Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Sega Titan Video (ST-V)  (Okunma Sayısı 13483 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mart 12, 2015, 04:22:37 ÖÖ »

Evet, tamirat maratonuna devam. Bu akşam da kutudaki diğer ST-V oyun kartımıza girişiyoruz. Bu kart bizi siyah bir ekranla karşılıyor ancak dün tamir ettiğim gibi tamamen ölü değil, en azından siyah da olsa bir video sinyali üretiyor

Önce prensip icabı yapılması gereken işlemleri yapıyorum;

1) Kartı gözle muayene etmek.
2) JAMMA pinlerini temizlemek.
3) BIOS'u kontrol etmek: ST-V'lerde iki tür PCB var. Birisi JEDEC standardında EPROM kullanıyor, 27C4096/27C240 gibi, diğeri Mask ROM veya NON-JEDEC EPROM kullanıyor, 27C4100/27C400 gibi. Doğru EPROM'u kullanmazsanız ki kapasiteleri ve içerdiği bilgiler aynı olmasına rağmen pin dizilimleri farklı olduğundan kart boot etmez.
4) SH-2 işlemcilerin lehimlerini tazelemek

Bu işlemleri yaptıktan sonra ST-V açılıyor. Ancak sevincim kursağımda kalıyor ST-V'den ses gelmiyor. Üstelik arada bir de açılmamazlık yapıyor. Hemen fabrika test ekranlarına erişip sorunu daha net anlamaya çalışıyorum...

SOUND menüsüne girip durumu kontrol ediyorum ve sese dair aşağıdaki "çok açıklayıcı" ekranı görüyorum; "Ses donanımında bir arıza var" - Evet biliyoruz zaten ses çıkmıyor! Arıza ne peki onu da söylesen 

ST-V'deki ses donanımının digital kısmı kabaca Motorola 68000 işlemci, ses RAM entegresi (HM514270) ve bir DAC (Digital analog çevirici) TDA1386 entegresinden oluşuyor.

Bu ekrandan daha fazla bilgi alamadan diğer testleri de yapıyorum. Dual-CPU testi başarılı ancak MEMORY testinde bir arıza tespit ediyorum...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:04:33 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 12, 2015, 04:31:09 ÖÖ »

Oh sorunu bulduk diye sevinerek RAM'i değiştirme işlemine başlıyorum. Bu RAM'i yedek parça olarak kullandığım (@yolcunet sağolsun) bir başka ST-V kartından temin edeceğim.

Aklınızda bulunsun, günün birinde ST-V tamir edecek olursanız ya yedek parça olarak bir ST-V veya Sega Saturn olsun yakınınızda. Sega Saturn'de de aynı özel çipler, işlemciler ve RAM'ler kullanılmış

Değişim tamam! Peki sonuç?
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:04:45 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 12, 2015, 04:47:31 ÖÖ »

Sonuç yine aynı. Aynı RAM hatasını yine veriyor  Ney

Daha sonra acaba sorun DAC'da mı, DAC'taysa belki RAM'in veriyolunu etkiliyordur testler o yüzden BAD çıkıyordur diye TDA1386'yı da değiştiriyorum. Ama sonuç yine aynı...

Sonra tam konuyu kapatıp yarın devam ederim derken aklıma yine daha önceki tamiratlarımdan bir şey geliyor. ST-V kartların üzerinde ne yaptığını tam olarak bilemediğim (kopya korumaya yöenlik bir şeyler yaptığını biliyorum da ... ) bir de GAL entegresi var. Bu entegreler PAL/GAL olarak arcade kartlarında sıkça kullanılan şeyler. Temelde onlarca mantık entegresi kullanıp tepsi gibi bir kart yapmak yerine bu entegreleri programlayıp o gereken devre şemasını bu minik çipte hayata geçirebiliyorsunuz.

Neyse, elimdeki çalışan diğer ST-V'nin GAL'ını ödünç alıp kartı yine deniyorum. Amanın! Gece gece odada bangır bangır bir ses!!!  Kahkaha  Kahkaha  Kahkaha

Hemen MEMORY testini de yapıyorum tekrardan...

Herşey düzelmiş görünüyor. Demekki bu GAL çipinin içindeki mantık devresi bir şekilde ses (veya başkaca bölümler) ile ilintili RAM'in OE, CS (output enable/chip select) gibi kontrol bacaklarına bağlı tasarlanmış. RAM hatası aslında gerçek ama sebebi arızalı RAM değil RAM'in devreye alınmamış olması. Kısaca, konuşmasına izin verilmemiş

Hemen ST-V'den çıkan GAL'ı EPROM programlayıcıma koyuyorum (ki bu aleti sırf GAL programlayabildiği için aldım desem yalan olmaz) ve GAL'i silip yeniden yazmaya niyetleniyorum.

Ancak görüldüğü üzere GAL fiziksel olarak arızalanmış. Programlayıcı çipte kısa devre olduğunu söylüyor.

Ben de malzeme çekmecelerimden sıfır bir GAL16V8B entegresi çıkartıp onu programlıyorum.

Bu sıfır GAL sorunsuz programlanabiliyor... Haa yeri gelmişken, bu GAL/PAL imajlarını nereden mi buluyorum?

İşte cevabı: http://www.jammarcade.net/pal-dumps/

Veee bu akşamki tamiratı da Die Hard ile bitiriyorum

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:04:54 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 12, 2015, 04:47:37 ÖÖ »

Gecenin sıcak konusu. Kolay gelsin Yavuz abi.

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mart 12, 2015, 10:50:08 ÖÖ »

ben çoktan kafayı yemiş ve board'u bir kenara fırlatmıştım sanırım... Bu işlemleri düzenli olarak 1 hafta uğraşsam bile yapamazdım, bu ayrı mesele ... Bu kartları hayata döndürmen, harika bir iş...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 12, 2015, 11:02:01 ÖÖ »

ben çoktan kafayı yemiş ve board'u bir kenara fırlatmıştım sanırım... Bu işlemleri düzenli olarak 1 hafta uğraşsam bile yapamazdım, bu ayrı mesele ... Bu kartları hayata döndürmen, harika bir iş...

Bu STV boardlara bi şekil elim alışmış sanırım...

Bu tamiratlarda en büyük problem arızanın nasıl ne yaparken oluştuğunu bilmemek. Örneğin mesela kartın ilk sahibi +5V yerine yanlışlıkla 12V verilmişse o kartı unut zira hangi bileşenlerin arızalanmış olabileceğini bulmak dert, bulsan bile hepsini değiştirmek "ekonomik" olarak imkansız.

Dolayısıyla benim de 1 hafta uğraşıp kenara fırlattığım kartlar var

blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 12, 2015, 11:15:03 ÖÖ »

Benim şu an tamir ettiğim amiga 2000 bordu gecen hafta almıştım.Bir hafta içersinde hallettim.1 sene önce aldığım bir amiga 2000 anakartımı cpu soketini sökerken  ısı tabancasını biraz fazla tutunca bir kaç path  via 'dan kopmuştu.o anakartı attım bir köşeye .Yeni bir tane aldım.herhangi bir kazaya mahal vermeden yenisini çözdüm.

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 12, 2015, 11:28:22 ÖÖ »

Eline sağlık yavuz hocam sabah çayımı zevkle içtim sayende

Abi sana bir şey danışmak istiyorum elimde arızalı bir sega saturn var model 1 yuvarlak tuşlu senin de st-v ile ilgi tamir tecrüben var, sorun cd sürücü çalışmıyor cd sürücüyü çalışan cihazda denedim sorun yok çalışıyor tahminim sorun anakartta, ne motor dönüyor ne de lens hareket ediyor tepki yok ekrana görüntü geliyor ama kapağın açılıp kapandığını algılamıyor ama swich sağlam ölçtüm fiziksel bir sorunda bulamadım bir fikrin varmı nereden başlamalıyım bildiğin kaynak var mı, teşekkürler.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 12, 2015, 13:05:43 ÖS »

Eline sağlık yavuz hocam sabah çayımı zevkle içtim sayende

Abi sana bir şey danışmak istiyorum elimde arızalı bir sega saturn var model 1 yuvarlak tuşlu senin de st-v ile ilgi tamir tecrüben var, sorun cd sürücü çalışmıyor cd sürücüyü çalışan cihazda denedim sorun yok çalışıyor tahminim sorun anakartta, ne motor dönüyor ne de lens hareket ediyor tepki yok ekrana görüntü geliyor ama kapağın açılıp kapandığını algılamıyor ama swich sağlam ölçtüm fiziksel bir sorunda bulamadım bir fikrin varmı nereden başlamalıyım bildiğin kaynak var mı, teşekkürler.

Ev tipi oyun konsolu, hele de CD, DVD v.s. olanlar konusunda hiç tecrübem yok maalesef. İşin açıkçası benim sevdiğim bir dönemi öldürdüklerinden dolayı içten içe de bir kin duymuyor değilim onlara

Satürn, Playstation, Dreamcast, Gamecube v.s. bir çok arcade donanımlarında kullanılmışlar ama bu teknolojilere dayalı hiçbir arcade donanımı ev konsolları gibi "optik medya" kullanımına bel bağlamamış.

Dolayısıyla, bu türk konsollardaki bilgisizliğimi de düşünürsek, senin yaşamış olduğun sorun "muhtemelen";

a) anakartın CD aksamına iletilmiş olan gücü kontrol eden kısmında arıza var
b) güç kaynağından CD aksamına güç gitmiyor

Sorunlu Satürn'ün güç modülünü sağlam olanınki ile değiştirip denersen belki sorunu güç kaynağı modülünde sıkıştırabilirsin. Eğer bu değişiklikten sonra bile CD çalışmıyorsa muhtemel senin de tahmin ettiğin gibi sorun anakartta demektir. O noktada benim bilgimi aşar...

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 12, 2015, 13:15:13 ÖS »

Abi sen konsollara da el atsan zaten forum ihya olur Güç kaynağını değiştirmek iyi fikir akşam denemek lazım teşekkürler.

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mart 12, 2015, 13:16:34 ÖS »

tebrikler! henuz bir atari 2600klonuna av mod bile yapayan biri olarak daha fazla yorum yapmiyor, saygilarimi sunuyorum.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 12, 2015, 13:33:53 ÖS »

Abi sen konsollara da el atsan zaten forum ihya olur Güç kaynağını değiştirmek iyi fikir akşam denemek lazım teşekkürler.

Elimde prensip icabı bulunun PS1 ve 2 dışında optik medyalı konsolum yok. O yüzden benden hiçbir zaman Satürn, Dreamcast, Gamecube v.s. dair bir tamirat günlüğü göremeyeceksiniz

Kartuşlu ev konsollarına saygım büyük. Arcade'e daha yakın buluyorum onları. Benim için alkolle temizlenecek sarı sarı pinler olmalı, EPROM'larla çiplerle oynaşmayalım

Optik medyaya ölüüüüm!!! Kahkaha

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mart 12, 2015, 13:40:43 ÖS »

kartusculuk yapmak bence elktrofasizmdir. Sizi konsolizme davet ediyorum. (Humanizm gibi)

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 12, 2015, 13:51:45 ÖS »

Bende optik olayını hep kısa ömürlü ve sorunlu bulmuşumdur ama ne yazıkki firmalar maliyet sıkıntısından optik medyalara yönelmiş tabi ki pcb kartuşlar koleksiyon açısından benimde tercihim. 

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mart 12, 2015, 13:58:14 ÖS »

optik medya =  kapasite +  sorun
nes kartuslari, ps1 ve saturn oyunlarina zaafim var. Medyaya gore ayrim yapamiyorum. Konsolistim

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: