Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: C64 için modern PSU projesi  (Okunma Sayısı 5629 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
emintolga
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 16, 2017, 20:23:07 ÖS »

Şimdiye kadar gördüğüm en güzel, kompakt ve derli toplu PSU çalışması. Çok beğendim. Bunun maliyeti ne kadar olur acaba tahminen? Bana 2 tane C64 ve 1 de 1541-II için lazım. Elektronikten anlamayan, basit lehim yapabilen birisi halledebilir mi?

http://www.pdp-9.net/c64-power-supply

Tanar / CLIQUE
*C64 | C64C | 1541-II | Dataset | MultiIce III | Expert | SD2IEC | IRQHack64 | Lightpen
*PS3 Slim | 500GB | Multiman
*PSP 1000, 3000
Warhelmet
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ekim 16, 2017, 21:07:53 ÖS »

Astarı yüzünü geçer bence, esas orijinal adaptörü daha ucuza gelecektir diye düşünüyorum, tabi üstatlar belki beni yanıltabilir Kahkaha

1973 Üsküdar doğumlu. Amstrad, ZX Spectrum, C-64, Amiga kullanmış sonra PC'ye geçmiş şanslı kesimden.
http://www.gamer-market.com
mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 16, 2017, 21:14:25 ÖS »

Astarı yüzünü geçer bence, esas orijinal adaptörü daha ucuza gelecektir diye düşünüyorum, tabi üstatlar belki beni yanıltabilir Kahkaha
Yüzünün değeri astarından pahalıysa nolcak peki ?
Warhelmet
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ekim 16, 2017, 21:17:22 ÖS »

Amaç ucuza mal etmek ise diye yazmıştım. Ama tabii proje olarak maliyet gözetmeden tamamen hobi amaçlı istediğiniz bütçede proje yapmak mümkün.

1973 Üsküdar doğumlu. Amstrad, ZX Spectrum, C-64, Amiga kullanmış sonra PC'ye geçmiş şanslı kesimden.
http://www.gamer-market.com
mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 16, 2017, 21:19:40 ÖS »

Amaç ucuza mal etmek ise diye yazmıştım. Ama tabii proje olarak maliyet gözetmeden tamamen hobi amaçlı istediğiniz bütçede proje yapmak mümkün.

Tam üstüne bastın
emintolga
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 16, 2017, 21:21:59 ÖS »

Ucuza orijinali bulunabilir belki ama orijinallerin hepsi artık sıkıntılı. Kaç yıllık güç kaynağı, bugün olmasa yarın yine sorun olacak. Dediğim gibi 2 tane C64'üm var. İkisinin de güç kaynağı aletleri bir şekilde çalıştırmasına rağmen power led'erl geçenlerde birden söndü. Artık çalışırken iki alette de ledler yanmıyor. Güç kaynaklarında problem olacağını söyledi arkadaşlar. Neticede artık daha yeni komponentleri olan daha güncel güç kaynaklarına ihtiyaç var, diyorlar.

Tanar / CLIQUE
*C64 | C64C | 1541-II | Dataset | MultiIce III | Expert | SD2IEC | IRQHack64 | Lightpen
*PS3 Slim | 500GB | Multiman
*PSP 1000, 3000
integer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 17, 2017, 07:58:53 ÖÖ »

acaba tl331 ile yapılmış fazla voltaj koruma devresi yerine 5,1v zener ve sigorta kullanılamazmı? yada güzel bir 5v güç kaynağı bulup hepten kaldırsak...
fdikbas
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 19, 2026, 16:56:18 ÖS »

Merhaba arkadaşlar. Elimdeki C64 bir süre çalışıp kilitlenmeye başlayınca ChatGPT'ye yenilenmesi gereken komponentleri sordum. Öncelikle güç kaynağını modern güç kaynağı ile değiştirmem gerektiğini belirtti. Önerdiği güç kaynağı şu sitede satılıyor fakat sipariş maliyeti aşırı yüksek olacak gibi görünüyor.

https://www.c64psu.com/c64-psu/commodore-psu

Bu yüzden yurtiçi kaynaklardan temin edilecek parçalarla üretilebilir mi diye sordum ve ekteki listeyi önerdi. Böyle bir projeyi üstlenebilecek bir arkadaşımız varsa ben sipariş vermek isterim. Benim bu parçaları birleştirip PSU üretebilmem mümkün değil. ChatGPT önerisi şu şekilde:
"Tahmini maliyet
Kalem   Yaklaşık tutar
Mean Well GST25A05-P1J   635–811 TL
Profuse 9 V AC/15 W trafo   461 TL
7-pin DIN fiş   30–150 TL
Kutu, kablo, IEC giriş, anahtar, sigorta ve rakor   300–600 TL
C64 Saver PCB ve bileşenleri   250–600 TL
Tahmini malzeme toplamı   1.700–2.600 TL
İşçilik ve kapsamlı test   Ayrıca fiyatlandırılır

Son iki kalem piyasa ilanından alınmış kesin teklif değil, kaliteli malzeme kullanılmasına dayanan mühendislik maliyet aralığıdır. Özel metal kutu, PCB üretimi veya pahalı konektör seçilirse toplam yükselir.

Ustaya verilmesi gereken kısa şartname

5 V kaynağı Mean Well GST25A05-P1J veya eşdeğer sertifikalı 5 V/4–6 A adaptör olacaktır.
9 V hattı 230 V primerli, galvanik izolasyonlu, en az 15 VA ve 1,5 A gerçek AC transformatörden sağlanacaktır.
5 V hattında bağımsız C64 Saver tipi aşırı gerilim kesici ve çıkış sigortası bulunacaktır.
C64 bağlantısı tam boy 7-pin 270° erkek DIN fişle yapılacaktır.
C64’e bağlantıdan önce yük testi, ripple ölçümü, aşırı gerilim tetikleme testi, kısa devre testi, sıcaklık testi ve pin süreklilik kontrolü gerçekleştirilecektir.

Bu düzenle Motorobit + Mouser Türkiye şeklinde iki sipariş, maliyet, bulunabilirlik ve güvenilirlik bakımından en dengeli yerli tedarik çözümüdür. Hazır aşırı gerilim koruyucuyu ithal etmek yerine açık kaynak C64 Saver kartının uzman tarafından yapılması hem daha hesaplı hem de servis edilebilir olacaktır."
Ege.Ozp
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 20, 2026, 11:44:07 ÖÖ »

Kasa olarak benim zamanında yaptığım güç kaynağı kasasının mofidiye edilmiş halini kullanabilirsiniz.
https://www.thingiverse.com/thing:6735220
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: