Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Donanım[MOD] Commodore 1084S SCART (RGB)
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] Commodore 1084S SCART (RGB)  (Okunma Sayısı 36328 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mart 09, 2017, 19:02:46 ÖS »

Selamlar...

Bugün biraz hastaydım, işe gitmedim. Akşama kadar öksüre tıksıra yatıp dinlendikten sonra sıkıldım "yat yat nereye kadar" dedim

Çalışma masama oturduktan sonra, bu eve taşındığımdan beri yerde masanın kenarında atıl duran 1084S monitöre gözüm ilişti. Bu monitörü zamanında Cebeci antika pazarında İbrahim abiden almıştım. Normalde İbrahim abinin söylemesini beklediğim fiyatın çok altında bir fiyat söyleyince ve arkasındaki potansiyel SCART soketi olabilecek yerdeki plastiği görünce alıp getirmiştim eve. Eski evde bir süre mutfak TV'si olarak kullandık (composite video soketinden) sonra taşınınca atıl kalmıştı...

Neyse, hikayeyi kısa kesersek, bunun arkasındaki kapalı SCART soketi yerini hep merak etmiştim. Acaba sadece plastik kasanın standart kalıbından ötürü mü oradaydı yoksa gerçekten de şasede SCART soketi takılabilecek bir yer varmıydı?

Bi sökelim bakalım dedim.

Gerçekten de şasede bir SCART soketinin girebileceği bir yer varmış Kahkaha

Ancak deliklerin bazıları lehimle kapanmış ve SCART soketin gireceği yerin tam ortasından ses giriş RCA soketine doğru bir kablo çekilmiş.

Neyse, potansiyelı var gibi geldi. SCART soketinin pinlerine giden hatlara bakınca gerçekten de RGB ve Composite sync sinyallerinin soldaki Commodore stilindeki DIN sokete de gittiğini görünce "yalan" olmadığını anladım.
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2018, 00:08:14 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 09, 2017, 19:08:21 ÖS »

Birazdan bombardıman başlayacak galiba kolay gelsin Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Devastator
Uzman

Ziyaretçi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 09, 2017, 19:09:08 ÖS »

Ahh birde o monitorler sadece pal değilde multi sistem olsa
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mart 09, 2017, 19:09:44 ÖS »

mis gibi bir proje daha şimdiden ellerine sağlık hocam

savagery
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mart 09, 2017, 19:12:19 ÖS »

Arkası yarın radyo temsilleri gibi oldu.
Heyecanlandık.

Atari FALCON 030 |  ATARI 1040 STE 4MB | ATARI 800 XL + 1050 DD + My IDE II | ATARI 130 XE | C64 + Ultimate 2 | AMIGA 500 + Vampire | Amiga 600 + Furia
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 09, 2017, 19:12:46 ÖS »

Lehimle kapalı delikleri temizlerken takacağım SCART soketine engel olacak olan monitörün arkasındaki RCA (Lale) jaklaradan mono ses jakına giden kabloyu söktüm.

Bu kablonun yerine şase PCB'sinin altından geçecek ve SCART soketine engel olmayacak şekilde yeni bir çift kablo çektim ve lehimden temizlenmiş yere bir dişi SCART soketi lehimledim...

Burada dikkat edilecek bir nokta var. SCART Pin 20, yani Composite Sync girişine giden hat şasede kesik çizgilerle belirlenmiş bir "jumper" ile bağlanmalı. Multimetre ile ölçünce buraya jumper koymadıklarını gördüm. E sonuçta SCART soketi de koymamışlar, opsiyonel olarak gösterilen jumperı neden koymuş olsunlar ki

Neyse, bu olması gereken yerde olmayan jumperın yerine fotodaki sarı renkli teli ekledim...

Kasayı da kapatınca görüntü böyle oldu. Tabii kasayı kapatmadan önce soket yerini kapatan plastiği de tutturulduğu bir kaç ince yerden keserek çıkarttım attım.

Bu haliyle SCART soketi cuk oturdu.

Son olarak ön panelde CVBS/RGB seçimi yapılan düğmeyi de RGB konumuna almayı unutmuyoruz.

Bakalım oldu mu?
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2018, 00:08:29 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 09, 2017, 19:22:48 ÖS »

Bende zamanında aynı model monitöre aynı şekilde sonradan scart girişi takmıştım ve çalışmıştı. yalnız sesi scart uçlarına doğru çekmek gerekiyordu onlarla ilgili birşeyler yaptığımı hatırlıyorum...

Amiga Repair Service
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 09, 2017, 19:23:19 ÖS »

Deneme yapmak için SCART üzerinden RGB görüntü verecek bir şeyler aramama gerek yok zira çalışma masam SCARTCADE projesi ile işgal altında olduğundan ve masanın hemen altındaki PC bir prototip SCARTCADE'e bağlı olduğundan "E bi takalım bakalım ne olacak" dedim

Vay canına! Commodore 1084S monitör bir Windows XP desktopı da görecekmiydi hayatında

E oldu olacak patlatalım bakalım bir MAME testi dedim

Valla alet 30 yıllık alet ama renkler cam gibi nazar değmesin Kahkaha

Bedava "gerçek" scanline'lar da cabası

Bu arada Metal Slug'u MAME ayarlarında NeoGeo'nun gerçek çözünürlüğunde oynattığımı söylememe gerek yok sanırım (ddraw, Switchres = 1, hwstretch = 0 )

Tabi monitörden ses gelmediğini farkedince monitörün arka kasasını kapatırken yerinden çıkarttığım hoparlör soketini takmadığımı farkedip yeniden monitörü sök, soketi tak, yerine yerleştir vs için bi 15 dk daha uğraştım o başka

Neyse, hasta hasta mini bir operasyonu da aradan çıkartmış oldum
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2018, 00:08:42 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 09, 2017, 19:26:30 ÖS »

Ahh birde o monitorler sadece pal değilde multi sistem olsa

RGB'den girdiğimiz için artık PAL/NTSC'nin bir önemi yok. Örneğin şu an NTSC ayarında bir video sinyaline senkronize olabildiğini görüyoruz. Elbette arkadaki Composite Video RCA soketlerinden hala PAL sinyal bekleyecektir...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 09, 2017, 19:28:15 ÖS »

Bende zamanında aynı model monitöre aynı şekilde sonradan scart girişi takmıştım ve çalışmıştı. yalnız sesi scart uçlarına doğru çekmek gerekiyordu onlarla ilgili birşeyler yaptığımı hatırlıyorum...

Şu SCART soketinin yerini işgal eden söktüğüm kablo ses kablosu. Onu fotoda gözüken pembe/siyah kablolarla başka yerden yeniden geçirdim. Sanırım hatırladığınız detay bu olacak

Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 09, 2017, 19:35:27 ÖS »

evet sanırım bende böyle birşey yapmıştım bayağı zaman oldu. çok iyi çalıştığını hatırlıyorum. ilk amiga monitörümde direkt scart girişliydi  tebrikler
« Son Düzenleme: Mart 09, 2017, 19:37:58 ÖS Gönderen: defleppard » Logged

Amiga Repair Service
egemenk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 09, 2017, 20:08:13 ÖS »

Abi eline sağlık süper bir mod olmuş.

Peki benim merak ettiğim, normalde 6 pin sokette VSYNC'e composite video girince senkronize olamıyordu; scartla RGB'nin yanısıra 20. pinden composite video girince alet sync olabiliyor mu acaba?
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 09, 2017, 20:10:03 ÖS »

Bu arada bu monitörü sadece mutfak TV'si olarak kullanmıştım Hakikaten yazık etmişim, görüntü kalitesi çok güzelmiş

« Son Düzenleme: Şubat 01, 2018, 00:08:57 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 09, 2017, 20:15:49 ÖS »

Abi eline sağlık süper bir mod olmuş.

Peki benim merak ettiğim, normalde 6 pin sokette VSYNC'e composite video girince senkronize olamıyordu; scartla RGB'nin yanısıra 20. pinden composite video girince alet sync olabiliyor mu acaba?

Bilmem. DIN soket üzerinden hiç bağlantı yapmadım. Direk SCART mod ve ilk deneme bu şekilde sonuç verdi...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 09, 2017, 20:21:23 ÖS »

... scartla RGB'nin yanısıra 20. pinden composite video girince alet sync olabiliyor mu acaba?

Composite Video demişsin, görmedim. Hayır ben composite video göndermiyorum. SCARTCADE direk, temiz composite "sync" sinyali gönderir, composite video değil...

Bu dediğini bir oyun konsolu bağlayarak test etmek lazım. Muhtemel LM1881 ile composite video'yu "video" kısmından temnizlemek gerekebilir...
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2018, 00:09:08 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: