Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımC64 Adaptörü, çıkan kıvılcımlar, inen şarterler...
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: C64 Adaptörü, çıkan kıvılcımlar, inen şarterler...  (Okunma Sayısı 37486 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Şubat 21, 2016, 18:21:14 ÖS »

Adaptör topraklı prizlemi besleniyor? Faz yada nötrü toprak hattıyla karıştırmış olmasın tamir eden?

Ya da c64 şase bağlantısına prizin faz-nötr uçlarından birisi kaçak yapıyor da olabilir... Ohmmetre varsa şu testi yapabilirsiniz. Adaptör herhangi bir yere bağlı değilken ve boşta 5-10 dk bekledikten sonra ohmmetre ile adaptörün 220 girişinin bir ucu ile c64 çıkışının tüm uçları kısa devre testi, sonra 220 girişinin diğer ucuyla tekrar aynı şekilde, son olarak varsa 220 toprak ucu ile aynı şekilde kısa devre testi. Kaçak yapma durumu varsa bu yöntemle ortaya bulunur. Test öncesinde ve sırasında adaptör kesinlikle prize bağlanmayacak, c64'e de bağlı olmamalı. Test sırasında güç anahtarı çalışma konumunda olmalı.

Ya da en temizi eve bir elektrikçi çağırın sorunu bulsun. Belki de tv'nin bağlandığı prizde bir sorun vardır, öyle birşeyse zaten elektrikçinin bakması gerek
« Son Düzenleme: Şubat 21, 2016, 19:08:14 ÖS Gönderen: Lvnt » Logged

Use the brute force, Luke
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Şubat 22, 2016, 07:47:59 ÖÖ »

@agony, evi havaya uçurucan Kahkaha Elektrik işlerinden çok fazla anlamam fakat farklı bir prizde denedini mi? En azından sorun, prizden mi, c64 adaptörden mi anlardın.
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Şubat 22, 2016, 10:06:14 ÖÖ »

Küçük elektrik çarpması ile normal sigorta atmaz, kaçak akım röleli sigorta atabilir belki sendekinin modeli değişiktir.

PC Kasasının güç kaynağında da kaçak akım olabilir, güç kaynağının içinde nötr ile faz hattından 2 seramik kondansator toprak hattına bağlanır, toprak hattı da kasa meyalına bağlı. Fişindeki toprak hattı pirize tam temas etmiyorsa veya pirizde toprak hattı zayıf veya kesilmişse PC kasasından elektrik çarpmaları olabilir.
« Son Düzenleme: Şubat 22, 2016, 10:11:42 ÖÖ Gönderen: malik » Logged
Agony
Uzman

Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Şubat 22, 2016, 12:13:45 ÖS »

@Lvnt, tavsiyen için teşekkürler. Bir değerlendireyim bunu ben.

@joker_, abi A1200 ararken C64'ten olmaktan korkar oldum. Kahkaha

@malik, hmmm. İnsanların verdiği fikirden sonra aklıma şöyle bir şey geldi. Prize bağlı çoklayıcı var. Aynı anda 4-5 tane alet aynı yerden güç çekiyor. TV, kasa, PS3...vs Aynı şekilde benim odamda da bir ton alet bağlı. Normalde bu kadar çok şeyi tek yere bağlamak doğru değil biliyorum. Ama, bununda bir etkisi olmuş olabilir mi?

malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Şubat 23, 2016, 08:34:45 ÖÖ »

Düşük akım çeken bir çok cihazın naynı pirize bağlanmasından bir problem oluşmaz, normaldir kablo kargaşası haricinde. TV, Oyun makinesi, ses sistemi, adaptor gibi cihazlar düşük akım çeketlet. Toplam çekilen Güç önemli.
Bir piriz ortalama 16 ampere dayanır, üzerinde yazar. W=VxI ortalama 3500 Wat. Ama bazen bazı pirizler 3000 W lık bir cıhazda zamanla bozulurken bazıları 4000 W lık cihaz ile çok geç bozuluyor. Bu benin yaşadığım deneyim.
Cihazların toplam gücünü ona göre hesapla.
Sigortalar, kısa devre oluşursa, sigorta kapasitesinden fazla akım çekilirse veya bozuksa atar.
Kaçak akım röleli sigortalardada kaçak akım oluşursa atar.
Baska hiçbir durumda atmaz.

Sigorta bozulmasıda, üzerinden uzun zaman yüksek akım çekilmesinden dolayı içinde oluşan uzunsüreli sıcaklıktan dolayı oluşur.başka türlü kolay kolay bozulmaz.

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Şubat 23, 2016, 08:48:51 ÖÖ »

Ben biraz daha kafanı karıştırayım. Eğer evdeki toprak hattı yetersizse veya sıfırlama yapıldıysa, evin içinde başka alakasız bir cihazdan tüm prizlere kaçak akım geliyor olabilir. Yani toprak hattında faz olabilir. Hatta toprak hattı üzerinde 10V civarında gerilim normal kabul ediliyor. Sonrasında önlem almak gerekir deniyor.

Agony
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Şubat 23, 2016, 10:32:40 ÖÖ »

Kafam harbiden çorbaya döndü. İşi bilen biride olmayınca daha bir çorba oldu

Peki arkadaşlar ben C64'ü işyerimde kurup densem diyorum. Belki, dediğiniz gibi evin elektriğiyle alakalı bir sorun vardır. Öte yandan, aynı prize A500'ün orijinal adaptörünü takınca hiç bir sorun yaşamadım. Gayet güzel çalışıyor alet. Ben olmazsa, adaptörü bir kez daha kontrol ettireyim.

atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Şubat 23, 2016, 10:52:09 ÖÖ »

Yaşadığım olayı anlatayım. Evi ilk aldığımda bazı elektriksel sorunlar yaşadım. Örneğin faz-nört-toprak kabloları yanlış bağlandığı için cihaz takınca çat diye şalter atıyordu. Banyoda aplik değişirken fazda da nötr de de elektrik vardı. Banyoda da yanlış bağlantı vardı yani.

İşyerinde de topraklama yetersiz geldiği için bozulması çok olan HP kasaların güç kaynakları mantar gibi gitti.

Aynı yerden çok fazla cihaz bağlıyorsanız kısa devre, sorunlu başka cihaz, kalitesiz kablo filan hepsini tek tek kontrol etmeniz lazım.

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Şubat 23, 2016, 11:31:17 ÖÖ »

@Agony, nerede oturuyorsun? Eğer ataşehir tarafına uğrayabilirsen gel sana bir adaptör hediye edeyim. Ama kargo falan yapamam. Sen de kurtul bu ızdıraptan. Hatta C64'ü de getir, bakarız sağlam mı çalışıyormu?

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
Agony
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Şubat 23, 2016, 11:40:47 ÖÖ »

@Agony, nerede oturuyorsun? Eğer ataşehir tarafına uğrayabilirsen gel sana bir adaptör hediye edeyim. Ama kargo falan yapamam. Sen de kurtul bu ızdıraptan. Hatta C64'ü de getir, bakarız sağlam mı çalışıyormu?

Abi valla çok teşekkür ederim. Ama değil Ataşehir İstanbul'da bile değilim. Ankara'dayım maalesef. Abi elinde varsa ücretini ödeyeyim. Kurtulayım yav.

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Şubat 23, 2016, 11:47:39 ÖÖ »

Hay Allah, ücreti önemli değil de mesai saatlerinde çıkıp kargoya gidemiyorum. Önümüzdeki günlerde dışarıda işim olursa sana PM atarım. Adres verirsin...

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
Agony
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Şubat 23, 2016, 11:52:03 ÖÖ »

Hay Allah, ücreti önemli değil de mesai saatlerinde çıkıp kargoya gidemiyorum. Önümüzdeki günlerde dışarıda işim olursa sana PM atarım. Adres verirsin...

Abi dört gözle bekliyor olacağım. Çok teşekkürler şimdiden.

Agony
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Mart 01, 2016, 20:44:38 ÖS »

Gene ben... Artık contayı sıyıracağım. Hissediyorum.

Benim durumda değişen bir şey yok. Ama emin olduğum bir şey var. Adaptörde bir sıkıntı yok kesinlikle.

Az önce gene denedim. Ve şu dikkatimi çekti. Önce, kompozit görüntü kablosunu video girişine, 3 ucunu da monitördeki girişlere taktım. Daha sonra, adaptörü prize takıp diğer ucunu C64'e taktım. Adaptörün ve C64'ün şalterini açtım. Harika, sıkıntı yok.

Fakat monitörün güç kablosunu takmayı unutmuş. Onu da takarken, kablo tam yuvaya girerken evin şalteri gene gitti.

Ustalar, görüntü kablosunda ya da C64'ün video girişinde bir sorun olabilir mi? Kablo ya da girişte şase mi yapıyor acep? Nedir ne değildir?

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Mart 01, 2016, 21:40:53 ÖS »

Fakat monitörün güç kablosunu takmayı unutmuş. Onu da takarken, kablo tam yuvaya girerken evin şalteri gene gitti.

Bu cümleden anladığım ya kablo arızalı yada monitör rahmetli olmuş.
ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Mart 01, 2016, 21:56:13 ÖS »

Bir de RF kablo kullanarak TV ile deneyelim, monitörsüz.

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: