WHDLoad da gerçekten bir harika. WHDLoad anlamını "gerçek" Amiga'larda gösteriyor, emülatör üzerinde zaten donanım/imaj dosyası ayrımı kalmadığından, WHDLoad'un emülatör üzerindeki getirisi gerçek Amiga'lardaki kadar yüksek değil.
NDOS oyunlar genellikle kendi bootloader ve trackloader'larını kullanan, birçoğu ilk iş olarak işletim sistemini devredışı bırakıp CPU, custom çipler, blitter, copper, bellek gibi bileşenlere tam hakimiyet kuran yazılımlardır. 8bit'lik cycle-exact çalışan makine dili sistemlerine alışkın "coder"ların Amiga gibi altta yatan (ve çalışmaya çalışan) dev bir işletim sisteminin varlığına alışmaları çok zor olduğundan, birçoğu ilk iş olarak sistemi devredışı bırakıp donanımı ele geçirdiler (touching the metal). 8bit sistemlerde her işin ne kadar CPU cycle'ı alacağı, o esnada ekran tarama satırının hangi konumda olacağı gibi veriler coder'ların elinin altındaydı ve buna alışmışlardı. Arkaplanda çalışan bir sistemin varlığı, cycle-exact bir sistemin yokluğu, donanımda çeşitlenmelerin artışı gibi konulara alışmaları zordu. Ürettikleri kodun zamanlamasında bir değişkenlik doğacak, ayrıca hesaplamaları birebir tutmayacak, belki de bir "frame" kaçıracaklardı

Bu ve bunun gibi nedenlerle Amiga'nın donanımının da yardımıyla (PC'lerin floppy kontrolörü gibi katı bir sistem değil oldukça esnekti) NDOS, custom track sistemlerini kullanarak işletim sistemini devredışı bıraktılar ve makineden alabildiklerini almaya çalıştılar. Ama Amiga'nın son yıllarında çeşitlenen donanımlar, yeni donanımlarda çalışmayan programlar vb nedeniyle sistemle uyumlu çalışan, çıkıldığında tekrar sisteme dönülebilen programlar artmaya başlamıştı. Commodore iflas etmese muhtemelen bu tür yazılımların sayısı Windows'ta olduğu gibi daha da artacaktı. Commodore firması AGA çipseti ile birlikte, donanımın tam spesifikasyonlarını yayınlamayı uzun süre reddetmişti (ilk olarak unofficial guide'lar çıkmıştı) ve sistem rutinlerinin kullanılmasını öneriyordu (yazılımların, geliştirilmekte olan AAA projesi ile de uyumlu ama daha yüksek performanslı olması amacıyla). Alakasız ama AGA'ya chunky piksel modu (en azından 8bit) eklememesi büyük hata olmuştu ve sonu hızlandırmıştı.