Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: MacMini için OS4  (Okunma Sayısı 74203 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #75 : Ocak 10, 2008, 11:42:02 ÖÖ »

Linux'un her türünün bu sistemde bu kadar kolay çalışmasını, Linux altındaki 3D yazılımlardan Blender'ın mesela PS3'de çalışmasına ne diyorsunuz? Bu kadar zor işlemci ama satışa sunulduktan 1 ay sonra Linux sürümleri ortalıktaydı.

Cell işlemcisinin derinlerine inmek, birinci sınıf bir oyun yapmak tabii ki kolay değil. Hangi sistem için kolay ki? PS ya da PS2 çıktığındaki ve son günlerindeki oyun kalitesi bir mi? İlk amiga oyunlarıyla sonraki oyunlar? Tabii ki başlangıçta Cell'in tüm nimetlerinden faydalanan, süper bir işletim sistemi olamaz. Ama şu anda bile G4'ten tam faydalanıyor kim diyebilir?

Elinizde geç çıkmış, çıktığı zaman çalışacağı donanım, hatta artık CPU olmayan bir işletim sistemi var. Ne yapacaksınız? Dediğim gibi, hurdalıktan donanım arayıp, bulup, macmini'de çalışınca sevinebilirsiniz. Ama ilerde de yaşamasını istiyorsanız, ya kullandığınız işlemcinin gelişim yolunu takip edeceksiniz ya başka bir işlemciye geçeceksiniz. x86'ya dönmek daha mı kolay? Kimi memnun eder ki? x86 işlemci kullansalar benim gibi muhafazakar Amigacıları nefret ettirirler.

Ama her yönüyle (bence) sağlam PS3 gibi bir sistem üzerinde Amiga OS coşar..Coşar çünkü tüm dünyada binlerce eski Amiga kullanıcısı, programcısının elinde birşeyler yazabilecekleri PS3 var. Bulmaları kolay... Eldeki seçenekleri, gözden geçirdiğimizde PS3 ayağı bana en sağlam ayak görünüyor.

Alp'in belirttiği gibi Amiga forumlarında bu konu çok tartışıldı.
R.J. Mical'ın Sony'de olmasından tutun, eski ekipten bir kaç kişinin bu tür bir projeye dahil edilmesiyle AmigaOS'un PS3'de harikalar yaratabileceği bile hayal edildi. Bende yabana atmıyorum. Dediğim gibi şu anda OS4 çalışacak bir donanıma sahip olandan çok PS3 sahibi eski Amiga kullanıcısı, severi var. Bu sayı ilerde çok daha artacaktır. Artacaktır çünkü PS3 bir bluray player olarak bile alınır (reklamları izlediniz)

Bakkada
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #76 : Ocak 10, 2008, 12:13:22 ÖS »

coze ne yaptin sen, Sony batar mi yahu
Batar hatta batiyor gibi birsey , cok iyi seyler cikarmak super karlilik demek degildir PS gibi lokomotif urunlerinin yanisira batan urunleri de var.Bakiniz cep telefonu ericssonu aldi ama henuz cok karli bir hale getiremedi sadece P serisi ve W serisi buyuk satis rakamlarina ulasti.
Keza personal music konusunda discman,md gibi aletlerin MP3'e yenik dusmesi sonucu sony bu urun gaminda da baya para kaybetti.MP3 piyasasinda su sekilde garip bir aliskanlik var ya ucuz mp3 player yada Ipod.Sony,philips,aiwa gibi firmalar mp3player satislarindan istedikleri payi alamadilar.
son kullanici elektroniginde buna benzer bir cok ornek verilebilir(musik setleri,deck amfi,cd-calar,kaset-calar gibi urunler,dvd playerlar vb) , sanayi ve buyuk olcekli sirketlerin kullanacagi ara ve son urunlerde durum nedir bilemiorum ancak Sony eski konumunda deil bunu kendi de aciklamisti zaten.
Konumuza geri donucek olursa AmigaOs bu saatten sonra takla atsada ticari birsey olmaz,olamaz ama PS3'de OS4.0 calissa ne guzel olur.PS3'den chat yapilir internete girilir bicok sey yapilir yani...

Leon
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #77 : Ocak 10, 2008, 15:37:15 ÖS »

Alıntı
Linux'un her türünün bu sistemde bu kadar kolay çalışmasını, Linux altındaki 3D yazılımlardan Blender'ın mesela PS3'de çalışmasına ne diyorsunuz? Bu kadar zor işlemci ama satışa sunulduktan 1 ay sonra Linux sürümleri ortalıktaydı.

Linux developer'lerinin sayisi bir ülkenin nüfusu kadar, Amiga developer'lerinin sayisi bir mahallenin nüfusu kadar. OS4 developer'lerinin adedi Türkiye'nin dogusundaki bir hane halki kadar.

Amiga developer'leri baska platformlarda calisip para kazaniyor, bos zamanlarinda keyifleri yerindeyse Amiga icin bir seyler yaziyor. Linux programcilari ve camiasi fare gibi, ne donanim bulurlarsa ona saldiriyor.

Linux acik kod, OS4 kapali.

Linux programcilari 1 ayda PS3'te Blender calistirir, hatta evinizin mutfagindaki blender'da Winning Eleven calistirir Amiga programcilari 1001 nazla, pohpohlamayla, finansal ve hukuki problemler arasinda is yapmaya calisir...

Ayni sey degil.

Alıntı
Ama ilerde de yaşamasını istiyorsanız, ya kullandığınız işlemcinin gelişim yolunu takip edeceksiniz ya başka bir işlemciye geçeceksiniz. x86'ya dönmek daha mı kolay? Kimi memnun eder ki? x86 işlemci kullansalar benim gibi muhafazakar Amigacıları nefret ettirirler.

Geleceklerini muhafazakar Amiga'cilara yönelik kurarlarsa, zaten batmislar, daha da batarlar. Sirketlerinin yasamasini saglayacak kitleler, Amiga'yi birakip baska platformlara gecmis eskiler ve Amiga'yi hic denememis yeniler. 1000 kisiye 600 dolardan AmigaOne anakati mi satmak sizi kurtarir, 1 milyon kisiye 400 dolara hazir bir x86 sistemi ya da bir OS4 x86 isletim sistemi mi?

Ben de istiyorum, yeni Amiga'lar ciksin, dünyada ses getirsin, kapisilsin, yeni isletim sistemine baba firmalar baba programlar yapsin, bir ofis programi, bir grafik programi, bir video programi, bir 3D programi, bilimum oyunlar yapilsin veya port edilsin, dünyanin her kösesinden onbinlerce Amiga developer'i haril haril SDK'larini alip programlar yazsin, shareware olarak satsin, para kazansin... Ama bunlarin hepsi para, para, para... O parayi da belki eskiden de benim dahil oldugum muhafazakar Amigacilardan kazanamazlar, ve kazanamiyorlar da...

Tekrar coze'ye pas atarak, OS4 X86 hakkinda fikirlerini duymak isterim. AmigaOS'un Intel üzerinde gayet de basarili calisacagini, ucacagini düsünüyorum.

OS4 PS3'e de port edilsin. Fiyati ne olursa olsun, kredi alirim, para bulurum, PS3'ü almaya kosa kosa giderim.

Efika | Amiga CD32 | 3 x C64, 2 x 1530, 1 x 1531 | Amstrad CPC64 | Amstrad CPC6128 | C64-DTV | Atari 2600 | Atari 2600 Jr. | Atari 800XL | Atari Paddle | Vestel MSX  | Sony Hitbit MSX | A500 | A500 Plus | A590 | A1200 Blizzard 1230-IV | CASIO VL-1 TONE | CASIO VL-10 | Mac Mini G4 @1,42Ggz
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #78 : Ocak 10, 2008, 15:51:31 ÖS »

Tekrar coze'ye pas atarak, OS4 X86 hakkinda fikirlerini duymak isterim. AmigaOS'un Intel üzerinde gayet de basarili calisacagini, ucacagini düsünüyorum.

calisir tabi niye calismasin. Ama x86 icin artik cok gec, ve x86 pazarinda cok ciddi rakipler var (windows, linux hatta OS X).

Retro Hincal Uluc
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #79 : Ocak 10, 2008, 16:01:54 ÖS »

Bu konuda fazla bişey yazmak istemiyorum ama, dayanamıyorum...

Neyse vazgeçtim...haklısınız... uzamasın...

Leon
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #80 : Ocak 10, 2008, 16:09:54 ÖS »

Herhangi birimizin bir haklilik iddiasi yok ki, güzelce yazisiyoruz surada Baslik uzayabildigi kadar uzasin, baskalari da katilip fikir belirtsin, ne güzel iste...

Efika | Amiga CD32 | 3 x C64, 2 x 1530, 1 x 1531 | Amstrad CPC64 | Amstrad CPC6128 | C64-DTV | Atari 2600 | Atari 2600 Jr. | Atari 800XL | Atari Paddle | Vestel MSX  | Sony Hitbit MSX | A500 | A500 Plus | A590 | A1200 Blizzard 1230-IV | CASIO VL-1 TONE | CASIO VL-10 | Mac Mini G4 @1,42Ggz
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #81 : Ocak 10, 2008, 16:26:45 ÖS »

OS4 geliştirenlerle, Linux geliştiren ekipler muhakkak farklı. Ama ana çekirdeği genelde daha küçük ve konuya odaklanmış ekiplerin başarıyla çıkaracağına inanırım. Linux'cular 1 ayda çıkartsınlar, OS4 ekibi 1 yılda. Biz üstün gayretlerine bakarak, değil, işlemcilerin çok farklı olmadığı yönündeki bilgilerden yola çıkarak, Cell'e geçişin OS4 çıkaran ekip için zor olmayacağını düşünüyoruz. Yoksa bahsettiğiniz gibi küçük ve kısıtlı bir ekip, hiçbirşey çıkaramaz..ne X86 ne başkası..G5'de bile koşmaz (G5'de çalışıyormu OS4 bilmiyorum).

Bugun için AmigaOS'u muhafazakar Amiga severlerden başka birine satma şansı yok. Kimse bilmediği, daha önce kullanmadığı, hatta komiktir, doğru dürüst internet browser'ı bile olmayan bir işletim sistemine, hemde daha becerikli, onlarca zengin yazılıma sahip alternatifleri bedavaya dağıtılırken para vermez... Muhafazakarları kaybederseniz, gelecekle ilgili plan şansınız kalmaz... Onların desteğini alarak ilerlemek zorundasınız. Bu nedenle yeni kullanıcılar kısmını bence hayal etmek bile bugün için imkansız.

Ama Güçlü ve donanım yapısı sabit bir platformda OS4 ya da OS5 çok daha rahat çıkar, daha az uğraş gerektirir. (PS3'ün yapısı genel itibariyle sabit, ekran kartı tak çıkart, farklı ses kartı driverları vs. gerek yok...x86'da ve diğerlerinde başınız çok ağrır). PS3'ün medya özelliklerini, kabiliyetlerini standart multimedya seviyesinde bile karşılayacak bir işletim sistemi çıkaracak olsanız, daha önce işletim sistemi hiç kullanmamış, Amiga'yı hiç tanımayanlara bile OS4'ü pazarlayabilirsiniz. PS3'de şu anda işletim sistemi olarak sadece Linux var. Linux'dan başarılı oturmuş, sağlam bir sistem bence yeni kullanıcılarında dikkatini çeker...

Leon
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #82 : Ocak 10, 2008, 16:40:29 ÖS »

PS3'ün kendi isletim sistemi ne peki?

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #83 : Ocak 10, 2008, 17:29:08 ÖS »

PS3 standart olarak bir işletim sistemiyle gelmiyor. Multimedya özelliklerini ve farklı imkanları kullanmanız için PSP'deki gibi bir menü sistemi mevcut. Konu hakkında sanırım Özkano daha çok bilgi verecektir. PS3'ü bir bilgisayar olarak kullanmak için, Sony destekli Yellow Dog Linux'u sonradan daha önce bahsettiğimiz Open Platform kısmından kurabiliyorsunuz. Ubuntu, fedora vs. kuranlar ve kullananlarda var. Fakat bunların hiç biri sistemle sunulmuyor.

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #84 : Ocak 10, 2008, 17:35:10 ÖS »

lw3d nin dediği gibi ps3 un psp ile çok benzer bir arayuze sahip menu ile açılıyor, aslında buna işletim sistemi demek doğru olur mu bilmiyom ama, ROM da bulunan ufak bir OS, sistem menu içinde sony in yasal olarak izin verdiği Other OS diye bir bölum var, burada other OS u kurmak için sony den ve other ı os u ureten firmaların lisans tarzı 3mb lik 2 tane dosya indiriyorsunuz bunlar birbirinden farklı ve yuklemek istediğiniz os un ps3 yuklenmesini sağlayan dosyalar bir nevi anahtar gibi, ben yellow dog ve ubuntuyu kurdum, her 2 side oldukaça yavaş mesela ekran kartın sadece 2D özelliklerini kullanıyor,

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #85 : Ocak 10, 2008, 17:37:06 ÖS »

yani yavaş derken, ps3 un gücünü düşünürsek yavaş, kullanımı x386 ya ya kurulmuş bir linux gibi,

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #86 : Ocak 10, 2008, 18:04:19 ÖS »

cell'den mucizeler beklemeyin. cell'in ana islemcisi kirpiklanmis bir G5. cell isletim sistemleri icin degil, oyunlar icin tasarimlanmis bir sistem. oyunlardaki kompleks 3d hesaplamalarini SPE'lere paylastirip yaptirarak isin altindan kalkiyor. Oyunlarda, 3d hesaplamalarda bu paylasim mumkun, ama bir isletim sisteminin boyle paylasik bir yapida calistirmaya pek musait olmadigini dusunuyorum. olsa bile cok buyuk efor gerektirecektir.

ayrica tahmin ettigim gibi SONY 'diger' isletim sistemlerinin PPE'lere tam erisimine izin vermiyor. bunun sebebi oyunlarin linux'a port edilip ps3 oyunlarinin satisini kirpiklamasindan korkmalari. ayni sey diger os'lar icinde gecerli olacaktir. bu durumda os4 port edilse bile bir g5 uzerinde os4 calistirmaktan cok farki olmayacak.

http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_for_PlayStation_3#RSX_Homebrew

Retro Hincal Uluc
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #87 : Ocak 10, 2008, 19:05:27 ÖS »

Mucize beklemiyoruz Yalnız şu noktayı sanırım düzeltmek gerekir. Sony RSX yani grafik işlemci sistemine erişimde kısıtlama uyguluyor. Yoksa işlemci gücünde bildiğim bir sınırlama yok. Olsaydı, 2-3 PS3'ü birleştirip üniversiteler Supercomputer yaptık demez, PS3 üzerinde realtime raytrace render göremezdik. CPU gücü orada... Şu anda erişimi kısıtlanan kısım RSX ve Özkanın bahsettiği Linux'daki 2D'ye izin veriyor açıklamasıda bunu işaret ediyor. OS4 port edilse bile G5 performansı veriyor olması bence hala büyük bir avantaj. Bırakın G4 performansı verse bile (ki çok daha fazlasına vereceğine inanıyorum) bence PS3 OS4 ve sonrası için bence ideal donanımdır.

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #88 : Ocak 10, 2008, 19:35:53 ÖS »

Hep PS3 PS3... Biraz gerçekçi olun lütfen ve doğru yolu bulun. Z80 portunu istiyoruz OS4'ün!!!   

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #89 : Ocak 10, 2008, 19:41:19 ÖS »

o ayrı bir mimari... programcılar için biraz sıkıntı olabilir Kahkaha

Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: