Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel Sohbet*Bir önerim olucak tecrübeli arkadaşların dikkatine*
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: *Bir önerim olucak tecrübeli arkadaşların dikkatine*  (Okunma Sayısı 19868 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
modelist
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 09, 2007, 10:25:28 ÖÖ »

1 seneyi geçkin bu foruma üyeyim belirli sayıda olsakda cok aktif bir foruma sahibiz yanlız bazı commodore ve amiga konusunda tecrübeli olan arkadaşlar sanki hepimiz onlar gibi tecrübeliymişiz gibi konulara girip bilmedigimiz anlamadıgımız sekilde terimlerde acıklamalar yapıyorsunuz ama benim gibi bu işin meraklısı olupda sadece yüzeysel anlamda bilgilere sahip arkadaşlar sizlerin yazdıklarını bile tam okumadan es gecip kapatıyoruz üye sayımız cok oldugu halde sadece belirli sayıda aktif kalıyoruz lütfen elinizden geldigince degindiginiz konuları ne oldugunu anlatarak yazın terimleri ismiyle ifade edip gecmeyinki bizlerde ne oldugunu ne işe yaradıgını bilelim sıkılıp kapatmayalım konuyu deneyip ögrenelimki forumu daha zevkli hale getirelim bu söylediklerim sadece belirli sayıdaki arkadaşlarımızın elinde lütfen biraz fedakarlık bekliyoruz..hepinize emekleriniz için tesekkür ederim ......
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Kasım 09, 2007, 11:08:07 ÖÖ »

%100 katılıyorum.

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Kasım 09, 2007, 11:19:49 ÖÖ »

arkadaslar, nerelerde takildiginizi yerinde bize soylerseniz bizde seve seve aciklariz. sormaktan cekinmeyin bu arada ben bu mesaji ustume alinmam 'tecrubeli kullanici' sifatini kendime yakistirmis oldugum anlasilmasin, benden cok tecrubeli arkadaslarimizda var, onlarin adina soz aldim

Retro Hincal Uluc
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Kasım 09, 2007, 11:22:55 ÖÖ »

Bende tecrübeli sıfatını alınmam...Ama takıldığınız, anlamadığınız yeri sormadıktan sonra, tecrübeli arkadaşlar, sorununuzu nerden bilebilirler ki?

kaplan135
Deneyimli

üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 09, 2007, 12:53:11 ÖS »

Bende tecrübeli sıfatını alınmam...Ama takıldığınız, anlamadığınız yeri sormadıktan sonra, tecrübeli arkadaşlar, sorununuzu nerden bilebilirler ki?

ben annamadım...
hocamj çok şey sormuşumdur hiç cevap alamamışımdır...bi xm kablosu ile ilgili türker hocamdan başka...sağ olsun var olsun hala disk kopyalamadım...zamandan...

AMİGA COMMODORE ATARİ PS PANG SİNCLAİR NİTENDO SEGA MSX  VECTRECX
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Kasım 09, 2007, 13:01:25 ÖS »

O zaman tekrar soracaksın... Ama internet üzerinden kabloyu transfer etmenin bir yolu yok.. Söylenilenleri yapmaya çalışmadıktan sonra, sonuca ulaşamazsın...

Amiga-PC arasında alışveriş nasıl yapılır soran adama, kablo ve bilgiler verilir.. Bu bilgileri o değerlendirmelidir. Kabloyu, aparatları hazırlamamış adamın "abi ben bunu yapamıyorum, nasıl yaparım" sorusuna cevap alması mümkün değildir (Bu yaşandı...Kablonun satın alacağı adres bir arkadaşa verilmesine rağmen). Bazen sorduğunuz sorunun, cevabını yine kendiniz deneyip vermelisiniz.

Ama sorunuz varsa, yazın. Anlamadığınız varsa yazın...

Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Kasım 09, 2007, 16:31:23 ÖS »

Arkadaşlar bundan yaklaşık 3 ay evvel,

Fastram in bildiğimiz edo ram olduğunu,
Aga nın amiganın grafik chipseti olduğunun,
060,040 gibi tabirlerin motorolanın cpuları olduğunu,
Mediator , G-rex kelimelerinin amiga anakartı üstüne takılan pci boardlar olduğunu,
Scan doubler in amigayı tft/lcd monitorlerde çalıştırmak için bir devre olduğunu,
winUAE nin pc de bir amiga emülatörü olduğunu,
Bppc nin Blizzard marka power pc işlemcili bir turbo kart olduğunu,
Morphos un Workbench dışında yüksek donanım isteyen başka bir işletim sistemi olduğunu,
Whload un amiga oyunlarının harddisk versiyonlarının emülatörü olduğunu,
vs
vs
vs
vs
bunun gibi bir çok kelimenin "ne" olduğunu bilmiyordum..

Ama insan ne kadar merak duyarsa o kadar öğreniyor..
İnsanlara da hak vermek lazım .. Her yeni ve bilinçsiz üye "arama, araştırma yapmadan, temcit pilavı gibi aynı şeyleri sorarsa"
bilinçli ve tecrübeli arkadaşlarda aynı ve onlara göre çok basit soruları sürekli cevaplamaktan sıkılır.

Şimdi aşağıda bir mesajdan alıntı var ...

"orjinal minimig altera degil, xilinx'in spartan3 FPGA'si uzerinde yapilmisti"
"MiniMig'den en buyuk farki, 68k islemcide fpga icinde simule ediliyor"

Yukarıdaki cümlelerde bilinmeyen kelimelerin sayısı, nerdeyse Türkçe kelime sayısına eşit.

Vakit bulursam yukarıdaki bilmediklerimi araştırıcam.
Herşeyide tecrübeli arkadaşlardan beklememek lazım.

Cümleyi yazan deneyimli arkadaş kesinlikle hedef gösterilmemiştir.
Sadece "benim" eksikliklerimden dolayı anlamadığım cümleler örnek gösterilmiştir.
Kendisinin anlayışına teşekkür ederim.

« Son Düzenleme: Kasım 09, 2007, 16:33:06 ÖS Gönderen: gbozkurt » Logged

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Kasım 09, 2007, 16:42:10 ÖS »

Herşeyi bilmek zorunda da değil insan...Bunlar özel ilgi alanları olabilir..mesela Altera, xilinx'in spartan3'ü bunları bende bilmediğimden ilgili mesajda hata yaptım. Coze düzeltti..Bunların farklı işlemciler olup olmaması, detayları önemli değil. orda vurgu yapılmak istenen bir projenin farklı işlemcilerle devam ettiği, farklı açılımların mevcut olduğuydu. isteyen gidip derinlemesine inceler. Ama burada spartan3 ve Altera farkları ve nasıl çalıştıkları hakkında soru sorulsa ve cevap alınmasa kimse kusurada bakmasın

modelist
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 09, 2007, 16:48:37 ÖS »

Alıntı
Fastram in bildiğimiz edo ram olduğunu,
Aga nın amiganın grafik chipseti olduğunun,
060,040 gibi tabirlerin motorolanın cpuları olduğunu,
Mediator , G-rex kelimelerinin amiga anakartı üstüne takılan pci boardlar olduğunu,
Scan doubler in amigayı tft/lcd monitorlerde çalıştırmak için bir devre olduğunu,
winUAE nin pc de bir amiga emülatörü olduğunu,
Bppc nin Blizzard marka power pc işlemcili bir turbo kart olduğunu,
Morphos un Workbench dışında yüksek donanım isteyen başka bir işletim sistemi olduğunu,
Whload un amiga oyunlarının harddisk versiyonlarının emülatörü olduğunu
işte demek istedigim bu en azından parantez içinde ne oldugunu acıklarsanız bizde tren misali okumayız yazılarınızı..
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Kasım 09, 2007, 17:55:50 ÖS »

arkadaslar lutfen boyle seyleri cekinmeden sorunuz, dilimiz dondugunce cevaplariz ne biliyim fastram, slowram farki, zorro nedir, maskeli kahramanmi ? zorro3'un zorro2'ye gore ne farklari/ustunlukleri varmi aciklamaya calisiriz. Ama sizden soru gelmedikce neyin bilinip, neyin bilinmedigini, ilgi olup olmadigini anlamamiz mumkun degil.

FPGA konusunda ghbozkurt'un bahsettigi aciklamayi okulda fazla zamanimin olmadigi bir zaman yazmistim. Insanlar minimig ile bu yeni altera projesinin farklarini bilmek istiyorlar mi, ilgilenen var mi bilmedigimden ayrintili aciklama yapma geregi hissetmedim. Soran olursa cevaplamak uzere o sekilde kisa bir cevap yazdim.

Simdi madem ilgi var biraz aciklayayim. FPGA ne demek ? ingilizce acilimi Field-programmable gate array olan bu ciplere turkce anlasilabilir bir isim vermek biraz zor, ama programlanabilir cip diyebiliriz. Tabi boyle diyince yine kafada isaretler olusabilir, programlanabilir cip ne demek ? normal cpu'larda programlanmiyormu diyebilirsiniz. Ama burada bahsedilen programlama biraz farkli. Bunun farkini kavrayabilmek icin biraz alt seviyeye inip CPU veya ASIC olarak ifade edilen (belli uygulamalara ozgu) ciplerin yapisini anlatmamiz gerekiyor. Bu cipler belirli sayida mantik kapilari (and, or, not vb ve bunlarin kombinasyonlari) nin dizimiyle olusturuluyor. Ve uretildikten sonra bu yapi sabit kaliyor. Bu ne demek, yani bir 68000 islemci ancak bir 68000 islemci islevini goruyor, veya bir mpg decoder cipi sadece uretim amacinda kullanilabiliyor. FPGA ise kullanici tarafindan konfigrasyonu degistirilebilen mantik kapilarindan olusan bir cip. Yani and/or/not kapilari ve bunlarin kombinasyonlarindan bahsetmistik ya, bir FPGA cipinde bu kombinasyonlar yeniden programlanabiliyor ve cip tamamen farkli bir islev gorebiliyor.

Peki bu FPGA'ler ne icin kullaniliyor ? ne ise yariyorlar ? oncelikle hardware dizayn konusunda bir devrim anlamina geliyor, cunku eskiden cok buyuk ve hantal transistor plakalariyla yapilan cip gelistirme islemini, bir kibrit kutusu buyuklugunde bir cip ile evde masaustunuzde yapabiliyorsunuz. mesela amiga chipseti ilk yapilirken kullanilan sisteme bir bakin :

fotografta gordugunuz sagdaki uc plaka agnus cipini olusturuyor. dizaynda bir degisiklik yapmak gerektiginde, el ile gerekli degisiklik yapiliyor (atiyorum bir and or ile degisiyor filan) ve tekrar test ediliyor. FPGA'ler ile bu tamamen software ile yapilan bir degisiklige donusuyor. HDL denilen (hardware design language) ozel programlama dilleri ile yapmak istediginiz degisikligi yapip cipinize yukluyorsunuz.

MiniMig'de bu FPGA devriminden dogan bir proje. Amiga iflas ettikten sonra maalesef amiga'nin yapiminda kullanilan ozel cipsetin planlari bir sekilde ortadan kayboldu. Dolayisiyla tekrar bir amiga uretmek imkansiz hale geldi. Planlar bulunsa bile artik o teknoloji ile cip ureten fabrika kalmadigindan, daha kucuk olcekte yeniden dizayn edilmelerinden baska care yoktu aslinda. Yillarca suren sessizlikten sonra Hollanda'dan bir babayigit, ben bunu yaparim dedi ve calismaya basladi. Kullandigi FPGA, Xilinx firmasinin ev kullanicilari/ogrenciler icin hazirladigi Spartan3 baslangic paketi idi. Tabi elinde ciplerin planlari olmadan bunu yapmasi isini zorlastirdi. Neyseki Amiga'nin icinde kullanilan bu ozel ciplerin planlari kaybolmus olsada bazi programcilar bu ciplerin davranislarini inceleyerek bazi emulatorler yaptilar. Hepimizin kullandigi WinUAE'de bunlardan biri. MiniMig'in yapimcisida winUAE kodunu inceleyerek amiga cipsetini simule eden bir FPGA programladi. Tabi isi bununla bitmiyor. Amiga'yi amiga yapan kendi chipseti olsada CPU olmadan olmuyor. Amiganin kullandigi Motorola 68000 serisi oldukca tutulan bir islemci oldugundan hala uretiliyor ve dolayisiyla bunu FPGA uzerinde simule etmek yerine gercek bir 68000 kullanmayi tercih etti. Disk drive simulasyonu, kickstart yuklenmesi ve MMC kart erisimi gibi bazi gorevlerde PIC cinsi baska bir programlanabilir cipe yuklendi ve boylece MiniMig projesi tamamlanmis oldu.

MiniMig'in basarisindan etkilenen baska bir arkadas ise (sanirim Alman) ayni projeyi altera firmasinin DE2 gelistirme boardunda uyguladi. DE2'de bir FPGA, ve kullanilan programlama dilide ayni (verilog) olsada, Xilinx ve Altera'nin gelistirme ortamlari farkli oldugundan (kullanilan synthesizerlar (HDL compilerlarina synthesizer deniyor), firmalara ozel kutuphaneler, vs) bu farkli bir proje idi. en buyuk farki ise bu projede ayri bir 68000 birimi yerine 68000 islemcininde FPGA uzerinde simule edilme yoluna gidilmesi oldu. Boylece 68000 ciplerine olan bagimlilikta ortadan kalkmis oldu. Tabi bu 68000 islemci uygulamasinin ne kadar basarili oldugu henuz bilinmiyor, gercek bir 68000'den farkli davrandigi durumlar ortaya ciktikca incelenmesi ve duzeltilmesi gerekebilir. Ama sonuc olarak MiniMig gibi oldukca gelecek vaat eden bir proje.
« Son Düzenleme: Kasım 09, 2007, 18:46:44 ÖS Gönderen: coze » Logged

Retro Hincal Uluc
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Kasım 09, 2007, 18:16:12 ÖS »

coze, bu açıklaman bu mesaj içinde kaybolup gitmesin bence... Ayrıca bir başlık açıp, onada yazsan güzel olabilir..

harikasın...sağol

modelist
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Kasım 09, 2007, 18:21:50 ÖS »

helal olsun sana helal olsun (coze) Kahkaha Kahkaha
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Kasım 09, 2007, 19:42:38 ÖS »

cok guzel bir aciklama olmus coze ozellikle amiga cip gelistirme sureci fotografi cok guzel olmus. butun arkadaslari coze'nin verdigi spartan3 linkindeki kitin fotografini cozenin postundaki foto ile karsilastirmaya davet ediyorum. Kullanim kolayligi farki cok belirgin olacak boylece.

Simdi boyle uzun aciklamalar geldiginde icinde gecen aciklamalarda ister istemez baska bazi bilinmeyen terimler gecebiliyor. Ornegin simdi biri kalkip "bir dakika... mantik kapisi ne demek. HDL compiler ne demek" falan sorularini sorabilir.

Buradaki asil problem su. insan bir konuda bilgi sahibi oldukca ve aradan uzun yillar gectikce kafasindaki bilgilere birbiriyle iliskili bir ag haline geliyor. komple bir agin insanin kafasinda olmasi (yani "bilmek") ile bir kisinin bu agi baska birisinin kafasinda yavas yavas insa edebilmesi (yani "ogretmek") farkli seyler. Normalde bunu profesyonel olarak yapan insanlar bunun icin uzerinde yillarca dusunulmus ve gelistirilmis "mufredatlar" kullaniyor. Fakat bir mufredat dahilinde veya degil boyle bilgilere sahip olan birisi bunu baskasina anlatirken hangi sirayla anlatacagini bilemeyebiliyor.

Ozellikle bu forumda konustugumuz pekcok sey zaten mufredati olmayan ve insanlarin yillar icinde bir parcasini internetten bir parcasini eski bir dergiden bir baska parcasini okuldan ogrendigi seyler. Bunlari anlatirken karsimizdakinin neyi bilip neyi bilmedigini tahmin etmeye calismak gercekten zor olabiliyor.

Bu yuzden hepimiz anlamadigimiz bir terim veya ifade ile karsilasinca hemen mutakip postlarda bu sorulari cekinmeden sormaliyiz. ben Turkiyedeki Commodore / Amiga / Speccy / Amstrad /MSX camiasinin en ogretmeye merakli en cok "birileri su konularda ilgilenip soru sorsa keske de yanitlasak" diye bekleyen insanlardan kurulu bir grup oldugunu dusunuyorum. Yeter ki cekinmeden devamli soru sorulsun.

Ayrica aramizda "tecrubeliler" / "tecrubesizler" diye gruplasmaya da gerek yok. cunku hepimiz bazi konularda tecrubeli bazi konularda tecrubesiz olabiliyoruz. Ornegin be C64 ile ilgili konularda genelde sorulari cevaplayanlardan biri iken, Amiga, Amstrad ve Speccy konularina bakarsaniz sordugum yuzlerce soru oldugunu gorursunuz. Iste forumun guzelligi de bu zaten

Anafikir: Hepimiz birbirimize bol bol soru sormaya devam edelim
vigo
Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Kasım 10, 2007, 00:14:40 ÖÖ »

arkadaşlar biliyorum hemen uyuz olacaksınız ama ben yine de içimden geleni söylicem... türk insanın her olayda olduu gibi, bu olayda da, emek harcamadan, uğraşmadan, araştırmadan "hop" diye bilgiye konma isteğini görür gibi oldum... lafım kesinlikle modelist arkadaşıma değil... sakın yanlış anlama olmasın ha... yine tüm iyi niyetimle "muhtemelen yabancı dil sorunu olabilir" diye düşünmek istiyorum... ama içimde yaşayan o gıcık, kılçık yaratık hemen beni "override ediyor" ve ; "kardeşim 2007 yılında da ingilizce bilmiyorsan bilgisayarla uğraşma o zaman" diyor.. ama bunu ben demiyorum.. yanlış anlamayın... tekrar özür diliyorum ve saygılar sunuyorum...
kaplan135
Deneyimli

üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Kasım 10, 2007, 09:15:11 ÖÖ »

vigo aynı şey bende var iffit oluyom blood omen serisi gibi ruhsal deprasyon
bilmediğim çok alet var tanımadığım binlerce oyun bana kalırsa 1 2 gibi oyun severim.

ben servet harcadım emek harcamadım doğrudur.yabancı dil e idare ederde

valla ben soru sormasam iyidir genede....

özkano bana ulaşsın msnde........önemli.....,

türk insanı ayrı bi cumhuriyet...para vermezler...ama merhametlilerdir....
merhamet herşeyden üstün...

AMİGA COMMODORE ATARİ PS PANG SİNCLAİR NİTENDO SEGA MSX  VECTRECX
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: