Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Tamirat] CPS2 - X-Men vs Street Fighter
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] CPS2 - X-Men vs Street Fighter  (Okunma Sayısı 8931 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 02, 2017, 16:16:39 ÖS »

Daha önce Capcom CPS2 tamiratlarına dair yazılarım oldu. Benzer konularda yeniden yazmak adetim değil ancak konu ilginçleşmeye başlayınca, paylaşmaya değer bir bilgi/bulgu/tecrübe oluşursa bunu sizlerle paylaşmaya gayret ediyorum.

Konumuz yine bir Capcom CPS2 arcade kartı tamiratı. Bu kart akan/patlayan pil sebebiyle oldukça zarar görmüş bir kart ancak "Razoola Suicide Tester" ROM'uyla birlikte power verince yine de ekrana bir şeyler getirebildiği için ümit vaadediyordu (Tamirat yığınındaki diğer kartlar hiç tık demiyordu, bu sebeple bu kartı önceliklendirmiştim).

Pilin yakınlarında Capcom'un DL-1927 (CGA) ve DL-2027 (CGD) çipleri var. Bu çiplerin detaylı dokümanı yok ancak söylenen CGA'nın "Character Generator Address" CGD'nin de "Character Generator Data" anlamına geldiği. Bu mantıklı zira CGA hemen yukarıdaki 8 grafik ROM'unun adres hatlarına uzanıyor CGD ise data hatlarına. Tabii ROM'ların dışında da başka diğer özel capcom çipleri ve birbirleri arasında da hatlar var.

Oyun açılıp da karman çorman grafikler gelen bir CPS2'yi tamire girişecekseniz bu yukarıdaki bilgiler faydalı olacaktır

Oyunun pili gittiği için Capcom DL-1525 (SPA) çipinde saklanan kripto anahtarı da uçmuş durumda. Dolayısıyla bu tür kartları tamirata girişirken öncelikle ya phoenix edilmiş rom set setini programlayıp öyle işe başlamalı ya da sadece Razoola'nın suicide tester ROM'unu yazıp ki bu sadece tek bir ROM, 3 numaralı ROM lokasyonuna takmanız gerekiyor.

Ben genelde kart tamire değer olup olmadığına henüz karar veremediğim kartların ne durumda olduğunu anlayabilmek için sadece tek bir ROM olan razoola'nın ROM'unu kullanıyorum.

Bunu kullanarak razoola'Nın bu test ekranını temiz bir şekilde görebilmem için DL-1927'nin etrafında bu kadar tamirat yapmak zorunda kaldım

... devam edecek
« Son Düzenleme: Kasım 02, 2017, 20:59:08 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Kasım 02, 2017, 17:11:05 ÖS »

Beklemedeyiz..tamam..

Hurşit
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 02, 2017, 20:23:35 ÖS »

Usta yardırıyorsun yine maşallah Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 02, 2017, 21:29:09 ÖS »

DL-1927 (CGA) çipinin etrafındaki tamiratlarlar ile karman çorman olan görüntü düzeldi. (Fotolar soluk çıkmış ama kartın görüntüsünden değil, telefonun kamerasının ışık ayarından kaynaklı)

Şimdi dikkatinizi çekmek istediğim konu görüntüdeki sorunun detayları; Arkaplan  ve text tabalı yazılar sorunsuz ancak hareketli görüntü unsurlarına (spritelar) dayalı önplan görüntülerde dikey çizgiler var.

Örneğin Capcom logosuna bakın...

Bu sorun yani dikey çizgiler DL-2027 (CGD) çipine odaklanmamızı gösteren deliller. Yani Character Generator Data çipine. (Not: Bu kısaltmanın uzun hali bu olmayabilir, dokümante edilmiş bir şey değil aslında, pekala da anlamı "Capcom Graphics Data" da olabilir )

Neyse, spritelar üzerinde dikey çizgiler görüyorsanız sadece CPS2 sistemi için değil genel olarak arcade kartlarda adresleme sorunu değil data (veri) sorunudur. Yani sprite'ı oluşturan verinin saklandığı ROM veya ROM'ların veri hatlarında bir sorun/kopukluk var demektir.

Bu sorun için de ilgileneceğimiz çip bu: DL-2027 (CGD)

Tavsiyem, eğer hat kopukluğu varsa çipin bacakları üzerinde parmağınızı bir gezindirmeniz. Kopukluk olan yerlere denk geldiğinizde bazen ekrandaki çizgiler tireşir veya geçici olarak kısmen düzelir

Burada paslanmış bacakları maket bıçağı ile hafifçe kazıdığınızda tam hatların birleştiği yerlerin kılcal şekilde eridiğini görebiliyorsunuz. Bu kopuklukları lehimle tamir ettiğimizde...

Bazı dikey çizgilerin düzeldiğini görüyorum (örn. X-MEN yazısı düzeldi).

Parmakla kontrol dışında bir osiloskop ile de bu tür sorunları daha net görebilirsiniz.

Örneğin bu ekrana baktığınızda gördüğünüz sinyal seviyesi bir digital devrede görmemeniz gereken bir sinyal. Yani mantıksal devre elemanlarındaki sinyal voltajlarıya 0 ya da 5V civarlarında olmalıdır. Bunun gibi 1-2V seviyelerinde olması bir sorunun göstergesi.

Bu sorunu yakaldığım bacaktan ise görünürde hiçbir hat girişi veya çıkışı yok gibi. Ancak görünüş kimi zaman aldatıcı olabilir. Bu bacağa giren veya çıkan hattın olmaması o bacağın kullanılmadığı anlamına gelmez. Bu durumda hattın çipin altından dolayı dolaşmış olabileceğini de düşünmeniz lazım

Nitekim, elimdeki yedek parça kart bu gibi durumlarda yedek parça sağlamasının dışında da başka bir işe yarıyor, çiplerin altındaki hatların nereye gittiğini görebiliyorum

DL-2027'nin altındaki durum ise o sorunlu bacağın aslında bir hatla çipin altından bir via'ya bağlandığını gösteriyor.

via'lar devre kartlarındaki bakır hatların bir katmandan diğer katmana geçişini sağlayan ince deliklerdir. Bu deliklerin içinde bakır iletken bulunur. Bu derece korozyona uğramış kartlarda bu via'ların içindeki bakır erir ve gözle görünen yüzeydeki hatlardaki kopukluklar gibi kolayca tespit edilemezler.

Bu via'yı da bulup multimetre ile test ettiğimde DL-2027'nin ilgili bacağının kontrol ettiği data bacağına kadar izini takip ettim. Korozyondan eriyen via bu çipin altındaki değil pil tarafına daha yakın olan başka bir via çıktı. Hatta yanyan 3 via birden aynı soruna maruz kalmış...

Çözüm ince kynar teli. via'ların içinden teli geçiriyorsunuz.

ve alt taraftan ve üst taraftan ilgili hatlara lehimliyorsunuz.

Sonuç...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 02, 2017, 21:47:16 ÖS »

Bu karta dair sorunlarımız büyük ölçüde çözümlendi.

Ancak hala bazı ufak tefek sorunlar var, örneğin aşağıdaki resimdeki tire işareti gibi küçük çizgilere bakın...

Şimdi bu ne tam boydan boya bir yatay çizgi ne de dikey çizgi...

Üstelik sorun "bazı" spritelarda var. Mesela Storm ve Dhalsime bakın. Karakterlerin bazıları ise gayet net...

Bu tür spesifik karakterlerde sorun varsa sorun belli ki o karakterlerin grafik data'larının bulunduğu ROM'larda diyebiliriz.

Bu ROM'ları bulmak kolay olmayabilir ancak test etmesi kolay. Grafik ROM'ları tek tek çıkartıp hangi durumda bu karakterlerin bozulduğuna bakabiliriz.

Elbetteki şansımıza en son ROM çıkıyor Sorunlu karakterlerden olan Ken ve Chun Li'nin görüntüsü bu ROM'u çıkarttığımda baya bi bozuldu gördüğünüz üzere. Ancak bir başka şey daha var dikkatimizi çeken, o tire işareti şeklindeki sorun da ortadan kayboldu

Demekki sorunlu ROM'u bulduk. Bunun yerine bir EPROM'u MAME'den indirdiğimiz bir imajla yakabilir veya varsa yedek parça sepetinden bir başka Mask ROM'u kullanabiliriz. Bende bereket bir MVS Mask rom seti var yedek parça olarak

Bu ROM'u da değiştirdikten sonra son bir test daha yapıyorum...

Artık bir sorun kalmadı Kart tamamen tamir edildi

Ancak yapılacak son bir iş daha kaldı.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 02, 2017, 21:53:59 ÖS »

Kartla işimizi bitirip paketlemeden önce son bir işim daha var. Bu yama kabloları bu şekilde bıraktığımız taktirde önünde sonunda bir el darbesi ile kopacaklardır.

Bunun olmaması için yapılması gereken kabloları sabitlemek. Bir kaç kablo olsa bu sorunun en iyi çöüzümü sıcak silikon. Ancak bu kadar çok kablo olunca devre kartını küçük bir sıcak silikon tepeceği ile örtmek istemiyorum.

Bu gibi durumlarda ısıya da dayanıklı olan "Kapton Tape" kullanabilirsiniz. Hem devre kartına iyi tutunur hem de normal bildiğimiz kırtasiye selo bant gibi ısınınca tutkalı vs yavşamaz.

Bu şekilde bu kartın tamiratını da tamamlamış oluyoruz.

Umarım bu yazımda paylaştığım şeyler birilerinin bir zaman bir başka CPS2 oyununu kurtarmasına yardımcı olur

blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 02, 2017, 22:00:03 ÖS »

Via tespitini çok iyi yakalamışsın.

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 02, 2017, 22:41:08 ÖS »

Eline sağlık üstad, bir kartı daha hayata kavuşturdun
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 02, 2017, 22:49:16 ÖS »

Beklemedeyiz..tamam..

Bekleme yapma, devam et

Usta yardırıyorsun yine maşallah Kahkaha

Sorma, bi yığın var tamirat bekleyen girişeyim dedim...

Via tespitini çok iyi yakalamışsın.

Bu patlayan pilli CPS2'lerde bir klasik maalesef via'lar. kontrol etmesi bir dert. Yanlız dediğim parmak testi çok işe yarıyor

Eline sağlık üstad, bir kartı daha hayata kavuşturdun

Aslında biraz bay geldi bu CPS2'lerden ama çalışmaya meyilli olduğu için sabır dedim kurtardım keratayı

3 geceme maloldu namussuz Kahkaha

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 03, 2017, 09:49:16 ÖÖ »

3 geceme maloldu namussuz Kahkaha

Değil 3 gece, 300 gece uğraşsam yine de yapamazdım Kahkaha
several
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 03, 2017, 12:02:51 ÖS »

Okuması zevkli ama uğraşması dertli işler sanki

Eline sağlık Abi.
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Kasım 05, 2017, 10:55:53 ÖÖ »

Yazıyı okuyup bitirmek, bu güne nasip oldu..
Üstad, yine cillop gibi yapmışsın kartı
« Son Düzenleme: Kasım 05, 2017, 13:01:57 ÖS Gönderen: cdemir » Logged

Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Kasım 05, 2017, 11:48:48 ÖÖ »

Gene çok temiz iş cikarmissin üstad eline saglik  bi hafta sonu daha gitti desene 
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: