Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga GenelMorphos 2.0 taze Videolar
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Morphos 2.0 taze Videolar  (Okunma Sayısı 12466 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Blasterreal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« : Kasım 11, 2007, 16:21:46 ÖS »

Evet arkadaslar Hepimiz Morphos ve Pegasos kelimelerini biryerlerden duymusuzdur.
Bu sene sonu cikmasi gereken Morphos 2.0 in yeni videolari su anda bitmis olan Alchimie 7
toplantisinda son kullanicilara tanitildi. Morphos 2.0 Efika, Pegasos, pegasos2 ve ppc&bvison takili amigalar ile kullanilabilecek. Morphos'un yeni bircok ozelligi bulunacak bunlarin en basinda Network, grafik, performans ve stabilite yetenekleri oldukca ileriye tasinmis durumda. Su gunlerde PPC kartli amigalara cikan OS4 ten daha cok yenilik ve ozellik barindiran bir amiga tabanli isletin sistemi gormek oldukca guzel. Zaten Morphos 1.4.5 ile OS4'u kisaylamamak bile gerekir bence. NOT: Eski bir amigaone ve OS4 kulanicisi olarak gozlemlediklerim.

Gerekli videolar icin link:
http://amigagatchat.free.fr/alchimie7/videos/

Amiga 1200
ACA 1221 28 MHz 64 MB RAM Maprom
Amiga OS 3.9
------------
Mac Mini 1.42 GHZ 1GB RAM ATİ 9200 32MB 160GB HDD
Morphos 3.9
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Kasım 12, 2007, 00:52:51 ÖÖ »

Eski bir amigaone ve OS4 kulanicisi olarak

Bunu söylemeseydin keşke. Ben sana katılmıyorum bu konuda.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Kasım 12, 2007, 16:31:03 ÖS »

Söylesin ne var ki bunda Sende aksini söylersin... Zaten yakında Devilish'den bilgi almayada başlarız. O da deneyimlerini paylaşır.

imgqtr
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 12, 2007, 19:14:55 ÖS »

Alp dayı boşver gitsin, isteyen istediğini söylesin...
Biz A1'lerimizle vakit geçirmeye bakalım. Ülkede toplasan 4-5 kişiyiz zaten iyi olsak ne kötü olsak ne

"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar"
M.Kemal ATATÜRK
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Kasım 12, 2007, 20:22:39 ÖS »

Blasterreal OS4 sistemini düzgün kuramadı, bunu biliyorum. Bizden herhangi bir konuda yardım talebi de olmadı. Bu şekilde karşılaştırma yaptı ve MorphOS iyidir, OS4 kötüdür dedi kendi kendine. Ben MorphOS kötüdür demiyorum. OS4'ten iyidir veya kötüdür de demiyorum. Fakat yaptığı yorumun doğru olmadığını düşünüyorum. Sadece kendi fikrimi söyledim. Herkes istediği gibi konuşmakta özgür tabi.

Ben kullandığım sistemin ne olduğunu ne olmadığını zaten biliyorum. Benim için hiç dert değil. Fakat forumu takip eden diğer arkadaşlar yanlış yönlendirilmiş oluyor. Yarın öbürgün OS4 klasik çıkacak. Orijinalini almayı düşünen bir arkadaşımız bu tür yorumlar nedeniyle "zaten kötüymüş, crack kullanayım daha iyi" diye düşünecek belki de. Bu nedenle tepki gösterdim.
imgqtr
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 12, 2007, 22:38:04 ÖS »

Bu konuda haklısın, yanlış bilgilendirme olması elbette doğru değil. Ama işin üzücü yanı gerzek yöneticiler sayesinde 5 yıldır A1'ler dışında yeni donanım çık(a)mamış olması.
Amiga Inc.'in dallamalıkta sınır tanımayıp çıkmış ve çıkabilecek anakartları tanımaması, OS4 için yetki vermemesi.
OS4 için Hyperion ile davalık olmaları.
İşte bunlar artık hepimizi gıcık eden şeyler. Millet amigayı bırakıp hayatına iyi-kötü başka donanımlarla istese de istemese de yoluna devam ediyor.
Dilerim işler yoluna girer ve yeni amigalarımız, yeni işletim sistemlerimiz olmaya devam eder.
Sabahın 05:00'inde kalkıp sırtıma kış soğuğunda parkayı giyip Lotus oynadığım yılları arıyorum yahu 

"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar"
M.Kemal ATATÜRK
Blasterreal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Kasım 13, 2007, 08:12:39 ÖÖ »

Arkadaşlar donanım konusunda tamamen haklısınız. Son zamanlarda SAM440 Bordlarını hepimiz duymuşuzduz. SAM440 boardlarına Morphos 1.4x2.0 Ve amigaos4 işletim sistemleri port edilecek. Şimdi ne alaka diyceksiniz. Pegasosu övmek konusunda demiyorum bu sözleri Pegasos un donanımı ve Stabileti Amigaonedan cok üstün. Bu açık bir gercek. Amigaone donanımı bir cok yeniligede uyumlu degil mesala Amigaone için kaçtane farklı Linux sürümü cıktı, neden QNX işletim sistemi amigaone port edilmiyor vs sorular var aklımda. İnsanlar Hyperion Adlı şirkete tepkili dogru dürüst program bile yazılmıyor amigaone'a. Donanım tamamem yetersiz ve işletim sisteminin OS3.9dan bir farkı yok. Görsellik bir fark ise ona  birşey demiyorum. Kat edilmesi gereken cok uzun bir yolu var os4ün. Eger Bu SAm440 boardlara os4 yapılır ise saten bir cok kişinin dikkatini çekicektir belki o zaman birşeyler yapılabilir.

Amiga 1200
Amiga OS 3.9
------------
Morphos 3.9
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Kasım 13, 2007, 14:39:42 ÖS »

@Blasterreal

Yine ciddi hataların var. Bilmiyorum bu bilgileri nereden ediniyorsun ama çoğu eksik veya yanlış bilgiler!

Sam440 board'unu hazırlayan ACube firması AmigaOS 4'ü hazırlayan Hyperion firması ile ortak hareket ediyor. Bu durumda Sam440 üzerinde MorphOS'un çalışması demek, bu firmaların kendi kendilerini öldürmeleri demek olur. Diğer taraftan, OS4 de şu anda Sam440 için port edil(e)miyor. Bu da Amiga Inc. ile Hyperion firmaları arasında devam eden mahkeme süreci ile bağlantılı bir durum. Bu süreç tamamlandığında ortaya çıkacak sonuca göre ne olacağı belli olacak. Fakat şu an için bu konularda konuşmak yanlış.

Pegasos donanımının AmigaOne donanımı ile stabilite karşılaştırması konusunda haklısın. AmigaOne'ın bazı donanımsal sorunları olduğu doğru. Fakat bunu AmigaOne üzerinde çalıştırılan işletim sistemlerinin çeşitliliği ile bağdaştırmak yine, pek mantıklı bir iş değil.

"İnsanlar Hyperion adlı şirkete tepkili" demişsin. Bu cümle senin camia hakkında ne kadar yanlış bilgi sahibi olduğunu açık ve net bir şekilde  ortaya koyuyor. Hyperion Entertainment firması şu anda Amiga camiası tarafından en çok (belki de tek) güvenilen firma!!!
Hyperion firması bugüne kadar Amiga kullanıcılarına verdiği sözleri yerine getirdi ve haklı olarak hepimizin güvenini ve sempatisini kazandı. (Sadece Pegasos - MorphOS destekli fanatik forumları takip etmekle yetinmemelisin!!!)

"Doğru dürüst program bile yazılmıyor AmigaOne'a" demişsin. Burada ne demek istediğini anlamak için biraz düşünmek gerekiyor. Anladığım kadarıyla OS4 için program yazılmadığını söylemeye çalışıyorsun. Bu konuda da Hyperion firmasını suçlamışsın nedense. Hyperion firması Amiga'nın işletim sistemini hazırlıyor. İşletim sistemi muhteviyatı haricinde, OS4 için program yazmak gibi bir mecburiyetleri ve sorumlulukları yok. PC için kullandığın tüm programları M$ firması mı hazırlıyor mesela! Program hazırlaması gerekenler 3. parti firmalar ve sen de çok iyi biliyorsun ki artık hiçbir ciddi firma AmigaOS veya MorphOS'a destek vermiyorlar. Kullandığımız işletim sistemleri için senin benim gibi kullanıcılar ve ufak tefek firmalar birşeyler üretmezse kullandığımız sistemler hiçbir işe yaramazlar. Bence bu sistemleri kötülemek yerine birşeyler üretmek için çaba sarfetmelisin. Ya da bu sistemleri hiç kullanmamalısın!

"İşletim sisteminin OS3.9'dan farkı yok" demişsin. Şimdilik sadece söylediğin "çok yanlış" demekle yetineceğim. Daha sonra fırsat bulduğumda bu söylediğimi bir video ile destekleyeceğim.

Son olarak şunu söyleyip bitireceğim. Sen bir Pegasos - MorphOS kullanıcısısın. Biz bu sistemi senin kadar iyi tanımıyoruz. Bize kullandığın sistemi tanıtırsan bizi mutlu edersin. Fakat "hiç tanımadığın" ve hakkında çok yanlış bilgilere sahip olduğun OS4 hakkında artık, "biliyormuş gibi" yorumlarda bulunmamanı senden rica edeceğim. Zira forumu takip eden arkadaşları yanlış yönlendiriyorsun!
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2007, 14:43:06 ÖS Gönderen: Alp Yener » Logged
imgqtr
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 13, 2007, 17:18:36 ÖS »

Alp baba yine doğru tespitlerin var. Amiga kullanıcıları arasında şu an verdikleri sözü tutup ortaya ürün çıkaran firmalar Hyperion ve Acube olarak tanınıyor.
Hyperion istese 2-3 ayda Firefox'u ve ardından OpenOffice'i port edebileceğini aylar önce bildirmişti, ama onların işi işletim sistemini hazırlamak. Her işi kendileri yaparlarsa bunun sonu nereye varır? Doğru hareketlerin ardınan 3. partilerin devreye girip ilave yazılımları üretmesi gerekiyor. Hyperion'un beklediği de bu bir bakıma...

M.Kemal ATATÜRK
Daima Genç
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Kasım 13, 2007, 17:29:52 ÖS »

"İşletim sisteminin OS3.9'dan farkı yok" demişsin. Şimdilik sadece söylediğin "çok yanlış" demekle yetineceğim. Daha sonra fırsat bulduğumda bu söylediğimi bir video ile destekleyeceğim.

Aslında OS 4.0'ı tanıtıcı geniş kapsamlı makaleler yazabilseniz çok iyi olurdu. Bu saatten sonra OS4 alacağım için değil ama, insan yine de merak ediyor...
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Kasım 13, 2007, 17:36:25 ÖS »

Alıntı
Hyperion istese 2-3 ayda Firefox'u ve ardından OpenOffice'i port edebileceğini aylar önce bildirmişti, ama onların işi işletim sistemini hazırlamak.

Bir işletim sistemini işlevsel kılmakta gerekir. Bugün internet tarayıcılar, işletim sisteminin bir parçası olarak algılanıyorlar. Internette adam gibi gezmemi, işlem yapmamı sağlamayacak, bu yönü olmayan işletim sistemi ne işime yarar ki? Bence Hyperion bunları eğer düşünemmişse, ya da 3rd party yapsın diyorsa yanılıyor..

Blasterreal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Kasım 13, 2007, 18:10:03 ÖS »

Bence Amigaos4 ü fazla ciddiye alıyosunuz. Bu forumdaki insanlara ve diger yeni kullanıcılara yanlış aktarılıyor. İnsanlar kalkıp bu makinalara para verip hüsranla karşılaşıcak. Bakın ben amiga olayını bitirmek üzereyim. Elimden Amiga namına bir sürü sistem geçti. Hic birisi bana Klasik amiga performansı ve etkinligini veremedi. Amacım insanlara yanlış bilgi vermek degil kesinlikle ve burada kavga veya tartışmaya girmekte degil. Sam440 boardlarına gelince Sanırım Pegasos forumlarını hic takip etmemişsin bence ara sıra bir bak derim Alp arkadaşım.
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2007, 18:11:49 ÖS Gönderen: Blasterreal » Logged

Amiga 1200
Amiga OS 3.9
------------
Morphos 3.9
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Kasım 13, 2007, 18:37:38 ÖS »

İki işletim sistemide bana yıllardır çok anlamsız gelir. Belki classic Amiga'lara port edileceği için OS4'ün biraz daha anlamı var. Ama bir insan neden MorphOS ya da OS4 kullanmak ister ki ? Ne yapabilir bu işletim sistemleri? Bence tartışmak bile çok anlamlı değil...Ciddiye almak denilince, kimse kusura bakmasın ama iki işletim sistemininde ciddiye alınacak tarafı yok.

imgqtr
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Kasım 13, 2007, 19:30:50 ÖS »

Ciddiye alınma noktasında değiller, bunda haklısın çünkü artık her iki işletim sistemi de hobi amaçlı nitelik kazandılar. Klasik amigalar zaten uzun süredir öyleydi.

Alıntı
Bir işletim sistemini işlevsel kılmakta gerekir. Bugün internet tarayıcılar, işletim sisteminin bir parçası olarak algılanıyorlar. Internette adam gibi gezmemi, işlem yapmamı sağlamayacak, bu yönü olmayan işletim sistemi ne işime yarar ki? Bence Hyperion bunları eğer düşünemmişse, ya da 3rd party yapsın diyorsa yanılıyor..

Hyperion'un 2 tane ana yazılım mühendisi var ve bu adamlar bios'tan tutup tüm kernel ve kütüphaneyi yeniden tasarladılar. Ben Eylül 2005'ten bu yana OS4 beta testi ekibindeyim. Adamların yaptıklarını bilseniz hangi insan evladı bu kadar vakit ayırır artık Amiga'ya diye şaşarsınız.
Firefox ve OO mevzuundaki yaklaşımları salla gitsin değil artık bir noktada amiga kullanıcılarının bıkkınlıkları, adamları tacizleri, aşağılamaları gibi şeylerden ötürü.
Ayrıca bu iki yazılımı da port etmek çok ciddi insan gücü gerektiriyor. OS4 yazılımcılarının sadece 2 veya 3'ü tam zamanlı bu işteler, diğer katkı sağlayanlar ise vakit bulunca katılıyorlar. Bu da tabi işleri yavaşlatıyor.
Hepsinden öte AI'nin ters tutumu ve sözlerine sadık kalmaması yüzünden Hyperion çok ciddi sıkıntılar yaşadı.
Alıntı
Bence Amigaos4 ü fazla ciddiye alıyosunuz. Bu forumdaki insanlara ve diger yeni kullanıcılara yanlış aktarılıyor. İnsanlar kalkıp bu makinalara para verip hüsranla karşılaşıcak.
Üstad şu an zaten kimse OS4 çalıştırabilecek yeni bir anakart alamaz

M.Kemal ATATÜRK
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Kasım 13, 2007, 20:29:48 ÖS »

Amiga su an bir niche market. her tarafin pc dolu olmasi ve pclerin cok daha ucuz olmasi bu niche markete gerek olmadigi anlamina gelmiyor. bu niche market devam edebilir ve bir takim firmalar bundan para kazanabilir. Bu bence saglikli bir durum olur. Yillarca Apple da niche bir makineydi. ama bir sekilde ayakta kaldilar ve sonunda baska bir sektorden urunlerle yeniden guclendiler.

Bence su an Amiga'da (ozellikle Amiga Inc'te) inanilmaz bir vizyon eksikligi var. Yani Apple orneginde en azindan her zaman sistemi degerli kilan bir senaryo vardi. Mesela profesyonel reklam / matba falan konularinda pclerden daha fazla deger sunduguna bir sekilde inanildi ve bu senaryo uzerinden hayatta kaldi. Amiga icin de keske boyle bir senaryo olsa. Yani birileri diyebilse ki "ya biliyorum pcler falan daha ucuz ama ben hodo isimi yapmak icin kullaniyorum amigayi, ve onu en iyi yapan makine o"

Amiga Inc'te boyle bir "ozel deger" sunan hw/sw vizyonu goremiyorum ben. vizyonu birakin adamlarin web sitesine girdigimde sattiklari seyin ne oldugunu anlamakta gucluk cekiyorum. bunlar cep telefonu oyunu mu satiyorlar, abuk kabuk bilgisayar yazilimlari mi satiyorlar, yoksa son kullaniciya bisey satmiyorlar mi. her telden calan soylemler

sanki boyle daha cok "biz design house'uz. bizim hw ve sw kullanarak baska uretici firmalar kalksin cep telefonu yapsin, set top box (yani bildigin uydu/alicisi) yapsin" falan gibi bir tavirlari var. Yani Amiga toplumunun bir bolumunun bekledigi gibi yeni bir kisisel bilgisayar yapma cabasi goremiyorum ben. Daha dogrusu tam olarak boyle diyemeyelim diye abuk bir anakart projesi ile os4 muhabbetlerini canli tutmaya devam ediyorlar. Ama asil daha buyuk fokuslarini cep telefonu stb gibi aletlere yazilim satmaya calismak olusturuyor diye dusunuyorum. hatta icimden bir ses diyor ki o makinelerdeki embedded sistemlere eski amiga kernellerini falan uyarlamaya calisiyorlar ve bu yuzden de bize hala eski kickstart romlari veya workbench sourcelarini acmiyorlar. Tabi bu son cumle tamamen spekulasyon

Bu cep telefonu odakli vizyon da beni bir aralar Coze'nin yazdigi Amiga-Ruksun iliskisinde kimin kimi aldigi konulu spekulsyonda ic karartici noktalara vardiriyor.

Keske milyonlarca dolarim olsa da Commodore ve Amiga isim haklarini satin alabilsem
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: