Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Donanım[MOD] Commodore 1084S SCART (RGB)
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] Commodore 1084S SCART (RGB)  (Okunma Sayısı 36326 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Mart 09, 2017, 20:23:11 ÖS »

Çok temiz bir iş çıkmış gene
tebrikler @yavuzg
egemenk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Mart 09, 2017, 20:38:25 ÖS »

Composite Video demişsin, görmedim. Hayır ben composite video göndermiyorum. SCARTCADE direk, temiz composite "sync" sinyali gönderir, composite video değil...

Bu dediğini bir oyun konsolu bağlayarak test etmek lazım. Muhtemel LM1881 ile composite video'yu "video" kısmından temnizlemek gerekebilir...

Aynen, öyle demek istemiştim. DIN sokette LM1881 gerekiyor ama scart girişi belki farklı bir yoldan gitse ve gerek kalmasa güzel olur diye dedim
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Mart 09, 2017, 20:41:45 ÖS »

Yavuz hocam bir monitörün analog veya dijital yada başka nasıl türlüyse artık olduğu nasıl anlaşılır? 6 pin din girişli 12" unisys monokrom monitör var arızalı, eski cihazları bağlayabileceksen tamire uğraşacağım ne yapsam bilemiyorm.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Mart 09, 2017, 21:40:10 ÖS »

Elinize sağlık.

Yahu ben bu ekran üreticilerini anlamıyorum. Scart soketinden mi kar etmiş şimdi bunlar? Biri soket koymaz, diğeri RGB bağlantısını yapmaz... garip.

Bu arada ıhlamur için bol bol, iyi gelir.

phantom
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mart 09, 2017, 21:45:31 ÖS »

Yavuz üstad, harika çalışma olmuş, hep düşünürdüm ben de bu kapalı soketin arkasında ne var diye, bana Işık oldu, en kısa zamanda girişecem bu işe
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Mart 09, 2017, 21:56:35 ÖS »

Üstad super olmuş o monitör bir gun  xp de calisacakmiydi..!
takii yavuz Üstada rastlayana kadar hayir
Agony
Uzman

Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Mart 09, 2017, 22:08:33 ÖS »

Harika bir şey olmuş abi. Eline emeğine sağlık. Scart yuvası ilk çıkan 1084'lerde var sanırım. Bendeki D2'de göremedim öyle bir şey?

1084S'in görüntü kalitesi cidden muazzamdır. Ama crt olduğundan mıdır çok gözü yorar, akabinde başı ağırtır. Filtre olmadan fazla bakmamak lazım.

Bu arada abi geçmiş olsun. Ankara'da havalar çok garip son zamanlarda. Dikkat et kendine.

Devastator
Uzman

Ziyaretçi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Mart 09, 2017, 22:11:21 ÖS »

Ahh birde o monitorler sadece pal değilde multi sistem olsa

RGB'den girdiğimiz için artık PAL/NTSC'nin bir önemi yok. Örneğin şu an NTSC ayarında bir video sinyaline senkronize olabildiğini görüyoruz. Elbette arkadaki Composite Video RCA soketlerinden hala PAL sinyal bekleyecektir...

Abi bende 1085sd var. Ntsc cihaz bağlayınca siyah beyaz görüntü veriyor. 9 pinden scarta çevirici ile kullanıyorum. Aynı cihazın pal ını bağlayınca sıkıntı yok. Varmıdır bir çözümü?
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Mart 09, 2017, 23:44:40 ÖS »

Evet, üşenmedim, farazi konuşacağıma monitöre bir SNES bağladım. Orijinal Nintendo RGB-SCART kablosu ile... Sonuç...

Tahmin ettiğimiz gibi SNES'den "temiz" bir composite sync sinyali yerine composite video sinyali geliyor.

Yine tahmin yürüttüğümüz gibi basit bir LM1881 devresi ile bu composite video sinyalin "video" kısmını filtreleyerek temiz bir composite senkronizasyon sinyali haline dönüştü
rebiliriz.

Bunun için breadboard üzerinde SCART breakout soketlerimin de yardımı ile bir düzenek kuruyorum.

Bu arada gece gece penceremde bir ziyaretçim var

Neyse, biz konumuza dönresek, SNES SCART kablosunun 20. pin'inden gelen sinyal bu...

Tipik bir Composite Video sinyali

LM1881 devresinden süzdükten sonraki hali ise bu...

Suret gibi bir Composite Sync sinyali

Ve sonuç

Tahminlerimiz doğrulanmış oluyor. Bu eski tip monitörlerin her ne kadar SCART girişi olsa da (gerçi yoktu biz ekledik ) Pin 20'den MUTLAKA temiz bir composite video sinyali vermemiz gerekiyor ki senkronize olabilsin...
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2018, 00:09:23 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Mart 10, 2017, 00:10:46 ÖÖ »

Yavuz hocam bir monitörün analog veya dijital yada başka nasıl türlüyse artık olduğu nasıl anlaşılır?

Bunların esasen ne oldukları belli değil. Kullanım kılavuzunu bulmak lazım. Mesela bu monitör de 1084S ama bendeki diğer 1084S'lere hiç benzemiyor Ne girişleri ne fiziksel görüntüsü. Zamanında Commodore ekonomik düşünerek çeşitli monitör üreticileri ile kontrat yapıp değişik zamanlarda değişik monitörlere "etiket" basmış...

Benzer şekilde Unisys de aynı şeyi yapmıştır. Zaten Unisys'in mainframe dışında pek bir orijinal cihaz yapmışlığı yoktur. Hep etiket basmıştır, Commodore gibi...

Harika bir şey olmuş abi. Eline emeğine sağlık. Scart yuvası ilk çıkan 1084'lerde var sanırım. Bendeki D2'de göremedim öyle bir şey?

1084S'in görüntü kalitesi cidden muazzamdır. Ama crt olduğundan mıdır çok gözü yorar, akabinde başı ağırtır. Filtre olmadan fazla bakmamak lazım.

Dediğim gibi bende iki tip 1084S var birbirlerine benzemiyorlar. Farklı üreticilerin farklı tasarımları.

Monitör pek gözü yormuyor gibi zira text ile uğraşmıyorum. Muhtemel Amiga'da falan desktop performansı pek verimli olmuyordur. Ben bi ara windows'un desktopını biraz daha büyük göreyim diye 800x600i (interlaced) çözünürlük seçtim felaket titreme yapıyor. Ona 1 saat baksam gözler kan çanağına döner eminim

Ahh birde o monitorler sadece pal değilde multi sistem olsa

RGB'den girdiğimiz için artık PAL/NTSC'nin bir önemi yok. Örneğin şu an NTSC ayarında bir video sinyaline senkronize olabildiğini görüyoruz. Elbette arkadaki Composite Video RCA soketlerinden hala PAL sinyal bekleyecektir...

Abi bende 1085sd var. Ntsc cihaz bağlayınca siyah beyaz görüntü veriyor. 9 pinden scarta çevirici ile kullanıyorum. Aynı cihazın pal ını bağlayınca sıkıntı yok. Varmıdır bir çözümü?

Demin Super Famicom (NTSC) bağladım renkli görüntü aldım SCART'dan direk RGB girince PAL/NTSC olayının bir anlamı yok. Monitör her iki sistemin tarama frekansına uyum sağlıyor. PAL/NTSC "Composite Video" sinayilinde anlam kazanıyor.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Mart 10, 2017, 00:13:15 ÖÖ »

Bu arada SFC'nin RGB çıkış sinyal seviyesi SNES'e göre oldukça düşük.

Monitörde çok silik bir görüntü alabildim. Acaba benim SFC'de mi bir sorun var yoksa bunu daha önce tecrübe etmiş ve onaylayabilecek birisi var mı?

Normal Composite video kablosu ile TV'de gayet canlı renklerle görüntü alabiliyorum.

Acaba kullandığım SEGA adaptöründen mi diye bi an düşündüm. Gerçi SNES'i de aynı adaptör ile denemiştim...

İlginç...

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Mart 10, 2017, 00:49:58 ÖÖ »

Monitörde çok silik bir görüntü alabildim. Acaba benim SFC'de mi bir sorun var yoksa bunu daha önce tecrübe etmiş ve onaylayabilecek birisi var mı?

SNES ile SFC'nin RGB kablolarının pin dizilimi farklı diye biliyorum. Aynı kablo ile mi denediniz acaba?

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Mart 10, 2017, 00:50:16 ÖÖ »

Bir ara içinin-dışının resimlerini çeker koyarım, arkasında sperry diye bir marka etiketi var

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Mart 10, 2017, 00:59:31 ÖÖ »

Bir ara içinin-dışının resimlerini çeker koyarım, arkasında sperry diye bir marka etiketi var

Sperry + Burroughs = Unisys

Senin monitör Sperry ve Univac firmalarının birleşmesinden hemen sonra üretilmiş sanırım. Ya da Sperry deposundaki mallara hemen Unisys etiketi çakmışlar

SNES ile SFC'nin RGB kablolarının pin dizilimi farklı diye biliyorum. Aynı kablo ile mi denediniz acaba?

Evet aynı kabloyu kullandım. Dediğiniz şöyle bir ışık çaktı, pin dizilimleri farklı değil ancak sinyallerin çıkış katında farklılık var sanırım.

Kablo pinoutlarına bakınca SNES kabloya 75 ohm sonlandırma dirençleri koymuşlar R-G-B hatlarına. SFC'de ise böyle bir şey yok, sadece AC coupling kondansatörleri var.

Eğer bendeki SNES kablosunda da böyle dirençler varsa SFC'nin video çıkış voltajını yarıya düşürüyor olabilir bu kablo ki, bu da aldığım görüntünün neden silik olduğunu ispatlıyor gibi...

Teşekkürler bilgi için
« Son Düzenleme: Mart 10, 2017, 09:58:43 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Mart 10, 2017, 08:19:47 ÖÖ »

Eline sağlık abi

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: