Almayı düşünen olur falan bir ön inceleme bulunsun diye yazıyorum.
Geçen hafta bir arkadaştan bu cihazı aldım. Retro-bit firmasının retro entertainment system adlı ürünü.

Alırken oldukça heyecanlandım çünkü bildiğiniz gibi temiz bir NES PS3 fiyatını bulabiliyor
(300dolar civarı sanırım). Benim gibi kısıtlı bir bütçe ile retro keyfi yaşamak isteyenler için oldukça maliyetli.
Ben de cihazı görür görmez alma kararı verdim. Arkadaşa mesaj attım ve bir süre de telefonla konuştuktan sonra 3 oyunla birlikte cihazı aldım. Kargoyu alıp eve geldiğim gibi de bağladım televizyona.
Cihaz küçük. Neredeyse bir kartuş boyutunda ve plastiği oldukça kalitesiz.
Adaptör amerikan (110v AC 6v DC 25mAh) ancak şu maestro marka 20 liralık vidalamanın 6v
adaptörünün kutuplarını değiştirince çalışıyor.
Kollar (kutudan iki tane çıkıyor) vasat, elimden kalabilir. Ancak kablosu yeter (Başka bir joypad kullanılabilir). Orjinal sokete sadık kaldıkları için elinizde orjinal kol varsa kullanabilirsiniz, bende yok o nedenle kutudan çıkanlarla yetinmeliyim şimdilik.
Ve özellikle belirtilmesi gereken husus cihazın NTSC olduğu. Yani benim 15 yaşındaki PAL televizyonda görüntü siyah beyaz.

Onu geçtim (çünkü normal bir durum, muhtemelen satıcı lcd veya yeni bir tüplü tv ile kullanıyordu ve direkt renkli görüntü almıştı) üflüyorum, ciğerime çekiyorum görüntü allak bullak.
Kartuşlar kirlenmiştir dedim. Söktüm sildim bir güzel. Bildiğiniz çamur gibi kir çıktı. Tamam dedim nedeni buymuş.
Taktım makineye 10 denemeden birinde çalışıyor. Diğer denemelerde görüntü aynı.
Olmadı cihazı söktüm. İçi gerçekten çok... (nasıl desem) basit. Hani bir kartuş boyutunda dedim ya (ki bu kartuşlar da kutularının %20-30'u kadar yer kaplar zaten) biraz daha küçültülüp kartuşa takılacak bir soket haline dönüştürülebilirmiş. Hatta fiyatını düşünürsek her kartuşun içerisine bundan yerleştirilip mini cihazlar yapılabilir

Basitlikten de geçtim (geçe geçe nerelere geleceğiz bakalım) lehimler berbat. Sanki bir fabrikada
değil de evde benim tarafımdan yapılmışlar (övünmek gibi olmasın çok iyi soğuk lehim yaparım).

Neyse üç beş lehim yeniledim ve makineye taktım. Ninja gaiden yine arada sorunlu, ama artık bir kaç denemede çalışıyor. TMNT ve Batman ise artık nazlanmıyor...
Video görmek isteyen olursa aşağıdaki linkte var.
(pek iyi olmadı eski fotoğraf makinesi ile çektim (oğlan uyuduğundan ses de kısık)
https://yadi.sk/i/_6-yJlJamCDDYFotoğrafları göremeyenler için fotoğraflar topluca aşağıdaki linkte var;
https://yadi.sk/d/fgzhO7nVmCEJJ