Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 64hdd bağlantı problemi  (Okunma Sayısı 7816 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 22, 2015, 14:22:37 ÖS »

celeron 466 pc'mi 64hhd ile xe kabloyla lpt portundan bağlıyorum.
64hdd -abc -xe +p 466 +8 c:\... yazdıktan sonra sanal sürücü başlıyor.
c64'de load '$',8 yazdıktan sonra searching'de takılıp kalıyor.
bios ayarları vs.. aklıma gelen herşeyi denedim. Bir çözüm bulamadım.
Herhangi bir önerisi olan???
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Şubat 22, 2015, 23:07:17 ÖS »

64hdd'yi çalıştırırken parametrelerde pc'nin hızını belirtmeye gerek yok. Ben şu şekilde kullanıyorum:

64hdd +8 c:\ -abc -xe

Eğer sonuç değişmiyorsa donanımsal bir sorun var demektir. Kabloyu test etmek için link'teki XCTest programını kullan.
http://sta.c64.org/scextprg.html
Programın ekranında mevcut LPT portlarını görüyorsun ve e'ye basarak xe1541 kablosunu seçiyorsun (s ile LPT portları da seçilebilir).

"Line in history" bölümü benim sistemde şu şekilde:

Kablo takılı değilken
----
Atn: hi
Clock: hi
Data: hi
Reset: hi

Kablo, pc ve c64'e takılı durumda (c64 kapalı)
----
Clock: lo
Data: lo

Kablo, pc ve c64'e takılı durumda (c64 açık)
----
Clock: lo
Data: hi

c64'de load"$",8 yaptığında da birşeylerin değiştiğini görmen lazım. Bu işlemler tam kesin bir tespit sağlamıyor ama yine de bir fikir verebilir.
Ayrıca LPT portunun ve c64'ün serial port'unun da test edilmesi gerekli =)

mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 23, 2015, 08:34:20 ÖÖ »

önerin için teşekkür ederim. test işlemini henüz gerçekteştiremedim ancak işlemci hız değerini girmeden de denemiştim sonuç değişmemişti.
64hdd'de bulunan port detect'le test etmiştim çalışıyor gözüküyordu.
aynı lpt kablosu ile prg mover'la sorunsuz 1541'e bağlanıp dosya transferi yapıyorum.
dikkatimi çeken şey load'$',8 yazdıktan sonra 64hdd'deki mount edilen klasörleri gösteren yerin hemen üstündeki dönen / işareti donup kalıyor. c64'dü resetledikten sonra programı sonlandırıyor.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 23, 2015, 13:00:24 ÖS »

aynı lpt kablosu ile prg mover'la sorunsuz 1541'e bağlanıp dosya transferi yapıyorum.

Bu senin kablon XE1541 değil anlamına geliyor. Çünkü Prg Mover, OpenCBM için yapılmış bir frontend. OpenCBM'de kullanılabilecek kablolar ise XM1541 ve XA1541 kabloları. Kablonun DB25 konnektörünü açtığında içinde diyotlar varsa XM1541, transistörler varsa XA1541 kablosudur. Kabloyu nerden buldun sen, yaptın mı aldı mı?

64hdd programı ise XE1541 veya X1541 kabloları ile çalışıyor. Sendeki kablo büyük bir olasılıkla XM1541 kablosudur, 64hdd ile kullanamazsın. Ama bir modifikasyon ile XE1541 kablosu haline getirebilirsin:
http://opencbm.trikaliotis.net/opencbm-5.html
Kısaca DIN6 konnektöründe pin 5 ve pin 6'ya bağlı kabloların yerini değiştireceksin.

Her seferinde konnektörü açıp kabloların yerini değiştirmek pratik olmadığı için ben bunu 2 konumlu, 6 bacaklı bir toggle switch ile yapıyorum. Yalnız switch'i DIN6 tarafına değil DB25 konnektörü tarafına koydum ve DB25'in üzerine sabitledim.
mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 23, 2015, 15:43:48 ÖS »

hocam süpersin teşhisi koydun da kabloyu satın almıştım.
hiç anladığım ve yaptığım bir iş değil malesef
Elimde epeyce 5 1/4'' disket mevcut,biraz uzun sürüyor ama kopyalamaya devam gibi gözüküyor benim için
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 23, 2015, 17:55:23 ÖS »

O zaman sana Prg Mover yerine CBMXfer'ı tavsiye edeyim. Prg Mover bende nedense disket sürücüyü her zaman görmüyor, ilk çalışırken de bir süre bekletiyor ondan sonra ekrana geliyor. Ekranın sol tarafında yani sol panelde sadece d64 imajlarını gösteriyor, pc'nin klasörlerini göstermiyor. Böyle olunca sağ panelden yani 1541 disket sürücüden tek bir dosyayı alıp bir klasöre kopyalayamıyorsun, illa bir d64 imajının içine alman gerekiyor.

CBMXfer'da bu sorunlar yok, kullanımı daha kolay:
http://www.6502.org/users/sjgray/software/cbmxfer/cbmxfer.html

Yalnız CBMXfer'i açtığın klasöre OpenCBM'in exe klasöründekileri kopyalaman gerekli:
http://spiro.trikaliotis.net/opencbm

Bir de WinVice'ın içindeki c1541.exe'yi istiyor:
http://vice-emu.sourceforge.net/

Kopyalamalar uzun sürüyor demişsin, file copy yaparsan uzun sürer. Disketteki dosyaları seçmeden ekranın ortasındaki sola ok işaretine tıklayınca disk copy yapıyor (d64 imajı oluşturuyor). Bende disketin bir yüzünü kopyalamak 1dk sürüyor, hiç fena değil =)
mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 23, 2015, 18:08:46 ÖS »

yıllar sonra sadece 2 haftadır commodore'la haşır neşir olmaya başladım.
yardımların için teşekkür ederim. Bu akşam eve gider gitmez CBMXfer'ı denicem.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 23, 2015, 20:25:44 ÖS »

Rica ederim mrmojorisin =) İyi foruma bir 64cü daha kazandırmış olduk. Disketlerde değişik bir şeyler varsa kendi yaptığın intro vs ya da Türkçeleştirilmiş oyun utility gibi şeyler paylaşırsan forumun ilgisini çeker. Kolay gelsin.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: