Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] 6-in-1 JAMMA Switcher  (Okunma Sayısı 17019 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 14, 2016, 19:15:13 ÖS »

Bu kısa yazımda emulasyon veya çoklu oyun kartları yerine orijinal JAMMA oyun kartı kolleksiyonu yapıp arcade kabinleride bu oyunları kolayca değiştirerek oynayabilmemize yarayan bir cihazdan kısaca bahsetmek istiyorum.

Bu devre kartı şeklindeki cihaz sayesinde elinizdeki 6 adet orijinal JAMMA oyun kartını aynı kabine yerleştirdikten sonra basit bir uzaktan kumanda ile oyunlar arasında hızlı geçiş yapabiliyorsunuz.

Şimdi "aman canım böyle bir şeye neden ihtiyaç duyalım ki, MAME'de istediğim binlerce oyunu zaten oynayabiliyorum" diyebilirsiniz. İşin o boyutu "emulasyon mu gerçek arcade kartı mı" konusuna giriyor ki orası tamamen kişisel bir zevk tercih ve bu incelememin ana konusu değil Bu kart "orijinal arcade oyun kartı kolleksiyonu" olanların hayatını kolaylaştırmak için cihaz diyeyim kısaca

Bu kartı Galaxian kabinimde uzun bir süredir kullanmaktaydım. Kabindeki 4 adet oyunu bu karta bağladım ve uzaktan kumandasının yardımı ile oyunlar arası geçişi kolaylıkla yapıyordum. Genel olarak performansından oldukça memnunum.

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:06:47 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 14, 2016, 19:26:02 ÖS »

Genl olarak bu kartın çalışma prensibi şöyle;

Kartı kabindeki JAMMA soketine takıyorsunuz. Kart enerjisini JAMMA soketinden alıyor.

Kumadanın üzerindeki 6 adet butondan herhangi birisine bastığınızda kartın üzerindeki ilgili JAMMA portu çalıştırılarak o sokete bağlı oyun kabinin monitörüne ve butonlarına yönlenmiş oluyor. Kısaca adından anlaşıldığı gibi "JAMMA switch" görevini yapıyor.

Pratik değil mi?

Evet, ama kartın tasarımındaki bazı eksiklikler beni rahatsız ediyordu (internette bu kartı kullanan bir çok retro/arcade meraklısı gibi)

Neydi bu sorunlar?

1) Kart ilk açıldığında hiçbir oyun seçili olmuyor. Yani kumandadan bir oyun seçene kadar kabin ölü durumda oluyor.

2) Kartın uzaktan kumandasının ve alıcısının frekansı sabit. Yani bu karttan bir tane daha alıp bir diğer kabine taktığınızda kumandadan örneğin 2'ye bastığınızda her iki kabinin de 2. oyunu seçiliyor. Çok anlamsız

2. konu aslında bizler için anlamsız olsa da bazı operatörler için anlamlıymış. Bazı kimseler bu tür kartları kumar oyunlarını gizlemek için kullanırlarmış. Yani bir baskın olduğunda kumandanın bir butonuna basarak salondaki tüm kumar oynanan makinelerde bir anda normal arcade oyunlar çalışmaya başlıyormuş

Neyse, bu iki durum da benim için bir anlam ifade etmiyordu. Ben kabinlere elektrik verdim mi oyunun açılmasını istiyorum ve hatta en son hangi oyun ayarlıysa o oyunun açılmasını istiyorum. Bunun çaresi bu 6-in-1 JAMMA switch'i modlamakdan geçiyor

Bu yazımızda bu kolay moda değineceğim kısaca...
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:06:58 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Kasım 14, 2016, 19:29:32 ÖS »

Ha ha ha. Modun modu. Merakla bekliyorum. Kahkaha

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 14, 2016, 19:29:45 ÖS »

Bu mod için ihtiyacımız olanlar oldukça basit;

1) 6 seçimli komutatör
2) 6 adet 100KOhm'luk direnç

İlk işimiz kartın üzerindeki uzaktan kumanda alıcısını sökmek. Alıcı bereket böyle sonradan eklenmiş durumda kartın üzerine.

Alıcıyı lehim pompası ile kolayca söküyoruz. Buradaki gibi illa elektrikli bir poma kullanmanıza da gerek yok, basit 5-10 TL'lik lehim pompaları da iş görür zira hepi topu sökeceğimiz 9 adet lehim noktası...

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:07:09 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 14, 2016, 19:37:23 ÖS »

İkinci işimiz JAMMA switch kartının mikro denetleyicisinin ilgili portlarına pull-down dirençler bağlamak. Bunu da 100K'lık dirençlerle sağlayacağız. Bunu pratik olarak yapabilmek için önce 6 adet 100K'lık direncin bacaklarını fotoğraftaki gibi kıvırıyoruz...

Sonra kıvırdığımız ortak bacakları lehimleyip uygun şekilde kısaltıyoruz. Aslında gerilla tipi bir sıra direnç yapmış olduk. Belki piyasada hazırı da vardır

Ortak bacak GND'a lehimlenmeli, bu yüzden uygun yerdeki soldermask'I maket bıçağı ile kazıyoruz...

Sonra uzaktan kumanda alıcı devresini söktüğümüz yere bu sıra direnci lehimliyoruz.

Şimdi sıra komutatörü kablolamada...
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:07:20 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 14, 2016, 19:42:16 ÖS »

Piyasada çeşit çeşit komutatör var. Ben 6'lı olan bu tipinden buldum. Temelde hepsinin fonksiyonu aynı. Çevirdikçe "çıt çıt" diye ortak terminal ile seçtiğiniz terminal arasındaki devreyi kapatan dairesel bir anahtar aslında...

Ortak terminali +5V'a bağlayacağız. Seçenekler ise mikro denetleyicinin ilgili pinlerine bağlanacak. Bunu da basitçe uzaktan kumanda devresini söktüğümüz deliklere kablo çekerek sağlayacağız.

Önce kabloları komutatöre lehimliyorum...

Sonra devre kartından uzaktan kumanda devresini söktüğümüz yerlere. Kırmızı kablo +5V. En soldaki kablo 6. JAMMA soketi, sağa doğru 5, 4,3 diye gidiyor...

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:07:29 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 14, 2016, 19:47:23 ÖS »

İşlem bu kadar. Bakalım çalışıyor mu? Komutatörü birinci pozisyona getiriyorum.

Ve güç kaynağını açıyorum...

Aynen beklediğim gibi elektrik geldiğinde komutatörden seçmiş olduğum JAMMA soketi otomatik olarak aktif hale geldi

Son olarak komutatörün uzun sapını kısaltıp kabindeki minik kontrol panelime monte ediyorum. Bunu kabinin tepesine falan da koyabilirdim ama gece gece kabini delip biçmek istemedim şimdi Burası daha güvenli...

Devre dışı bıraktığımız uzaktan kumanda ve ilgili alıcı devresini aslında bozmadık. Bir başka projede kullanılabilir belki kimdilir. Bu şekilde paketleyip rafa kaldırıyorum

« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:07:40 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 14, 2016, 20:21:53 ÖS »

Üstad, ben de, kumandanın alıcısını nereye lehimliyeceksin diye bakıyorum

Aklımdan da şu geçiyor. Kumanda komutatörü nasıl tık tık attıracak. Heralde vardır üstadın bi düşündüğü. Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 14, 2016, 21:10:08 ÖS »

Üstad, ben de, kumandanın alıcısını nereye lehimliyeceksin diye bakıyorum

Aklımdan da şu geçiyor. Kumanda komutatörü nasıl tık tık attıracak. Heralde vardır üstadın bi düşündüğü. Kahkaha

Bu mod'a "Remote delete mod" deniyor. Yani kimse o kumandayı sevmemiş camiada, delete ediyorlar

Bu arada merak edenler için bu kartı aldığım linki de paylaşayım;

https://www.aliexpress.com/store/product/6-in-1-Jamma-extension-PCB-converter-board-1-jamma-to-6-jamma-converting-board-for/607318_503582612.html

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 14, 2016, 21:17:54 ÖS »

eline sağlık üstad güzel çalışma
tabi bizim o slotları dolduracak arcade kartımız yok
böyle ağzımız sulana sulana bakıyoruz sadece
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 14, 2016, 21:24:22 ÖS »

Üstad söz konusu sen ve projelerin olunca:
Hani farklı bir şeyler olacak, olmaz denilecek türden şeyler oluverecek gibi geliyor. (Ki oluyor da)

Ben, baya baya bekledim. Üstad bu işi kumanda ile halleder dedim Kahkaha

Bu mod'a "Remote delete mod" deniyor. Yani kimse o kumandayı sevmemiş camiada, delete ediyorlar

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Kasım 14, 2016, 21:36:44 ÖS »

Yavuz hocam ellerine sağlık şahane bir çalışma vay maşallah

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Kasım 14, 2016, 22:06:31 ÖS »

Başta nedense bunu NeoGeo için bir şey diye düşündüm Sonra hayal ettiğim bir şey olduğunu anladım... Kabinim olmasa da kendi çapımda bir arcade kart koleksiyonum var... Böyle bir sistem nasıl olur diye düşünüyordum...Cevap geldi..Çok teşekkürler...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Kasım 14, 2016, 22:09:52 ÖS »

eline sağlık üstad güzel çalışma
tabi bizim o slotları dolduracak arcade kartımız yok
böyle ağzımız sulana sulana bakıyoruz sadece

Yok aslında bende de o kadar kalmadı. pinball'a parça alabilmek için sattım baya bi...

yine de kalanlar bu kadar işte  :'( Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Şaka bi yana, içinde gerçek JAMMA oyun kartı olan aynı temalı arcade kabin yapmak isteyenler için (mesela içinde 1,2,3,4 Mortal Kombat olan veya çeşitli CPS1/2 oyunlar olan) çok kullanışlı bir kart bu. Aslında aman aman bişey de değil, bir microcontroller ve bir avuç röle'den ibaret ama kendin yapmaya kalksan (ki bi ara düşünmüştüm) astarı yüzünden pahalıya gelir...

JAMMA oyun kartları narin şeyler. Özellikle 30 yıldan sonra tak çıkart yapmaya pek gelmiyor, önünde sonunda bi hata yapıp kırıp çatlatmak işten bile değil. O yüzden de faydalı bu kart...

Bu arada yine merak eden olabilir, arcade kartları saklamak için kullandığım kutular internette koli satan online dükkanlarda (örn. kolici.com v.s.) "notebook" kutusu diye geçen kutular. Bir kaç kat baloncuklu naylon ile sarıldıktan sonra bu kutular oldukça güvenli bir depolama imkanı sağlıyor
« Son Düzenleme: Kasım 16, 2017, 12:07:53 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Kasım 14, 2016, 22:20:06 ÖS »

Başta nedense bunu NeoGeo için bir şey diye düşündüm Sonra hayal ettiğim bir şey olduğunu anladım... Kabinim olmasa da kendi çapımda bir arcade kart koleksiyonum var... Böyle bir sistem nasıl olur diye düşünüyordum...Cevap geldi..Çok teşekkürler...

Aslına bakarsan bunu kullanıp en sevdiğin 6 JAMMA oyundan oluşan mini bir kabin (arcade kabin değil, sadece kutu) yapılabilir. Tek bir Supergun ile TV'ye bağlanabilir.

Kartlar ara kablo gerektirmeden direk soketlere takılabiliyor, denedim. Sadece üzerinde kartuş olan kartlar (örn ST-V, MVS vs) tombul geliyor. Gerçi onlar için de son slot'u biraz uzak tutmuşlar diğerlerinden...

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: