Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Mortal Kombat 2  (Okunma Sayısı 20691 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 21, 2015, 03:43:36 ÖÖ »

Bayram dönüşü biriken bazı işleri aradan çıkarmak adına ayağımın tozuyla yine tamirat işlerine giriştim. Bu sefer @yolcunet'in taa fi tarihinde tamir etmem için bana verdiği orijinal Mortal Kombat 2 arcade kartlara giriştim.

Midway firmasının üretmiş olduğu Mortal Kombat 2 arcade kartı aslında "board-set" olarak tabir edilir. Oyun 3 karttan oluşur:

1) CPU kart ki bu oyunun ana kartı
2) Memory kartı*
3) Ses kartı

Şimdi bende zaten çalışan bir MK2 boardset vardı. Ancak bendeki model biraz daha yeni olan, yani ek memory kartına ihtiyaç duymayan model. Midway MK2'yi ilk defa çıkarttığında anakart üzerinde o dönem sadece 4MBit'Lik EPROM'lar kullanmış. Belki 8MBit'lik EPROM'lar daha piyasaya çıkmadığından veya çok pahalı olduğundan. Neyse, oyunda bir önceki versiyondan o kadar çok "grafik sample" kullanılmış ki ana kart üzerindeki 4MBitlik ROM'lar yetmemiş ve yetmeyen ROM'ları ek bir karta koymuşlar.

Neyse, bu MK2 ve ROM "trivia" muhabbetini bir kenara bırakalım ve tamiratımıza başlayalım

Ana oyun kartımız üzerine takılı ROM kartı ile birlikte budur arkadaşlar...

Elimde tamirat için 2 adet MK2 var ve birisini ilk incelemem sonrasında çok hat korozyonu olduğunu farkettim ve ilk sırayı bu karta verdim. Peki nedir bu kartın sorunu acaba? Power verip deniyorum ve sadece siyah bir ekran görüyorum...

Ancak boardda bazı kıpırtılar da var. Yani direk kısa devre falan yok, kısmen de olsa veri hareketi var gibi. Bunu anlamak kolay, logic probumu rastgele bir yerlere dokundurduğumda kıpraşan veriyi görebiliyorum. Board'un led'i de yanıyor. Diğeri bazen bir an yanıp sonra uzun süre sönük kalıyor. Board sanki reset yiyip duruyor gibi...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:15:16 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 21, 2015, 03:51:35 ÖÖ »

Boardu inceleyince @yolcunet'in de daha önce söylediği şeyi hatırlıyorum. Bu board'Un ana CPU'sunun soketinde bir çatlak vardı. CPU'yu PLCC sökücü ile kibarca söktükten sonra soket kendini zaten iyice bırakıyor

Hem bu CPU'yu hem diğer grafik işlemcisini ve 2 adet PAL'ini benim çalışan MK2 boardumda test ediyorum ve hepsinin sağlam olduğunu doğruluyorum. Bu tür nispeten komplike arcade kartlarının tamiratında elinizde çalışan bir board olması hatalı devre elemanını tespit etmede çok faydalı oluyor.

Neyse önce üflemeli havya ve lehim pompası kullanarak kırık PLCC soketini söküyorum.

Ve daha sonra tüm soketli devre elemanlarını ve CMOS pilini söküp bir kenara koyuyorum. Neden mi? Banyo vakti

Banyo sonrası

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:15:28 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 21, 2015, 03:58:33 ÖÖ »

Banyo sonrası söktüğüm kırık PLCC soketin yerine yenisini lehimliyorum ve board'u bu haliyle test ediyorum.

Heyecanlı bekleyişten sonra board boot ediyor Kahkaha Boot eden MK'lardın tümünde bu karmaşık saçmasapan ekran karşılar sizi. Bu CPU, grafik işlemci ve work RAM'in çalıştığının göstergesidir. Bunların dışında arızalı bileşen varsa zaten bu ekrandan heme sonra gelen test ekranında kendini belli eder...

Bu ekranda boardu kapatıyorum zira ek ROM modülünü takmamıştım. Onu da yerine yerleştiriyorum.

Öteki tarafa yıkılmasın diye malzeme kutumdan bulduğum bir kaç distans ile ROM kartını dengelemeye çalışıyorum.

Fena olmadı, idare eder. Üzerinde zıplamayacağız zaten

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:15:40 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 21, 2015, 04:03:35 ÖÖ »

ROM kartını da taktıktan sonra o da test ekranında belirdi ve sorunsuzca testi geçti.

Her şey yeşil, artık oyun açılabilir. CMOS pili bile hala 2.9V veriyor.

Hemen test menüsüne girip rutin kontrollerimi yapıyorum. Kontrol testleri.

Bir sorun yok gibi. Gerçi MK2 kick-harness'ımı bulamadım ama şimdilik temel kontrollerin çalıştığını anladık. Gerisini tüm iş bitince kabinde denerim artık...

E süper, işimiz bitti mi?

Maalesef test edip devreye almamız gereken bir diğer kartımız daha var; Ses kartı...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:15:53 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 21, 2015, 04:19:20 ÖÖ »

Ses kartını öyle kolayca bağlayamıyorsunuz maalesef. Bunun için 2 tane kablo seti hazırlamanız lazım. İlki güç ve hoparlör bağlantılarını içeren kablo. Bunun için bu soketlerden kullanmamız gerekiyor.

Kablalara terminallerini geçirip bir de sağlam olsun asıldımı kopmasın diye de kabloları terminallere lehimliyorum. Normalde bu terminaller için sıkıştırma aparatları oluyor ancak günlük seri üretim yapmıyorsanız satın almak çok ekonomik değil. Ben ince uçlu kargaburun tabir edilen pense kullanıyorum. Eğer kablo bunlar gibi de kalıncaysa sıkıştırdıktan sonra bir de lehimliyorum.

Son olarak soketin çentiklerini kesiyorum.

Maalsef Midway'İn kullandığı soketlerin bacak aralığı bu soketlere uyuyor ama çentikler uymuyor. Aslında bu tür durumlarda soketleri karşılıklı değişitirmek daha iyi ancak üzerinde çalıştığımız kart sıradan bir elektronik devre değil, tarihi bir eser de olmasa da belli bir anısal değeri var ve orijinalitesini elden geldiğince bozmamak lazım.

Peki işimiz bitti mi? Yok, bir de data kablosu var hazırlamamız gereken...

Onun için de 20'li şerit kablo ve çift sıra konnektörleri lazım.

Aslında daha önce şerit kablo yapmamıştım ama bunu yapmak diğerini yapmaktan çok daha kolaymış. Elbetteki bunun için de sıkıştırma aparatları mevcut dünya para. Ama konnektör ve kabloları satın aldığım yerdeki (İmpel-Ankara) amca bana nasıl yapmam gerektiğini tarif etmişti.

Önce malum kabloyu konnektörün "bıçaklarına" denk getirip arkasına kapağını hizalıyoruz.

Sonra mengenede sıkıştırıyoruz.

Fazlalığı kesiyoruz

Ve işlem sonunda tamam. Yeni set ses kabloları ile denemeye hazırım.

Zaten board'a power verince gelen "BONG" sesinden olayı anlıyorum Yine de tüm sesleri test etmekte fayda var. BU ses kartının üzerindeki ROM'Larda da ses sample'ları var.

Boardumuz paketlemeye hazır

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:16:05 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 21, 2015, 08:43:05 ÖÖ »

Efsaneoyun ellerini saglik yavuz ustam

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 21, 2015, 08:43:48 ÖÖ »

Ustam arsivinde kac tane jamma board var oyun yani arcade

ilhanüney
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 21, 2015, 08:59:55 ÖÖ »

Yapma yavuz abim , bu tamiratı yapan var yapamayan var ,
Okuyup resimlere bakarken çok zevkli, ama bende tamirat yapayım dediğimde, olmuyor, olmuyor olmuyor yapamıyorum.😊😊

...................SEGA.................
Retroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 21, 2015, 09:50:30 ÖÖ »

Valla Tv Ekranına Bakınca CARTEL 1 Numara Diyesim Geldi Kahkaha

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 21, 2015, 11:17:48 ÖÖ »

eline sağlık üstat
sayende bir kart daha hayata döndü
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 21, 2015, 11:23:07 ÖÖ »

Azcık daha uğraştıraydı eyiydi. Hemen bitti Kahkaha

Sanırım en az uğraştıran projelerden birisi oldu üstad.  Eline sağlık. 

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 21, 2015, 12:10:02 ÖS »

Ustam arsivinde kac tane jamma board var oyun yani arcade

Birikti biraz. Ben de tam bilmiyorum. Bu tamiratların çoğu benim kartlar değil ama @yolcunet'in...

Yapma yavuz abim , bu tamiratı yapan var yapamayan var ,
Okuyup resimlere bakarken çok zevkli, ama bende tamirat yapayım dediğimde, olmuyor, olmuyor olmuyor yapamıyorum.😊😊

Benim de hayalim makinelerin başına geçip oyun oynamak ama ben de o konuda pek becerikli değilim.

Valla Tv Ekranına Bakınca CARTEL 1 Numara Diyesim Geldi Kahkaha

Ben de çok seviyorum onu. Test/Tamirat masama çok güzel oturdu. Bitten bulduğum en faydalı şey diyebilirim Tek sorunu menüsü falan kapalı. Yani otobüslerde veya otellerde kullanılan bir modelmiş sanırım, programını kitlemişler, ses dışında bi ayar yapılamıyor. Bi ara ona da atmam lazım

Azcık daha uğraştıraydı eyiydi. Hemen bitti Kahkaha

Sanırım en az uğraştıran projelerden birisi oldu üstad.  Eline sağlık. 

Tabi, bunlar pek proje sayılmaz. Listeyi temizlemeye çalışıyorum bu ara. Yine de ilk defa şerit kabloya mengene ile soket takmıştım o sebeple yazayım dedim bunu

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 21, 2015, 12:24:27 ÖS »

Mk2 tam senin arsivlik

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Temmuz 21, 2015, 12:28:15 ÖS »

Tabi, bunlar pek proje sayılmaz. Listeyi temizlemeye çalışıyorum bu ara. Yine de ilk defa şerit kabloya mengene ile soket takmıştım o sebeple yazayım dedim bunu

Üstad, eğer yazmak seni yormuyorsa, sıkıntı vermiyorsa, odada geçirdiğin her dakikayı, saniyeyi yazabilirsen, bizler keyifle okuruz

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Temmuz 21, 2015, 12:28:43 ÖS »

Mk2 tam senin arsivlik

Ondan var zaten. 1,2,3,4 arşivde Kimbilir belki bi ara all-in-one bi MK kabin yaparım

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: