Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore Neden Battı?  (Okunma Sayısı 64222 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Temmuz 17, 2017, 00:04:33 ÖÖ »

Söylediklerin çok doğru. Sadece PC'nin öne geçtiği dışında. Commodore'un battığı yıl 1994'te PC, Amiga'ların multimedia performansına yetişebilmiş değildi.

Doğru değil.

1994 yılında PC  teknolojisinin vardığı yer aşağıdaki gibiydi:

Intel Pentium 100
Matrox Millennium (ve hatta ileri giderek Impression 3D hızlandırıcı)
Sound Blaster AWE32

1994'ü bırakın 1991 yılında çıkan 486DX Amiga 4000 dahil tüm Amiga'lara nal toplatıyordu ve iyi bir VLB SVGA kartı ile bir Sound Blaster 16 tüm Amiga'lardan çok daha gelişmiş Multimedia kabiliyeti sunuyordu.

Gelmiş geçmiş hiçbir Amiga bu multimedia teknolojisinin yakınına bile varmış değil.  1994 yılında alabileceğiniz bu makina 1996'da çıkan Quake'i oynatabilirdi.  Öyle bakın olaya.

Amiga bu yüzden battı zaten.  1994 yılında Amiga 1200 bile PC teknolojisine kıyasla hurda iken hala Amiga 600'ü satmaya çalışıyorlardı.
« Son Düzenleme: Temmuz 17, 2017, 00:06:49 ÖÖ Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Temmuz 17, 2017, 10:39:32 ÖÖ »

appiah4 kardeş Eleştirileriniz tamamen yanlış. Alpyre PC teknolojisi önde olmasına karşın çok pahalı eklemeler olduğunu savunmuş. PC'lerde dişe dokunur bir işletim sistemi bile yoktu.
A1200 için bile 030 turbo kartlar  CD okuyucu çıkmış. A4000'ler 030 veya 040 işlemciler içeriyordu. Güç işlemciyse İntel işlemcilerin Motorola karşılığı vardı. Yani Amiga nal mal toplamıyordu. Commodore battığında Amiiganın rakibi Apple Mac idi. O da Microsoft'a boyun eğerek yaşadı. Commodore batmasaydı. Yeni seri Amigalar da hazırdı. Yaptıkları protokollerle Amigalar yaşasın istediler ama olmadı.
Beğenmediğin 1200'e PowerPC ve Grafik kartı takarak yıllarca kullandım. Quake de oynadım.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Temmuz 17, 2017, 10:48:46 ÖÖ »

appiah4 kardeş Eleştirileriniz tamamen yanlış. Alpyre PC teknolojisi önde olmasına karşın çok pahalı eklemeler olduğunu savunmuş. PC'lerde dişe dokunur bir işletim sistemi bile yoktu.
A1200 için bile 030 turbo kartlar  CD okuyucu çıkmış. A4000'ler 030 veya 040 işlemciler içeriyordu. Güç işlemciyse İntel işlemcilerin Motorola karşılığı vardı. Yani Amiga nal mal toplamıyordu. Commodore battığında Amiiganın rakibi Apple Mac idi. O da Microsoft'a boyun eğerek yaşadı. Commodore batmasaydı. Yeni seri Amigalar da hazırdı. Yaptıkları protokollerle Amigalar yaşasın istediler ama olmadı.
Beğenmediğin 1200'e PowerPC ve Grafik kartı takarak yıllarca kullandım. Quake de oynadım.

Öncelikle:

1. 1994'de PC'de OS/2 Warp 3 vardı ben kullanıyordum ve Workbench 3.1'den 10 yıl ilerideydi.  En basitinden kendi içinde kullanılabilir bir IPX ve TCPIP destekleyen internete hazır bir networking altyapısı ve adam gibi bir sürücü modeline sahipti. Ben Internet ile 1994 yılında Warp 3 Student Edition ile tanıştım.  1994'te Amiga ile internete girenler el kaldırsın?  WB3.1'e TCPIP Stack'i eklemenin ne zaman nasıl olduğunu biliyoruz bence hepimiz.  1992'de çıkan kıçıkırık Windows for Workgroups 3.11'de bile komple bir networking desteği (IPX/TCP/SMB) vardı ve SOCK 1.0 ekleyip internete Amiga'dan önce sokabiliyordunuz.  Hepsini geçtim, AmigaOS dediğiniz şey hala protected mode çalışmıyor, neyi karşılaştırıyoruz?  1994 yılının *NIX işletim sistemleri bile AmigaOS'e 10 takla attıracak kabiliyetteydi.
2. 1992 yılında 486 DX 33 bilgisayarımızı aldık, Zaten 1991 yılında çıkan 486DX teknolojisi 1992 yılında gayetd erişilebilirdi, o yıl gittiğimiz İstanbul Computex'te her yerde 486SX/DX sistemler vardı.  1992 yılında 486DX2'nin çıktığını, 1993 yılında Pentium'un çıktığını da hatırlatmak isterim.  Gayet zengin arkadaşlarımda 1994 yılında Pentium 60/66/75 bilgisayarlar olduğunu net hatırlıyorum (Sakın Pentium o zaman kaç paraydı biliyor musun edebiyatına girmeyelim zira Amiga 4000'i bedava dağıtmıyorlardı, bir A1200 1992 yılında yaklaşık bir 486DX33 fiyatına geliyordu).  Gelmiş geçmiş HİÇBİR Amiga en basit Pentium 60'dan hızlı değil.
3. Güç işlemci ise Motorola karşılığı falan yoktu.  Bahsettiğiniz 030/040 hızlandırıcılar yaklaşık olarak sırasi ile teorik olarak birer 386DX/486DX2 kadar hızlılar.  486DX33 030'un etrafında turlar atacak hızda idi. 040'ı Motorola 40Mhz'e ANCA çıkarırken 486DX 100MHz'e 1994 yılında çıktı ve en hızlı 040'ın 2 katına ulaştı. 1993 yılında çıkan Pentium 66 68040 ile dalga geçebilecek hızda idi.
4. Commodore battığında tek rakibi Macintosh'tu demek Doğan görünümli Şahin'in arkasına Tek Rakibim THY etiketi yapıştırmaktan farksız.
5. Beğenmediğim A1200'e PowerPC ve Grafik Kartı hangi yılda taktınız bilmem ama Quake 1996'da çıktı, 1996 yılında PC'ler 3dfx Voodoo ile bu oyunu donanım hızlandırma, doku filtreleme özellikleri ile 640x480 çözünürlükte 60 fps oynayabiliyordu.  Siz bu şekilde oynayabildiniz mi?  1997'de PC'de Quake 2 oynanıyordu, sadece bir yıl sonra 1998'de ise Voodoo 2 SLI ve 1024x768 çzünürlükte 60fps ile.  Onu da oynayabildiniz mi?

Amiga güzel bilgisayardı ve çok sevdik ama üzgünüm Amiga 1980'lerde teknoloji olarak etkileyici bilgisayardı.  1991 ve sonrasında Amiga teknolojide hep nal toplayarak gelmiş bir platform oldu.  Toaster kartlar vb. cihazlar nedeni ile Video işleme kabiliyetleri yüzünden kullanımı uzun ömürlü olan çok niş alanlar dışında Amiga bir ev ve iş bilgisayarı olarak 1994'te neredeyse tamamen ölüydü.  Piyasada 486DX sistemler satılan bir ortamda Commodore hala Amiga 600 satmaya çalışıyordu.  Biraz da kör olmamak lazım..
« Son Düzenleme: Temmuz 17, 2017, 11:19:16 ÖÖ Gönderen: appiah4 » Logged

ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Temmuz 17, 2017, 11:05:35 ÖÖ »

Benim fikrime göreyse, "İş Demek Savaş Demek" diyen Tramiel'in gidişiyle batış sürecine girdi Commodore.

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Temmuz 17, 2017, 11:17:37 ÖÖ »

yukarda bi sürü şey yazılmış çok detaylı okumadım özet okudum bende özetle şunu eklemek istiyorum.
ben o dönemde ağırlıklı olarak amiga satan bir bilgisayarcı idim commodore firması iflas etti biz hala amiga1200 satıyorduk ancak malın devamı gelemediği için dahasını satamadık gelseydi satardık.

amiga1200'ün içine bir turbo kart takılıdığındaki o dönem net hatırlıyorum 1000 dolar verip takmıştım amigalar bence pc den daha hızlı ve güzel oluyordu dune 2 oynuyordum pc de ve amigada kıyaslamıştım amigadaki grafik, ses, ve hız olarak daha tatminkar geldiğinden turbo kartlı amigada bitirmiştim.

diğer bir konuda fiyat meselesi ilk aldığım pc 386sx40 tı ve fiyatı ikinci el olarak 3000 marktı bugünün 3000 euro suna denk halbuki amiga1200 ler 600 mark iyi bir turbo kart 1000 dolardı yani ben o dönem ikisinide kulanan ve işyerinde bulunduran biri olarak fiyat performans ve kulanım kolaylığı açısından her türlü amigayı tavsiye eder ve kulanırdım pc lerin bence amigaya hiç bir üstünlüğü yoktu commodore firması battıysa bence sadece kötü yönetimden batmıştır başka sebebi olduğunu sanmıyorum.

« Son Düzenleme: Temmuz 17, 2017, 11:27:48 ÖÖ Gönderen: ibo1973 » Logged
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Temmuz 17, 2017, 11:26:02 ÖÖ »

yukarda bi sürü şey yazılmış çok detaylı okumadım özet okudum bende özetle şunu eklemek istiyorum.
ben o dönemde ağırlıklı olarak amiga satan bir bilgisayarcı idim commodore firması iflas etti biz hala amiga1200 satıyorduk ancak malın devamı gelemediği için dahasını satamadık gelseydi satardık.

amiga1200'ün içine bir turbo kart takılıdığındaki o dönem net hatırlıyorum 1000 dolara verip takmıştım amigalar bence pc den daha hızlı ve güzel oluyordu dune 2 oynuyordum pc de ve amigada kıyaslamıştım amigadaki grafik, ses, ve hız olarak daha tatminkar geldiğinden turbo kartlı amigada bitirmiştim.

diğer bir konuda fiyat meselesi ilk aldığım pc 386sx40 tı ve fiyatı ikinci el olarak 3000 marktı bugünün 3000 euro suna denk halbuki amiga1200 ler 600 mark iyi bir turbo kart 1000 dolardı yani ben o dönem ikisinide kulanan ve işyerinde bulunduran biri olarak fiyat performans ve kulanım kolaylığı açısından her türlü amigayı tavsiye eder ve kulanırdım pc lerin bence amigaya hiç bir üstünlüğü yoktu commodore firması battıysa bence sadece kötü yönetimden batmıştır başka sebebi olduğunu sanmıyorum.

Kendinizi kandırıyorsunuz. Dune 2'nin AGA verisyonu yok yani siz oyunu ancak bu şekilde oynamış olabilirsiniz:

Yani 32 renk ve 4 kanal PCM audio. Dijital ses yok ve ünite cap'i 32.

Aynı oyun PC'de böyle görünüyordu:

256 renk ve 8 kanal FM audio (ve MT-32 desteği). Dijital ses var ve ünite cap'i 255.

Söze hacet yok.
« Son Düzenleme: Temmuz 17, 2017, 11:29:27 ÖÖ Gönderen: appiah4 » Logged

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Temmuz 17, 2017, 11:33:32 ÖÖ »

amiga1200'ün içine bir turbo kart takılıdığındaki o dönem net hatırlıyorum 1000 dolara verip takmıştım amigalar bence pc den daha hızlı ve güzel oluyordu dune 2 oynuyordum pc de ve amigada kıyaslamıştım amigadaki grafik, ses, ve hız olarak daha tatminkar geldiğinden turbo kartlı amigada bitirmiştim.

Kendinizi kandırıyorsunuz. Dune 2'nin AGA verisyonu yok yani siz oyunu ancak bu şekilde oynamış olabilirsiniz:

Yani 16 renk ve 4 kanal PCM audio.  Dijital ses yok ve ünite cap'i 32.

256 renk ve 8 kanal FM audio (ve MT-32 desteği).  Dijital ses var ve ünite cap'i 255.

Söze hacet yok.

kendimimi kandırıyorum yoksa olanımı söylüyorum acaba ? ben bir gerçeği dile getirdim dune 2 'nin resimdeki görüntüsünü o dönem ben pc lerde görmedim görüntü kare kare idi fiyat/performans meselesi. 20.000 marklık pc'im elbette yoktu o dönem resimdeki görüntü o dönem benim görmediğim bir görüntü idi olsa olsa uçuk rakamlı normal fani insanların almayacağı pclerde uç noktada ayarlar yapılarak alınan bir görüntü olabilir ondanda şüpheliyim keza dediğim gibi o dönemi bizzat yaşadım internetten araştırrarak kulaklatan dolma şeylerle cevap yazmıyorum . Aslında ne yazarsak yazalım hiç bir şey değişmiyor neticede isteyen istediğine inanabilir.
« Son Düzenleme: Temmuz 17, 2017, 11:36:58 ÖÖ Gönderen: ibo1973 » Logged
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Temmuz 17, 2017, 11:37:52 ÖÖ »

Yani 16 renk ve 4 kanal PCM audio.  Dijital ses yok ve ünite cap'i 32.

256 renk ve 8 kanal FM audio (ve MT-32 desteği).  Dijital ses var ve ünite cap'i 255.

Söze hacet yok.

kendimimi kandırıyorum yoksa olanımı söylüyorum acaba ? ben bir gerçeği dile getirdim dune 2 'nin resimdeki görüntüsünü o dönem ben pc lerde görmedim görüntü kare kare idi fiyat/performans meselesi. 20.000 marklık pc'im elbette yoktu o dönem resimdeki görüntü o dönem benim görmediğim bir görüntü idi olsa olsa uçuk rakamlı normal fani insanların almayacağı pclerde uç noktada ayarlar yapılarak alınan bir görüntü olabilir ondanda şüpheliyim keza dediğim gibi o dönemi bizzat yaşadım internetten araştırrarak kulaklatan dolma şeylerle cevap yazmıyorum . Aslında ne yazarsak yazalım hiç bir şey değişmiyor neticede isteyen istediğine inanabilir.

Dune 2 1992 yılında çıktı, 1992 yılında 20,000 mark falan değildi bilgisayarlar.  1992 yılında 486DX33'ü Sound Blaster Pro 2.0 ve VLB 1MB Cirrus Logic ile 2,000 dolara aldık, belki faturasını bulurum.  Bu oyunu evimde kendi 486'mda oynadım, üstelik bir 386SX'te nasıl çalıştığını da arkadaşımın bilgisayarında biliyorum, bir 386SX bile A1200'den iyi çalıştırıyordu 256 renk ile.  Dilerseniz DOSBOX'ta açıp bir 386SX emülasyonu ile deneyebilirsiniz.  Doğru hatırlamadığınızı söylüyorum sadece.

haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Temmuz 17, 2017, 11:45:27 ÖÖ »

Unutma ki Commodore de o PC'lerden satıyordu. Commodore Amiga yüzünden batmadı. Teleteknik te Commodoreden önce desteği kesti. Türkiye daha önce bitmişti.
Hız konusunda da atma hız demek değildir. Pentiuma rakip 060 vardı. Fiyatı bilgisayar kadardı zaten gelişmesi de durduruldu. Amiga zaten bitmişti... Herkes de Warp OS kullanmıyordu. O bahsettiğin bilgisayarların hepsini kullanmış biriyim. Amigayı söküp takmaktan alışkanlık, PCde de aynı işi yapıyorum. PC'sini yeni alanlara da kurulum yapıyordum.
İlk eklentim olarak 1200'e 200 MB Harddisk taktığımda Amiga keyfi başka dedim... Olaylara duygusal olarak yaklaştığımın farkındayım ama 1994'te uçurum falan da yoktu. Standart PC'de sadece bıcır bıcır ses vardı. Çünkü onlar ciddi iş bilgisayarıydı. Bence konuyu burada tatlıya bağlayalım...

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Temmuz 17, 2017, 11:45:46 ÖÖ »

appiah4 istediğine inanabilirsin Kahkaha ben olanı söylüyorum kafamdan atmıyorum bende o dönem her iki bilgisayarda vardı ben bu şekilde değerlendirip amigada oynamayı tercih etmiştim.
« Son Düzenleme: Temmuz 17, 2017, 11:50:41 ÖÖ Gönderen: ibo1973 » Logged
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Temmuz 17, 2017, 11:49:12 ÖÖ »

Keyif konusu başka.. Bugün hala 200 euro'luk hızlandırıcı ile A500 ve WB3.1 kullanıyorsam ayrı bir tat verdiği ayrı bir zamana götürdüğü için.. Bu noktayı hiç sorgulamıyorum zaten..

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Temmuz 17, 2017, 14:46:12 ÖS »

o günlere dönüp o günkü tartışmaları bugün yapmak komik
O dönemde de saçmaydı, şimdi de... olsun, yaptığımız ne mantıklı ki?  bende ucundan tutayım...

Sonda söyliyeceğimi ve değişmez gerçeği başta yazayım...

1994'de Amiga mevcut PC'lerden çok daha iyi, çok daha geniş yazılım/oyun arşivine sahip, çok daha iyi bir makinaydı... Genişlemesi pahalıydı, zordu... Kesinlikle PC gibi kolay değildi... Ama genişleyip bir işe yaramayan bir bilgisayar yerine, çok daha tercih edilirdi... Tek sıkıntı ulaşması zordu...Özellikle de Türkiyede... Sonra dünyada... Ama unutmamak gerekir ki, 1995 satışa sunulan Escom sürümü bile büyük ilgi görüp satılmıştır...

Şimdi Appiah'ın yazdığı bazı konulara inceden değineyim...

"1994'de PC'de OS/2 Warp 3 vardı ben kullanıyordum ve Workbench 3.1'den 10 yıl ilerideydi...."

Ne açıdan ilerideydi? Kaldı ki 1995'de icat edilmiş ya da kullanılabilir hale gelen interneti 1994'de nasıl kullandınız? Eğer kastınız BBS'ler, FTP'ler, IRC falansa, yapmayın ne olursunuz... Amiga bunların merkezindeydi.. Hatta Commodore64, belki Apple II Bluebox ile harıl harıl dünyanın 4 bir yanından dosya oyun indirirken, 1995'de dediğiniz internet FTP arayüzü gibi dandik bir şeydi. Hiç bir işe yaramazdı.. Bütün iş yine IRC'den görülür, yazılımlar TR'ye DAT'larla gelirdi.  Bu arada bunları Türkiye'ye PC yazılımları dağıtan ekibi çok yakın bilen biri olarak yazıyorum. Gelen tüm yazılımları o dönem inceler bakardım...ve Amiga 1200'üm baş ucumda her zaman sahip olduğum PC'den daha iyiydi... Sahip olduğum PC dandik olduğundan değil, Amiga mevcut yazılımları ve çözümleri ile daha konforluydu... PC'nin adam olması Amiga/Atari'nın batmasıyla ve NT işletim sisteminin popüler olduğu döneme rastlar kanımca. Hatta windows NT4'ün SP'leri dönemi... SGI ve Alpha işlemcili iş istasyonlarının yok olmasıyla, PC gücüne güç kattı ve bugüne ulaştık... *NIX ile ilgili yazdıklarınızın tartıştığımız, PC olarak adlandırdığımız cihazlarla ne alakası var emin değilim ama Amiga 3000UX'den haberiniz yok sanırım...

"1992 yılında 486 DX 33 bilgisayarımızı aldık, Zaten 1991 yılında çıkan 486DX teknolojisi 1992 yılında gayetd erişilebilirdi, o yıl gittiğimiz İstanbul Computex'te her yerde 486SX/DX sistemler vardı.  1992 yılında 486DX2'nin çıktığını, 1993 yılında Pentium'un çıktığını da hatırlatmak isterim. "

İnsanın hafızası bazen yanıltıyor. Misal istanbulda olan fuar büyük ihtimalle Compex'dir.. 1980'lerden 2000'lerin ortasına kadar hiç bir fuarı, hiç bir organizasyonu kaçırmadım... Compex elime büyüdü abartmıyorum. Odakule'deki fuarları belki bilmezsiniz. Her gün saatlerim bu fuarlarda geçerdi... 1980'lerin başından bu güne kadar bilgisayar dünyasının içindeyim. PC dediğimiz cihazlar, ucuzdu...Yani basit bir yapıyla başlayıp, adım adım geliştirebilmek çok iyiydi. Wolfenstein, Doom vs. çok farklıydı kesinlikle...Heycan vericiydi... Ama o kadar... Amiga/Atari gibi efsaneler ortadan kalkmadan, bu sistemlere özel oyun yazanda pek olmadı zaten...(Doom vs. hariç). Arada açar 1-2 doom oynar, kapatırdım... Her işimi Amiga'da yapardım Bu düzen, Windows NT4 ve sonrasında ciddi anlamda değişti... SGI'ın / Alpha işlemcili iş istasyonların kaybolmasıyla ve takriben 2000'lerin başında PC aldı başını gitti... Ama öncesinde PC topal ördek gibiydi...

Oyunların şurada ya da burada daha iyi çalışması da doğru bir değerlendirme değil. Her platformun üstün olduğu alan vardır. Bitplane'ler üzerine grafik altyapısı olan bir sistemin Doom yapması zordur... Ama diğerininde platform oyunu yapması benzer sebeplerle sıkıntılıdır. Yine geliştirenlerin ilk çıkardıkları platform önemlidir. Bugün hala C64'deki Imp. Mission en yeni PC'den daha iyi C64'de çalışır... Böyle bir ölçüyü tartışmak istemem.

CPU karşılaştırmasına gelirsek, hıza ciddi anlamda takmış görünüyorsunuz. Multitask sizin için ne ifade ediyor bilmem ama, daha düne kadar Floppy'e dosya kopyalarken, başka bir iş yapamayan PC ile Amiga'yı ya da Motorola işlemcilerini karşılaştırmak yürek ister

Commodore battığında tek rakibi olması da çok doğru değil. Çok rakibi vardı...Macintosh, Atari, PC'ler... Ama doğan'ın arkasına tek rakibim, THY yazması türünden yazdığınız yakıştırma kabul edilebilir gibi değil. İnsan Amiga'yı kötülemek için neden kendini zorlar anlam veremedim

Sonuç olarak Amiga 1994'de ölü bir cihaz değildi.. Ölü diyenin o dönemde ne yaptığı önemli tabii ki. Eğer Doom oynuyorsa ölü demesine bir şey diyemem... Doom ya da benzeri oyunlar açısından CD32 dışındaki Amiga donanımları ölüydü. Ama performans olarak (saat hızı) düşük olsa bile, Amiga çok daha konforlu, çok daha üretken, çok daha derli toplu ve güzel bir sistem olarak PC ile karşılaştırılmayacak bir standartı temsil ediyordu...

appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Temmuz 17, 2017, 14:50:28 ÖS »

Internet'in 1995'te icat edildiğini de 1994'te PC deyince DOS dışında düşünülemediğini de öğrendik bu konuda..

Anlattıklarınızın hepsi doğru olsaydı dostlar Amiga bugün yaşıyor olurdu.

Ama açıkçası anlattıklarınızın hepsi yanlış.

Odakule'deki Compex'leri sizden daha iyi hatırlıyorumdur büyük ihtimalle, ilk PC'mi 1992 yılında orada Microstar adında Pendik'te kurulu bir şirketten Compex fuarında aldım, dediğim gibi 486DX33 ve 2000 USD fiyatı vardı.  Markası da, evet, MSI idi.  Bir tarafımdan atmıyorum yani.

1994'te internet yoktuya vereceğim tek cevap, 1994 yılında Kadıköy Bimeks'ten parasını sayarak orjinal aldığım ve 20 küsür diskette gelen Warp 3'ün dialer'ı ve IBM.Net üzerinden ayda 20 saati 20 dolardan kullandığımı ve o zamanın Web'inin OLDUĞUNU, ve hemen hemen BÜTÜN Web'in Yahoo üzerinde endeksli fihristi olduğunu hatırlıyorum.  O zamanın hatları ve 28.8kbps external modemim ile internetin nasıl yavaş olduğunu, internete girmek için BBS'imi kapattığımdan dolayı insanların bana attığı azar mesajlarını hatırlıyorum.  O zamanın Web'inden MIT'nin sayfasını okuduğumu NASA'ya baktığımı HATIRLIYORUM.  1995 yılında Books.com 'dan Lord of the Rings'in 3 cildini satın aldığımı ve Kredi kartı bilgilerimi bir email ile atmamın ardından bana ABD'den kitapların bir paket içinde gelmesinin BÜYÜ gibi olduğunu düşündüğümü ve bu kitapların HALA kütüphanemde durduğunu biliyorum.  1994'te Megadeth'in bir WEB SAYFASI olduğunu BİLİYORUM, o zaman Mustaine'in kafasında kaç tel saç olduğunu bile bildiğim gibi. (1994 yılında microsoft'un web sitesi için: http://www.businessinsider.com/tech-in-1994-the-year-the-web-was-born-2014-8#this-is-microsofts-very-first-web-page-in-1994-because-it-had-a-picture-it-took-a-long-time-to-load-5)

PC'de floppy'e dosya kopyalarken birşey yapılamaması konusu ayrı bir komik, 1994 yılında PC'de Workbench'in yapabildiği herşeyi  yapan OS'ler vardı (çok daha fazlasını yapan) ve bunların ikisini dah aönce yazdım, biri OS/2 Warp 3 diğeri Linux.  Ama daha geri gidiyorum, 1991 yılında yayınlanan ilk Linux kernelinden beri Linux'ta multitasking var.  Daha geri gidersek 1983'e varan *NIX türevlerinde (Solaris vb.) preemptive multitasking var.  PC demek DOS demek derseniz zira, Amiga demek oyun demek, Workbench ne ola ki?

Bir de konuyu Doom'a indirgeyip "Amiga Doom çalıştıramıyordu çünkü bitplane.." demek konuyu hiç anlamamaktır. Doom 1993'te çıktı.  1993'te Day of the Tentacle, Sam & Max, X-Wing, Sim City 200, Ultima Underworld II de çıktı - Amiga bunların hangisini çalıştırabilirdi?  Bir yıl daha geri gidelim, 1992'de Ultima Underworld, Star Control II, Wolfenstein 3D/Spear of Destiny, Darklands, Wizardry 7 (en çarpıcısıdır, 6'da Amiga destekleyen oyunun 7'de Amiga'yı geride bırakınca nasıl çağ atladığına inanamamıştım) Amiga'da çalışabilir miydi? 1990'da çıkan Wing Commander'ı buyurun oynayın Amiga'da.  Bitplane ile sprite yürütme denilen olay 1994 yılında ÇOKTAN bitmişti, bu bir günde ortaya çıkan bir konu değil. 1994'te Playstation 1 çıktı, hatırladınız mı? Amiga 4000 dediğiniz makina bile 1980'li yıllara ait olduğunu PS1 ile yanyana gelince direk gösteriyordu.

1994'te Amiga'nın ne kadar ölü olduğunu 1994 yılında PC'ye ve Amiga'ya çıkan oyunların listesini yan yana koyarak görebilirsiniz. O zaman kimi hafızasının yanılttığını daha net görebilirsiniz.

Commodore da bir nevi bu konuda Amiga'yı pembe gözlüklerle hatırlayan mantığın bütün yönetimine hakim olduğu ve aynı donanımla 10 sene idare edilebileceğini düşündüğü için battı keza.  Son kertede bunu söyler kenara çekilirim.
« Son Düzenleme: Temmuz 17, 2017, 15:42:09 ÖS Gönderen: appiah4 » Logged

dersan
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Temmuz 17, 2017, 14:58:51 ÖS »

286 pcde oynadım aynı grafikler vardı dune 2 de. konu neden battıysa dediğimiz gibi iyi yönetici olmak zor. Şimdi apple ın yanında çok önemli bir teknoloji rakibi olabilirdi samsung gibi. Ama çok çok iyi bir marka değerini yerle bir ettiler. Üzülmüyorum ama belkide böyle daha iyi kıymete bindi.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Temmuz 17, 2017, 15:58:16 ÖS »

Olaya sadece Commodore neden battı diye yaklaşarak bakış açısını daralttığımızı düşünüyorum. 8-bit mikroişlemci tabanlı kişisel bilgisayar üreten firmaların Apple ve ARM(ACORN) hariç hepsi battı. Apple 1983 senesinden beri 16-bit mimariye para yatırdığı ve zarar ettiği halde Macintosh serisinde ısrar ettiği için ayakta kalabildi. ACORN ise zaten kendi 16-bit ve daha sonra 32-bit işlemcisini üretiyordu ve bilgisayar bölümünü kapatarak işlemci firması olarak devam etti.

Gelişen teknolojiye ayak uyduramayan Commodore'un batması da kaçınılmazdı. Bu sonu Lorriane'i(Amiga) Atari'den çalarak biraz geciktirebildi. Amiga olmasaydı Z8001 işlemcili acayip bir bilgisayar çıkartacaklardı. Daha da çabuk çakılırlardı.

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: