Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 ... 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore Neden Battı?  (Okunma Sayısı 63959 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 15, 2017, 17:14:23 ÖS »

Arkadaşlar ben hep merak etmişimdir bu commodore 64 yapan adamlar neden cihazı geliştirip commodore 128, commodore 256 gibi yeni modeller piyasaya sürmediler dünya çapında da büyük bir satış başarısına ulaşmışlar neden cihaza yeni ram ler yeni işlemciler takıp geliştirmediler neden battılar bana çok ilginç geliyor.
dersan
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 15, 2017, 17:42:45 ÖS »

Bill gates be steve jobs bu yüzden dahi, inavasyon yapamayanlar tarihin tozlu rafları a kalkıyor ne yazıkki.
Oysaki amiga şimdi appleın rakibi olabilirdi.
maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 15, 2017, 18:19:03 ÖS »

Bazı köklü firmalara ne oluyorsa artık bir şekilde yolun sonuna geliyorlar. Nokia Ericcsson gibi çok sevilen ve popüler olan markalar da zamanında standartları belirliyorlardı ama bir anda sahneden silindiler. (İnce uçlu şarj var mı abi )

Dikkatimi çeken nokta yine oyun desteği konusu, işletim sistemi ne kadar popüler ise oyun yazan kişi-firma neyse ona göre kod yazıyor ve rüzgar o taraftan esmeye başlıyor. Ne kadar çok oyun o kadar çok satış yani (diye düşünüyorum)

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Temmuz 15, 2017, 20:54:01 ÖS »

Metal müziği Nirvana Amigayı PC ve Psone bitirdi. Hatta PSone tekme attı resmen Amiga'ya benim kanatim tabi. Burda biraz Commodore hakkında bilgi bulabilirsin.

https://tr.0wikipedia.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvQ29tbW9kb3JlX0ludGVybmF0aW9uYWw

http://www.commodore.gen.tr/adp/amitarih.html

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 15, 2017, 21:11:35 ÖS »

Metal müziği Nirvana Amigayı PC ve Psone bitirdi. Hatta PSone tekme attı resmen Amiga'ya benim kanatim tabi. Burda biraz Commodore hakkında bilgi bulabilirsin.

https://tr.0wikipedia.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvQ29tbW9kb3JlX0ludGVybmF0aW9uYWw

http://www.commodore.gen.tr/adp/amitarih.html

http://listelist.com/grunge-muzik/
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 15, 2017, 21:49:18 ÖS »

commodore kalbimizde yaşıyor

C64 ve A500 gerisi teferruat
ncakir
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 15, 2017, 21:55:24 ÖS »

Commodore un battıgını asla kabul etmiyorum. 25 yıl sonrasında bile hala masamda acık duruyor. Ve elimden gelen geliştirmeleri yapıyorum.

A1200 + 3.9 ROM + CF installed OS3.9
Indivision AGA Mk2cr Flicker-Fixer
Phase5 Blizzard 1230 III 32Mb+68882 50Mhz CoP
19" Asus PG191 Kare LCD Monitor+Surround Ses
A500 Plus + Gotek + 1Mb + 512Kb(Exp) Chip Ram
Commodore 1084S Monitor
A520 Modulator
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Temmuz 15, 2017, 23:29:48 ÖS »

Görünmeyen tarafta işi yazılımcılar bitirmiş gibi

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
cinar
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Temmuz 15, 2017, 23:31:35 ÖS »

imdbden hatırlıyorum, belgeseli vardı. Gerçi yüzlerce vardır ama bunu konu alanın ismini bilen var mı

C64C | SwinSid | IRQHack
IIgs | ROM03
R1200 | Stok
A4000 RevB | CS mkII 060rev1@60Mhz | 128+64Mb FastRAM | BestWB-OS321 | ClassicWB-OS39
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Temmuz 15, 2017, 23:40:32 ÖS »

Hala kullanılması güzel. Ne işe yarar pek anlamadım ama

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Temmuz 16, 2017, 01:49:13 ÖÖ »

Arkadaşlar ben hep merak etmişimdir bu commodore 64 yapan adamlar neden cihazı geliştirip commodore 128, commodore 256 gibi yeni modeller piyasaya sürmediler dünya çapında da büyük bir satış başarısına ulaşmışlar neden cihaza yeni ram ler yeni işlemciler takıp geliştirmediler neden battılar bana çok ilginç geliyor.

Bu dediklerini yaptıkları için battılar Commodore 128, Commodore 264 serisi ürettiler.. Hatta Amiga gibi inanılmaz bir cihazı bile pazarladılar... Ama dikey büyüyüp, yenilikçi olarak gelişeceklerine, aynı cihazı, farklı kasalarda üretip pazarlama yoluna gittiler... Donanım mı yazılım, yazılım mı? donanım sattırır ı pek düşünmediler... C64 ve Amiga dışında hiç bir sistemleri destek görmedi. Boşuna AR-GE, zaman kaybı ve para kaybettiler... Dikkatlerini Amiga'ya yöneltip, Apple'ın Macintosh'da yaptığı gibi farklı alanlarda uzmanlaşacak yazılımları destekleseler daha uzun süre yaşardı...

gergozen
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 16, 2017, 02:12:01 ÖÖ »

Bu dediklerini yaptıkları için battılar Commodore 128, Commodore 264 serisi ürettiler.. Hatta Amiga gibi inanılmaz bir cihazı bile pazarladılar... Ama dikey büyüyüp, yenilikçi olarak gelişeceklerine, aynı cihazı, farklı kasalarda üretip pazarlama yoluna gittiler... Donanım mı yazılım, yazılım mı? donanım sattırır ı pek düşünmediler... C64 ve Amiga dışında hiç bir sistemleri destek görmedi. Boşuna AR-GE, zaman kaybı ve para kaybettiler... Dikkatlerini Amiga'ya yöneltip, Apple'ın Macintosh'da yaptığı gibi farklı alanlarda uzmanlaşacak yazılımları destekleseler daha uzun süre yaşardı...
Benim gözlemlerim şu şekilde (yanlışım varsa düzeltin)

Evet, 128 ürettiklerini hatırlıyorum (ama 256 yı hatırlamıyorum). Rakipleri sinclair di o zaman. Ancak yanlış hatırmamıyorsam satış rakamlarında değilse bile teknolojide sinclairin gerisinde kalmışlardı. Amiga çıkana kadar tabi.

Amiga ise pc ile rakipti ve pc ye göre ses ve görüntü performansı inanılmazdı.

Ancak zaman içerisinde pc gözle görülür ilerlemeler kaydetti ve öne geçti.

mac pc durumu gibi, apple başta grafikerler için olmazsa olmazken apple akıllı davranarak işlemci ve işletim sistemi inadını sürdürmedi. Böylece  donanımsal olarak pc üretip üst segmentte satmaya devam edebildiler.

Nokianın durumu; nokia önce Symbian işletim sisteminde diretti. Sonra son şansını android yerine ms işletim sistemini seçerek tüketti.
Yani vizyonsuzluktan kaybetti.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Temmuz 16, 2017, 02:19:24 ÖÖ »

Herkesin evine bilgisayar ulaştırma çabasında PC devriminin önüne geçemediler. Apple gibi yapıp kaliteyi pahalı satma yoluna da gitmedikleri için oradan da yürümediler / yürüyemediler.

Bugüne kadar niş bir pazar olarak kalmış oyun konsolu pazarına da başarısız bir çıkış yapıp devamını getiremediler.

En büyük eksikliklerinden biri de yazılım/oyun olarak üstüne Commodore imzası atılmış ve hepimizin hatırladığı bir mirasları yok. Dolayısıyla Commodore'un mirasını satın alanların da günümüzde yapabileceği pek bir şey yok.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Temmuz 16, 2017, 08:29:43 ÖÖ »

Benim gözlemlerim şu şekilde (yanlışım varsa düzeltin)
...
Amiga ise pc ile rakipti ve pc ye göre ses ve görüntü performansı inanılmazdı.

Ancak zaman içerisinde pc gözle görülür ilerlemeler kaydetti ve öne geçti.
...

Söylediklerin çok doğru. Sadece PC'nin öne geçtiği dışında. Commodore'un battığı yıl 1994'te PC, Amiga'ların multimedia performansına yetişebilmiş değildi.

Tam ifade etmek gerekirse evet PC için Amiga donanımının önüne geçebilecek donanımlar o dönem üretilmişti fakat her birinin (ekran kartı, ses kartı vs. şeklinde) ayrıca satın alınması gerektiği içi, bir A1200'e harcayacağınız fiyatın birkaç kat üstüne çıkmanız gerekiyordu.

Bu modülerlik, son kullanıcının bilgisayar donanımları (ve onları çalıştıracak yazılımlar) hakkında daha fazla şey bilmesini de gerektiriyordu ve her PC kullanıcısından bu beklenemezdi. Bu yüzden bu donanımlardan o yıllarda yararlanabilen kesim çok çok azdır.

Commodore Amiga ise standart modeller piyasaya sürüyordu (bakın Apple hala bu yöntemle önemli bir müşteri kesimini elinde tutmayı başarıyor).

Ayrıca yazılım (oyun) geliştiricileri, en büyük pazara hitap etmek için oyunlarını en son standarda göre değil, piyasada en çok bulunan standarda göre belirlediği için, PC aleminde multimedya deneyimi çok da etkileyici değildi o yıllarda.

Ancak tam o yıllarda bilgisayar oyunu sektörü şu paradigma geçişini yaşadı:

Commodore Amiga markasıyla bu geçişe ayak uyduramadı. Uyduramamasının ana nedeni de, yönetim kadrosunun, mühendis kadrosunun istek ve önerilerini ciddiye almaması diyebiliriz.

Yönetim kadrosunun aldığı yanlış kararları listelemeye kalksak, forumda yer kalmaz o derece...

Alper
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Temmuz 16, 2017, 22:57:35 ÖS »

Battı commodore yan gider. Commodore aynı zamanda bir pc üreticisi idi. İşte o alanda rekabet şansı azaldı. A600 üretildiğinde soketler kaldırıldığı için çok eleştiri aldı. A3000 bir devrim niteliğindeydi. Devamı A4000 ve A1200'le geldi. Fakat mühendislerin bir bölümünün PC uyumluluğu ile uğraşmaları nedeniyle Bu bilgisayarlar grafik yönünden yetersiz kaldı. Playstation'a rakip olarak CD32 tasarlandmış olup, O yılki ylbaşına Filipinler krizi nedeniyle yetişmemesi satışlarda geri kalmasına neden olup, mali krizin artması yöneticileri panige sürüklemiş yanlış kararlarla şirketi batması sürecini hızlandırmışlardır.
Motorola'nın fiyat politikası da Commodore için olumsuz bir nedendir. 060'dan sonra işlemci ailesini geliştirmeyeceğini duyurmuştur. Yeni ortaklarıyla birlikte PPC işlemcisini geliştirecektir.
Bu süreçte yeni amiganın planları yapılırken Dec Alpha veya HP Risc işlemcisinden birini tercih edecekti. Ne yazık ki olmadı. A1200 gibi bilgidayarın değeri Commodore battıktan sonra anlaşıldı.
Eskom m ise ayrı bir hikaye. O da PC piyasasında rekabet edemediğinden battı gitti.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
Sayfa: [1] 2 3 ... 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: