Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriDemoScenepc den emülatör üzerine program yazmak
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: pc den emülatör üzerine program yazmak  (Okunma Sayısı 18181 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
posetcat
Üye
**
Mesaj Sayısı: 11


Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 25, 2016, 04:08:43 ÖÖ »

şimdi bu saatte ne yapıyorum. bilmiyorum sıkılmıştım harddiski karıştırırken hadesin c64türkiye 1. sayısını gördüm okurken mde çıktı karşıma. hadi bunu bir vice ye yükleyeyim dedim. maceram böyle başladı. ya programı vice da yazacaktım, yada bir şekilde yükleyecektim de nasıl.

ilk önce pdf den able2doc vasıtası ile ocr çevirdim. sonra c64studyo ile çalışmak için kopyala yapıştır yapim dedim. oldu ama bu programda hataları düzeltmek zor çünkü klavye petcii tanımlamış windows üzerinde c64 klavyesini nereden bulacam çıkmaz sokak zor bu programla iş yapmak, oysa gayet güzel bir programdı.

o zaman hemen başka bir ideye geçtim cmp program studyo evet bu işimi gördü. programı düzeltim ocr hatalarını falan built ettim yok çalışmadı sürüyle hata  buldu, öncelikle hades baba bu programı sen yazmadıysan ki yazmadığını belirtmişsin bunu adam edene kadar çok zorlu bir süreç geçti haberin olsun. bir kere toplamlar tutmuyor. neyse zaten program ilk 0. satırda hata verdi. düzeltmek için program nası çalışıyor diye iyice gömüldüm.

bu arada bu programı başka şekilde nasıl yaparım diye araştırırken, basedit diye bir program indirdim netten hacılar buda çalışmıyor. kaynak kodlarıda sitesinde var. bunuda indirdir. vb ile yazmış. burada iki hata buldum düzelttim program çalıştı. bende derledim. şimdi sizinle paylaşacağım.

bas edit bir prg programın içindeki basic yada makine dili programı petcii ascii dönüşüm ve kayıt etme programı. işime çok yaradı. ancak bunu da kullanmak zor. menülerden kullanmayı değil ide olarak düzenleme yapmak zor. ama kes kopyalayı çok güzel hallediyor. mde programını prg kaydettim bununla. vice de açıp düzeltme yapıyorum ama kaydetmek için save"mde",8,1 yazmak lazım. o zaman bir d64 içine almak gerekti. d64 dikeditör le bir dik imajı oluşturdum baseditle yaptığım prgleri bu diske import ettim. burada petcii karakter sorunu baş gösterdi. uzun zaman sonra farkettimki capsloc açık. arkadaş insan sağa sola yazar nerede bir a görse maça karakteri basmış felan. capsloc kapatınca gitti ama ben uzun yoldan hallettim. neyse günün birinde c64 dergisindeki makine dili programları bilgisayara yüklemek isterseniz çalışan makina dili programınız ekli d64 dosyasında. mdey adıyla kayıtlı. birde insaniyet adına size assembler de buldum onuda ekledim.

64ler dergisinin 15. sayısında bulunan assembleri olan varsa pdfsini gönderirse onuda prg olarak yayınlarım.
basedit çalışan versiyonunuda ekliyorum hayırlı uğurlu olsun.


* MAKINADILI.d64 (170.75 KB - Yükleme: 616 kez.)
* basEdit yeni.zip (360.91 KB - Yükleme: 277 kez.)
Logged
pspsexer
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Mayıs 25, 2016, 05:37:57 ÖÖ »


ORJINALDEN ALINTI...




bas edit bir prg programın içindeki basic yada makine dili programı petcii ascii dönüşüm ve kayıt etme programı. işime çok yaradı. ancak bunu da kullanmak zor. menülerden kullanmayı değil ide olarak düzenleme yapmak zor. ama kes kopyalayı çok güzel hallediyor. mde programını prg kaydettim bununla. vice de açıp düzeltme yapıyorum ama kaydetmek için save"mde",8,1 yazmak lazım. o zaman bir d64 içine almak gerekti. d64 dikeditör le bir dik imajı oluşturdum baseditle yaptığım prgleri bu diske import ettim. burada petcii karakter sorunu baş gösterdi. uzun zaman sonra farkettimki capsloc açık. arkadaş insan sağa sola yazar nerede bir a görse maça karakteri basmış felan. capsloc kapatınca gitti ama ben uzun yoldan hallettim. neyse günün birinde c64 dergisindeki makine dili programları bilgisayara yüklemek isterseniz çalışan makina dili programınız ekli d64 dosyasında. mdey adıyla kayıtlı. birde insaniyet adına size assembler de buldum onuda ekledim


.BU PROGRAMLAMA DILINI BILMEYENLER ICIN BULMACA GIBI YAZI OLMUS bilgili bir arkadas daha foruma gelmis bulunuyor welcome diyorum.
Logged
posetcat
Üye
**
Mesaj Sayısı: 11


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 25, 2016, 21:18:23 ÖS »

gece saat 4 de foruma yazı girince böyle oluyor. bas edit'i kullanabilirsiniz.
Logged
wizofwor
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 4.727


Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 25, 2016, 22:26:02 ÖS »

Bu başlık nasıl gözümden kaçmış anlamadım. Foruma hoş geldin. Biraz hızlı bir giriş olmuş. İnşallah aynı hızla devam edersin.
 

Anladığım kadarıyla OCR'la ve emulatörle bayağı bir cebelleşmişsin. Eğer MDE'yi illa emulatör üzerinde yazmak istiyorsan bir tüyo verebilirim. VICE'ın ayarlarında keyboard settings'i positional olarak ayarlarsan tuşlar C64 klavyesineki karşılıklarına  göre algılanacak. Ekteki klavye görüntüsünü kolayda bir yere kaydet. Özel karakterleri buradan bakarak bulabilirsin. Zaten bir süre sonra eski anılar canlanıyor ve resme bakmaya gerek kalmıyor.

Ama esas önerim Petcat ile Commodore Basic başlığında anlattığım petcat'i bir dene. VICE ile zaman kaybetmenin hiç manası yok. Modern özelliklere sahip bir metin editörü -notepad bile olsa- kullanıyor olmak sana çok zaman kazandıracaktır.


* C64Keyboard_VICE_KB.png (14.65 KB, 1353x419 - Görüntüleme: 1702 kez.)
Logged

woz
Üye
**
Mesaj Sayısı: 28


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 19, 2017, 21:03:16 ÖS »

ben de vice ile asm yazmak istiyorum ama monitor veya turbo assembler açmazında kaldım. scenerlar genelde tasm kullanıyor ama bunun bin farklı versiyonu var ve denediklerimin hiçbirini çalıştıramadım. action replay kartuş vice'da güzel çalışıyor ve monitor modu sorunsuz ama monitor modu için de pek fazla kod örneği yok, ne yapacağımı bilemedim. bu konuda tecrübesi olan ve yol gösterecek olan var mı?
Logged
emarti
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.520


Only Amiga Makes It Possible █


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 19, 2017, 21:19:28 ÖS »

Ben pc üzerinde http://www.ajordison.co.uk/index.html adresinden de inceleyebilirsiniz CBM Prg Studio kullanıyorum. Sadece C64 olmamak üzere BASIC ve Assembler üzerinde program yazabilir ayrıca kendi bünyesinde araçlara sahip. Başka alternatifler var elbet bende alışkanlık yaptığı için tavsiye ederim. Derlediğiniz prg dosyasını herhangi bir emulatörde çalıştırabilirsiniz.
Logged

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB

READY.
SYS(64767): EMARTI
woz
Üye
**
Mesaj Sayısı: 28


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 19, 2017, 21:31:11 ÖS »

bakıyorum teşekkürler.
Logged
ilkerficicilar
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.118


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 19, 2017, 22:54:09 ÖS »

7 aylık yazıymış, ben de yeni gördüm.
Keşke zamanında sorulsaymış, MDE hemen hepimizde vardır disketlerde; yüklerdik... Kaldı ki MDE'ye gerek yok: http://cbm.ficicilar.name.tr/mde2prg.php
Logged

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
woz
Üye
**
Mesaj Sayısı: 28


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 20, 2017, 00:20:15 ÖÖ »

tasm'i vice'taki disk image yükleme ekranındaki disk içeriği liste görünümünden tıklayarak çalıştırdım, aynısını load diyerek yazdığım halde bir türlü yükleyememiştim, ilginç.
Logged
i_r_on
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.873



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 20, 2017, 00:45:30 ÖÖ »

Zamanında az kullanmadık ancak PC üstünde çalışılıyorsa C64'de kod yazmak hamaliye olur.

Ben 64Tass kullanıyorum, kodu Notepad++'ta yazıyorum.

https://sourceforge.net/projects/tass64/

Derlenmesi ve çalıştırılması için de windows altında ufak batch dosyalar kullanıyorum, şunun gibi,

Kod:
64tass -c -b Menus\Demo\Demo.65s -o build\Demo.prg --labels build\Demo.txt
x64sc -autostart "build\demo.prg:run me"

Wizofwor'un önerisi Acme var bir de, syntax'ı turbo assembler'dan biraz daha hoş, o da kullanılabilir.

Debug kısmına gelince görsellikli bir şey yapılıyorsa monitör programı kullanmak çok da işe yaramayabiliyor. Dededen kalma border rengi increment / decrement, ekrana bir şey yazma gibi yöntemleri tercih ediyorum daha çok.
Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
woz
Üye
**
Mesaj Sayısı: 28


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 20, 2017, 00:55:57 ÖÖ »

hamaliyesi bol da olsa ben native ortam olsun istiyorum aslında. elimde sağlam c64 de var ama kartuş, kaset veya 1541 gibi donanımların hiçbiri yok. ide önerilerine de bakıyorum bu arada, bunların varlığından bihaberdim. vice'da native hevesini aldıktan sonra hamaliye ağır gelince yapacak bir şey kalmıyor, win altındaki idelerden devam ederiz artık. teşekkürler.

edit: bir de bol bol kaynak lazım tabii, tavsiye edeceğiniz sağlam asm source kod, tutorial vs gibi şeyler var mı?
« Son Düzenleme: Ocak 20, 2017, 00:57:29 ÖÖ Gönderen: woz » Logged
i_r_on
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.873



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ocak 20, 2017, 01:29:01 ÖÖ »

Generic 6502 ancak faydalı şeyler bulursun
http://www.6502.org/source/

Yine burada da linki olan şurası da epey kapsamlı

http://codebase64.org/doku.php
Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
nightlord
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 558



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ocak 20, 2017, 02:44:33 ÖÖ »

cok uzun aradan sonra bende ilk defa girdigimde boyle bir konu ile karsilasmak hos bir surpriz oldu. biraz kendi kendini promosyon gibi olacak kusura bakmayin. sadece bu konularda daha once cok yazdigim icin varligindan haberdar oldugum turkce dokumanlar bunlar.

pc uzerinde c64 icin kod gelistirme uzerine yillar once C64 Turkiye dergisinin 7. sayisinda biseyler yazmistim. Simdi tanimadigim bir sayfada bulabildim kopyasini:

http://www.yumpu.com/tr/document/view/35366750/c64-turkiye-sayi-07-ocak-2005pdf-retro-dergi

ayrica vice'in icindeki monitoru kullanarak debug trikleri de ise yarayacaktir:

http://www.plazma-dergi.org/dergi/04/chunk/ch12.html

genel olarak C64 uzerinde programlama uzerine de soyle iki kitap yazmistim:

http://nightnetwork.org/writings_tr/6502_makine_dili/chunk/index.html
http://nightnetwork.org/writings_tr/c64_grafik_programlama/chunk/index.html

eger ingilizce dokuman ariyorsaniz, zaten codebase64 iyi bir baslangic olacaktir i_r_on'un da belirttigi gibi.

kolay gelsin



Logged
Voltron
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.159



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 20, 2017, 03:20:47 ÖÖ »

Belki biraz geç oldu ama şunu keşfettim ben.

http://www.wudsn.com/index.php/ide/installation

Eclipse tabanlı, Atari 800, 2600, c64 vs farklı derleyici ve emulatorlerini içeren güzel bir paket. Yaz, derleyici seç, çalıştır.
Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: