Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımA1200 kapasitör değişimi hakkında. (Leakage of death)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: A1200 kapasitör değişimi hakkında. (Leakage of death)  (Okunma Sayısı 9394 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hasimayaz
Ziyaretçi
« : Şubat 02, 2017, 11:08:02 ÖÖ »

geçenlerde, yıllardır aktif okarak kullandığım amiga 1200' ün kapasitörlerini değiştirmeye niyetlendim. bilindiği gibi yıllanmış smd kartlardan eleman sökmek oldukça riskli bir iş. kaliteli bir cımbız havya olmayınca devre yollarına zarar vermek kaçınılmaz oluyor. bende gözüme şüpheli gözüken birkaç kondansatör dışında diğerlerine dokunmadım.

sorum şu; bu a1200 lerin kapasitörlerini mutlaka değiştirmek gerekir mi? herhangi bir akma veya sıkıntım olmadığı halde risk alıp lehim işine girişmeli miyim? bugüne kadar orjinal kapasitör yüzünden bir sıkıntı yaşadınız mı?
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Şubat 02, 2017, 11:31:49 ÖÖ »

cihaz sorunsuz çalışıyorsa hiç bir şey yapma bence gerekli değil kapasitör değerleri zamanla + - yönünde değişşe bile devrenin belli bir telorans değeri vardır tahminen bu tolerans değerleri içinde bir  +- yönde değişim olmuşşa sorunsuz çalışıyorsa riske girme çalışan aleti elleme diye şidetle tavsiye ederim ancak olması gerekende farklı şeyler oluyorsa cihaz saçmalıyorsa durduk yere o oldu bu oldu açıldı açılmadı geç açıldı vs gibi saçmalıklarda oluyorsa kondanstörlerden şüphelenebilirsin bu udurumda değiştirmeni tavsiye ederim . yazdıklarımı a1200 ler üzerine olan tecrübemden yazmadım genel elektronik tamirat bilgimden bildiğim kadarı ile bana göre doğru bildiğim bilgiler ile yazdım.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 02, 2017, 11:47:45 ÖÖ »

BIOS pili veya pil kılıklı "süper kondansatör" lerin akıp devre kartına zarar verdiğini biliyorum da elektrolitik kondansatörlerin işlevini yitirmesi dışında aktığını bilmiyorum. Bilakis kurudukları için değerleri değişip, ESR değerleri yükseldiği için sorun çıkartabilirler...

Burada ibo'nun dediğine katılıyorum, çalışıyorsa kondansatörlere dokunmayın derim zira A1200'ü bilmem ama eskiden daha kaliteli elektrolitik kondansatör kullanıldığını gördüm. Şimdi dükkandan alacağınız yeni elektrolitik kondansatörler tamamen rezalet, eskisini aratabilirler

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Şubat 02, 2017, 12:35:31 ÖS »

Japonyadan x68000 almıştık...Cihazın power katındaki kapasitörler belli zaman sonra akmış, sorunluydu. Tabii o haliyle çalıştırınca, Disket sürücülere normalin dışında bir voltaj aktarımı oldu. Zaten parçaları zor bulunuyor, floppy'lerden birinin üzerindeki işlemci ve bağlı olan bölüm yandı... Kapasitörleri değiştirdik. Cihaz çalışıyor..Ama Floopy artık yaşamıyor

Bu deneyimden hareketle, bu tür cihazları aldığımız zaman çalıştırmadan, denemeden önce, powerlarını ve içindeki kapasitörleri değiştiriyoruz...Sharp X1 Twin'i mesela Tolga (retromaster) power katını elden geçirdi, öyle çalıştırdık...

Amiga için geçerli olmayabilir... Ama kasalı cihazlarda özellikle power kısmındaki kapasitörler gözden geçirilmeli ve çalıştırmadan mümkünse değiştirilmeli diye düşünüyorum.... Elimde 1-2 donanım var... Henüz denemedim, denemeyi de düşünmüyorum. Tolga'nın işi azaldıkça, kontrol edip, kapasitörler değişip çalıştıracağım..

hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Şubat 02, 2017, 13:12:27 ÖS »

Tamir işinde bir numaralı kural nerde duracağını bilmek gerekir. sanırım benim burada durmam gerekiyor. ben en iyisi başka kapasitör degistirmeyim. 
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Şubat 02, 2017, 13:43:40 ÖS »

Amiga için yerli ve yabancı kaynaklı forumlarda sık karşılaşılan sorunların çoğu kapasitör odaklı gibi. Ve çoğu çözümü kapasitör değişiminde bulmuş.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 02, 2017, 16:05:04 ÖS »

Normalde kondansatör değişimi için kriterler;

1) Şişkin duruyorsa değiştirilmeli
2) ESR metre varsa ölçüp yüksek ESR çıkanlar değiştirilmeli
3) Kapasitans ölçme özelliği olan multimetre ile ölçüp (ki bu yöntem kondansatör devre üzerindeyken pek verimli sonuç vermeyebilir) tamamen farklı bir değerde olanlar değiştirilmeli.

Eğer değiştirilecek elektrolitik kondansatör sayısı bu yukarıda anlattığım test işlemlerine değmeyecek sayıdaysa genelde prensip icabı tüm elektrolitik kondansatörler değiştirilir.

Ancak yine belirtmekte fayda var, değiştirdiğiniz kondansatör markası örneğin Nichicon, Rubycon, Panasonic vs ise inanın piyasadan 10 aadedi 50 kuruşa alacağınız "yeni" kondansatörlere hala taş çıkartırlar söyliyeyim...

Dediğim gibi Amiga'da ne kalitede malzeme kullanıldığını bilmiyorum, hiç Amiga tamir etmedim ama 30+ senelik arcade boardlarla çok tamirat yaptım, kondansatör değiştirdiğim 2 tane falan olmuştur en fazla, o da sesde boğukluk vs varsa, kondansatör akıntısı görmedim hiç arcade kartlarda...

Öte yandan evin salonundaki 2 senelik LCD TV'nin garantisi biter bitmez geç açılmama sorunu oluştuğundan teknik servisten kondansatörlerini değiştirttiğimi biliyorum. Şimdi bi 2 sene daha geçti yine geç açılmaya başladı. Artık anlayın "yeni" kondansatörlerin kalitesini

hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Şubat 02, 2017, 16:47:40 ÖS »

Peki Yavuz hocam şöyle bir mit var; "yatan cihazın kondansatörü ölür"..

Yani raftaki makinaları arada indirip bir miktar çalıştırmalı mı? elektronik cihazları arada bir enerji verip kimyasallarını uyarmak gerekir mi?
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Şubat 02, 2017, 17:28:23 ÖS »

Peki Yavuz hocam şöyle bir mit var; "yatan cihazın kondansatörü ölür"..

Yani raftaki makinaları arada indirip bir miktar çalıştırmalı mı? elektronik cihazları arada bir enerji verip kimyasallarını uyarmak gerekir mi?

Bence yatsa da yatmasa da öleceği varsa ölür

Yani ekonomik ömrü 3 sene olarak belirlenmiş bir malzemeyi 30 senedir kullanabildiğine şükretmeli aslında insan Kahkaha

Yatan cihazın kondansatörlerinin aktif bir cihaza nazaran daha hızlı bozulacağına dair aklıma makul bir sebep gelmiyor. Belki arada çalıştırılan cihazın arada ısınması ve havalanması sebebiyle rutubetlenme veya korozyondan ötürü oluşabilecek arızaların gecikmesi diye bir mantık belki yürütülebilir ama tamamen kafadan attığım bir şey bu ve kondansatörler ile doğrudan alakalı da değil

En önemli konu piller bence. Eğer kolleksiyon babında depoya atıyorsanız mutlaka piller sökülmeli.

Eğer Amiga'daki kondansatör sorunu kronikse (Sega Game Gear'daki gibi mesela) bence çoğunluğun söylediğine kulak vermeli ve kondansatörleri değiştirmeli...

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Şubat 02, 2017, 18:05:05 ÖS »

Ben A600'ü amigakit'e gönderdim. Kapasitörler tepeden şişmeye başlamışlardı. Yapılmışken sağlam yapılsın istedim. yavuzg ustanın dediği gibi, elektronikçilerde satılan kapasitörler gerçekten rezalet. Pek çok PC anakartı ve ekran kartındaki, tepeden şişip açılan kapasitörü kendim değiştirdim ve çok zaman geçmeden yeni taktıklarımın daha kötü hale geldiğine şahit oldum. Amiga'daki SMD kapasitörleri söküp piyasadan alacağınız koca koca elko ları monte etmek en kolay ama en pis çözüm. Yani anakartın üzerinde yürüyen fast-eddie deki mavi yaratıklara benziyorlar.

Bir de amiga için Tantal SMD kapasitör tercih ediyorlar artık. Artısı eksisi nedir bilemiyorum ama daha uzun ömürlü olacağı kanaatindeyim.

* s-l1600.jpg (89.81 KB, 480x270 - Görüntüleme: 1465 kez.)
« Son Düzenleme: Şubat 02, 2017, 21:44:28 ÖS Gönderen: Voltron » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Şubat 03, 2017, 13:39:17 ÖS »

Videoda konuklardan birisi A4000' nin tasarımcılarından Greg Berlin ve audio filter'da polarized capacitor kullanmanın yanlış olduğunu kabul ediyor. Ama neden böyle bir şey yaptığını hatırlayamadı

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Şubat 03, 2017, 14:18:00 ÖS »

Artık anlayın "yeni" kondansatörlerin kalitesini
abi süper kaliteli özellikle yüksek segment ses sistemleri için kullanılan markalar var, aşırı pahalı ama evladiyelik oldukları söyleniyor. şimdi gelmiyor aklıma ama bir kaç yıl önce bişeyler araştırırken karşıma çıkmıştı. Hatta söz konusu markaların sahteleri bile üretiliyormuş. ELNA gibi yada bu harfleri içeren bir maka olabilir (google a sorarız lazım olursa )

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Şubat 07, 2017, 16:41:31 ÖS »

Veriyolu bu sebepten hasar görmüş anakartlar için A1200 ve A4000 PCB Schematic' leri;

http://www.amigapcb.org/
juda
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 07, 2017, 19:57:55 ÖS »

Hasim sen gene de eger degistirmek istersen bende lehim istasyonu var. Incecik uclu havya, sicak hava, elektrikli lehim pompasi vb.. Aklinda olsun.

Cuore Sportivo
AmigaOne XE G3 - Amiga 4000/060 - Amiga 3000 - Amiga 1200 - Amiga500+ - Amiga 500 Vampire
Next Color Cube - SGI O2 - Sun Ultra Enterprise 1
SX64 - C128 - C64 - C64C - C64G - C16 - C Plus4 - 1540 - 1541 - 1541C -1541-II - 1551 - 1571 - 1581 - 1530 - 1531
Atari 1040 STE Amstrad CPC4
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: