Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Sega Mega Drive 2 Euro  (Okunma Sayısı 15771 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 11, 2015, 12:52:17 ÖS »

@retroman'in kutusundan çıkan bir sonraki hastamız bir Sega Mega Drive 2. Şu kırmızı tuşlu olan Euro model diye biliniyor sanırım. Bu cihazdaki sorunun ne olduğundan bahsetmişti @retroman. İçindeki bir çipin bacakları ile ilintili bir çeşit tamirat yapılmaya çalışılmış dedi @retroman.

Bu cihaz çalışıyormuş ancak ekrana karman çorman bir görüntü geliyormuş. Hemen bir kartuş uydurup durumu bir incelemek istiyorum.

Görüntüler değişiyor. Yani aslında sanki cihaz ve oyun çalışıyor ama bir şekilde görüntüyle ve sesle alakalı ciddi bir sorunumuz var (Hayır kondansatör problemi değil bu daha ciddi bir sorun)

Bakalım sorun neymiş?
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 15:04:46 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 11, 2015, 13:00:50 ÖS »

@retroman konudan bahsederken haklıymış. Evet, sega mega drive'ın kalbi olan özel bir sega çipi var. Bu çip içinde grafik, ses ve güvenliğe dair birçok fonksiyonu barındıran aslında kombine bir çip. Yani SEGA'ya özel üretilmiş all-in-one tadında bir entegre.

Merak edenler bunun ne olduğu hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilir:

http://console5.com/wiki/315-5660

Bizim hastamızdaki durum ise şöyle:

Bacakların durumunu daha yakında görüp belki yerinde bir tamirat yapılabilir diye yeni oyuncağımın altına yatırıyorum PCB'yi

Bu sayede belki beyin cerrahı gibi bir operasyon yapabilirim diye düşünüyorum. Hani bir yandan ekrana bakıp diğer yandan üflemeli hafta ile bacakları ısıtıp ince bir şeyle bacakları düzeltmek falan. Ama düzeltilmesi gereken o kadar çok bacak var ki bir de bacaklara dokununca altındaki ince hatların da oynadığını farkedip hemen vaz geçiyorum operasyondan. Bacakların bazılarının durumu hakkında mikroskop görüntülerine bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 15:05:15 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 11, 2015, 13:12:36 ÖS »

Şimdi bu noktada bir şeyi belirtmek istiyorum. Tamam, retro bir konsolu tamir edip hayata döndürmek çok zevkli bir olay (en azından benim için). Ancak elektronik tamirat dediğimiz şey hernekadar dışarıdan zevkli enteresan bir konu gibi gözükse de temel elektronik bilgisi ve üzerinde çalıştığını elektronik cihazın karmaşıklığı doğrultusunda da el becerisi/tecrübesi gerektiren bir şey.

Özetle söylemeye çalıştığım, tamam havya kullanmayı kimse anasından doğduğunda bilmiyordu ama işe de 208 bacaklı bir surface mount entegre ile başlamak hakikaten cahil cesareti gerektiren bir şey.

Arkadaşlar 1 mm'ye bu entegrenin 2-3 bacağı sığıyor! Havyanın ucununun fotoğrafı entegrenin bacakları yakınında balta gibi duruyor, o kadar yani

Neyse, konumuza geri dönersek. Bu bacakları yerinde düzeltmek riskli. 1-2 tane olsa belki uğraşılır ancak bir kenar olduğu gibi karman çorman. Entegreyi tamamen söküp bacakları öyle düzeltmek lazım. Hem lehimlendiği yerinden kurtulunca bu bacakların çoğu havyadan aldığı darbe ve stress ortadan kalınca kendi kendine yerine gelecektir.

Üflemeli havya ile 5 dakika sonra entegre masanın üzerinde. Her zaman bir parça aluminyum plaka bu tarz sökme operasyonlarından sonra yanınızda bulunsun. Sökülen parça çok sıcak olacağından hem masanızı yakmazsınız hem de parça hızlıca soğur.

Söktüğümüz yer de burası...

Şimdi iki şey yapmamız gerekiyor:

1) Sökülen entegrenin bacaklarını düzeltmek
2) Sökülen yerdeki hatlara zarar vermeden üzerindeki lehimleri temizleyip yüzeyi dümdüz hale getirmek.
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 15:05:29 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 11, 2015, 13:21:07 ÖS »

PCB üzerindeki hatları temizlemek için lehim fitili ve bolca no-clean flux kullanmamız gerekiyor. Önce bir kısım hattın üzerine bolca flux döküyoruz sonra üzerine lehim fitilini koyuyoruz onun da üzerine havyamızın ucunu, tercihen geniş yayvan uç kullanın bu iş için. Bunları fotolayıp gösteremiyorum maalesef zira iki elimizide dikkatlice kullanmamızı gerektiriyor bu işlem.

Ara ara lehim dolan fitili kesiyoruz ve atıyoruz.

Tüm lehim temizlendikten sonra hatları IPA ve/veya aseton ile temizliyoruz. Yanlız DİKKAT! hatların yönüne hareketle temizlemeyi yapın yoksa potansiyel olarak hafif kalkmış hatlar varsa yerinden kopartırsınız.

Örneğin acemi tamirat ile işlem görmüş olan bacakların bulunduğu yerdeki hatları hafif hafif kalkmış. Çok dikkatli çalışmam lazım...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 15:05:40 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 11, 2015, 13:25:22 ÖS »

Entegrenin PCB'de oturacağı yer temizlendi...

Şimdi sıra entegrenin bacaklarına yapışmış lehimden kurtulmak. Benzer şekilde burada da bolca flux ve lehim fitili kullanıyoruz. Ama çok daha dikkatli zira ayaklar boşta şu an.

Lehimlerden kurtulunca yamulan bacakları çooook dikkatli bir şekilde maket bıçağının ucu ile hafif hafif düzeltiyoruz. Belli belrisiz bir kuvvetle yapıyoruz bu işi zira bacaklar saçınız kadar kalınlığında

Eh fena olmadı değil mi? İlk halinden daha iyi durumdalar şu an...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 15:05:55 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 11, 2015, 13:33:09 ÖS »

Şimdi zurnanın zırt dediği yere geldik. Entegreyi yerine yerleştirmeye Kahkaha

Bu işi elle ve gözle yapıyorum ben. Tüm bacaklar yerlerine denk gelecek şekilde iki elle  ayarlayarak uygun anda entegreyi yavaşça kaydırmadan PCB'Ye sıkıca bastırıyoruz

Burada da bir çok şeyi aynı anda yapmak lazım olduğundan foto çekemiyorum. Ama temelde yapılan iş şu; Bir elle sıkıca entegreyi bastırırken diğer elle bir kenarına flux döküyoruz, flux'ı bırakıp havyayı alıyoruz, önceden ucu çıkartılıp dik hale getirdiğimiz havya teline değdirip entegrenin bacaklarında herhangi bi yere hafifçe (bacakları eğmeden) ama bolca lehim değdiriyoruz.

Felaket gibi gözüküyor değil mi? Ama öyle değil. Bu şekilde entegreyi yerine sabitledik. Artık çalışabiliriz.

Burayıda fotoğraflamam pek mümkün değil. İnternette "drag soldering" diye aratın, youtube'da nasıl olduğunu gösteren videolar var.

İşlem tamamlandı

Fena olmamış değil mi? Yarın bir gün işsiz falan kalırsak Vestel fabrikasında lehimci diye işe gireriz artık Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 15:06:13 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

innsofheaven
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 11, 2015, 13:37:11 ÖS »

Senin gibi senseilerden oluşan bir ekip olsa oyun konsolu bile yaparsın be eline sağlık Kahkaha

Nintendo Wii Black Softmod
Free Region Nintendo Snes
Nintendo Ds Lite(Supercard DsOne)
Nintendo Gameboy Advance Sp AGS-001(Ez Flash iV)
Nintendo Gameboy Advance AGB-001
Gameboy Color Yellow
Micro Genius iQ-501
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 11, 2015, 13:38:11 ÖS »

Bu arada PCB üzerinde çalışırken ilk tamirata girişen kişinin bulamadığı hatanın yerini buluyorum. Bu entegrenin "tecavüze" uğrayan bacaklarından hemen yan taraftaki RAM'e giden hatların arasında bir kısım hat korozyona uğramış ve bir tanesi de kopmuş.

Bu tür ince tamiratlarda ince Kynar telini tavsiye ederim.

Bu da tamam. Tüm hatları tek tek multimetre ile test ediyorum, büyüteçle bacakların lehim yerlerini inceliyorum.

Veee deneme!

Muhhahaha haaaa!

Finish him!

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 15:06:27 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Temmuz 11, 2015, 13:38:57 ÖS »

muhteşem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Temmuz 11, 2015, 13:39:31 ÖS »

açık kalp ameliyatı izler gibi heyacanlandım ustam ellerine sağlık

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 11, 2015, 13:41:06 ÖS »

Çok helecanlı Kahkaha eline sağlık usta.

Retroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 11, 2015, 14:00:50 ÖS »

Yavuz Abi Eline Sağlık.

Lince Uğramış Bir Hastayı Zıpkın Gibi Ayaga Kaldırdın.En İnce Detayına Kadar Anlatmışsın Çok Sağolasın

Anlatımı Baştan Sona Takip Ettim Merak Ettigim Kısımlar Mevcut.

Şu yeni oyuncagın adı nedir?

Kynar Telinin normal lehim telinden farkı nedir?

euklides
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 11, 2015, 14:19:02 ÖS »

Üstad, kullandığın mikroskobun markası nedir ? Bu işler için özel yapılmış bir şey mi?

Amiga 500
Amiga 600
Amiga 1200
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Temmuz 11, 2015, 14:46:12 ÖS »

Bende 2 tane bu durumda megadrive var sanırım. Kolayca hal olacak birşeydir, bir gün açıp bakayım diye düşünüyordum. Bu tamir benim için yeterince korkutucu oldu Böyle bir operasyon yapılacak iş değil...

barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Temmuz 11, 2015, 14:47:43 ÖS »

Yine müthiş bir iş. Teşekkürler.

Bu işleri bir youtube kanalı üzerinden yayınlasan, Dünya genelinde milyonlarca takipçin olurdu. (*) Durup fotoğraf çekmektense uygun bir ayarlamayı baştan yapıp video çekmek, bazı açılardan daha kolay bile olabilir. Ama kayıttan sonra videoyu düzenleme işi var ki o işin kendisini bir hobi olarak görmeyen insana lüzumsuz yük.

* Tabi "N'apalım milyonlarca takipçiyi?" sorusu her zaman geçerli ve bence de haklı bir soru. Ama bir şekilde, sponsorlukla, reklamla vs. ufak da olsa bir getirisi olur. En azından bu hobi uğruna harcadığın paranın ve/veya satın aldığın cihazların bir kısmını karşılar (mı?) diye söyledim.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: