Bir yıldır zaman ayırıp C64'ü telsize bağlama fikrini deneyememiştim. E bugün denedim.
(Video linkini foruma ekleyemedim galiba:
https://www.youtube.com/watch?v=vt21RZt_LNA)
Malzemeler:
C64
Cobra PMR446 telsiz
User port connector
4N25 optocoupler
timsah kablo, havya, lehim vs.
Sam Reciter programı
Örnek bir test programı
Önce 4N25 optocupler'ın 2 no'lu ucunu user port'taki A'ya, 1 no'lu ucunu ise L'ye lehimleyip test ettim:
POKE56579,255:POKE56577,128
Optocupler'ın 4 ve 5'inci ucunun direnci düştü.
POKE56579,255:POKE56577,0
ile de direnç gene yükseldi. E iyi çalışıyor.
Bu telsizin mikrofon ve hoparlör için iki jack girişi var. 2.5mm olan mikrofon.
Telsizin gönderme moduna geçmesi için deneme yanılmayla, hopörlörün toprağını mikrofonun canlı ucuna bir dirençle kısa devre yaptırmak gerektiğini buldum (Başka bir şeydir belki orijinalde, ama bu işe yaradı).
Özetle, 4N25 optocoupler, user port'taki A ve L uçlarına bağlı. Optocupler'ın 4 ve 5. uçları telsizin hoparlör toprak ve mikrofon canlı uçlarına bağlı. C64'ün ses çıkışı telsizin mikrofon girişine bağlı. Hoparlör çıkışı ise ileride digitizer'a bağlanacak, şimdilik bağlı değil.
POKE56579,255:POKE56577,128 ile telsiz gönderme moduna geçiyor.
POKE56579,255:POKE56577,0 ile telsiz dinleme moduna geçiyor.
Ses sentezleyici olarak Sam Reciter, fonetik alfabe modunda kullanılıyor.
Örnek program, TI$ değişkenindeki saat ve dakika'yı sözel biçime getirip, telsizi gönderme moduna geçirip, Sam'e saati okutuyor.
Sam Reciter'ın fonetik alfabesinde Türkçe harfler için şu dönüşümleri kullandım:
A = AH
Ç = CH
E = EH
I,İ = IH
O,Ö = OH
U = UH
Denemede kullanılan telsizler Cobra PMR446 ve Motorola T5.
Kullandığım test programının fotosu ise ekte.
Bu uygulamaya, aslında saat başı anons geçsin ve de Parrot/Tekrarlayıcı olarak görev yapsın diye giriştim. Yani, ses digitizer'dan telsizi dinleyecek, bir konuşma varsa kaydedecek, konuşma bitince telsizi gönderme moduna getirip geri çalacak... Bu işlem pratikte konuşma mesafesini iki katına çıkarmaya yarıyor. Tabii hâlâ telsiz kullanan kaldıysa!.. Breyk breyk