Bu aralar bir Naomi olayına daldım çıkamıyorum. O işten biraz bunaldım kafa dağıtmak için bari uzun zamandır geciktirdiğim bir diğer iş olan şu Okbaby'nin kontrol paneli olayına bir el atayım dedim...

Bu kabindeki joystickleri zaten Pacman ve Galaxian kabinlerim için hacılamıştım. Çakmalardı ama Pacman ve Galaxian için gayet güzel oldulardı. Özellikle zippy joystick Pacman'de hiç performans gösterememişti. Hep sorun oluyordu...
Neyse, diğer butonlar ise kontrol panele sorunsuz uyan cinsten, yani 28mm çapında standart amerikan tarzı (Suzo Happ) butonlardı ama bir candy cab'e yakışmıyorlardı. Ya da bana öyle geliyordu işte...
Candy cab denilen bu tarz plastik kabinler tipik japon piyasası için üretilmişlerdir ve Sanwa veya Seimitsu marka buton ve kollar bu tarz kabinlerde kullanılan tipik kontrollerdir. Ancak Okbaby Kore malı bir kabin ve ne hikmetse kontrol panelin delikleri amerikan tarzı butonlar ve kollar için yapılmış. Sanırım amerikan ve avrupa pazarı hedef alınmış...
Elimdeki Sanwa butonların (OBSF-30) çapı klasik japon kabinlerin kontrol panellerine uygun olarak 30mm. Joystick (Sanwa JLF-TP-8YT) ise bambaşka bir hikaye. Normalde bu kontrol paneli ağır modlamadıkça bu kollar ve butonları bu kabinde kullanmak imkansız...

E o zaman işe başlayalım dedim haftasonu

Önce şu joysticklerin bu kontrol panele nasıl monte edilebileceğini düşündüm. Sanwa'nın üzerindeki montaj plakasındaki hiçbir delik bu panelin üzerindeki hiçbir deliğe az da olsa bile uymuyordu. Çözüm? Ya bu joystiği bir metal plakaya monte edip sonra o metal plakayı kontrol panele monte edecektim ya da... Sıfırdan bir joystick montaj plakası yapacaktım. Kafa dağıtacağım ya, zor olanı seçtim

Peki bir joystick plakası yapmak için elimde sağlam metal sac yok. Olsa bile kesecek alet edevat yok. Acaba kalkıp Ostim/İvedik sanayiye mi gitsem dedim, vazgeçtim...
O zaman madem elimde sağlam metal yok ben de "kompozit" bir malzeme yapayım dedim. Elimdeki aluminyum plakalardan 1mm'Lik olanı bu iş için seçtim...
Aluminyumu önce uygun boyutta plakalar halinde kesmem lazım. Maket bıçağı ve çelik cetvelle önce aluminyumu 10-15 defa çiziyoruz.

Sonra elle ileri geri oynayarak plakanın çizilen yerinden kırılmasını sağlıyoruz. Bu tekniği zaten sizlerle daha önce Pacman projesinde paylaşmıştım. Aluminyumu "ev ortamında" düzgün kesmenin en iyi yolu bu.

Sonra keskin köşelerini metal makası ile kesip eğe ile tüm kenarları yuvarlıyorum. Aksi taktirde eliniz bir süre sonra jilet kesikleri ile doluyor (Daha önceki tecrübeler

)

Sonra kestiğim panellerin naylon olmayan yüzeylerini zımparalıyorum...

ve zımpara tozundan kurtulmak için güzelce yıkıyorum...

Peki neden 4 tane plaka var?

Devam ediyoruz...