçi)

kolay gelsin

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ekim 05, 2018, 22:39:47 ÖS »

Küçükken anneannemin sokak kapısını zilini (şu zarr zarr diye çan gibi şeye vuranlar) söküp 220V verme gafletinde bulunmuştum.

Parkede devasa bir yanık + çok mutsuz ebebeynlerin saatler süren azarlamalarını dinlemiştim. (meret cayır cayır yanarken benim ne bok yiyecem diye çırpınmam halen aklımda taze)

Niye söktüm derseniz anneannem yaşlıydı birşey istediği zaman düğmeye bassın zil çalsın istedim, tamamen iyi niyet :]

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
Selim7
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 05, 2018, 23:06:07 ÖS »

Teşekkür ederim Yavuz abi. Benim için araştırıp ürün bulmuşsun. Araştırıp bakacağım, ne yapabilirim diye. Bir tanıdığım var, ondan rica ederim belki. Topu topu iki tane dimmer devre olacak. : )

Birde, bendekiler LED lâmba ama ayara, yani kısmaya uygun lambalar. Üzerinde kısılabilir logosu var. : )
« Son Düzenleme: Ekim 05, 2018, 23:12:50 ÖS Gönderen: Selim7 » Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: