Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeIRQHack64 ile video oynatma
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: IRQHack64 ile video oynatma  (Okunma Sayısı 8466 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mart 17, 2018, 01:56:06 ÖÖ »

Kartuşta video oynatma ile ilgili uğraşalı yaklaşık 2 sene oldu. Bu süre zarfında bu özelliği benden başka kimseye kullanmak nasip olmadı. Geçenlerde emarti source'ları merak etti, kendisine gönderdim. Hazır bu iğrenç source'ları kısmen aleni yapmışken herkes ile paylaşayım dedim ve küçük bir rehber hazırladım.

Öncelikle aşağıdaki dosyayı indirin ve bilgisayarınızda bir yere açın,

http://www.tepetaklak.com/data/IRQHack64VideoFiles.zip

Kartuş ile video oynatma

1. Arduino pro micro üstündeki yazılımı yedekleyin. (Firmware klasöründe son sürüm yazılım mevcut, isterseniz bu adımı atlayabilirsiniz.)
Bunu yapabilmek için IRQHack64 üstündeki arduino pro mini'yi seri hat üstünden programlamaya ihtiyacınız var. Elinizde bir usb2ttl adaptör yahut benzer bir imkan olmalı. Programlama yapmak için bilgisayardan avrdude programını çağırdıktan sonra yaklaşık bir saniye bekleyip arduino pro mini üstündeki reset tuşuna basmalısınız.

Komut satırına geçip avrdude'ün olduğu klasöre gidiyoruz. Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr\bin şeklinde bir dizindedir avrdude. Örn. aşağıdaki komut arduino pro mini üstündeki flash belleği COM3 portundan bağlanarak  C:\irqhack64Turbo.hex dosyasına aktarır.

Kod:
avrdude -c arduino -C ../etc/avrdude.conf -P com3 -b 57600 -p atmega328p -Uflash:r:C:\irqhack64Turbo.hex:i  

2. Firmware klasöründeki IRQHack64Video.hex dosyasını aşağıdaki komutla arduino pro mini'ye programlayın.

Kod:
avrdude -c arduino -C ../etc/avrdude.conf -P com3 -b 57600 -p atmega328p -Uflash:r:C:\IRQHack64Video.hex:i  

3. Kartuşunuzda sd kart üzerindeki içeriği de yedekleyin.

4. Kartuş üstündeki eprom içeriğini Firmware klasöründeki IRQLoaderRomNew.bin dosyasındaki içerikle değiştirin. (Farklı bir eprom programlayarak yahut mevcutu yedekleyip, silip sonra programlayarak.)

5. Son olarak da SdContent klasöründeki dosyaları sd kartınıza kopyalayın. Sd kart içeriğinde menu.prg çalışan menu programı, burstloader.irq video oynatıcı, 1 ismindeki dosya da oynatılacak video dosyasıdır.

Şansınız yolundaysa aşağıdaki videodakine benzer bir sonuç alacaksınız. Menü programı geldikten sonra Burstloader.irq'yu seçip çalıştıracaksınız.

<a href="http://www.youtube.com/v/k20mPQDdA1s&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/k20mPQDdA1s&rel=0</a>

Kendi videonuzu hazırlama

Öncelikle bu iş için VLC player gerekiyor.

1. VLC player ile çevrilecek videonun tüm frame'lerini yakalamalısınız. Araçlar -> Ayarlar kısmına gelin. Sol altta Ayarların Basit mi yoksa Ayrıntılı mı görüntüleneceği yer alıyor. Buradan ayrıntılı seçeneğini seçin.

2. Sol tarafta Görüntü kısmında Süzgeçler'i (Filters) seçin. Sağ taraftan Sahne görüntü süzgecini seçin. Sol tarafta süzgeçler kısmının detayına girince her bir seçenek için ayar ekranı var. Oradan Sahne süzgecini (Scene filter) seçin. Gelen ayar ekranında ayarları aşağıdaki gibi yapın.

Görsel biçim : png
Görsel eni : 160
Görsel boyu : 80
Dosya adı öneki : scene
Klasör yolu öneki : Tercih edeceğiniz bir klasör (Bu klasörü daha sonra c64 için video converter programına vereceğiz.)

3. Ayarları kaydedip VLC player'dan çıkın.

4. VLC Player'ı admin olarak başlatın ve çevirmek istediğiniz videoyu oynatın. Videonun oynaması bittiğinde videonun tüm kareleri scene ön eki ile numaralandırılmış bir şekilde belirttiğiniz klasörde olacak.

5. Gelelim son adıma. Bu adımda video karelerini c64 üzerinde gösterilebilecek bir formata çevireceğiz. Bunun için benim yazdığım bu işe özel bir programı kullanacağız. Makinenizde .Net yüklü olmalı bu programı çalıştırabilmek için. VideoConverter dizinine gidin ve convertc64.bat dosyasını bir metin editörü ile açın. Aşağıdaki gibi bir içeriği var

Kod:
c64videoconverter r C:\Users\NEJAT\Documents\Capture 1 6 80

Burada geçen C:\Users\NEJAT\Documents\Capture dizinini VLC player ile yakaladığınız karelerin olduğu dizinle değiştirin, kaydedin ve bu batch dosyasını çalıştırın. Program kare kare görüntüleri işleyip 1 isminde bir dosyaya bütün içeriği yazacak.

6. Oluşan bu 1 isimli dosyayı sd kart'ınıza atın. Videonuz oynatmaya hazır

Hacking

Üstte anlattığım sürecin herhangi bir yerini mıncırmak istiyorsanız. Her bir içeriğin source'larını aşağıdaki dosyada bulabilirsiniz. Arduino kodu zaman kritik olduğu için zamanında benim kullandığım 1.6.x versiyonlarını kullanmakta fayda var.

http://www.tepetaklak.com/data/IRQHack64Video.zip

C64VideoConverterNewRGB klasöründe video karelerinden c64 için video çevrimi yapan uygulama var. Kaynak kodlar çalışsın diye harala gürele yazılmış durumda, yayınlamaktan hoşnut kalacağım şekilde değil pek ancak belki birilerinin işine yarar. Başta denemelerimi LAB color space'ten çevirmek üzere yaptım ancak sonra neden hatırlamıyorum RGB kullanmaya karar verdim. Program çevrilen karelere dithering de yapıyor. Şimdiye kadar denediğim programlar içinde en iyi multi color çevrimi Project One ismindeki program yapıyor ancak visual basic ile yazıldığı için oturup batch modu eklemekle uğraşamadım, oturdum kendim bir çözüm ürettim.

SourcesBranchWaveSendOptBurstOSWorking3MCADouble klasöründe kartuşun menü, arduino ve video oynatıcı yazılımları mevcut.

IRQHackC64\Menus\Burstloader : Video oynatıcı burada.
IRQHackC64\Menus\LoadRequester : Sırayla kartuştan seçtiği koala resminin numarasını gönderip gösteren demo program. Aşağıdaki videodaki gibi.
IRQHackC64\Menus\WarningMenu : Bu firmware'in üstündeki default menu programı. Sd kart takmadan açınca çalışan program. (Sd kartı takın diye uyarıyor)

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 17, 2018, 02:47:53 ÖÖ »

Zeki Müren'de bizi görüyor yani emeğine sağlık abi. IRQHack64 verimli kullanmak için bizimde ek kablo ve yazılım kurmamız gerekecek mi abi

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mart 17, 2018, 13:31:11 ÖS »

Zeki Müren'de bizi görüyor yani emeğine sağlık abi. IRQHack64 verimli kullanmak için bizimde ek kablo ve yazılım kurmamız gerekecek mi abi

Bunlar fantazi işler, normal kullanım için gerek yok pek tabii

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mart 17, 2018, 15:58:58 ÖS »

Teşekkürler @i_r_on. Kafama takılan arduino problemini biliyorsun aşabilirsem fantazi yapacağım IRQHack64 ile.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
Geos
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 17, 2018, 19:59:05 ÖS »

eline sağlık baya iyimiş
zanpinoz
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 17, 2018, 22:42:51 ÖS »

@i_r_on

Commodore 64 te video izlemek çok etkileyici, elinize emeğinize sağlık

daha önce böyle bir çalışma olmuş mudur acaba, ben ilk defa gördüm.. 
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mart 18, 2018, 00:31:09 ÖÖ »

@i_r_on

Commodore 64 te video izlemek çok etkileyici, elinize emeğinize sağlık

daha önce böyle bir çalışma olmuş mudur acaba, ben ilk defa gördüm..&nbsp;

Çok daha eskilerini bilmiyorum ancak iki çeşit var aslında, benim örneğimde olduğu gibi harici donanım yardımıyla ve tamamen genişletilmemiş c64 imkanlarıyla.

Genişletilmemiş C64 imkanlarıyla olanlar ya çok ciddi sıkıştırma yapılarak uzun hale getirilebilmiş videolar ya da makul sıkıştırma ile her seferinde 1-2 saniyelik video kesitlerinin döndürülmesi şeklinde. Sonuçta bir diskin bir yüzünde sadece 160kb saklama imkanı var. Hiç sıkıştırma yapmaz isen bir multicolor resimden her biri 10K olmak üzere ancak 16 tane saklarsın.

Buna iki örnek,

2007 yapımı (NSFW)

2014 yapımı, bad apple. Bunda mesela çok ciddi sıkıştırma var tamamen bu videoya özel.

Bunların dışında MMC64 ismindeki kartuşun da video oynatma özelliği varmış. Üzerindeki Mp3 decoder ile ses te verebiliyor. Teknik özelliklerini çok bilmiyorum.

Tabii en çok bilinen 1541 ultimate'ın REU üstünden oynattığı videolar. Nuvie player diye bir player ile. (Saniyede 12.5 frame, her 8x2'lik alanda 3 değişik renk, 320x200 çözünürlük.)

Tabii REU'nun önden doldurulması gerektiği için REU boyutuna ne kadar video sığıyorsa o kadar oynatabiliyor. 1 DK filan.

@Geos : Nette hiç gerçek C64 üstünde nuvie player kullanan görmedim. sd karttan doldurulabiliyor değil mi REU?

twitter | blog
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 18, 2018, 00:42:13 ÖÖ »

Seri porttan vb stream yapan birşey var mı?

Use the brute force, Luke
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mart 18, 2018, 00:47:58 ÖÖ »

Seri porttan vb stream yapan birşey var mı?

C64'ün seri port'u mu? Bu iş için oldukça yavaş kalır.

twitter | blog
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mart 18, 2018, 01:49:38 ÖÖ »

@i_r_on son 2 video fake gibi. Dediğin gibi hepsi emulatorde çalışıyor.

Gerçek C64'de ben de bulamadım sadece @i_r_on yayınlamış.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mart 18, 2018, 02:16:23 ÖÖ »

@i_r_on son 2 video fake gibi. Dediğin gibi hepsi emulatorde çalışıyor.

Gerçek C64'de ben de bulamadım sadece @i_r_on yayınlamış.

Fake değil aslında. Ben bir video buldum.

Önce sd karttan reu'ya video dosyasını aktarmak gerekiyor anladığım kadarıyla. Emülatörde daha açılışta reu şu dosya ile yüklü olsun diyebildiğin için insanların kolayına gelmiş anladığım kadarıyla.

twitter | blog
yucelbilik
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mart 18, 2018, 02:46:33 ÖÖ »

AVF uzantılı videolar buradan indirilebilir:
https://www.forum64.de/index.php?thread/29875-videos-im-avf-format/&pageNo=2

yb
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: