Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımAmiga 600 Klavye sıkıntısı
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga 600 Klavye sıkıntısı  (Okunma Sayısı 16344 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Eylül 20, 2016, 16:53:04 ÖS »

Amiga 600 de son zamanlarda bir klavye sorunu başgösterdi.
Bazı tuşlar (ctrl, sol shift, sol amiga, help, f6-f7-f8) tuşları basmaz oldu.
Membranın anakarta bağlanan kısmını çıkarıp önce silgi ile hafifçe silip temizledikten sonra taktığımda sorunsuz çalışıyor. Ama bir süre sonra yine aynı tuşlar çalışmamaya başlıyordu. Bazen amiga yı bir süre kullandıktan sonra tuşlar sıkıntısız şekilde çalışıyordu Kahkaha

Biraz araştırınca bu sıkıntıyı iletken boya ile tamir ettiklerini öğrendim.

Ve onarma umuduyla fotoğraftaki gümüş boyadan aldım.

Bu akşam ince bir fırça ile aşınmış uçları boyamayı deneyeceğim.

Sonuçları buradan yazarım

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Eylül 20, 2016, 17:01:20 ÖS »

Aklımdan geçen olmama olasılıkları:

1-Oje fırçası gibi bir şeyle o kadar ince yol çizilmez, çözüm, incecik bant kesip aralara yapıştırıp o boyadan sürüp kurumadan bantları almak.

2-O boyanın bir miktar kalınlığı olacaktır vede sanırım kurusa bile çok sert olmaz, soket eğer yenilerde kullanılan klepeli soketlerden değilse, boya sonrası plastiği sokete geçirince soketin sıkılığından boyalar sıyrılıp gidebilir.
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 20, 2016, 17:05:56 ÖS »

amiga 600 1200 uç kısmını kurşun kalemlede geçebilirsiniz. ama genelde uç kısımda çok sorun olmaz iç katmanlarda kırılma olabilir yada içerideki tuş bölümlerinde giden yollarda çürümeler olabilir iletken boya işe yarayabilir eğer denildiği gibi işe yarıyorsa..

Amiga Repair Service
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Eylül 20, 2016, 17:07:54 ÖS »

Ben sana kendi uyguladğım yöntemi söyleyeyim. Tabi bu eski bir yöntem. İletken boya çok daha iyi bir çözüm.

Öncelikle kablonun ucunda zarar gören sarı renkli kısmı düzgünce kesip atıyorsun. Kablonun devamında, yeşil renkli gördüğün kısımda, izolasyon var. Kablonun üzerine bant yapıştırıp sökerek bu izolasyonu kaldırıyorsun. Kabloyu taktığında çalışacak. Son olarak hareket edip aşınmaması için arkasına kartvizit tarzı bir şey sıkışıtırıyorsun. Ben zamanında telefon kartları kesip onu kullanıyordum.

İnşallah iletken boya çalışır.

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Eylül 20, 2016, 17:10:01 ÖS »

amiga 600 1200 uç kısmını kurşun kalemlede geçebilirsiniz. ama genelde uç kısımda çok sorun olmaz iç katmanlarda kırılma olabilir yada içerideki tuş bölümlerinde giden yollarda çürümeler olabilir iletken boya işe yarayabilir eğer denildiği gibi işe yarıyorsa..

Kurşun kalemle denedim bir süre çalıştı sonra yeniden gitti.

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Eylül 20, 2016, 17:13:22 ÖS »

Ben sana kendi uyguladğım yöntemi söyleyeyim. Tabi bu eski bir yöntem. İletken boya çok daha iyi bir çözüm.

Öncelikle kablonun ucunda zarar gören sarı renkli kısmı düzgünce kesip atıyorsun. Kablonun devamında, yeşil renkli gördüğün kısımda, izolasyon var. Kablonun üzerine bant yapıştırıp sökerek bu izolasyonu kaldırıyorsun. Kabloyu taktığında çalışacak. Son olarak hareket edip aşınmaması için arkasına kartvizit tarzı bir şey sıkışıtırıyorsun. Ben zamanında telefon kartları kesip onu kullanıyordum.

İnşallah iletken boya çalışır.

O yöntemi biliyorum ama kesmeden önce en zararsız yöntemleri deniyorum (kesme biçme işlerinde kendime güvenmiyorum 😂)

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Eylül 20, 2016, 17:17:18 ÖS »

Aklımdan geçen olmama olasılıkları:

1-Oje fırçası gibi bir şeyle o kadar ince yol çizilmez, çözüm, incecik bant kesip aralara yapıştırıp o boyadan sürüp kurumadan bantları almak.

2-O boyanın bir miktar kalınlığı olacaktır vede sanırım kurusa bile çok sert olmaz, soket eğer yenilerde kullanılan klepeli soketlerden değilse, boya sonrası plastiği sokete geçirince soketin sıkılığından boyalar sıyrılıp gidebilir.

Elimde bulunan en ince resim fırçasını kullanacağım. Eğer yeterince ince değilse vazgeçer uygununu ararım.

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Eylül 20, 2016, 17:48:10 ÖS »

sinclairlerde iletken bant ile düzeltiyorlar diye hatırlıyorum ama
yapışkan olayın nasıl oluyor onun mantığını çözemedim!

O yöntemi biliyorum ama kesmeden önce en zararsız yöntemleri deniyorum (kesme biçme işlerinde kendime güvenmiyorum 😂)

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Eylül 20, 2016, 17:51:20 ÖS »

İletken kalem var bir de.

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Eylül 20, 2016, 17:56:36 ÖS »

Evet onu bulamadım robotistan da vardı bir aralar ama kalmamış.. pek gezecek zamanım da olmadı.

mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 20, 2016, 19:00:02 ÖS »

İletken kalemin fiyatı nedir? Ebay'de kargo dahil 120 Tl civarı yeni membran satılıyor. Kalemle falan uğraşmaya değer mi?
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Eylül 20, 2016, 19:04:20 ÖS »

İletken kalemin fiyatı nedir? Ebay'de kargo dahil 120 Tl civarı yeni membran satılıyor. Kalemle falan uğraşmaya değer mi?

Kalem 80-90 tl.
Benim aldigim boya 30 tl (oto parcacisinda)

mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Eylül 20, 2016, 19:28:18 ÖS »

Amiga 600'ümde aynı dertten muzdaribim
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Eylül 20, 2016, 20:40:12 ÖS »

Sedail Arslan2ın dökümanını okumanızı tavsiye ederim.

http://www.commodore.gen.tr/adp/a600klavye.html

kökten çözümü de mevcut bu işin.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Eylül 21, 2016, 09:50:49 ÖÖ »

Ďün akşam aşınmış uçları boyadım. Önce aşınan noktalara boyayı nokta halinde uyguladım. 20 25 dakika bekleyip geri kalan kısımları da aynı şekilde ufak ufak boyadım. Boya olduğu için bazen yan taraftaki kontağa bulaşıyor ister istemez. Bulaşan yerleri de maket bıçağı ucuyla dikkatlice kazıyarak ayırdım. Boyanın kuruması için 2 saat yeterli gibi.

Kısa devre olmadığına emin olunca taktım ve çalıştı.
(Tamamen bozmadığıma sevinip derin bir oh çektim 😅)

Normalde kurşun kalemle kontakların üzerinden geçince klavye 2-3 gün çalışıp sonra yine eskisi gibi bozuluyordu. Bakalım bu nekadar dayanacak.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: