Merhaba arkadaşlar. Elimdeki C64 bir süre çalışıp kilitlenmeye başlayınca ChatGPT'ye yenilenmesi gereken komponentleri sordum. Öncelikle güç kaynağını modern güç kaynağı ile değiştirmem gerektiğini belirtti. Önerdiği güç kaynağı şu sitede satılıyor fakat sipariş maliyeti aşırı yüksek olacak gibi görünüyor.
https://www.c64psu.com/c64-psu/commodore-psuBu yüzden yurtiçi kaynaklardan temin edilecek parçalarla üretilebilir mi diye sordum ve ekteki listeyi önerdi. Böyle bir projeyi üstlenebilecek bir arkadaşımız varsa ben sipariş vermek isterim. Benim bu parçaları birleştirip PSU üretebilmem mümkün değil. ChatGPT önerisi şu şekilde:
"Tahmini maliyet
Kalem Yaklaşık tutar
Mean Well GST25A05-P1J 635–811 TL
Profuse 9 V AC/15 W trafo 461 TL
7-pin DIN fiş 30–150 TL
Kutu, kablo, IEC giriş, anahtar, sigorta ve rakor 300–600 TL
C64 Saver PCB ve bileşenleri 250–600 TL
Tahmini malzeme toplamı 1.700–2.600 TL
İşçilik ve kapsamlı test Ayrıca fiyatlandırılır
Son iki kalem piyasa ilanından alınmış kesin teklif değil, kaliteli malzeme kullanılmasına dayanan mühendislik maliyet aralığıdır. Özel metal kutu, PCB üretimi veya pahalı konektör seçilirse toplam yükselir.
Ustaya verilmesi gereken kısa şartname
5 V kaynağı Mean Well GST25A05-P1J veya eşdeğer sertifikalı 5 V/4–6 A adaptör olacaktır.
9 V hattı 230 V primerli, galvanik izolasyonlu, en az 15 VA ve 1,5 A gerçek AC transformatörden sağlanacaktır.
5 V hattında bağımsız C64 Saver tipi aşırı gerilim kesici ve çıkış sigortası bulunacaktır.
C64 bağlantısı tam boy 7-pin 270° erkek DIN fişle yapılacaktır.
C64’e bağlantıdan önce yük testi, ripple ölçümü, aşırı gerilim tetikleme testi, kısa devre testi, sıcaklık testi ve pin süreklilik kontrolü gerçekleştirilecektir.
Bu düzenle Motorobit + Mouser Türkiye şeklinde iki sipariş, maliyet, bulunabilirlik ve güvenilirlik bakımından en dengeli yerli tedarik çözümüdür. Hazır aşırı gerilim koruyucuyu ithal etmek yerine açık kaynak C64 Saver kartının uzman tarafından yapılması hem daha hesaplı hem de servis edilebilir olacaktır."