Geçen hafta Retro Bit firmasının Retro entertainment system cihazının incelemesinde PAL televizyonumda NTSC cihazdan siyah beyaz görüntü aldığımdan başsetmiştim. FatihHazretleri'de sağolsun, geçen hafta bir nes klonu hibe etti. Kendisine bir kere de buradan teşekkür etmek istiyorum.
Kendisi "ürünü inceleme ve yaptığım işlemleri fotoğraflandırarak forumda paylaşma" şartlı hibe ettiği için de bu incelemeyi oluşturdum. Söz sözdür...
İlk düşüncem cihazın plastiğinin bir çok ürüne ve özellikle retrobit'in Retro entertainment system cihazına göre çok kaliteli olduğu ve yavuz hocanın da bahsettiği damla entegre yerine bacaklı gerçek entegreler kullanıldığı ve bunun kalite ve retro imajını desteklediği yönünde. Kısacası çöpe göndermek isteyeceğiniz bir cihaz değil.
Ürün bana bazen çalışır ve kontrolcülerinin soketleri sökülmüş durumda geldi. Bir de üzerine şeker sürülüp yakılmış ve ağdalaşmış hissi uyandıran bir kimyasalla kaplamışlar. Sanırım fabrikadan öyle çıkıyor.

Cihaz asıl işlevi olan NES kartuşları ile oyun oynama fonksiyonunun yanında, içerisine gömülü olan bir de famicom kartuşunu kullanma şansı veriyor.

Aslında tam olarak da gömümü sayılmaz. Basit bir modifikasyonla dışarı alınabilir ve değişik kartuşlar kullanılabilir. Veya üşemez ve her seferinde içini açarak kartuşu değiştirir yada içini hiç kapatmazsanız, kartuş değiştirme şansınız olan bir cihaz. Ben öyle bırakmayı seçtim.
Anladığım kadarıyla başka bir modelinde çift kartuş girişini düşünmüşler zaten (Emre KARAMAN, Yunus Emre'de aldı böyle bir cihazı). Fotoğrafı aşağıda olan o modelde üstten famicom önden NES kartuşu sürülüyor.

İşte "bazen çalışır" dememe neden olan bölüm de bu gizli kartuş slotuymuş. Alttan desteklendiğinde genellikle açılıyor makine. Ve karşınıza çoklu oyun kartuşunun ekranı geliyor (190 diyor ama kartuş da klonların istilasına uğramış). Yani bir nes kartuşu takılana kadar famicom olarak hizmet ediyor. Bu arada mario'suz nadir çoklu kartuşlardan biri sanırım.

İlk iş içini açtım ve çalışıp/çalışmadığını test ettim. Bir iki yerini kurcalayında faal olduğu anlaşıldı. O zaman uğraşmaya değeceği kanaati oluştu.
Sonra YavuzG usulü bir temizliğe giriştim.
Bir taraftan da elimdeki cihazı parçalamadan başka bir soket uydurabilirmiyim diye araştırdım ama hiç biri NES kontrolcüsünün soketi kadar güzel oturmadı.
Ben de bizim siyah beyaz görüntülü retrobit in soketlerini sökmeye başladım. Ve yeni cihaza taktım.

Bir iki kablo ve lehim yeniledim. Genel olarak çok basit işler ama oğlum uyuduktan sonra başladığım için sabah 04:00'e kadar sürdü.
Cihaz PAL televizyonda temiz ve renkli görüntü veriyor. NTSC cihaza ait oyunlar ekrana oturmuyor gibi ama sorun teşkil etmiyor.
Nes kartuşları konusunda ise hiç nazlanmıyor. Görüntü kalitesi beni tatmin etti.

Cihazı merak edenler varsa resimleri aşağıda...
Açık halde NES kartuş yerleşimi ve retrobit in dandik kolu

Kapalı halde NES kartuş yerleşimi ve çeşitli açılardan fotoğrafları (cihaz açık ancak toparlanıp vidalanmış)

Ana Kart (Temizlikten Sonra

Cihazla genen Çoklu Oyun Kartuşu

Üs Kapak içten görünüm

Üst Kapak dıştan görünüm

Alt Kapak dıştan görünüm