Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Tekken 3  (Okunma Sayısı 19688 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 06, 2015, 03:16:20 ÖÖ »

Son zamanlarda o kadar kart tamir ettim ki, hepsini fotolayıp yazsam muhtemel hala yazıyor olurdum Üstelik genelde enteresan arızalarla da karşılaşmadığım için paylaşmaya değer bulmadım. Ancak öte yandan sessizliğe de bürünmüş gibi olunca bir silkineyim bari şunu yazayım dedim.

Eveeet, bugünkü hastamız bu arkadaşlar;

90'lardan kalma bir Namco System 12 arcade oyun kartı üzerinde Tekken 3. Bu sistem bildiğiniz Playstation 1 tabanlı bir sistem. Tek farkı (elbette bir sürü farkı vardır) "insert coin" ve "Loading..." falan demeden üzerindeki ROM board sayesinde oyunu "şak" diye açması Kahkaha

Namco System 12 kartlar 3 parçadan oluşuyor;

1) Alt kat: Flah çipler üzerinde standart bir BIOS yüklü, ses amfisi ve v.s. bağlantıları barındırıyor.
2) ROM board: Oyunun grafiklerini v.s. saklandığı, Playstation'daki CD diyebilirsiniz
3) CPU board: Üst katman. Oyunun ana işlemcisi ve grafik işlemci bu katmanda. Oyuna göre bu katman değişiyormuş...

Neyse, sorunu nedir bu kartın derseniz; Kart açılıyor, anlık olarak bir şeyler göstermeye çalışıyor ama sonra reset oluyor. Ve bu döngü devam edip gidiyor. Oyun "boot" edemiyor kısaca.

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:59:43 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 06, 2015, 03:25:28 ÖÖ »

Bu tür "watch dog" modunda kalan kartların sorunu genelde ya bozuk Work RAM, ya Work RAM'i kontrol eden logic entegre(ler), ya BIOS/Firmware, ya CPU ya da kopuk hatlardır.

Zaten geriye ne kaldı dişyeceksiniz

Neyse, bu sefer bir avantajım var zira sorunun CPU kaynaklı olmadığını biliyorum. Üst board ve ROM board sağlam bir başka Namco System 12'de denendi.

Sorun alt board'da. Yani System 12 ana kartında bir yerlerde...

Önce RAM'leri değiştirdim;

Sonuç? Sıfır!

Bu arada bu bacakları aşağı doğru kıvrılan türde entegrelerden de nefret ederim. Ne eprom programlayıcıda test edebilirsin (ki vardır muhakkak bunlara uygun bir adaptör ama bende yok maalesef) ne sokete takabilirsin, lehimledikten sonra bacakların altına iyice bakmak lazım temas ediyormu diye v.s.
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:59:53 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 06, 2015, 03:31:50 ÖÖ »

kolay gelsin üstat
senden kurtulmaz
verirsin ayarını  Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 06, 2015, 03:34:08 ÖÖ »

Bu Tekken'in flash BIOS'larını elden geçirdim mi hatırlamıyorum. Bilgisayarda bi fotolar var flash söküp programladığım ama o kart bu kart mı gerçekten çorba oldu kafam Kahkaha

Neyse, geriye bir sürü logic entegre ve garip PAL entegreleri kaldı kontrol edilmesi gereken ki hiç de niyetim yok o kadar uğraşmaya.

KArtı incelemeye başladım kopuk bir hat var mı diye. Alt katmanın, yani System12 anakartın arkasında paslı hatların yoğunlaştığı bir bölge tespit ettim.

Bu bölgedeki tüm oksitlenmeye başlamış hatları kontrol ettim. İlginçtir, bu Namco System 12 kartları oksitlenmeye karşı oldukça dayanaklı, yani "yok artık" diyeceğiniz kadar oksitlenmiş hatlar bile hala sağlam oluyor. Ancak onun da dayanamadığı noktayı buluyorum

Hat oksitlenmekten şişmiş patlayacak neredeyse...

Hemen minik bir bypass ameliyatı...

Veee...

Yürü be!!!

Ama hala işim bitmedi maalesef bu kartla. Görüntü biraz fazla yeşil geldi mi size de?
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:00:02 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 06, 2015, 03:37:26 ÖÖ »

Önce test masamdaki supergun'ın pot'ları mı kayık acaba dedim değil. SCART kabloyu v.s. kontrol ettim. Hatta başka bir kart taktım, yok, sorun bu kartta. Mavi sinyalde bir sorun var.

Osiloskop ile bakınca sinyalin "tamamen" kopuk olmadığını görüyorum. Mavi var ama çok az...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:00:14 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 06, 2015, 03:46:29 ÖÖ »

JAMMA soketinden geriye doğru gitmeye başlıyorum. Önce tüm renk sinyallerinin geçtiği garip bir filtre entegresini kontrol ediyorum.

Bu ve benzeri filtrelerden bu dönem boardlarda sıklıkla kullanıldığını biliyorum. Temelde minik bobinler var içlerinde ve normalde 0 ohm'a yakın bir direnç göstermeleri lazım. Bazen yanıyorlar Ama bu filtre sağlam...

Devam ediyorum, video amfi transistörlerini, Sony CXA 1779 entegresini (video pre-amfi) kontrol edip, üst katmanda görüntünün oluştuğu noktayı test ediyorum.

Mavi sinyal bu noktada diğerleriyle eşit. Sinyal aşağı kata inince azalıyor... Nerde nerde derken, tam üst kat ile alt katın birleştiği yerde bir video amfi (veya pre-amfi) bloğu daha görüyorum.

Soldaki SMD transistörün bizden taraftaki bacağına bakın...

Namussuz acayip saklanmış. Bir sebeple bu ayak lehim noktasından kalkmış. Bu transistörün tüm bacakları üzerinden havya ile geçiyorum.

Sonuç?

Hoşgeldin maviiii

Bitti mi? Maalesef minik bir meselemiz daha kaldı
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:00:25 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 06, 2015, 03:56:50 ÖÖ »

Her tamirattan sonra, tamiratın çetrefilli kısmı bitince mutlaka kontrolleri test ederim. Yine aynı şekilde buton ve joystick sinyallerini test etmek için kartın test ekranına giriyorum.

Her iki oyuncunun da 3 ve 4 no'Lu butonu aynı anda basıyor. Üstelik 5. buton'lara basınca da 4'üncü buton aktif gözüküyor.

Sorunu hemen anlıyorum

Klasik olarak hemen tüm Tekken boardlarında görmeye alışık olduğumuz kick harness soketinden 4 ve 5 no'Lu ekstra butonlar JAMMA soketine kablo lehimlenerek taşınmış. Buraya kadar sorun yok (orijinal kick harness soketinden çıkan bazı kablolar hacamat edilmiş ama olsun )

Sorun şu ki, JAMMA soketine bağlantı yanlış (bir pin kaymış) yapılmış. Belki de bu ana kart bu şekilde bir bağlantı gerektiren başka bir oyuna has yapılmıştır, bilemiyorum. Ama bağlantıları Tekken 3'de olması gerektiği gibi yeniden yapıp test ediyorum.

Veee tamiratı bitiriyorum ve yatağın yolunu tutuyorum... Herkese iyi geceler
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:00:37 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 06, 2015, 04:15:14 ÖÖ »

eline sağlık usta
yazına denk geldim okuyup öyle yatayım dedim
bende yatışa
herkese iyi geceler
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mayıs 06, 2015, 09:03:12 ÖÖ »

Şu kick harness olayını hiç bir zaman anlayamacağım. Zamanında binlerece dolara satın alınan  kartlardan bahsediyoruz. Fazladan bir 10 dakika daha ayırıp 5-10TL ilave masrafla şu kabloları board üzerinde değil de ilave bir soket/fingerboard üzerinde çözmezler de sözde pratiklik adına karta müdahalede ederler anlamak mümkün değil.

Demekki kart sahipleri memnundu. Ustalara böyle bir talep gelmiyordu.

Önce RAM'leri değiştirdim;

Bu tip SMD elemanların sökülmesi/montajı ile ilgili özel bir yöntemin, taktiğin vb. var mı? Ortalıkta bol miktarda tutorial var ama sen 40 çeşit yöntem denemiş, evde uygulanması en pratik olanı çözmüşsündür.
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:00:50 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 06, 2015, 09:18:24 ÖÖ »

Offf hayalimdeki arcade kabinin içindeki kart keşke benim olsa Kahkaha Eline sağlık yavuz ustam sabah sabah iyi gitti.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 06, 2015, 09:49:08 ÖÖ »

Şu kick harness olayını hiç bir zaman anlayamacağım. Zamanında binlerece dolara satın alınan  kartlardan bahsediyoruz. Fazladan bir 10 dakika daha ayırıp 5-10TL ilave masrafla şu kabloları board üzerinde değil de ilave bir soket/fingerboard üzerinde çözmezler de sözde pratiklik adına karta müdahalede ederler anlamak mümkün değil.

Demekki kart sahipleri memnundu. Ustalara böyle bir talep gelmiyordu.

wizofwor, o zamanlar, kart sahibinin muhtemelen tek endişesi bir an önce kartını tamir ettirip para kazanmaya devam etmek idi

Benzer şekilde tamiratı/kurulumu yapan kişi de aynı aceleyle yapıyordu.

Bu yine iyi. En kötü lehimi söküp orijinal kartı temizleyebiliyorsun. En kötüleri mortal kombat veya capcom kartlarının durumu. onların kick harness uçları böyle edge connector şeklinde değil soketli. Hemen hepsinin de plastik soketleri alelacele havya darbeleriyle erimiş, kömürleşmiş, pinler birbirlerine girmiş yamuk yumuk buluyorum.

Alıntı
Bu tip SMD elemanların sökülmesi/montajı ile ilgili özel bir yöntemin, taktiğin vb. var mı? Ortalıkta bol miktarda tutorial var ama sen 40 çeşit yöntem denemiş, evde uygulanması en pratik olanı çözmüşsündür.

Sıcak hava tabancası veya üflemeli havya. Isı 300 derece civarında, bacaklara odaklı dolaştırıyorsun. diğer elinle de cımbızla elemanı kavramış durumdasın, hafif bir güçle tuttuğun cımbızla elemanın bacaklarının kurtulmaya başladığını anlıyorsun ama kesinlikle güç vererek yeterince ısınmadan elemanı sökmeye kalkışmıyorsun (PCB'nin lehim noktaları kopabilir). 100 denemeyle artık hissediyorsun diyim

elemanı söker sökmez de kenradaki bir parça aluminyum levhanın üzerine bırakıyorum soğuması için.

Yenisini takarken de, önce PCB'nin lehim yerlerini lehim fitili ve bol sıvı fluxla (reçinesiz olan - no clean) tertemiz dümdüz yapıyorsun ki yeni elemanın bacakları düzgün otursun.

Sonra bacak hizalamasını elle yapıp karar kılınca bir parmağınla elemanı sabitleyip (bazen sabitlemek amacıyla parçanın altına bir tür ısıya dayanıklı tutkal/reçine de sürülmüş olduğunu da görüyorum - ben reçine vs kullanmıyorum) diğer elinle bacaklara yine bolca sıvı flux sürüp, havyaya az bir lehim alıp bacakların üzerinden (veya SOP/TSOP vs türü ise PCB kontak noktaları üzerinden) yavaşca boydan boya geçiyorsun. Cazur cuzur seler ve buharlaşan flux karmaşasından sonra bir bakıyorsun ki taiwan'daki lehim yapan çinli kadınlar gibi lehim yapmışsın

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 06, 2015, 09:52:49 ÖÖ »

Ha tabi bir de söylemeyi unuttum, bu işlemler için kullandığım havya ucu yassı ve geniş olandan, hani şu spatula gibi olanlardan. Yoksa olmaz...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 06, 2015, 09:57:54 ÖÖ »

Offf hayalimdeki arcade kabinin içindeki kart keşke benim olsa Kahkaha Eline sağlık yavuz ustam sabah sabah iyi gitti.

umarım hayallerindeki düzeneği sen de kurabilirsin bir gün bu arada bu kart benim değil. yolcunet'le konuş istersen. öte yandan tekken 3 çok da pahalı veya nadir bir kart değil. ebay'den veya HK'dan temin edilebilir. kargosu da çok tutmaz küçük bir kart zaten.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 06, 2015, 09:59:31 ÖÖ »

eline sağlık usta
yazına denk geldim okuyup öyle yatayım dedim
bende yatışa
herkese iyi geceler

evreno sana da kolay gelsin projende. zaten bir bebek olduğunda bu kadar uykusuzluğa alışmıştım bir de arcade olayına girince Kahkaha sende bebek varmı bilmiyorum ama arcade olayına bulaştığına göre uykusuzluk ikinci dostun olacaktır

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mayıs 06, 2015, 10:04:05 ÖÖ »

Ps1'e uygun rom yazıp yapılmaz dimi
(sormadan duramadım)

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: