teknik olarak c64 video sinyalleri arasında az da olsa bir sapma var, hdmi olunca da sapmadan kaynaklı o renk kirliliği az da olsa oluyor mu? yoksa temiz bir görüntü mü geliyor ? cihazın içindeki gürültü vs etkiliyor mu görüntüyü merak ettim.
Merhaba EMREZ, sözüne ettiğin kirlilik mevcut. Hatta sinyali digitize edince bu kirlilikler belki bir nebze daha artacaktır. Bunu bende bilmiyorum, videoyu decode edip HDMI'a atınca göreceğiz.
Benim bu işe başlarken kafamda kurguladığım şöyle bir yöntem olmuştu. Decode ettiğimiz her bir pikseli, toplam 24bit RGB datası olarak saklamak yerine, bu pikselin C64 paletinde en yakın olduğu rengi bulup, sadece renk kodunu saklamak. Bu sayede 24bit yerine işi 4bit ile bitirebiliyoruz. Bunu kurgulama amacım RAM den tasarruf etmekti. Ama şu anda RAM yeterli geldiği için bunu gündemde tutmuyorum. Bu yönteme dönecek olursam dediğin kirlilik tamamen ortadan kalkar. Çünkü renk kodunu bildiğimiz için tekrar sıfırdan bu rengi çıkışta digital olarak üretmek mümkün.
Yöntemin dez avantajı ise bu projenin sadece ve sadece C64'e özel olarak kalması olacaktır. Başka bir sisteme bağlanırsa ilgili sistemi C64 paleti üzerinden görmüş oluruz...

(Fena da olmaz yani...

)
Pal blending (chroma blending diye de geçiyor galiba) Pal formatında aynı brightness değerindeki iki pikselin yan yana geldiğinde renklerinin birbirine karışması durumu. 1084'de renk geçişlerinin çok daha yumşak görünmesinin başlıca sebeplerinden.
@wizofwor, bu bilgi enteresanmış. Formüle edebilirsek sanırım FPGA içinde buna yer olur. Şu ana kadar logic blokların %8'ini harcadım. Bence bitmiş proje bu gidişle %40-50 civarında olacak. Bana referans olabilecek link verebilir misin?
Tam da "neden 50Hz" ile kendini kısıtlıyorsun ki diyecekken
...
Bunu okuyup rahatladım.

Yani tamamen bencil ve kişisel sebeplerle

Yavuz abi, çok da rahatlama. Evet haklısın tamamen bencil ve kişisel sebepler söz konusu. Varsa yoksa C64...

Şaka bir yana gelen sinyale lock olacağız ama bu lock 50-60Hz gibi çok geniş bir aralığı kapsamaz. Kapsasa bile, HDMI tarafında PAL ve NTSC timingleri farklı. Yani bu kodu bu hali ile NTSC'ye lock etsek bile, çıkışta 60Hz lik bir PAL sinyali oluşur sanırım. Karıştı biraz, ben de emin olamadım şimdi ne çıkar. Mesela bugün timing değerleri ile oynarken 55Hz 720x576p sinyal ürettim kaza ile ama TV bunu gayet güzel gösterdi. Hiç bir standardı olmayan bir timing. Ekranda infoya baktığımda 55Hz yazısını görünce önce şaşırdım sonra dönüp FPGA PLL kısmındaki hatamı düzelttim, 50Hz oldu...

Zaten şöyle komik bir durum da var. Analog PAL sinyalini 4:2:2 olarak decode edince, endüstri standardı 27MHz lik bir piksel clock ortaya çıkıyor. Ama dijital 720x576p@50Hz sinyalinde 30.25MHz di sanırım bir piksel clock söz konusu. Bu iş nasıl oluyor yada olacak şu anda bende tam emin değilim. Tek bildiğim gelen 27MHz piksel clock ile FPGA içerisindeki PLL kullanılarak en yakın 29.7MHz üretebileceğim. Bakalım nasıl olacak göreceğiz...
Beni yakınen tanıyanlar bilir ben NTSC hastasıyımdır

...
O yüzden lütfen 60Hz'i tamamen yok sayma, bizleri de düşün

Bilmiyordum. Ama şöyle bir durum var, 60Hz ve NTSC girişim olursa bunu birçok standarda HDMI ve hatta VGA olarak dönüştürmek daha kolay. Çünkü birçok VGA ve HDMI formatı zaten 60Hz. Ben 50Hz için çok kasıyorum. Önce C64'ü halledelim, NTSC kısmı kolay, kimseyi kırmayız, çözüm üretiriz o aşamada muhtemelen...
Tüm iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.