Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore X Projesi  (Okunma Sayısı 14127 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
agg1401
Ziyaretçi
« : Mart 12, 2015, 14:13:37 ÖS »

Selam bir fikrim var, Commodore X'i size anlatayım.

Kendisi Linux çekirdeğine sahip KonqiHD sistemine modifiye edilmiş kurulu bir makina olacak. Bu makine Commodore 64 oyunlarını desteklemesini sağlaması için o sistemin ana kodlarını ayrı dosyadan çekecek böylelikle sisteme yük olmadan tüm Commodore 64'ün tüm oyunların hepsi rahatça destekleyecek ayrıca Commodore X'e özel oyunlarda olacak.

Ne dersiniz?
CaiSSoN
Uzman

C64 Fan

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 12, 2015, 16:01:24 ÖS »

eğer yanlış anlaşılmayacak ise "neden?" diye sorarak başlamak isterim. bunun yanında birkaç sorum daha olacak...

1 - sadece oyun mu çalıştırılabilecek cihazda?
2 - birebir emulasyon konusunda ne düşünüyorsunuz?
3 - ara yüklemeli, kartuş oyunları implementasyonu nasıl olacak vs vs vs?
4 - özel oyunları biraz daha açar mısınız? kim kodlayacak, grafikleri kim çizecek vs vs vs böyle bir ekip mi var elinizde?
5 - normal c64 gibi kullanılabilecek mi yoksa dtv tribi birşeyler mi?
6 - zurnanın da zırt dediği yere geldiiik.. beleş mi olacak???

agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Mart 12, 2015, 16:06:10 ÖS »

eğer yanlış anlaşılmayacak ise "neden?" diye sorarak başlamak isterim. bunun yanında birkaç sorum daha olacak...

1 - sadece oyun mu çalıştırılabilecek cihazda?
2 - birebir emulasyon konusunda ne düşünüyorsunuz?
3 - ara yüklemeli, kartuş oyunları implementasyonu nasıl olacak vs vs vs?
4 - özel oyunları biraz daha açar mısınız? kim kodlayacak, grafikleri kim çizecek vs vs vs böyle bir ekip mi var elinizde?
5 - normal c64 gibi kullanılabilecek mi yoksa dtv tribi birşeyler mi?
6 - zurnanın da zırt dediği yere geldiiik.. beleş mi olacak???

1: Evet, Commodore64'ün oyunları ilk etabımız onlar. Sonraki etap, hepsi çalışabilir.
2: Emülasyon yerine ana çekirdeği linux çekirdeğine entegre etmeyi düşünüyorum.
3: Kartuş oyunları için bir şey düşünmedim ama onu da düşünürüm.
4: Bizler kodlayacağız, Commodore'deki kodlama dilini de entegre edeceğiz. Böylelikle her hangi bir çökme olmayacaktır.
5: Normal c64 gibi kullanacaksınız fakat normal bir bilgisayar gibide kullanabileceksiniz.
6: Makina ücretli olacak fakat işletim sistemi ücretsiz düşünüyoruz.
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 12, 2015, 16:21:43 ÖS »

Açıkçası tam olarak anlayamadım. Yani yeni bir donanım düşünüyorsunuz sanırım. Proje hakkında daha detaylı bilgi verebilirseniz çok daha anlaşılır olacaktır. Heyecanlamadım desem yalan olur Kahkaha
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Mart 12, 2015, 16:40:39 ÖS »

Açıkçası tam olarak anlayamadım. Yani yeni bir donanım düşünüyorsunuz sanırım. Proje hakkında daha detaylı bilgi verebilirseniz çok daha anlaşılır olacaktır. Heyecanlamadım desem yalan olur Kahkaha

Şimdilik tam planlamadım ama şunu söyleyeyim, ilk etaplar donanımdan çok sisteme ağırlık vereceğiz.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 12, 2015, 16:45:47 ÖS »

1: Evet, Commodore64'ün oyunları ilk etabımız onlar. Sonraki etap, hepsi çalışabilir.
2: Emülasyon yerine ana çekirdeği linux çekirdeğine entegre etmeyi düşünüyorum.
3: Kartuş oyunları için bir şey düşünmedim ama onu da düşünürüm.
4: Bizler kodlayacağız, Commodore'deki kodlama dilini de entegre edeceğiz. Böylelikle her hangi bir çökme olmayacaktır.

C64'deki kodlama dilini entegre edeceğiz derken ne kastediyorsunuz? Sistemi birebir emüle etmeyecek misiniz? Kodlama dili olarak 6502 makine dilini mi yoksa BASIC V2'yi mi kastediyorsunuz? Doğrudan emülatöre açılan bir Raspberry Pi projesine göre ne tür avantajlar sağlıyorsunuz?

http://www.commodorepi.co.nr/
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Mart 12, 2015, 16:48:22 ÖS »

Rasperry Pi, bu sistem biraz kötü. Yetersiz kalıyor, biz linux temelli yapacağız, evet BASIC'den bahsediyoruz. Sistemi bire bir emule edeceğimi de düşünüyorum, biraz fikir alış-verişinde bulunmak için bu konuyu açtım açıkçası.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 12, 2015, 17:39:26 ÖS »

Rasperry Pi, bu sistem biraz kötü. Yetersiz kalıyor, biz linux temelli yapacağız, evet BASIC'den bahsediyoruz. Sistemi bire bir emule edeceğimi de düşünüyorum, biraz fikir alış-verişinde bulunmak için bu konuyu açtım açıkçası.

RasPi'nin OS'u da Linux temelli değil mi? BASIC'ı Linux Kernel'ine entegre edip compile mı edeceksiniz? VIC-II, SID gibi sanal çipler için de bir tür hardware-abstraction-layer, aygıt sürücüsü filan mı yapacaksınız? Ben kafanızdakini anlamaya çalışıyorum ama ortada pek bir bilgi olmadığından zihin jimnastiğinden öteye geçemiyor.
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Mart 12, 2015, 18:54:15 ÖS »

RasPi'nin OS'u da Linux temelli değil mi? BASIC'ı Linux Kernel'ine entegre edip compile mı edeceksiniz? VIC-II, SID gibi sanal çipler için de bir tür hardware-abstraction-layer, aygıt sürücüsü filan mı yapacaksınız? Ben kafanızdakini anlamaya çalışıyorum ama ortada pek bir bilgi olmadığından zihin jimnastiğinden öteye geçemiyor.

Aynen dediğin gibi olacak.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 12, 2015, 23:11:04 ÖS »

düşünmesi bile güzel, dışarıdan birileri üretipte onların eline bakmaktansa biz üretelim biz geliştirelim, geçen benzer cümleleri sarf edecektim ülkenin gidişatı beni mutsuz ettiği için bilgisayarı kapattım. bizler yaparız, bizler zeki akıllı insanlarız, %90 ve fazlanız makine diline yakın programlama ile çekirdekten yetişti, programlama ve donanım tasarlama hiç birinize yabancı değil. benim okul bitsin biraz ara verip sonra pic32mz ve raspberry v2 edinip biraz ufkumu açacağım.

this is amiga speaking.
hekimoglu78
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 13, 2015, 10:34:00 ÖÖ »

Benzer bir çalışma mıdır? bu

https://www.youtube.com/watch?v=X-kvtKI-Tp4

Ne aradığını bilmeyen, ne bulduğunu anlayamaz !
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Mart 13, 2015, 11:09:55 ÖÖ »

Hekimoğlu bizimki öyle değil, her iki nesili de katacağız. Yeni nesil ondan korkar.
Emre ağabey, ne yazık ki hakılısın.
ozgur106
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 13, 2015, 13:23:47 ÖS »

maddi olarak destek olabilirim en fazla...

Commodore ve Amiga Dergisi Oyun Yazarı.

C64 Mini, A500 Mini, Playstation Classic, Playstation 2, Playstation 5
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Mart 13, 2015, 13:25:05 ÖS »

maddi olarak destek olabilirim en fazla...

Her türlü destek/yardıma açığız.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Nisan 25, 2015, 13:12:01 ÖS »

Dünden beri mesajları okuyorum bir anlam karmaşıdır gidiyor. Bazı konulara açıklık getirilmesi gerekli. Yanlış anlamazsan bazı sorularım olacak.

1. KonqiHD sistemi nedir?

2. Commodore 64'ün ana kodlarıyla neyin kastedildiğini anlamadım. Kernel'den mi bahsediyoruz? Commodore64 oyunlarının çoğu kernel'i kullanmaz. Çoğu program bellekte yer açmak için çalışır çalışmaz kernel'i kapatır. Tabiki sağlıklı bir emulasyon için kernel şart ama yeterli değil.

Ana çekirdeği linux çeğirdeğine entegre etmekten bahsederken yine kernel'den mi bahsediyoruz? Bunu yapmak istiyorsan bazı engellerle karşılacaksın:

C64 kernelinde fonksiyonlar değil jump table'lar vardır. Kernel rutinleri fonksiyon olarak çağrılmaz jump table'daki vektörlerin gösterdiği adreslere dallanarak çalıştırılır. Ancak jump table kullanımı zorunlu değildir. Herhangi bir CBM cihazı yerine specific bir makine için program yazıyorsanız, kodun daha hızlı çalışması için jump table'ı atlayarak direk rutine dallanabilirsiniz. Kernel rutinin yapısını tam olarak biliyorsanız rutine başlangıç adresinden girmeniz de şart değil. İhtiyacınız olmayan kısmını atlayıp kodun ortasından da başlayabilirsiniz. Bu sistemin modern çekirdek yapısında benzetimini yapmak kolay olmasa gerek.

3. Commodore'daki kodlama dilini entegre etmenin çok bir faydası olmayacaktır. Zira pek işe yarayan bir şey değil. C64 Rom'undaki BASIC'le ciddi bir iş yapılamaz. Basit işler haricinde programlar makine dilinde yazılır.

4. VIC-II ve Sid için aygıt sürücüsü yazmak iyi fikir olabilir. Yalnız bu sürücülerin mükemmel bir senkronizasyon içinde çalışması gerekiyor. Zira VIC-II'ile yapılan efektlerin hepsi zamanlamayla ilgili ve her bir CPU cycle önemli. Her şey 6510 emulasyonu 64. cycle'ı bitirmeden VIC'in ikinci satıra geçmemesi üzerine kurulu. Sahi 6510 için de ayrı bir drıver mı yazılacak yoksa bunu da kernel'e eklemeyi düşünüyorsun?

5. Maddi destek alabileceğinden bahsediyorsun. Bu maddi desteği ne için gerekli? Yukarıda bahsettiğin KonqiHD sistemini satın almak için mi?

Eğer C64 Basic'i kabuk olarak eklemek istersen, şurada yapılmışı var.
Apple I ve Commodore Basic için Kabuk

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: