Merhaba,
Mevsimler geldi geçti, unuttun mu bizi?

Olur mu canım, projeler hep aklımın bir köşesinde.

Bildiğiniz gibi neredeyse 1 yıldır kendime ait bir ofisim yok dolayısı ile aktif olarak projeler ile ilgili geliştirme ve dizgi vs. yapamıyorum. Ancak akşamları evde bilgisayar üzerinde çalışabiliyorum. Bu durum kısa vadede değişecek gibi de durmuyor.
HDMI-520 özelinde açık açık yazmak gerekirse, BOM listesi aşağıda. Listede yeşil renkli görülen kalemler elimde var olan parçalar. Diğer pasif parçalar yok. Birileri parçaları toplarım ve dizerim ve gönderimlerini yapabilirim derse seve seve elimdeki malzemeyi gönderebilirim. Son durumda ben 50 adet HDMI-520 yapabilecek kadar aktif malzeme almıştım, ancak buluşmalarda bir miktarını dizmeye çalıştık, bir miktarı fire oldu, tekrar saymam gerekiyor. Herhalde 40 adet yapacak kadar parça çıkacaktır.
Tabiki bu hizmet için ilgilenencek bir bedel isteme hakkı olacaktır, o kısmına karışmıyorum.

Bunun haricinde, gerek yakın çevremden gelen istekler, gerek yurt dışından tanıdığım bazı arkadaşların baskıları sonucu muhtemelen retro adına yaptığım bazı projeleri ticari olarak satma yönünde girişimlerim olacak. Tabi bu şartlar altında kendim elde dizebilmem mümkün değil, doğru da değil. Bu sebeple parçaların ithalatı, dizgisi, testleri, olması gerektiği gibi firmalara outsource edilecek. Bu durumda minimum adetler, vergiler, firmalara ödenecek hizmet bedelleri, yurt dışına satış için gerekli yasal düzenlemeler vb konularında hazırlık ve sermaye planlaması yapılması gerekiyor. Bunlar da çok kısa vadede sonuçlanacak işler değil.
Bunu buraya yazmamın iki sebebi var:
- Birincisi eğer bu plan yürürse ve bu süreçte kartları forumda üretemez isek, listeye girmiş olan kişilere kar amacı olmadan üretimden çıkmış kartlardan göndermek yönünde bir planım var. Henüz tam netleşmedi.
- İkincisi ise, projelere orta vadede ticari bir boyut kazandırmayı düşündüğüm için, en azından projenin bir bölümünü kapalı tutmam gerekecek. Bu PIC işlemci kodu veya FPGA kodu olabilir. Açıkçası bu gönlümden hiç geçmiyor, zira burada açık açık paylaşmak bana daha doğru geliyor ancak yukarıda saydığım yükümlülüklerin altına girebilmek için bir şekilde ticari açıdan kendimi korumam gerekiyor. Derdim bilgiyi saklamak değil ancak üzerinde hiç kafa patlatmadan bire bir alınıp satılmasını önlemek. Bu sebeple kapalı tutulacak kısmı minimumda tutmak için çlışıyorum. Kısaca eğer forumdan bir arkadaş dizmeyi kabul ederse, PIC yada FPGA kısmını şimdilik ben programlayıp hazır olarak kendisine göndermek durumunda olacağım.
Şimdilik haberler bu şekilde...