Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Konami Premier Soccer  (Okunma Sayısı 12723 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mart 10, 2015, 03:31:51 ÖÖ »

Geçenlerde @yolcunet'in yanına uğradım, hem bir çayını içeyim sohbet edelim hem de yeni gelen arcade kartları inceleyelim beraber diye. Sağolsun @yolcunet herzamanki misafirperverliğiyle güzel güzel çayımızı içip sohbetimizi yaptıktan sonra yeni kart yığınını incelemeye başladık. Lafı uzatmayayım, 2-3 saat sonra arabamın bagajında bir koli kart ile eve dönüyordum Yok yok hepsi benim için değil, @yolcunet'in...

Neyse, kartların bir kısmını tamir ettim. Onlara dair "kayda değer" tamirat günlüğü yazmaya gerek görmedim. Ancak içlerinden bir tanesi, hatta çok da önemli/nadir bile olmayan bir tanesini tamir ederken edindiğim tecrübeleri burada paylaşmanın faydalı olacağını düşündüm; Konami firmasının 1993 yılında ürettiği Premier Soccer oyunu.

Bu döneme ait Konami kartlarından daha meşhur olanlarından bazıları ise; Sunset Riders, TMNT, Crime Fighters v.s. Sanırım bunları gayet iyi hatırlayanlar vardır aranızda

Aslında bu karttan 2 adet vardı. İlkindeki ROM'lar biraz temassızlık yapıyordu anlaşılan bazen açılıp bazen açılmıyordu. Temizlik ve ROM'ların bacaklarını metal fırça ile zımparalayıp MAME'den kontrol ettiğim ROM imajlarından birisini de yeniden güncelledikten sonra 100% çalışır hale geldi.

Diğerinin (ki burada masaya yatıracağımız) ise durumu çok daha kötüydü. Kart hiç açılmıyor ve sadece siyah bir ekran veriyordu.

Önce görünen bariz sorunları gidermeye başladım;

EPROM'lardan birisinin penceresi aldığı ile darbe ile kırılmıştı. Bilen bilir, bu minik camı kırabilecek darbe hakikaten çok şiddetli olmuş olması lazım 

Bu ve diğer bir EPROM'u (bacağı paslanmış ve dökülmüştü) değiştirip MAME'den olması gereken EPROM imasjlarını yazdım.

Sonra ses devresinin oradaki çoktan kopup gitmiş büyük elektrolitik kondansatörlerin boş yerlerine yenilerini lehimledim.

Kartın üzerinde bulunan tamamen paslanmış TEST butonunu değiştirdim...

Daha sonra Konami kartlarda sıklıkla gördüğümüz bu SIL paketi içerisindeki Konami özel devresinin (Konami 051550) kırılmış bacaklarını onardım. Bu elemanın görevi kartın watch-dog mantığını çalıştırmak ve jeton sinyallerini yönetmek.

Bu uzun özel entegrenin kırılmış bacaklarını onardıktan sonra hemen önünde bulunan jumper'ı lehimleyerek kartın devamlı reset almasını engelledim ve kart artık açılmaya başladı  Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:15:02 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 10, 2015, 03:40:14 ÖÖ »

Oyun açıldı açılmasına ama ses kart boot ettikten ve demo moduna girdikten az sonra hızla azalarak kayboluyordu ve tamamen sessizliğe bürünüyordu.

Bir diğer sorun ise P1 (Birinci oyuncu) jeton sinyali çalışmadığı gibi P2 jeton sinyaline basında P1 jeton sinyali algılanıyordu. Garip  Ney

Neyse, jeton sinyallerini takip ettim ve bir noktada (sanırım kırılan Konami 051550 entegresinden dolayı) tamir eden kişi kolaya kaçmış çalışmayan jeton sinyali yerine P2'nin sinyalini bağlamış. Bunu yaparken de P2'nin normal sinyal hatlarını kesmiş. Bu karışıklığı bir iki kablo ile PCB'yi yamayarak giderdim...

Şimdi her iki jeton sinyali de olması gerektiği gibi ayrı ayrı çalışıyor

Gelelim ses sorununaaa...

Aman diyim bu kadar yorucu olacağını tahmin etmiyordum 

Zaten bu yazıyı paylaşmaktaki esas amacım bu soruna eğilmek. Dönemin Konami kartlarında sıklıkla yaşanan bir problem olması açısından ve Premier Soccer olmasa bile başka bir Konami kartında benzer bir sorun ile karşılaşırsanız burada yadıklarımdan ilham alabilirsiniz

Devam edelim
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:15:15 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 10, 2015, 03:50:55 ÖÖ »

Usta zevkin doruğunu desem nirvanaya ulastimmi desem atari aleminde teksin

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 10, 2015, 03:53:33 ÖÖ »

Evet ses sorun...

Konami bu kartlarda ses devresinin bir kısmında yine kendi tasarladığı özel bir "modül" kullanmış. Bu modül; Konami 054986a (Kabusum!!!)

Görüldüğü üzere bu seramik bir plaket üzerinde garip bakır hatlar ve SMD bileşenlerden oluşmuş aşırı derecede çok bacaklı (!!!) bir modül...

Ve yine gördüğünüz gibi aldığı bir başka darbeden ötürü 2 adet SMD elektrolitik kondansatör kopmuş. Sorun basit gibi değil mi? (Alakası yok )

Bu modüldeki kondansatörlerin değerini internetten buldum;

Ve önce eksik olanları elimde SMD türü elktrolitik kondansatör olmadığından normal olanlar ile değiştirdim...

Sorun devam ediyordu. Aslında "bu" eksik kondansatörleri tamamlayınca hiç gelmeyen ses gelip daha sonra (1-2 dk sonra) gidiyordu.

Sonra internette okuduğum üzere bu sorun ses amfisinden olabileceğine kanaat getirdim ve amfi entegresini değiştirdim (bluemavi.com'da hala bu antika amfi entegrelerinden satılıyor bu arada). Yeni amfi entegresini yerine tekrar takmadan önce soğutucu ile arasına taze silikon ısı iletici macun sürmeyi ihmal etmedim

Sorun maalesef hala devam ediyordu...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:15:25 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 10, 2015, 03:54:49 ÖÖ »

Usta zevkin doruğunu desem nirvanaya ulastimmi desem atari aleminde teksin

Sağol @mesa ama ben kendimi hala amatör kümede görüyorum

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 10, 2015, 04:02:57 ÖÖ »

Ses sorunu amfi entegresini değiştirdikten sonra da devam ediyor. İşler kızışmaya başladı. İnternette tüm kondansatörleri değiştirmenin ses kalitesini artırdığı söyleniyordu. Ben de öyle yapmaya karar verdim...

Yanlız Konami bu modülü yaparken ya parçaları gizlemek için ya da "şık" dursun diye modülü katranımsı siyah bir boyaya daldırıp çıkarmış. Önce bu boya katmanını kazımakla uğraşmak zorunda kaldım. Bu işi hatlara zarar vermeden maket bıçağının arkasıyla ve ince ince yapmak saatler aldı diyebilirim...

Söktüğüm kondansatörlerin lehim yerlerine biraz lehim takviyesi yaparak yine normal elektrolitik kondansatörler lehimledim.

Sonuç? Yine ses yok

Sonra internette bu modülde görünenden daha fazla bileşen olduğunu okudum. Meğer modülün alt katmanında SMD parçalar varmış. Bir Konami özel çip (aman diyim) bir DAC (Digital-Analog çevirici) ve bir opamp (4558). Sesin bir ara belirip sonra gitme sorununu bu opamp'ı değiştirerek aşan bir tamir günlüğü okuduktan sonra modülü tamamen sökmeye karar verdim...

Saatler sonra...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:15:38 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 10, 2015, 04:18:16 ÖÖ »

Yine katranımsı boya ile boğuştuktan sonra nihayet opamp'ı sökmeye geldi sıra. Bu iş için sıcak hava tabancası kullanamam zira entegre çok küçük ve etrafında uçuşabilecek SMD kondansatörler var. Bir de bu modül garip seramikten bir plaket üzerine kurulmuş. Isı tabancası seramiği çatlatır diye işkillendim ve entegreyi "manuel" yolla sökmeye karar verdim...

Bu kararı vermekle iyi de yapmışım zira entegrenin altında bile enteresan bileşenler vardı. Resimde siyah boya gibi görünen o dikdörtgenler aslında 10Kohm'Luk dirençlermiş!!!

Yani ne kadar zorlu boya diyip onları da kazımaya girişmemek lazım 

Yeni opamp'ımız orijinalinden de küçük (resimde sağdaki). Ama piyasaya bir çok üretici firma tarafından sağlanan ve kolay bulunan bir opamp bu. Benim bulduğum TJM4558

Yeni opamp'ı yerine özenle lehimliyorum...

Ve hastayı kapatıyorum. Burası biraz stresli zira bu modülü bir soketle yerine monte edemiyorum çünkü bacak aralığı genelde standart olan 0.1" (2.54 mm) DEĞİL! Bu daha da dar olan 0.07" (fine pitch) entegre soketi standardında. Böyle bir soketi veya pin header'ı yerli piyasada bulmanız mümkün değil (bilen varsa söylesin bu arada).

Modülü yerine geri lehimliyorum... 

Ve power'ı veriyorum... GOOOL!!!

Son olarak ucube şeklindeki kondansatörleri bir arada tutmak için sıcak silikon kullanarak tamiratı bitiriyorum

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:15:49 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mart 10, 2015, 09:42:34 ÖÖ »

Bütün bu okuduklarımdan sonra arızalı konami kartı gördüğümde koşarak kaçmayı düşünüyorum.

Bu uzun özel entegrenin kırılmış bacaklarını onardıktan sonra hemen önünde bulunan jumper'ı lehimleyerek kartın devamlı reset almasını engelledim ve kart artık açılmaya başladı  Kahkaha

Onarımlar bittikten sonra watchdog'u tekrar çalıştırmak mümkün mü? Yoksa bu lehimi kaldırırsak kart tekrar reset atmaya mı başlayacak?

g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 10, 2015, 10:01:29 ÖÖ »

Tek kelimeyle BRAVO diyorum,
Keşke basit dediğin tamiratları nasıl yaptığını da yazsaydın, biz okumayı seviyoruz 
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 10, 2015, 10:07:51 ÖÖ »

Bütün bu okuduklarımdan sonra arızalı konami kartı gördüğümde koşarak kaçmayı düşünüyorum.

Aslında dönemin Konami kartları çok farklı şekilde üretilmiş. Çok küçük via'lar çok ince hatlar, onlarca özel çip v.s. Bu bakımdan, evet, üzerinde çalışılması zor kartlar. Ancak yine de döneminde çok meşhur olmuş oyunlar bu seriden çıkmış... Bir Sunset Riders veya Asterix veya TMNT kartı için bu emek değer.

Alıntı
Onarımlar bittikten sonra watchdog'u tekrar çalıştırmak mümkün mü? Yoksa bu lehimi kaldırırsak kart tekrar reset atmaya mı başlayacak?

Bir defa kaldırmayı denedim. Kart açılmıyor o zaman. Sanırım kartın üzerinde hala değişmesi gereken bir logic entegre var, muhtemelen work RAM'lerin CS ve/veya OE pinlerini kontrol eden... Veya bambaşka bir şey...

Yine de oyunu defalarca oynadım, saatlerce açık bıraktım kitlenme veya başka bir sorun görmedim. Bu oyuna bu kadar ilgi alaka yeter diyorum

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 10, 2015, 10:22:08 ÖÖ »

Uzun zamandır tamirat yazısı göremiyorduk eksik kalmışız Eline sağlık yavuz hocam yine destan yazmışsın özel çipleri de tamir ettin.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 10, 2015, 10:32:47 ÖÖ »

Keşke basit dediğin tamiratları nasıl yaptığını da yazsaydın, biz okumayı seviyoruz 

Daha çok kart var kutuda Enteresan olanları yazarım merak etmeyin

Uzun zamandır tamirat yazısı göremiyorduk eksik kalmışız Eline sağlık yavuz hocam yine destan yazmışsın özel çipleri de tamir ettin.

Son kabin işinden sonra baya bi yorulmuştum. Havalar da limoniydi diğer kabine girişemedim. E boş durmak olmaz, araya tekrar bir tamirat furyası sokayım dedim

Bu özel çip bir çok Konami oyununda kullanılmış. Belki başkaları da faydalanır diye yazayım dedim...

AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 10, 2015, 19:36:50 ÖS »

Ellerine kollarına sağlık yavuzg.
Azmine, sabrına ve el becerine hayran olmamak elde değil.  Kahkaha

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
arne_saknussemm
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 10, 2015, 20:06:24 ÖS »

Abi sabrın sözlükteki tek karşılığısın yemin ediyorum.
Okurken ben pes ettim bu kadar da hüsran olur mu diye, bir de sonuca baktım sesli bi vay be çektim. Ellerine sağlık

Mütevazı yoldaşlarım;

Sony Vaio VGN-FE590P / PS1 / PS2 Slim / PSP

Nintendo GB DMG-01 / GBC / GBA SP AGS-101 / DS Lite

Nokia N-Gage QD
mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 10, 2015, 22:29:39 ÖS »

Ustam bu kartı direct TV bağlardan nasıl bir görüntü alırsın hic denedinmmi ?

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: