Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: MacMini için OS4  (Okunma Sayısı 74220 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #45 : Ocak 01, 2008, 23:16:30 ÖS »

MacMini üzerinde OS4 çalıştırabildiği iddia edilen ve el altından yayılan ISO'nun gerçek olduğu ortaya çıktı. Aşağıdaki videoda MacMini üzerinde OS4'ü boot ederken görebilirsiniz.

Bu arada, OS4 çalışıyor hemen bir MacMini bulayım diye düşünen olursa, bir uyarıda bulunmak isterim. Bu ISO sadece 1.5 Ghz G4 CPU'lu MacMini üzerinde çalıştırılabiliyormuş. Bazıları da doğru firmware ile denendiği taktirde tüm PPC'li MacMini'lerde çalışabileceğini söylüyorlar. İşin bu kısmı halen muallakta. Ayrıca küçük bir araştırma yaptım ve Türkiye'de (ikinci el satışa çıkarılan) 1.5 Ghz'lik bir MacMini'ye rastlamadım. Karşıma sadece 1.25 ve 1.42 Ghz'lik modeller çıktı!

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #46 : Ocak 02, 2008, 00:00:12 ÖÖ »

çalışıyor olması kullanılabilir olması anlamına geliyor mu peki?

OS4'te a1 donanımına özel birşeyler var mı mesela?

Datura
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Ocak 02, 2008, 00:17:50 ÖÖ »

Şu konu bir netleşse tam anlamıyla çok güzel olacak, bir adet ppc macmini alıp da elimizde patlasın istemeyiz haliyle. Şimdilik uzaktan merakla takip etmeye devam ediyorum. Blizzard PPC kartım bozulduğundan beri (2-3 yıldır) Amiga'dan uzak kaldık.. Bu kadar zamandır beklediğimiz AmigaOS4 for Classic de sonunda çıktı ama artık kullanacak donanım yok elde..
Olsun bu iş, bir PPC MacMini nasılsa bulunur
« Son Düzenleme: Ocak 02, 2008, 00:19:46 ÖÖ Gönderen: datura » Logged
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #48 : Ocak 02, 2008, 00:23:38 ÖÖ »

OS4'te a1 donanımına özel birşeyler var mı mesela?

A1 donanımında özel birşeyler var mı diye sormak daha doğru olur.
ISO ile gelen dosyalar "Project Moana" dosyaları. Yani bu OS4 için çalışan ekipten birilerinin ortaya çıkardığı bir iş. Aslında donanıma özel birkaç kernel modülü var. Mesela biri IDE device için. Bendeki OS4 sürümüne ait modüller A1 anakartı üzerindeki ve SIL kartlarına ait ide portlarını kullanabilmemi sağlıyor. Dağıtılan ISO dosyasının içinde ise MacMini ide device için yazılmış ayrı bir modül bulunuyor. Diğer bazı modüller de (MacMini üzerinde düzgün çalışabilmesi için) modifiye edilmiş görünüyor. Videoda kickstart sorunsuz bir şekilde boot ediyor. İşin bu kısmı düzgün olduğuna göre buradan sonrasında sorun çıkartabilecek birşey göremiyorum. Videoda boot eden kernel bir parça eski, belki bu sürekli güncellenen bazı yazılımlar için (Epistula gibi) sorun olabilir.
Bakkada
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Ocak 02, 2008, 08:38:35 ÖÖ »

x86'da calisan OS4 istiyoruuuuuzzzzz
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #50 : Ocak 02, 2008, 09:45:10 ÖÖ »

peki bı iso yu nerden bulucaz

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #51 : Ocak 02, 2008, 11:47:33 ÖÖ »

Özkan senden güzel haberler bekliyoruz..Bul şu ISO'yu ve bize nasıl olduğunu göster artık...

Videoyu koyan arkadaşa bir mesaj atmakla başlayabilirsin.

http://youtube.com/profile?user=ohforf42
« Son Düzenleme: Ocak 02, 2008, 11:52:03 ÖÖ Gönderen: LW3D » Logged

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #52 : Ocak 02, 2008, 12:04:49 ÖS »

henuz elimde os4 classic yok, deneme yapmak için, (çalışırsa tabiki alıcaz) iso lazım

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #53 : Ocak 02, 2008, 12:09:15 ÖS »

Bu iş için gerekli malzeme şöyle birşey. 
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #54 : Ocak 02, 2008, 13:11:52 ÖS »

elimde 1.25 lik g4 minimac var, deneme yapmam için sadece os4 classic lazım

Cps2,System11
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #55 : Ocak 02, 2008, 13:16:28 ÖS »

Bu iş sandığımdan daha karışık çıktı...Amiga dünyası bayağ çalkalanıyor. Ama sonuç olarak er ya da geç, bu proje sanırım hayata bir şekilde geçecek...

Şu anda ortalıkta dolaşan dosya ve ISO, Moana projesinin çalınan dosyaları. Projeyi yürüten şahsın dizüstü bilgisayarı çalınmış ve dosyalar bu şekilde sızmış...

Alıntı
Hi.

Regarding the thread about the project Moana files, I'd like to point out some facts that I would like to acknowledge as an AW.net moderator.
First of all, I'm the author of said port, done over an year ago on behalf of ACube, you can contact me directly at email removed .

In the thread I'm referring to, you (and others) are discussing the content of the CD, some even had it running on MacMinis. Such ISO image not only contains parts of OS4 (a commercial product) but also contain modules that are NOT part of either OS4 for A1 nor Classic, and are fully copyrighted by me. I never gave permission to anyone, least this AmigaMac guy, to distribute these files. So owning and using those modules is breaching my intellectual property (IP) and is a clear act of piracy.
So unless Aw.net is a forum which allows and is favorable to piracy, I suggest you post a notice on said thread and stop discussing about it. You can quote this message if you want.

As you probably have seen by the european lawsuit, between me, the two Friedens and against Hyperion and AInc, I'm more than willing to protect my IP from piracy or any other form of unauthorized use.

For the record, that ISO image was obtained from a stolen laptop and there is a police report about that (in the USA). That AmigaMac guy is not some benefactor, he's a criminal.

So far I hadn't written or posted anything because I didn't want to stir up more mess that it was already, and because the (micro) kernel on that ISO image will crash after few minutes of intensive use.

But seeing one of the moderators of Aw.net happily displaying a list of stolen files seems an endorsement of piracy from AW.net. I can't let it pass.

OnTEC
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #56 : Ocak 09, 2008, 10:17:20 ÖÖ »

inanılmaz bir kafa karışıklığı var herkes ayrı birşey diyor ben Güvenç e katılıyorum.

ibm ppc işlemcisini satın aldıktan sonra resmen batırdı g5 i geliştiremedi yüksek fiyatlar yüzünden mac de klasik kullanıcılarının tepkisini çekmeyi göze alıp intele geçti.

bizim Amiga kullandığımız dönemlerin pcleri en geç dönem mmx lerdi ki bu işlemciler kötüydü g3 zaten her şekilde eziyordu ama arge bu işlerde çok önemli .
Amd nin 64 bit teknolojisini 32 bit ile birleşmesinden sonra aşılamaz denilen bir eşik aşıldı ve x86 lar yeni bir boyut kazandı, yüksek performans, düşük fiyat.

şimdi hala ppc serisinden bir Amiga kaldığı yerde kalacak bir sistem olacaktır.

Custom chipler dediğimi şeyler Güvençinde bahsettiği gibi ekran kartı, ses kartı tv out gibi işlemleri yapan çiplerdi bu gün hala bunlarda takılmak yanlış, ha Commodore batmayıp bu çipleri geliştirmeye devam etse belki pclerde bile commodore ses kartları ekran kartları olabilirdi, ama olmadı. yani bu gün var olmayan bir sistem üretmeye çalışmak 1000 i bulmayan kullanıcı ile neye yarar ?

bu noktada Aros projesine dikkat çekmek istiyorum Aros alfa aşamasında olmasına rağmen linux gibi açık kaynak kodunu tercih eden bir amiga clone, amiga os 4 ile bu birleşip stabil ve gübümün işletim sistemleri linux ve windows un sunduğu özellikleri sunacak bir yapıya dönüştürülebilse o zaman tekrar yavaş yavaş yeni kullanıcılar kazanılabilinir.

Burda önemli bir unsur eğer ki açık kaynak kodlu değilsen ticari yazılımlara muhtaçsın. MacOs un kullanım amacı Quark xpress,adobe programları, ve Final cut gibi apple nin kendi yazılımları . Bunları çıkarınca MacOsx içinde geriye pek birşey kalmıyor. Amiga da kapalı kaynak koduyla devam edip büyükmek gibi bir niyeti varsa bu firmalara ulaşması gerekmekte..

Mac mini için Amiga os ta sadece Amiga One alamayan os 4 kullanmak isteyen bir avuç insana hitap etmekten öteye gidemez malesef...

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #57 : Ocak 09, 2008, 11:07:05 ÖÖ »

Alıntı
ibm ppc işlemcisini satın aldıktan sonra resmen batırdı g5 i geliştiremedi yüksek fiyatlar yüzünden mac de klasik kullanıcılarının tepkisini çekmeyi göze alıp intele geçti.

Burada sanırım bir yanlış anlaşılma var... IBM PPC işlemcileri geliştirdi ve şu anda konsol dünyasında kullanılan tüm işlemciler PPC tabanlı. Intel uyumlulara en büyük başkaldırı olarak gösterilen Cell işlemciside, PPC ailesinden. Mac'in Intel'e geçmesinin ardında birçok sebep yattığı söylendi. Bunlardan bir tanesi IBM'in zaten PPC işlemcisi sağlamak konusunda Apple'a sorun çıkartması ve yeni çıkan 3 oyun konsolu (Wii, XBOX360 ve Playstatin3) nedeniyle, işlemci sağlamakta eskisine göre daha da keyfi ve daha da sorunlu olacağı yönündeki düşünceydi.

Bu düşüncemi çok defa dile getirdim...Hep kendimi tekrar ediyorum ama...Eğer AmigaOS'u Playstation3'e hakkıyla uyarlamayı başarırlarsa (bu birçok forumda dile getirildi zaten), AmigaOS için en iyi fırsatlardan biri yakalanmış olur.

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #58 : Ocak 09, 2008, 11:42:52 ÖÖ »

Power PC işlemciler Intel-AMD rekabetine yenik düştüler. Bu gün fiyat ve performans bakımından hiç bir avantajları kalmadı. Apple'ın yaptığına batan gemiyi terketmek denebilir ki geç bile kalınmış bir hareketti. PPC işlemcilerin son kalesi düşük ısı üretimi ve enerji sarfiyatı. Bu sayede endüstriyel alanda, gömülü sistemlerde belli bir yeri var o kadar. Ev kullanıcısı için PPC işlemciler bitti denebilir.

Custom çipleri bugün herhangi bir amaç için kullanan olacağını zannetmiyorum. Zaten Amiga OS'un başından beri custom çiplere bağımlılığı yoktu. Üzerinde orjinal çipset bulunmayan pek çok Amiga klonu bilgisayar var. (Örn. draco) Benim şahsi kanaatim custom chipler ek bir ürün olarak ayrı bir PCI kart üzerinde sunulabilir. Çipsete bağımlı eski yazılımlar için, bu karta sahip olmayan sistemlerde transparan olarak çalışan bir emulator kullanılması yeterli olacaktır. Böylece hardcore coder'lar ve çipset fanatikleri bu kartlardan edinebilirler.

Aros projesini büyük bir hevesle takip etmeme rağmen, Aros'un OS4 ile birleşme imkansıza yakın. Çünkü Aros, Os 3.x üzerinden geliştirildi ve tamamıyla ayrı bir koldur. Aros, Morphos ve OS4 bunların libraryleri birbirinden bağımsız ve tamamen farklı, hatta OS4'ün farklı bir library sistemi kullanıyor olması lazım.

AmigaOS'un acil bir şekilde açık kaynak koduna geçmesi taraftarı idim. Bu fikre sahip olmamın en büyük nedeni ise Amiga Inc.'in beceriksiliği idi. Artık emin ellerdeyiz (Hyperion).

Eğer açık kaynak kodlu değilden ticari yazılımlara muhtaçsın. Sonuna kadar katılıyorum. Elbette gerekli yatırımlar yapılarak Amiga için ticari yazılımlar hazırlatılabilir. Ancak düşük kullanıcı tabanıyla bu büyük bir risk. Bu yüzden Amiga -sonsuza kadar sürmemesini umalım ama- daha uzunca bir süre hobi amaçlı bir cihaz olarak kalacaktır.

Mac Mini için AmigaOs ise Amiga'yı özel üretim pahalı anakartlar sonsuza kadar kurtarabilecek anahtar projedir. Bu sayede Amiga ile ilgilenen evinde OS4 kullanmak isteyen ancak uygun donanımı sağlayamayan kullanıcılara ulaşılabilir. Bu proje netlik kazanırsa, ki burada yasallık ve 100% uyumlukuk ve tatmin edici bir sistem başarımı çok önemli, Moana projesi OS4'ün aktif kullanıcı sayısını kat be kat arttırmasını sağlayabilir.

Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #59 : Ocak 09, 2008, 15:47:30 ÖS »

Bu düşüncemi çok defa dile getirdim...Hep kendimi tekrar ediyorum ama...Eğer AmigaOS'u Playstation3'e hakkıyla uyarlamayı başarırlarsa (bu birçok forumda dile getirildi zaten), AmigaOS için en iyi fırsatlardan biri yakalanmış olur.

Amiga Inc. ile yaşanan sorun çözüldüğünde yapılacak ilk iş bu olacaktır diye düşünüyorum. Belki OS4 şu anda PS3 üzerinde çalışır hale getirilmiştir bile, kimbilir! Sana katılıyorum LW3D. PS3 üzerinde çalışan OS4 hem PS3'ü kurtarır, hem de AmigaOS'a büyük bir güç kazandırır.
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: