Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarSinclairSinclair - DonanımZX Spectrum için Compact Flash arayüzü ve diğer donanım uygulamaları
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: ZX Spectrum için Compact Flash arayüzü ve diğer donanım uygulamaları  (Okunma Sayısı 12017 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Kasım 07, 2006, 00:03:36 ÖÖ »

Sinclair Spectrum +3 için compact Flash uygulamasını bir iki yıl önce görmüştüm. Yurtdışında yaşayan bir Türkün yaptığı bu arayüz bir ilkti belkide. Ama bugün spectrum'a compact Flash arayüzü yapmak anlayan için çok daha kolay. Aşağıdaki sitede tüm donanım ayrıntıları ve yazılımlar bulunuyor..

Compact Flash kart arayüzü - 8-bit, tam kapasite, oldukça basit

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Kasım 18, 2006, 14:40:02 ÖS »

Selam LW3D, ben Ref, hatırlarmısın bilmiyorum ama seninle geçen sene broadcast fuarında karşılaşmıştık NEWTEK standında.

Şu anda ZX Spectrum kullanıcıları için standartlaşma yolunda olan bir ide arabirimi var, o da "DivIDE". http://baze.au.com/divide/

Eğer birşey yapacaksanız bunu yapın derim ben. Pilsiz/beslemesiz CF kart okuyabildiği gibi, harddisk/cdrom gibi üniteleri de bağlayabiliyorsunuz. 30€'ya birisi de yapıyodu çekoslavakyada ama şu anda 3-4 aylık kuyruk var diyor. Bayadır ses çıkmadı çocuktan.

worldofspectrum.org'a daimi takılanlardan olduğum için, gördüğüm kadarıyla atılacak en akıllıca adım divide olacaktır. divIDE tüm zx modellerine takılabiliyor, tamamen uyumlu.

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Kasım 18, 2006, 14:54:10 ÖS »

hatırlamaz olurmuyum Broadcast fuarı önümüzdeki hafta. Gelirsen yine beklerim Biraz Amiga muhabbeti yaparız

Spectrum'u çok yakından takip eden bir arkadaşımız olması harika. Bize zaman buldukça bu tür bilgiler verebilirsen çok memnun oluruz. Ben bu yukardaki linki gezerken bulmuştum. Belki arkadaşlar faydalanırlar diye foruma ekledim. Şimdi senin çözüme bakınca, gerçekten çok iyi görünüyor. Spectrum'u ne hala getirmişler öyle

çok teşekkürler..

Not: Aslında bu tür projelere destek olacak, almayı tahüt edecek kadar istek olsa, bizde de bu tür donanımları yapacak arkadaşlar çıkabilir. Anlayan için çok zor olmasa gerek...

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Kasım 18, 2006, 21:11:55 ÖS »

Tesadüf işte, divIDE boardları yapan çocuk bugün ortaya çıktı, 50 adet'in üretimi tamamlandığını söyledi, sahiplerine yollayacakmış. Ama işlem düşündüğünden daha uzun sürdüğü için üretime bir süre ara ermeyi düşünüyormuş.

Fakat, birileri bu boşluğu değerlendiriyor, biraz tuzlu fiyattan, yaklaşık 50 pound 'dan üreteceğini söylüyor. Almak isteyen varsa buyursun.
http://www.rwapsoftware.co.uk/spectrum/spectrum_storage.html#preorder

Bu arada deli gibi spectrum topluyorum, 4 tane etti bende 7DX yakında yapılacakmış galiba, eğer elime bir CF kart arabirimi geçirebilirsem partiye spectrum'umla gelicem, demolar dolusu CF kart ile.

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Kasım 18, 2006, 21:22:50 ÖS »

spectrum'ların klavye problemini nasıl aşarız sen ondan haber ver.. Evde bir sürü var. Klavye probleminden yatıyor..Birde spectrum +3 varmı sende ..arıyorum..Ozkano'dan alıcam ama onun durumda çok iç açıcı değil dedi ..yakında göreceğiz

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Kasım 18, 2006, 22:43:53 ÖS »

valla +3 yok Arıyorum son 6 aydır ilan vermediğim yer kalmadı ama türkiyede +3 bulmak çok zor, olan da satmak istemiyor.

Ebay'den takip ediyorum sürekli, onlarda klasik iki problem oluyor, birincisi disket sürücünün lastik kayışında eskime oluyor ve türkiyede o kayışı bulamıyorsun. İkincisi disket bulamıyorsun

Klavyelere gelince, eğer kauçuk tuşlu 48K var ise genelde klavye membranının bağlantı şeritlerinde kırılma oluyor. Gümüş bazlı (dikkat, karbon olanlar da var, işe yaramıyor) iletken boya ile tamir edilebiliyor. Eğer hasar membranın kendisinde ise önce fön makinesiyle klavyeyi çerçeveleyen metali ısıtıyorsun. Isınan metalin altındaki yapışkan eriyerek kendini bırakıyor, kapak böylece minimum hasarla çıkıyor. sonra membranı temizliyorsun, tamir ediyorsun ya da değiştiriyorsun.

Membran bulmak imkansız. Ancak ebay ingiltere'de satılıyor, fiyatları 10 Pound civarı. Birisi hala üretiyor sanırım.

Diğer 48K+ için ise yapılacak bişey pek yok. Kırık şerit ise yine gümüş iletken boya ile tamir olabilir, ama 48K+ membranı kolay kolay tamir olmuyormuş sanırım. Elimde bitane var, neyseki sağlam, iyi bakıyorum ben de. Ayrıca 2 adet gri kasa 128k var. 1 tane kauçuk tuşlu 48k var, membran problemi var onun da. Tamiriyle uğraşıyorum, tuşların yarısını çalıştırmayı başardım Masum Hepsini geri getiricem umarım.

Eğer üşenmezsen yetkili servis klavuzu burda:
http://ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/technical-docs/ZXSpectrum48K_ServiceManual.pdf
doğrusu ben pek bişey anlamadım, ama klavyenin tamiri hakkında birşeyler söylüyor. İlk önerisi: "membranı tamirle uğraşmayın, zaten çok ucuz bişey, sökün, yenisini takın" Eh be kardeşim, yok ki yedek membran

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Kasım 18, 2006, 23:25:18 ÖS »

+3 geçen ingilitereden alıyordum uyuya kalmışım biri .5 ile beni geçmiş. Neyse ki özkanda var bir tane. özkan kim diye sorma, bu forumdam değil Kahkaha
 ( özkan bir süre foruma mesaj yazayım deme Kahkaha )

İngilterede klavye membrane'i var. Ama pahalı geldi bana. Ama en son çare olarak sanırım bu yolu deneyeceğim. elimde 48K 5 tane, + 5 tane arızalı var sanırım  Kahkaha

verdiğin bilgiler için çok teşekkürler.

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Kasım 19, 2006, 03:42:09 ÖÖ »

LW3D, hayrola Tepum'da falan mı çalıştın yoksa. 10 tane speccy nerden buldun yahu Ben son 6 aydır toplamaya başladım, elimde kendime ait 2 tane vardı, 6 ayda 2 tane daha aldım, ama iyi durumda olanları seçiyorum genelde. Gerçekten de birsürü gri 128k (+2) var ortalıkta. +3'ler değere biniyor.

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 19, 2006, 08:42:15 ÖÖ »

Ebay'den takip ediyorum sürekli, onlarda klasik iki problem oluyor, birincisi disket sürücünün lastik kayışında eskime oluyor ve türkiyede o kayışı bulamıyorsun. İkincisi disket bulamıyorsun

Biliyorsunuz bunlar Amstrad mamulü Spectrumlar. CPC 6128 ile benzer sürücüyü kullanıyor. Ben 6128'i aldığım akşam heyecanla bağlayıp çalışmayınca içini açtım ve klasik lastik problemi ile karşılaştım. Geçici olarak paket lastiği taktım ve kullanıyorum. Ama lastiğinde Selanik pasajında falan bulunabileceğini düşünüyorum. Disketler için ise 3.5" sürücü harici ve dahili olarak doğrudan Amstrad a bağlanıp 2-3 ayarla kullanılabiliyor. Spectrum da da çok farklı olmayabilir.

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Kasım 19, 2006, 11:22:24 ÖÖ »

güzel bir konuya değinmişsin Alcofribas. Bildiğim kadarıyla Spectrum +3'lerdeki sürücü Amstrad 6128'dekilerle birebir aynı. CPC6128 bulmak daha kolay. Spectrum +3 sürücüsüyle sorun yaşanında CPC6128'lere başvurulabilir.

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Kasım 20, 2006, 17:37:46 ÖS »

evet disk sürücüleri aynı. Hatta bulunamayan +3 lastikleri için amstrad marka olanları kullananlar var. Tek sorun spectrum'un sürücüsündeki motorun gücü farklı olduğu için amstrad lastikleri de yumuşak olduğu için kopuyormuş.

Örneğin bu adamın amstrad kayışlarını spectrum için sattığını biliyoruz. Ama idare ediyor, fazla çaremizde yok:
http://tinyurl.com/y3jots

Eheh, zaten önce bir +3 bulmak, sonra da onlarda kullanacak disket bulmak lazım, kayışı paket lastiğiyle falan hallederiz, türküz biz.

« Son Düzenleme: Kasım 20, 2006, 17:39:26 ÖS Gönderen: Arda » Logged

serge
Üye
**

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Aralık 06, 2006, 02:29:06 ÖÖ »

kayışı elektronikçilerde var, 50 kuruşa almıştım ben tanesini, 5 aydır bir sorun yok gibi (gerçi arada kullanıyoruz +3'ü).

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Aralık 06, 2006, 19:03:03 ÖS »

+3 var yani sende  Kahkaha

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: