Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] Tekken 3  (Okunma Sayısı 22642 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 25, 2015, 00:49:53 ÖÖ »

Daha önce başka bir Tekken 3 arcade board tamirat tecrübemi paylaşmıştım, o konu hortlamadı  Kahkaha

Merak edenler için o konu bu: http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?board=55.20

Bu sefer bir başka Tekken 3 kartı tamirat yazısı paylaşıyorum. Bu kart beni diğerinden daha fazla uğraştırdı

Özet olarak yeniden çok kısa değineyim. Tekken 3 oyunu Namco'nun System 12 adını verdiği arcade donanımı üzerinde çalışan bir oyun. Bu donanım Sony Playstation 1 tabanlı bir sistem ve 3 karttan oluşuyor; Anakart, ROM kartı ve CPU kartı.

Bu yazımın konusu Tekken 3 donanımı bu arkadaşlar;

Bu kart çalıştırınca sadece siyah bir ekran geliyor ve periyodik olarak ekranda beyaz bir çizgi gelip tekrar siyah ekran oluyor. Yani kart boot edemiyor ve bekçi köpeği (watchdog) devresi tarafından periyodik olarak resetleniyor.

Üzerindeki ROM ve CPU kartının 100% çalıştığını biliyorum zira bir önceki tamiratımda kullandığım kartlar onlar. Dolayısıyla anakarta yani en alttaki karta odaklanmak gerekiyor.

Burada da bu gibi reset durumlarının sorumlusu olabilecek 3 ana bileşene değineceğim yine;

1) CPU
2) RAM
3) ROM
4) Kontrol bileşenleri (Bus controller - PC'deki chipset gibi düşünebilirsiniz bunu)

Bu üçlüye alıştınız değil mi

Neyse CPU'da sorun olmadığını biliyoruz zaten, onu geçip diğer bileşeni yani RAM'e göz atıyorum önce...

Anakart üzerinde 2 adet SRAM chipi var ve bir önceki Tekken tamiratı için ısmarladığım RAM'lerden 2 tanesini kullanarak gereken değişikliği yapıyorum.

Sonuç? Bir işe yaramadı...

Devam ediyorum. Bir sonraki durak ROM (Burada kastettiğim ROM kartı değil, anlatacağım)
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:11:43 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Temmuz 25, 2015, 00:54:33 ÖÖ »

USTAM şimdiden ellerine sağlık zevkle takip ediyorum

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 25, 2015, 01:01:27 ÖÖ »

Bir sonraki kontrol edeceğim bileşen ROM demiştim. Ancak burada kastettiğim Namco System 12'nin ROM kartı (ROM daughter board) değil anakartın üzerinde bulunan minik işletim sistemi ve ana oyun program kodunu içeren (PC'deki C sürücüsü ve windows diye farzedebilirsiniz) 2 adet flash memory çipi.

Namco bu donanımda işleri biraz tersine çevirmiş. Genelde çok katlı arcade donanımlarında anakartlar sabit olup ek kartlar (daughter board) oyunu tanımlarken bu sistemde oyun anakart üzerinde olup CPU kartı en tepede bulunuyor. Bu CPU kartı serinin tüm oyunlarında aynı. Değişen anakart ve ROM kartı...

Neyse konumuza geri dönersek, burada aslında C sürücüsünü kontrol edeceğim. Bunun için kullanılan 2 adet 29F016 flash çipini söküp kontrol etmem lazım.

Bunları okuyup yazabilmek için EPROM programlayıcı (TL866 Minipro) cihazımın bir başka adaptörünü kullanmam gerektiğini anlıyorum. Bakalım hangi adaptör gerekliymiş?

Güzel, adaptörleri sakladığım kutumu açıyorum ve minik bir şok (aslında hatırlama) yaşıyorum zira minipro için aldığım adaptörlerin "demonte" olarak geldiğini hatırlıyorum

Hadiii, şimdi bir de adaptör yapacağız...

Neyse, o kadar söylenmeye gerek yok, 40-50 tane lehim yaptıktan sonraki durum ...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:11:54 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 25, 2015, 01:02:30 ÖÖ »

Eyvallah @izmirmaster...

Filmin sonunu söyliyeyim mi?

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Temmuz 25, 2015, 01:10:51 ÖÖ »

Ustam filmin sonunda hep mutluluk var lakin
mutluluğu yaşayarak görmek lazım heyecan lazım

Eyvallah @izmirmaster...

Filmin sonunu söyliyeyim mi?

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 25, 2015, 01:11:37 ÖÖ »

Bekliyorum heyecanla Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 25, 2015, 01:11:52 ÖÖ »

Neyse adaptörü yaptık. Hemen mevcut flashları okuyorum. Ancak orasını fotoğraflamamışım. Kısaca flashları okuyamıyorum. Yani programlayıcı birisinin marka kodunu (intel) her seferinde farklı okuyor, diğerini ise "ters yerleştirdin çipi herhalde" gibi bir hata mesajı verdiriyordu (Bu arada işin bu kısmı belki aylar önce gerçekleşti).

Neyse, uzun zaman önce sipariş ettiğim ve yine uzun zaman önce gelen flashlarımı kısa bir aramadan sonra buldum...

Bunlar birebir aynı flashlar değil. Intel marka bu eski flashlardan zaten piyasada yok, o yüzden ben birebir muadili olan başka flashlar (ST Electronics 29F016D) sipariş etmiştim.

Bunlardan birini üzerine gereken adaptör takılı programlayıcıma yerleştiriyorum.

Burada bir tavsiyem olacak. Bu tarz çok ince bacak aralıkları olan flashları bu çin işi adaptörlere yerleştirdikten sonra mutlaka bacaklarının adaptörün tellerine TAM oturduğuna dikkat edin. Hafif bir kayma bacakların yanlış tellere temas etmesine sebep oluyor. Ben bu kontrolü mercekle yapabiliyorum (gözler artık eskisi gibi değil )

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:12:07 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 25, 2015, 01:24:54 ÖÖ »

Her iki flash'a MAME'den bulduğum ilgili Tekken 3 ROM'larını geçeceğim ancak hangisini?

Elimde bulunan bu anakart revizyonu ile hangi ROM'ların uyumlu olup olmadığını anlayabilmek için MAME kaynak kodlarına bir göz atıyorum.

https://github.com/mamedev/mame/blob/master/src/mame/drivers/namcos12.c

MAME kaynak kodlarında arcade donanımları hakkında inanılmaz teknik bilgi bulunabiliyor. Emulasyonu yazan kişiler genelde bilgilerini bu C kaynak kodu dosyalarına notlar olarak yazıyorlar.

Buradan elimdeki anakart revizyonu ile uyumlu olan ROM versiyonunun TET1 VER E1 olan ROM grubu olduğunu öğreniyorum (Malum MAME'de aynı oyuna dair bir çok, bazen onlarca ROM paketi olabiliyor).

Flash'ı programlama bir kaç aşamadan oluşuyor. Silme, yazma, kontrol. Bereket flash'ları EPROM'lar gibi UV ışıkta silmeye çalışmıyoruz. Elektriksel olarak silinebiliyorlar

Sonunda...

Şimdi bu flash'ları MAME'de belirtildiği gibi devre kartı üzerinde 2E ve 2J lokasyonlarına lehimlemeyeceğim. O lokasyonlar 48 bacaklı flashlar için ayrılmış. Benim kullandıklarım ise 40 bacaklı.

Bu flashlar arasında ne fark var derseniz; Hiç

Yani 48 bacaklı flash'ın da son 2 şer bacakları zaten boşta. Ben yine de devre kartında tek tek kontrol ettim 40 bacaklı yer ile 48 bacaklı yerin lehim noktaları birbirlerine bağlıymış zaten...

Neyse, programladığım flashları 2L ve 2P lokasyonuna lehimliyorum.

Veee powerı veriyorum karta Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:12:17 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 25, 2015, 01:28:34 ÖÖ »

Aha!

Kart çalıştı! Kartın akmış ve bitmiş pilini daha önce sökmüştüm. Dolayısıyla tüm istatiki bilgiler silindiğinden bu ekran kartın ilk defa çalıştığını müjdeleyen bir uyarı mesajı...

Oyun yavaş yavaş açılıyor

Ancak ilk ekranlardan sonra, oyunu denemek için bir jeton sinyali gönderip bir tur oyun oynamaya başlayınca karttan ses gelmediğini farkediyorum

Yani sorunlarımız daha bitmedi maalesef
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:12:27 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Temmuz 25, 2015, 01:31:04 ÖÖ »

USTAM karta poweri bizede çoşkuyu verdin gece gece maşallah
ayrıca ustam öndeki atari 2600 klon ana kartından tekkeni çalıştırırsan tek sende şaşırmam ellerin dert görmesin
« Son Düzenleme: Temmuz 25, 2015, 01:32:42 ÖÖ Gönderen: izmirmaster » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 25, 2015, 01:34:26 ÖÖ »

Aslında daha önce farkettiğim ancak kulak arkası ettiğim problemli bir durum vardı. Kartın 12 Volt besleme hattı üzerinde bulunan bir filtre elemanının bacağı kırıktı.

Arcade donanımlarında 12 Volt genelde ses devrelerinde kullanıldığından o an kulak arkası etmiştim durumu. Şimdi bunu tamir etmeye geldi sıra. Aslında bu eleman içine basit bir bobin bulunan bir bileşen. Ses için kullanılan elektrik hattının üzerine koyulur ki elektrik hattından gelebilecek parazitler ses ve müziği etkilemesin. Bunun yerine basitçe bir tek bağlayabilirdim. Ama yok illa zor yolu seçeceğim ya başladım bu minik elemanın kopan bacağını tamir etmeye...

Bravo bana, başım arşa değdi

Ve powerı tekrardan veriyorum ....
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:12:37 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 25, 2015, 01:35:20 ÖÖ »

USTAM karta poweri bizede çoşkuyu verdin gece gece maşallah
ayrıca ustam öndeki atari 2600 klon ana kartından tekkeni çalıştırırsan tek sende şaşırmam ellerin dert görmesin

Sorma o klon için yaptığım AV mod devresi ile birlikte öylece duruyor masada zavallı. Bi ara elim deyse de kapatsam onu diyorum

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 25, 2015, 01:47:32 ÖÖ »

Buraları fotoğraflamak anlamsız zira "sesli fotoğraf" a video deniyor ve ben video çekme özürlüyüm bildiğiniz üzere

Neyse, bu eleman ile beslenen ses kısmı ile analog ses çalıştı. Analog'dan kastım ses devresinin mafi kısmı. Amfiden jeton, efekt, kavga dövüş sesleri gelmeye başladı ancak açılış müziği yok. Oyuna başlayınca da müzik yerine karman çorman bir şeyler geliyor...

Bu konuyu araştırınca Namco'nun anakart üzerinde sadece program kodlarını değil ses işlemcisi için gereken program kodunu ve muzikleri başka bir flash'da sakladığını öğreniyorum (Referans: MAME kaynak kodları)

Hay ben senin ...

O flash memory de bu (29F400) ve bu hayvan gibi ucube flash'ı programlayacak adaptörüm maalesef yok. Zaten arızalıysa elimde bu türden sıfır flash da yok.

Tam kötü haberi @yolcunet'e verecekken aklıma bir şey geliyor. Daha önce tamiratını defalarca deneyip bir türlü tamir edemediğim bir diğer Namco System 12 anakartı daha var elimde. Onun flashını denemeye karar veriyorum. Ancak tabii bu iş öyle soketinden sök öbürüne tak kadar kolay değil. Bu flash da SMD...

Önce eskisini üflemeli havya ile söküp lehim yerlerini lehim fitili ile temizle...

sonra diğer karttan söktüğüm flashı lehimle...

Veriyorum powerı yine

Board açılıyor ve hoparlörden "Nıııııııııın" diye Tekken 3'ün açılış müziğinin ilk tınıları gelmeye başlıyor Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:12:48 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Temmuz 25, 2015, 01:53:51 ÖÖ »

Son olarak yedek parçaya çıkardığımız diğer Tekken anakartının hala 2.8 Volt verebilen pilini de söküp bu karta lehimliyorum...

Bunu niye yaptım derseniz bu pil konusunda enteresan bir hikaye okudum, doğrusunu yanlışını bilmiyorum ama okuduğumu paylaşayım...

Efendim şimdi bu Tekken 3 de "Time release" mekanizması varmış. Bu mekanızma kısaca oyun belli bir süre oynandıkça gizli olan karakterler çıkmaya başlıyormuş. Pilin hemen yanında dikkat ettiyseniz bir RTC var, yani Real Time CLock. Yani saat işte

Sanırım bu pil zamanın tutulmasını sağlıyor ve bu karakterlerin ortaya çıkabilmesi için de pile ve belirli miktarda zamana ihtiyaç var....
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 10:12:58 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Temmuz 25, 2015, 01:56:18 ÖÖ »

ustam bu süre olayı başka kartlarda varmı yoksa sadece namcoya has bir durummu?

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: