Geçenlerde KKTC'den bir Türk arkadaşımız ile bir takasa girdim.
Ben ürünü yolladım. Sorunsuz ona ulaştı.
O yolladı PTT Gümrük "gel yanacıma" dedi.
Meğersem biz oraya boşuna Türk Cumhuriyeti diyormuşuz.
Gavurdan saydılar. Üstelik avrupada değil diye %20 yerine %30 vergi uyguladılar.
Ürünlerle ilgili bir şey gösteremedim. Çünkü takas yapamıştık aramızda para akışı olmadı.
En üst limitten (150 euro) %30 tertemiz vergi aldılar.
Tecrübesi olmayanın bilgisine.
Hocam ürünlerle ilgili bir şey gösteremedim derken makbuz dekont falan mı? Yoksa size gelmiş olan ürünü gümrük görevlileri de gördü mü? Çünkü ben bir kaç kere gittim ürün gümrüğe takılınca çağırıyorlar önce kutuyu alıcının yanında açıp bu nedir diye soruyolar, sonra fiyatı hakkında bilgi almak için makbuz veya kredi kartı ekstresi falan istiyorlar.
Ürünü gördüklerini varsayıyorum siz demediniz mi ben bu ürünü para ile değil takas yapıp aldım, dediyseniz size cevapları ne oldu? Takas yaptığınıza dair bir belge, resim veya yazılı konuşma görseli falan sundunuz mu? Sunduysanız size cevpları ne oldu?
Benim başımdan şöyle bir olay geçti, bir yurtdışı alışveriş sitesinden açık arttırmayla ucuza bir fiyata (30 dolar) wii u aldım, tabi kutunun üzerine game console diye yazmışlar fiyatını da 30$ diye belirtmişler, ben aldığımda 30 dolar o zaman 500tl falan ediyordu, tabi cihaz gümrüğe takıldı, niye takıldı diye acaba düşünürken oraya gittiğimde niye takıldığını anladım.

Gümrük görevlisi sordu ne var bunun içinde diye, halbuki kendileri önceden zaten açıp kontrol etmişler ne olduğunu da biliyorlar zaten kontrol ettikleri için takıldı, her neyse oyun konslu var dedim kutuyu bir daha açtık, ne kadar bunun fiyatı dedi, dedim 500 liraya geldi bana, adam ciahza bakıyor yav bu pahalı bişeye benziyor bir sürü şeyi var ekranlı falan bu 500 lira olamaz falan demeye başladı, niye takıldığu da işte burada kendini ele veriyor, kutunun üzerinde yazan fiyata inanmadıkları için takıldı, halbuki fiyat doğru.
Sonra dedim ya abicim ben bunu açık artırma ile kazandım, resimleri de çektim gösteriyorum, yine inamadılar yok kredi kartı harcamasını falan göster dediler, haydaa. Kredi kartı harcamasını da gösteremiyorum çünkü ürünü direk kredi kartı ile falan alamıyorsun, önce siteye para yüklüyorsun yani sitenin kendi bir sanal para bakiye sistemi var, ee ben şimdi siteye bakiye olarak 5000tl yükledim kredi kartı ile bunu göstersem bu sefer ürünü 5000 liraya almış gibi olacağım,
neyse sonunda sitenin kendi içerisinde bu alışverişle ilgili detayların bulunduğu pdf formatında bir makbuz varmış, onu gösterdim de sonunda inanabildiler.

Bu arada wii u nun bu kadar ağır olduğunu da bilmiyordum, kimse neden almıyor bunu diyordum meğerse kargo ücreti yüzündenmiş, kargo ücreti de 1000 lira ödemiştim.