Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımTelsiz Kullanarak Saati Türkçe Anons Geçen Commodore 64:
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Telsiz Kullanarak Saati Türkçe Anons Geçen Commodore 64:  (Okunma Sayısı 6608 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Kasım 21, 2015, 14:48:19 ÖS »

Bir yıldır zaman ayırıp C64'ü telsize bağlama fikrini deneyememiştim. E bugün denedim.

(Video linkini foruma ekleyemedim galiba: https://www.youtube.com/watch?v=vt21RZt_LNA)

Malzemeler:

C64
Cobra PMR446 telsiz
User port connector
4N25 optocoupler
timsah kablo, havya, lehim vs.
Sam Reciter programı
Örnek bir test programı

Önce 4N25 optocupler'ın 2 no'lu ucunu user port'taki A'ya, 1 no'lu ucunu ise L'ye lehimleyip test ettim:

POKE56579,255:POKE56577,128

Optocupler'ın 4 ve 5'inci ucunun direnci düştü.

POKE56579,255:POKE56577,0

ile de direnç gene yükseldi. E iyi çalışıyor.

Bu telsizin mikrofon ve hoparlör için iki jack girişi var. 2.5mm olan mikrofon.
Telsizin gönderme moduna geçmesi için deneme yanılmayla, hopörlörün toprağını mikrofonun canlı ucuna bir dirençle kısa devre yaptırmak gerektiğini buldum (Başka bir şeydir belki orijinalde, ama bu işe yaradı).

Özetle, 4N25 optocoupler, user port'taki A ve L uçlarına bağlı. Optocupler'ın 4 ve 5. uçları telsizin hoparlör toprak ve mikrofon canlı uçlarına bağlı. C64'ün ses çıkışı telsizin mikrofon girişine bağlı. Hoparlör çıkışı ise ileride digitizer'a bağlanacak, şimdilik bağlı değil.

POKE56579,255:POKE56577,128 ile telsiz gönderme moduna geçiyor.
POKE56579,255:POKE56577,0 ile telsiz dinleme moduna geçiyor.

Ses sentezleyici olarak Sam Reciter, fonetik alfabe modunda kullanılıyor.

Örnek program, TI$ değişkenindeki saat ve dakika'yı sözel biçime getirip, telsizi gönderme moduna geçirip, Sam'e saati okutuyor.

Sam Reciter'ın fonetik alfabesinde Türkçe harfler için şu dönüşümleri kullandım:

A = AH
Ç = CH
E = EH
I,İ = IH
O,Ö = OH
U = UH

Denemede kullanılan telsizler Cobra PMR446 ve Motorola T5.

Kullandığım test programının fotosu ise ekte.

Bu uygulamaya, aslında saat başı anons geçsin ve de Parrot/Tekrarlayıcı olarak görev yapsın diye giriştim. Yani, ses digitizer'dan telsizi dinleyecek, bir konuşma varsa kaydedecek, konuşma bitince telsizi gönderme moduna getirip geri çalacak... Bu işlem pratikte konuşma mesafesini iki katına çıkarmaya yarıyor. Tabii hâlâ telsiz kullanan kaldıysa!.. Breyk breyk

* 20151121_134336-001.jpg (83.12 KB, 640x415 - Görüntüleme: 1908 kez.)

* 20151121_123650.jpg (187.68 KB, 1280x766 - Görüntüleme: 1758 kez.)
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2015, 15:05:46 ÖS Gönderen: ilkerficicilar » Logged

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
byeni
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Kasım 21, 2015, 15:23:02 ÖS »

Tebrikler, zamanında sabahlara kadar telsiz muhabbeti yapan, Atari 800XL'i telsizle bütünleştirmeye çalışan birisi olarak senin bu denemen ve olumlu sonuç alman beni epey heyecanlandırdı. Devamını bekliyoruz.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 21, 2015, 15:50:29 ÖS »

Lost'un ilk bölümlerinde bir imdat çağrısı vardı, mesajın başında tekrarlama numarasını (Iteration XXXXX) söylüyordu. Nostaljik amaçlı böyle bir kullanım bile fena gitmeyebilir
Enson
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 21, 2015, 15:59:43 ÖS »

Elinize sağlık, bir kaç gündür yazdıklarınızı ilgiyle takip ediyorum, böyle bir şey yapılabileceğini öğrendiğime sevindim.
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Kasım 21, 2015, 16:20:23 ÖS »

Teşekkürler.

@byeni Telsizli dönem güzeldi hakkaten. Bu arada o dönemden CB telsizler hâlâ duruyor. Sadece yıllar içinde çatıdaki 6mt anteni çaldılar

@witchdoktor İyi fikir aslında. Bir de kod girilemediğinde dünyayı yerinden sarsabilirsek tamamdır.

@enson Öz hakiki gerçek C64 kullandırtma denemelerim devam edecek... Taklitlerinden sakınınız

atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Kasım 23, 2015, 10:49:27 ÖÖ »

Sanırım bizim nesilin ilgi alanları hep aynı. Bende telsizlere meraklıyım ama kullanamadım profesyonel olarak. Bu aralar lisans alma gibi düşüncemiz var. Yurtdışından da telsiz getirecekler. Kahkaha

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Kasım 23, 2015, 12:16:38 ÖS »

Askerde Semaç cihazını ile haşır neşir olma şansına nail olmuştum. Bilmeyenler için bu cihaz, 8bit işlemci tabanlı olduğunu tahmin ettiğim telex ünitesi, modem, telsiz ve dot-matrix bir yazıcıdan oluşuyor. Teleks ünitesinde yazılan mesajları telsiz üzerinde gönderip/almanızı sağlıyor.

Bu sistemi görünce C64'e bir modem ve telsiz bağlayıp dosya alıp göndermek fikri aklıma gelmişti. Tabi çok pratik değil. Önceden anlaşılan alıcının hazır konuma geçmesi lazım. Meşhur modem senfonisi çalarken, mandal atılırsa bütün verinin çöp olma durumu da var.

İlker'in paylaşımını görünce ilk aklıma gelen bunlar oldu. Demekki yapılabiliyormuş. Tabi burada veri değil ses gönderilmiş ama olsun. Farklı şekillerde geliştirilebilir.

@İlker: Kullandığın telsizle ilgili biraz bilgi verebilir misin? Menzili nedir mesela? Maliyetler konusunda biraz ip ucu verebilir misin? Eğer bu konuda bilgin varsa, veri göndermek istesek sağlıklı bir veri alış verişi için çıkılabilecek baud rate nedir?

Armakuni
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 23, 2015, 12:27:34 ÖS »

benim de aklımda vardı bu sistem.. hatta almanların C64'ü telsize bağlayıp text almak/göndermek işleri vardı.
link : http://www.zock.com/64er/8404/0026.html 
1990 cıvarında baya bir amatör telsizci bu sisteme girmişti. internet sayesinde kadük kaldı herhalde..
amatör telsizcilerin kurup işletmeye çalıştıkları bir "HamNet" projesi de var.. uzaktan ilgiyle takip ediyorum.
Not: övünmek gibi olmasın ama amatör telsiz lisansım ve çağrı kodum da var

73

Nomen est Omen
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Kasım 23, 2015, 13:27:17 ÖS »

Ooo telsizci doluymuş meğer. Ben bir türlü zamanı denk getirip o lisans sınavlarına girememiştim.

Bu telsizlerse lisans gerektirmiyor. Teknosa'da veya bit pazarında hep gözümüze çarpan telsizlerden. Mesafeleri, özellikle şehir içinde güdük. Deniz kıyısında ise iyi çekiyor. 8 kanallı. Ayrıca, konuşmalar karışmasın diye bir tonla birlikte kullanılınca aynı kanal paylaşılabiliyor. Ben örnekte 6. kanalı ve 21. alt tonu kullandım.

Birkaç haftaya tekrar C64'ün başına geçince, devreyi adam gibi lehimleyip, sistemi kurup, kesintisiz güç kaynağına bağlayıp 24 saat Commodore'u konuşturmayı planlıyorum

Bu arada, telsiz üzerinden veri göndermeyi yıllar önce başarılı bir şekilde denemiştim. Ama, teyp, delikli pertinaksa yapılmış FM verici ve FM radyo ile... C64'le datasette'i kullanıp mesajı (çok parazit olduğundan) her harf 3 kez tekrarlanacak şekilde kasete kaydetmiş, sonra da bu kasedi verici üzerinden yayınlayıp C64'ün datasette hattını dinleyip 3'ün 1'ini ekrana yazdırmıştım. Olmuştu.

Baud hızına gelince: Bu PMR446 telsizler, 446MHz'de 12.5KHz bant genişliğiyle çalışan FM telsizler. Yani bu 12.5 KHz içine ne kadar ayırt edilebilir bit sığdırabilirsek artık (6250 baud'dan daha fazla olamayacağı aşikar, ama genlik modülasyonuyla bps arttırılabilir).

Aslında, güzel bir devreyle C64'ler IRC kanalı gibi ortak bir kanaldan yazıyla haberleşecek şekilde telsize bağlanabilir. Hoş da olur.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: