Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıOyun KonsollarıKomponent'ten HDMI Dönüştürücüler Hakkında
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Komponent'ten HDMI Dönüştürücüler Hakkında  (Okunma Sayısı 17396 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
knighTeen87
Deneyimli

SNK ve Dragon Quest Hastası

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 13, 2016, 08:59:08 ÖÖ »

Odamdaki TV'ye hem Wii hem de PS2 bağlı. Fakat TV'de sadece bir tane komponent girişi olduğu için ne zaman konsol değiştirmek istesem komponent girişlerini söküp takıyorum. Bu yüzden aklıma komponentten HDMI'ya dönüştürücü kullanmak geldi, en azından birini HDMI'a bağlar söküp-takma derdinden kurtulurum dedim. Bu dönüştürücüşer görüntüde bir kayıp yaşatıyor mu? Yaşatmıyorsa Türkiye'deki satış sitelerinde en az kaça bulabilirim, yardımcı olabilir misiniz?

Oyunlarımın resimlerini paylaştığım tumblr adresim: http://knighteen87.tumblr.com

Oyun listem: http://www.rfgeneration.com/cgi-bin/collection.pl?&name=knighTeen87&fo
varol
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 13, 2016, 09:11:47 ÖÖ »

Wii için olanı çin sitelerinde 5 dolar civarında, component ne verirse onu veriyor.

Aynı wii için olan gibi ps2 için olanı da var 10 dolar civarında onlar da, onu hiç kullanmadım ama teknik olarak yaptığı şey aynı sanmam delicesine bir kayıp olsun.

~Tr demişsin bahsettiğim aletler tr satış sitelerinde 40 liradan başladığı için hiç lüzum görmedim lafını etmeye, aynı ürünü getirip satıyor herif sonuçta aradaki fark 20 gün bekleme süresi yalnızca
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 13, 2016, 09:29:23 ÖÖ »

HDMI dönüşütürücü, zaten component sinyali önce RGB'ye dönüştürecek sonra digital olarak gönderecek.

Dolayısıyla konsollardan birini component yerine RGB kablosu kullanarak SCART'tan bağlarsan da aynı sonucu elde edebilirsin.

Bu arada yeri gelmişken belirteyim, hani "Component mi RGB mi" tartışması vardır ya. Ben RGB der geçerim.

Component veri iletim bant genişliği ve veri saklamaya daha uygun bir sinyal türü olması açısından senelerdir video sektöründe tercih edilmiştir. ANCAK, kaliteli ve çok uzun olmayan RGB (SCART) bir kablo ile alacağınız görüntü component'den her zaman iyi olacaktır zira TV'nin içinde Component sinyal, mutlaka RGB'ye çevrilmek zorundadır. Bu çevrim teorik olarak kayıpsız bir çevrim olsa da yine de araya bir katman daha girmiş oluyor sonuçta...

Peki neden nispeten yenice konsollarda örneğin Playstation'da zamanında "component" video çıkış seçeneği koyulmuş?

1) Zamanında HDMI yaygın olaydı HDMI koyarlardı. (Bu arada bir cihaza HDMI portu koyacaksanız lisans ödemeniz gerekiyor bir yerlere.)
2) Amerika pazarında TV'lerde RGB SCART girişi yok. Zamanın high-end TV'lerinde ancak Component girişi olduğundan Amerikan pazarı için düşünülmüş bir çözüm...

Neyse, biraz uzun oldu sabah sabah ama kısaca fikrim konsolun tekine RGB SCART tak geç derim...

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ekim 13, 2016, 09:42:19 ÖÖ »

Wii için kompozit kablo neyinize yetmiyor Allah aşkına. Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 13, 2016, 09:59:39 ÖÖ »

Wii için kompozit kablo neyinize yetmiyor Allah aşkına. Kahkaha

Ben xbox'ı bile kompozit den bağladım. yaşlanınca gözler farkı pek anlamıyor

Telefonda gelen mesajı okumak için benim gibi telefonu kol boyu gözünden uzaklaştırıyorsanız RGB, Component, HDMI geçmiş olsun, kompozit bile yetiyor

knighTeen87
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 13, 2016, 10:40:00 ÖÖ »

Öncelikle hepinize zaman ayırıp uzun uzun yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

@varol, Wii için olan bir tane ilan linki gösterir misin aliexpress'ten, bir deneyeyim diyorum

@yavuzg, teknik bilginize kesinlikle itirazım yok. Ama LCD TV'de PS2'yi scart ile bağlarsam görüntü bildiğiniz çamur oluyor, konsolun kendi Sony kablosuyla hem de. Wii'yi bilemem ama PS2'de komponent kablo ciddi şekilde fark ediyor benim gözlemlerime göre

Oyunlarımın resimlerini paylaştığım tumblr adresim: http://knighteen87.tumblr.com

Oyun listem: http://www.rfgeneration.com/cgi-bin/collection.pl?&name=knighTeen87&fo
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 13, 2016, 11:08:23 ÖÖ »

@yavuzg, teknik bilginize kesinlikle itirazım yok. Ama LCD TV'de PS2'yi scart ile bağlarsam görüntü bildiğiniz çamur oluyor, konsolun kendi Sony kablosuyla hem de.

Nasıl kablo kullanıyorsun? "orijinal" SONY scart kablo diye birşey bilmiyorum ben... Bi fotoğrafını koyarsan konuyu açıklığa kavuşturabiliriz...

"Çamur" gibi görüntü diyorsan bence SCART üzerinden "composite video" görüntüsüdür o.

Ben çok sony SCART kablosu açtım, bir kısmı düpedüz "yanlış" bağlanmıştı. Bir kısmı ise R,G,B sinyali içeriden bağlı değildi, sadece Composite video bağlıydı. Yani sanki orijinal PS2 composite kabloyu (sarı, kırmızı, beyaz lale kablo) SCART adaptörü ile SCART'a bağlamış gibiydi içleri...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 13, 2016, 11:20:33 ÖÖ »

Konuyu açıklığa kavuşturmak adına zamanında "mod" ladığım bir Playstation SCART kabloyu göstereyim...

Piyasadan aldığın SONY Scart kablo. RGB olduğu iddia ediliyor...

Evet, ilk bakışta en azından RGB sinyalleri bağlanmış. Araya da 220uF ac coupling kondansatörleri bile var (3 TL'lik değil de 10 TL'lik kabloydu sanırım). Ama bir şey eksik!!! TV'ye SCART üzerinden "RGB" görüntü göndermekte olduğumuzu bildirecek Pin 16'ya voltaj verilmemiş!!! Dolayısıyla eğer TV'de böyle bir ayar yoksa TV otomatikman gelen RGB sinyalini yok sayar ve sadece SCART Pin 20'den gelen Composite video sinyalini kullanır...

Ne yapıyoruz? Pin 16'ya 3V civarı bir voltaj verebilmek için 100 Ohm'luk bir direnc bağlıyoruz...

Öncesi (Pin 16 - 0 V)

Sonrası (Direnç ekleyince)

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ekim 13, 2016, 11:24:12 ÖÖ »

Peki bu adamlar salak mı bu direnci bağlamamışlar?

Cevap 1: Evet, salaklar
Cevap 2: Hayır, başka bir sebeple TV'nin "otomatik" olarak RGB'ye geçmesini istemiyorlar.

Cevap 2'nin doğru olabileceğini PS2'ye bir DVD film koyduğumda anladım...

Modifiye ederek TV'yi otomatik olarak RGB moduna alan PS2 SCART kablomda DVD filminin görüntüsü şu şekilde oldu...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 13, 2016, 11:28:11 ÖÖ »

Sebep?

Bir kaç saat kafayı sıyırdıktan sonra bunun sebebinin kablo veya konsolumdaki bir sorun değil, bizzat SONY firmasının kasıtlı olarak yaptığı bir pazarlama numarası olduğu öğrenmiştim...

Efendim SONY aynı dönemde piyasaya sürdüğü Home theater sistemlerindeki DVD player satışını etkilemesin diye Playstation 2'nin RGB çıkışından film izlenmesin diye görüntüyü kasıtlı olarak "YEŞİL" gönderirmiş Gülermisin ağlarmısın...

Çözüm?

O bağladığım direncin arasına bir switch koydum...

Film izlerken switchi açıyorum (Pin 16 bağlantısını kesiyorum)

Sonuç...

Evet günün sonunda filmi sadece Composite kalitesinde seyredebiliyoruz ama yapacak bir şey yok (zaten bu devirde PS2 üzerinden DVD seyreden kalmamıştır herhalde )

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 13, 2016, 11:46:29 ÖÖ »

Ben de olsam PS2'yi RGB skart ile bağlardım. LCD TV'ye ilk geçtiğimde koşa koşa komponent kablo almıştım PS2 için ama aşırı netlik düşük çözünürlükte daha kötü etki yapıyor, sonra tekrar RGB skarta döndüm. Progresif tarama dışında (bazı oyunlar destekliyor) pek bir artısı yok.

Bu arada komponent giriş çoklayıcı (3-in->1-out) yok mu piyasada? Örneğin optik ses girişi için bu tarz çoklayıcılar vardı.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 13, 2016, 11:51:13 ÖÖ »

Bu arada komponent giriş çoklayıcı (3-in->1-out) yok mu piyasada? Örneğin optik ses girişi için bu tarz çoklayıcılar vardı.

Aslında teorik olarak piyasadaki mekanik "Composite AV" çoklayıcılar da iş görür diye düşünüyorum (örn S-link ). Sonuçta 3 x RCA sokete composite mi component mi bağlamışım onu anlayacak bir "akıl" yok o mekanik aletlerde

knighTeen87
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ekim 13, 2016, 13:13:04 ÖS »

Öncelikle şunu belirteyim benim işin teknik tarafında bilgim yok sadece gözlem üzerinden konuşuyorum Kahkaha

Bahsettiğim kablo konsolun kendisiyle beraber gelen orijinal scart kablosu 3'lü. Yan sanayi değil yani. Bu kablo ile LG marka büyük ekran LCD TV'ime bağlarsam görüntü gerçekten de çok kötü oluyor. Ama 5'li komponent ile bağlarsam çok net bir iyileşme görüyorum (asla tüplü TV kalitesi olmuyor tabi).

Demek istediğim buydu

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ekim 13, 2016, 13:33:24 ÖS »

@Knighteen87 : 3 lü diyorsan zaten o büyük ihtimalle rgb değildir. Ps3 ile bile yanılmıyorsam hdmi kablo gelmiyor. 3 lü composite kablo ve scart adaptörü var. Haliyle 2 kablo ses için, biri de composite video.

Kablonun ps2'ye giren kısmına bakarsan sadece 4 yahut 5 pinden bağlantı olduğunu görürsün. Rgb için daha fazla bağlantı gerekiyor.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ekim 13, 2016, 13:42:13 ÖS »

wii hdmi çevirici hakkında şunu söylemek istiyorum wiyi aldım işyerinde 37 ekran tvde sorunsuz kulanıyordum ancak wii yi alıp eve getirdikten sonra hdmi çevirici ile birlikte büyük ekran tvme bağladım oyunlarda sanki bana öyle geliyorki lag'a sebeb oluyor yani öreneğin zıplamaya basıyorum yarım yada bir saniye sonra zıplıyor bir takım sorunlar var hatta bu sorunlardan dolayı işyerinde oynadığımız marioyu evde oynayamadık yada çok çok zor ya tv çok büyük diye sorun oluyor yada hdmi çevirici laga sebeb olduğundan bir takım sorunlar oluyor her iki durumdaki söylediklerim tahminidir herhangi birşeyle ölçmedim biçmedim tamamen yanlışta olabilir neticede wii yi büyük ekrandan söküp 1084xxx monitörüme bağlamaya karar verdim bu sebelerden birde orda deniyicem.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: