Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Lcd monitörlü arcade kabin projem
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Lcd monitörlü arcade kabin projem  (Okunma Sayısı 35164 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 15, 2015, 12:07:09 ÖS »

Bartop mu? arcade kabin mi? yada konsol mu? bu konuda çok uzun süre git-gel'ler yaşadım.

Uzun süre kararsız kalma sebebim, bir çoğumuzun yaşadığı yer sıkıntısıydı.

İlk önce Yavuz abi'nin muhteşem projelerinden gaza gelerek, Yolcunet'ten aldığım Sega ST-V'yi konsol yapmaya karar verdim. Konsol işine başlamadan önce, elimdeki PC için olan arcade stick'i, yine Yolcunet'ten aldığım MVS'de çalışacak hale getirdim. Artık elimde MVS'de kullanabileceğim arcade stick vardı. Gerekli JAMMA bağlantılarını yapıp, 1084 monitörümde bir süre oynadım. Evet orjinal donanım'da oynamak farklı fakat bana hiç bir şekilde arcade kabin tadı vermedi. Yani gidip pc'de, arcade stick ile mame'de oynasam aynıydı.

Kafamdaki konsol fikrini tamamen çöpe atmıştım. Geriye iki seçenek, daha doğrusu tek seçenek kaldı. Bartop yapmak.

Bartopu koyacağım alanı seçtikten sonra, bir süre Skethcup üzerinden tasarımı ile uğraştım. Sonunda ortaya istediğim gibi birşey çıkmıştı. Fakat, sonuçta çalışma masamın üzerinde hatırı sayılır bir yer kaplayacaktı. ee madem ben bu yeri bartop için gözden çıkartıyorsam, bari kabin yapayım diyerek kabin yapmaya karar verdim.

Tabii herşeyi baştan hesapladım. Bu iş için malesef çok büyük bir alan ayıramıyordum.

İşe, odamda ne kadar bir alan ayırabilirim ile başladım. En 60 cm, derinlik 45 cm, yükseklik 170 cm.'lik bir alan oluşturabildim.

Derinlik mesafesi az olduğu için, arcade monitör yerine, kabinde LCD monitör kullanmak zorundaydım. Genişlik yani dıştan-dışa 60cm olacağından, monitörü koyabilmek için yaklaşık olarak 56cm'lik (18mm X 2 sunta payı) bir alanım vardı. Bu ölçülere de çok rahat 19" lcd monitör sığardı. Hemen ikinci el 19" monitör arama işine giriştim. Zaten ikinciel sitelerde sebil

Kabin içerisinde MVS, Sega ST-V ve PC olacak yani kombo yapmaya niyetliydim. Kahkaha İşte burada karşımıza MVS ve ST-V'den gelen görüntüyü LCD monitöre nasıl aktaracağımız çıkıyor. Tabii ki bu iş için RGB-VGA converter gerekli. Siparişi verdim, beklediğimden hızlı geldi. Yaklaşık 12 günde geldi.

Görüntüyü monitöre CRTSIM+soft15khz ile aktarınca, orjinal arcade monitör kadar olmasa da, yaklaşık bir görüntü elde ediyoruz. 

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 15, 2015, 12:07:26 ÖS »

Kabin ölçülerini belirleyince hemen tasarım işine başladım. Forumda daha önce yapılan projelerden zaten kafamda belli bir model vardı. Fakat internetteki tonlarca kabin projeside iyi bir kaynak oldu benim için. Bir çok projeyi inceleyip, kafamda yapacağım tasarımı iyice oturttuktan sonra, Sketchup'da tasarım işini hallettim. Bu arada Sketchup benim gibi çizim programlarını bilmeyenler için öğrenmesi çok kolay bir program.

Tüm parçaları tek tek çıktı alıp, doğru mobilyacı bir arkadaşımın yanına gittim. Kendisi 1 hafta önceden 1 plaka siyah MDF lam almıştı benim için. Gitmeden önce ölçüleri mesaj atıp kesmesini rica ettim. Bu yüzden malesef kesimle ilgili fotoğraf yok. Bu konuda Yavuz abi'nin projelerine bakacaksınız artık Kahkaha Gittiğimde parçalar kesilmişti, bir tek yan panelleri kesecektik. Siyah olduğu için kesilecek yerleri kalemle çizmek pek birşey ifade etmiyordu. Bu yüzden kesim yerlerine kağıt bant yapıştırarak, kesilecek yerleri bantın üzerine çizdik. Arkadaş yaklaşık 10 dakikada kenar panelleri istediğimiz ölçüde kesti.

Burada önemli bir tavsiyem olacak, MDF'nin kenarları jilet gibi keskin, sakın benim gibi eldivensiz tutmayın Kahkaha

Parçaları arkadaşın minibüse yükleyip eve gelirken yolda "CNC ile kestirsek ne kadar tutardı?" diye sorduğumda "Kendin gidersen yaklaşık 100-150 TL felan isterler (dakikası 4TL sanırım), fakat ben gönderseydim, 20-30TL'ye hallederdin" dediğinde iş işten geçmişti. Bir daha bu tarz bir işe girersem artık ne yapacağımı biliyorum. Kesinlikle CNC.

Neyse artık olan oldu.

Parçaları eve taşıyıp, üzerindeki tozu yaklaşık 2-3 kez ıslak bezle sildim. Un gibi meret.

Motajsız hali bile insanı heyecanlandırıyor.

Montaj işlemini gece yapmak gibi bir lüksüm olmadığından, bu işi ancak hafta sonu gündüz belli saatler arasında yapabiliyordum. Hafta sonu Bauhause'a uğrayıp daha önce yaptığım listedeki malzemeleri aldım. Cidden masraflı bir işmiş. Birde bende çok fazla alet edavat olmadığından, ciddi bir para harcadım diyebilirim.

Artık herşey hazırdı. İşe çıtaları kesmekle başladım.

Sonra kenarlara yine kağıt bant yapıştırarak çıtaları vidalayacağım yerleri çizdim. 2,5mm matkap ucuyla klavuz delik açarak çıtaları vidaladım.

Burada tavsiyem, 3,9mm vida kullanacaksanız, klavuz deliklerini 3mm matkap ucuyla açın. 2,5mm olunca arada çıtalar çatlıyor. Ben iş bitince keşfettim

Kabinin iskeleti ortaya çıkmaya başlayınca heyecan giderek artıyordu. İlk hafta kenar panellere çıtaları vidalayıp, alt ve üst parçalar ile birleştirerek iskeleti ayağa kaldırdım.

Artık diğer hafta sonunu beklemem gerekecekti.
« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2015, 12:09:36 ÖS Gönderen: joker_ » Logged
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 15, 2015, 12:07:43 ÖS »

Bari eksik malzemeleri hafta içi temin edeyim. T-Molding yani nam-ı diğer kenar geçme. Bu plastik parça ne bulunmazmış arkadaş. Aslında bulunuyor da satan vatandaş "10metre kesemem, 50metre top olarak satıyoruz" diyince aramadığım yer kalmadı. Cidden 3-4 gün boyunca bir çok yeri aradım fakat nafile. Hiç kimse 10metre kesmeye yanaşmıyor. 1 kişi hariç Tabiiki tahmin ettiğiniz gibi Yavuz abi. Bu proje esnasında o kadar çok yardımı olduki, utana sıkıla mesaj atıp durumu anlattım, sağolsun hemen 11 metre kesip yolladı. T-molding gelince üzerimden büyük bir yük kalkmış gibi rahatladım.

T-Molding'i çakarken dikkat edeceğiniz en önemli konu, kenarlar keskin olmamalı.

Bu şekilde pot'luk oluşuyor.

Kenarları zımpara veya eğe ile birazcık yuvarlatırsanız,

Bu şekilde yerine tam oturur. T-Molding'i çakınca birşeye benzemeye başladı.

Arada yurtdışından siparişlerimde gelmeye başladı.

« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2015, 12:10:51 ÖS Gönderen: joker_ » Logged
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 15, 2015, 12:07:49 ÖS »

Sabırla beklediğim hafta sonu gelmişti. Hemen hafta için kafamda kurguladığım sırayla, diğer parçaları birleştirdim.

Sıra monitörü koyacağım alanı yapmaya geldi. Arcade havası vermesi için, monitörü açılı olarak sabitlemem gerek. Fakat diğer yandan da derinlik o kadar azki monitörü istediğim gibi açılı koyamıyordum. Bu durumda dremel ile çıtanın içini oymaya karar verdim.

Deneme yanılmayla istediğim gibi bir açı tutturabildim. Önce monitörü tutacak parçayı vidalayıp, monitörün askı parçasını destek tahtasına vidaladım.

Monitörü asınca istediğime yakın bir açı elde etmiş oldum.

Siyah karton'dan bezel yapıp yerine yerleştiriyorum ve artık ekran da birşeyler görebilmenin heyecanıyla MVS'yi bağlayıp sonucu görüyorum.

« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2015, 12:12:40 ÖS Gönderen: joker_ » Logged
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 15, 2015, 12:08:01 ÖS »

Sıra kontrol panel'in yapımına geldi. Kontrol paneli, Yavuz abi'nin daha önceki projelerinde anlattıklarını okuyarak zorlanmadan yaptım. Burada dremel gerçekten çok işe yaradı.

Kontrol panel için elimdeki buttonlar happ diye tabir edilenlerden değildi. Bu yüzden wizofwor'a mesaj atıp elinde fazladan happ buton olup olmadığını sordum. Sağolsun 4 siyah, 4 mavi ve 1 tane de Player2 button verdi. Kontrol panel'e siyah-mavi şeklinde dizip, yerine yerleştirip 1 el atmanın zevki gerçekten başkaymış. Geriye player1 butonu kalmıştı. Doğru tahmin cevap Yavuz abi Kahkaha Kendisine hazır yüzümü kızartmışken mail atıp, player1 yanında varsa fazladan 2 tane yeşil button istedim. Sağolsun ertesi gün kargoya verdi.

Kontrol panel'in üzerindeki sticker'ı ve Marquee için yaklaşık 10 tane farklı farklı tasarımı sevgili Caisson yaptı.

Artık kontrol panel işini de bitirip, MVS, Sega ST-V ve PC için bütün girişleri üzerinde toplayacak ve bu sistemleri tek bir konnektörle kolayca takıp çıkartacağım bir kutu tasarlamaya geldi.
« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2015, 12:13:58 ÖS Gönderen: joker_ » Logged
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 15, 2015, 12:10:59 ÖS »

Yapacağım şey, beni her seferinde 50 tane farklı kabloyu takıp çıkartmak yerine, hepsini 37pinlik konnektörde toplayabileceğim bir kutu olmalı.

Biraz daha açarsak. Kutunun arka tarafında kontrol panelden gelen joy1 ve joy2 sinyalleri, jeton sinyali ve speaker için ses açıp kapama düğmesi. Ön tarafında ise, PC için power button ve MVS, ST-V için on-off switch, ayrıca arka taraftaki joy1 ve joy2 sinyallerinin toplandığı, arcade board dan gelecek RGB sinyallerini de converter'a iletecek tek bir 37pinlik konnektör. Ayrıca kutunun içinde birde mini anfi var. Hangi cihazı çalıştıracaksam ona ait 37pinlik konnektörü takmam yeterli.

Sistemde emulatörler için PC kullanacağımdan, klavye için çekmece olacak. Fakat klavye çekmecesi için kulp takıp görüntüyü bozmak istemedim. Marangoz arkadaşımda bu tarz işler için özel bir bıçak vardı. Kısaca çekmece veya dolap kapağının kenarına oyuk açarak tutup çekmeyi kolaylaştırıyor.

« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2015, 12:15:20 ÖS Gönderen: joker_ » Logged
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 15, 2015, 12:11:04 ÖS »

Geriye çekmecenin tutacak kısmına macun, boya işlemi ve bir iki ufak tefek iş kaldı. Artık onlarıda bir ara elden geçirirm.

Gördüğünüz gibi çok kolay, iki dakika da bitti Kahkaha

Arcade kabin hayalimi gerçekletirmeme vesile olan, projeleri ile bizlere gaz veren, planlama'dan yapım aşamasına kadar her türlü desteği veren sevgili Yavuz abi'ye, button konusunda hemen yardımıma koşan sevgili wizofwor'a, tabiiki Sega ST-V, MVS ve button joystick konusunda yardımcı olan sevgili yolcunet'e (kesin birilerini unuttum Kahkaha) aklıma şimdilik gelmeyen herkese çok teşekkür eder, önlerinde saygıyla eğilirim.

« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2015, 12:19:07 ÖS Gönderen: joker_ » Logged
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 15, 2015, 12:14:06 ÖS »

öncelikle kolay gelsin
sizde yavuz üstadın gazına geldiniz demek; hepimiz gibi Kahkaha
en kısa sürede projenizi bitirmeniz dileğiyle
bu arada kabin inşaası başladı mı?
foto var mı başladıysanız
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 15, 2015, 12:27:38 ÖS »

yazılar yeni geldi şimdi gördüm
eline sağlık güzel olmuş kabin
Texas
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Temmuz 15, 2015, 12:43:27 ÖS »

Cok iyi bir proje olmus keyifli oyunlar

Street Fighter 2 nin resimdeki introsu inanilmaz defalarca izlenir yuzlerce binlerce kez efsane intro
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 15, 2015, 12:55:11 ÖS »

yazılar yeni geldi şimdi gördüm
eline sağlık güzel olmuş kabin

çok teşekkürler

Cok iyi bir proje olmus keyifli oyunlar

Street Fighter 2 nin resimdeki introsu inanilmaz defalarca izlenir yuzlerce binlerce kez efsane intro

evet abi sadece introyu izlemek bile yetiyor, bazen introyu izledikten sonra kapatıyorum Kahkaha
innsofheaven
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 15, 2015, 12:56:46 ÖS »

Elinize sağlık gayet güzel görünüyor Kahkaha

Nintendo Wii Black Softmod
Free Region Nintendo Snes
Nintendo Ds Lite(Supercard DsOne)
Nintendo Gameboy Advance Sp AGS-001(Ez Flash iV)
Nintendo Gameboy Advance AGB-001
Gameboy Color Yellow
Micro Genius iQ-501
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 15, 2015, 12:57:29 ÖS »

güzel olmuş eline sağlık Kahkaha
Texas
Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Temmuz 15, 2015, 13:05:13 ÖS »

@Joker

Efsane intro abi insan kendinden geciyor Street Fighter 2 nin su resimdeki introsunda

Degerli @Joker yeni arcade kabininizde o introyu gosterseniz resim bile yeter saygilarimla
blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Temmuz 15, 2015, 14:54:27 ÖS »

ooo sen ne yaptın mübarek. Kahkaha   street fighter 2 ce  'de bir sıftah yaparız . Bende Neo geo mvs king of fighters 2000 var .Bunu deneme şansımız var mı ? 

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: