Geçenlerde @yolcunet'in yanına uğradım, hem bir çayını içeyim sohbet edelim hem de yeni gelen arcade kartları inceleyelim beraber diye. Sağolsun @yolcunet herzamanki misafirperverliğiyle güzel güzel çayımızı içip sohbetimizi yaptıktan sonra yeni kart yığınını incelemeye başladık. Lafı uzatmayayım, 2-3 saat sonra arabamın bagajında bir koli kart ile eve dönüyordum

Yok yok hepsi benim için değil, @yolcunet'in...
Neyse, kartların bir kısmını tamir ettim. Onlara dair "kayda değer" tamirat günlüğü yazmaya gerek görmedim. Ancak içlerinden bir tanesi, hatta çok da önemli/nadir bile olmayan bir tanesini tamir ederken edindiğim tecrübeleri burada paylaşmanın faydalı olacağını düşündüm; Konami firmasının 1993 yılında ürettiği Premier Soccer oyunu.
Bu döneme ait Konami kartlarından daha meşhur olanlarından bazıları ise; Sunset Riders, TMNT, Crime Fighters v.s. Sanırım bunları gayet iyi hatırlayanlar vardır aranızda

Aslında bu karttan 2 adet vardı. İlkindeki ROM'lar biraz temassızlık yapıyordu anlaşılan bazen açılıp bazen açılmıyordu. Temizlik ve ROM'ların bacaklarını metal fırça ile zımparalayıp MAME'den kontrol ettiğim ROM imajlarından birisini de yeniden güncelledikten sonra 100% çalışır hale geldi.
Diğerinin (ki burada masaya yatıracağımız) ise durumu çok daha kötüydü. Kart hiç açılmıyor ve sadece siyah bir ekran veriyordu.
Önce görünen bariz sorunları gidermeye başladım;
EPROM'lardan birisinin penceresi aldığı ile darbe ile kırılmıştı. Bilen bilir, bu minik camı kırabilecek darbe hakikaten çok şiddetli olmuş olması lazım

Bu ve diğer bir EPROM'u (bacağı paslanmış ve dökülmüştü) değiştirip MAME'den olması gereken EPROM imasjlarını yazdım.
Sonra ses devresinin oradaki çoktan kopup gitmiş büyük elektrolitik kondansatörlerin boş yerlerine yenilerini lehimledim.

Kartın üzerinde bulunan tamamen paslanmış TEST butonunu değiştirdim...

Daha sonra Konami kartlarda sıklıkla gördüğümüz bu SIL paketi içerisindeki Konami özel devresinin (Konami 051550) kırılmış bacaklarını onardım. Bu elemanın görevi kartın watch-dog mantığını çalıştırmak ve jeton sinyallerini yönetmek.

Bu uzun özel entegrenin kırılmış bacaklarını onardıktan sonra hemen önünde bulunan jumper'ı lehimleyerek kartın devamlı reset almasını engelledim ve kart artık açılmaya başladı